Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
7,48 (44 ocen i 11 opinii) Zobacz oceny
10
4
9
5
8
11
7
16
6
5
5
2
4
1
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788308054253
liczba stron
288
język
polski
dodała
Ag2S

Słony, słodki, gorzki, kwaśny i… UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski – o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma przy tym stole absolwentów szkół...

Słony, słodki, gorzki, kwaśny i… UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.

To z nimi rozmawia Łukasz Modelski – o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma przy tym stole absolwentów szkół kucharskich. To, można powiedzieć, amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: Agnieszka Kręglicka – restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum – laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi – blogerka zakochana we włoskiej kuchni, autorka Smaków Toskanii, Carl Honoré – piewca powolności, Carlo Petrini – twórca międzynarodowego ruchu Slow Food, Patricia Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino, Elizabeth Gilbert – autorka Jedz, módl się, kochaj, Grzegorz Łapanowski – kucharz i bibliofil, Tomasz Kolecki-Majewicz – sommelier i koneser wina oraz Charles MacLean – smakosz whisky, Côme de Chérisey– dyrektor generalny przewodników kulinarnych Gault & Millau, Danièle Mazet-Delpeuch – osobista kucharka prezydenta Mitterranda, a także Michel Escoffier – prawnuk najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku. To właśnie Auguste Escoffier przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku”. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem swojej epoki nazywał to „wyśmienitością”. Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. To „umami” – smak „pełny”, „domykający” inne smaki.

Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców. To więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa!

 

źródło opisu: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/

źródło okładki: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 594
werka777 | 2014-11-10
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 10 listopada 2014

Smak – zmysł, który na przestrzeni wieków był przez człowieka udoskonalany, uwrażliwiany i urozmaicany. Niezbędny do życia, ale także sprawiający przyjemność, bo dla wielu jedzenie jest jedną z najlepszych rozrywek. Każda potrawa ma swój wyjątkowy i wyrazisty smak, jednakże dotąd wyróżnialiśmy cztery główne kategorie takowego: słodki, słony, kwaśny oraz gorzki. „Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu” autorstwa Łukasza Modelskiego to książka, która pokazuje, że istnieje jeszcze jedna kategoria. Czy jednak ludzie są jej świadomi?

Łukasz Modelski, dziennikarz magazynu „Twój Styl” oraz prowadzący literacko-kulinarną „Drogę przez mąkę” w radiowej Dwójce, zabiera czytelnika w podróż pobudzającą zmysły. Pewny siebie czytelnik, który w swoim życiu jadł już przecież niejedno, zaczyna uświadamiać sobie to, że jednak nie do końca wszystko wie, a wręcz można by powiedzieć, że o jedzeniu wie naprawdę mało. Autor książki prezentuje zbiór przeprowadzonych rozmów z ludźmi, którzy o smaku są w stanie sporo powiedzieć. Aczkolwiek nie są to kształceni szefowie kuchni kreujący potrawy tak dziwne i tak odbiegające od codziennych realiów, iż ciężko byłoby się od nich uczyć. Tutaj wywiadów udzielają ci, którzy piąty smak odkryli sami, uwrażliwiając swoje podniebienie i ucząc się wychwytywania tego, co najlepsze. Pojawiają się więc rozmowy z takimi osobistościami jak na przykład: Agnieszka Kręglicka, Patricia Atkinson, Daniele Mazet-Delpeuch czy Charles MacLean. Takowych jest oczywiście o wiele więcej. I chociaż każda z prezentowanych osób ma swoją receptę na pogłębianie i zaspokajanie zmysłu smaku, łączy je właśnie pasja do jedzenia, niebanalnego, a zarazem tak prostego.

Czytelnik trzymający w dłoniach „Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu” wyrusza w niesamowitą podróż po różnych zakątkach świata. Spacerując po Paryżu, Toskanii czy zakątkach Szwecji dociera aż do Ameryki. Poznaje kuchnię, poznaje ludzi i odkrywa samego siebie, bo pod koniec tej wędrówki zadaje sobie pytanie: „I co teraz? Warto byłoby coś zmienić”. Bo jedzenie, to nie tylko pokarm. To styl życia i od jego jakości zależy to, jak będzie wyglądała nasza codzienność. Z tą książką zakosztuje się pachnącej pizzy, różnorodnych dań wegańskich czy wina, uświadamiając sobie przy tym jak majestatyczny i wyjątkowy jest tenże trunek. I człowiek ma ochotę porzucić fast foody czy też jedzenie przeładowane chemią, bo piąty smak, to smak prawdziwego jedzenia, tego, które pochodzi wprost z łona natury.

Książka autorstwa Łukasza Modelskiego to nie jest zbiór przepisów czy też porad kulinarnych. To rozmowy o życiu, o celach i osiągnięciach, w których w jakimś mniejszym lub większym stopniu rolę odgrywa zmysł smaku. Czytelnik ma okazję poznać wielu wspaniałych ludzi, którzy uchylili rąbka tajemnicy swojej codzienności. Sympatyczni, odważni i otwarci są przykładem, za którym aż chce się podążać. Przewija się tutaj niejednokrotnie pojęcie slow food. Pojawia także powrót do natury, do jedzenia pochodzącego ze znajomych źródeł – kupowanego od rolnika bądź hodowanego samodzielnie. To w pewnym sensie powrót do przeszłości, cofnięcie się wstecz, bo przecież kiedyś nie było wielkich supermarketów i nie było też konserwantów, a wszyscy jedli po prostu zdrowo.

Ta niezwykła, kulinarna podróż objazdowa, podczas której czytelnik porusza się po całej kuli ziemskiej, będzie dla niejednej osoby o wiele większą lekcją, aniżeli dotychczasowe życie. Bo największa wiedza to nie ta, która zostaje nam podyktowana, ale ta, która wskazuje nam drogę dzięki której człowiek może odkrywać wszystko sam, doświadczać i zapamiętywać. Bo poznać smak, nauczyć się go i rozwijać to nie znaczy uczęszczać do kulinarnej szkoły. Takowy poznaje się najlepiej wtedy, kiedy ma się chęci, odwagę, a nowe wyzwania nie stanowią żadnej przeszkody. I wbrew wszystkim przekonaniom, nie zawsze najlepiej smakuje w renomowanej, wielogwiazdkowej restauracji. Czasami przyuliczny bar może dostarczyć naszym zmysłom o wiele więcej wrażeń, bo liczy się nie samo dane, ale cała aura go otaczająca.

Książkę polecam obowiązkowo osobom, które kochają gotowanie. Znajdziecie tutaj wiele ciekawych spostrzeżeń, a natkniecie się także na wyjątkowe i niesamowite dania. Aczkolwiek także i ci, którzy w kuchni nie czują się zbyt pewnie znajdą w owych rozmowach coś dla siebie, bo ta książka to nie pozycja dla kucharzy. To coś dla tych, którzy cenią sobie smak. Ja dzięki niej zrozumiałam, że na ów zmysł ma wpływ naprawdę wiele czynników. A sam smak to nie tylko podniebienne doznanie, ale także wspomnienie i przyjemność , która wpływa na sposób myślenia.

„Warto patrzeć na jedzenie jako na całość – wspólnota stołu, hojność, dzielenie się, wspomaganie, wspólna radość. Człowiek nie jest stworzony do jedzenia w samotności”.
„Co innego mieć złamane serce, a co innego wyrzec się ulubionego dania. Żaden mężczyzna nie jest wart odmawiania sobie najlepszej potrawy na świecie”.

http://ktoczytaksiazki-zyjepodwojnie.blogspot.com/

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Rewizja

Sięgnęłam po nią przez przypadek, nie mając pojęcia o istnieniu pozostałych części. Muszę przyznać, że od początku mnie wciągnęła. Ciekawa fabuła, int...

zgłoś błąd zgłoś błąd