Historia kuchni
- Kategoria:
- literatura piękna
- Wydawnictwo:
- Aletheia
- Data wydania:
- 2014-05-30
- Data 1. wyd. pol.:
- 2014-05-30
- Liczba stron:
- 478
- Czas czytania
- 7 godz. 58 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788362858569
- Tłumacz:
- Anna Kunicka
Reay Tannahill (1929–2007),szkocka pisarka znana u nas z bestsellerowej Historii seksu, zapoczątkowała Historią kuchni badania nad światowymi kulinariami, stanowiące już dziś pełnoprawną dyscyplinę akademicką. Trywialna formuła „człowiek jest tym, co je” nabrała nowego sensu. Okazało się, że żywność i jej przyrządzanie wywierały istotny wpływ na kształt systemów i instytucji społecznych. W niniejszej książce cała ta bogata historia znalazła odzwierciedlenie w zwięzłej charakterystyce poszczególnych epok aż po XXI wiek. Obfitość niezwykłych faktów dotyczących kuchni i żywności autorka wzbogaciła jeszcze przepisami z różnych okresów. Zakres książki jest imponujący także przestrzennie: obejmuje kulinaria całego świata ze szczególnym naciskiem na świat arabski i Chiny. Monografia Tannahill jest dziś klasyką: pierwsza wersja ukazała się w 1973, a ostatnia modyfikacja i rozszerzenie nastąpiły w 2002 roku. Dane zostały zweryfikowane u źródeł, bo na przykład wielu Francuzów uważało, że ich ziomkowie nigdy nie jedli palcami, a przekonanie to było tak silne, że preparowano przeczące mu dawne teksty. Tannahill nie oszczędza czytelnika, bezlitośnie opisując higieniczną grozę dawnych biesiad, demaskując pozór smakowitości ich dań, polityczne szaleństwo na punkcie różnych produktów (pieprz przyczynił się do upadku Rzymu…) aż po szaleństwo na punkcie choroby szalonych krów. Głód wiadomości i sensacji znajdzie przy tej lekturze godziwe nasycenie.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 96
- 22
- 10
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Jak kuchnia wpływała na historię oraz jak historia wpływała na kuchnię. Szerokie zagadnienie, z którym autorka całkiem nieźle sobie poradziła. Niektóre zagadnienia potraktowane zostały dość pobieżnie, co przy tak obszernym temacie było nie do uniknięcia. Książka napisana żywym, czasem nieco sarkastycznym językiem, choć irytujący jest brak tłumaczeń tytułów książek kucharskich i nazw potraw. Książka może stanowić świetny wstęp do dalszego, już bardziej szczegółowego zgłębiania tematu.
Jak kuchnia wpływała na historię oraz jak historia wpływała na kuchnię. Szerokie zagadnienie, z którym autorka całkiem nieźle sobie poradziła. Niektóre zagadnienia potraktowane zostały dość pobieżnie, co przy tak obszernym temacie było nie do uniknięcia. Książka napisana żywym, czasem nieco sarkastycznym językiem, choć irytujący jest brak tłumaczeń tytułów książek...
więcej Pokaż mimo toBardzo mi się podobała. Ujęcie tematu niezwykle szerokie. Szkoda, że kończy się na chorobie szalonych krów. Może ktoś jeszcze kiedyś podejmie wyzwanie kontynuacji.
Bardzo mi się podobała. Ujęcie tematu niezwykle szerokie. Szkoda, że kończy się na chorobie szalonych krów. Może ktoś jeszcze kiedyś podejmie wyzwanie kontynuacji.
Pokaż mimo toKsiążka bardzo wyraźnie dzieli się na dwie części.
Pierwsza to solidna, historyczna rozprawa, pełna ciekawostek, i co miłe - nie europocentryczna, czego w takiej pozycji się nie spodziewałam.
Druga część zaczyna się w okolicach połowy XX wieku, i niestety psuje dobre wrażenie - autorka nie tyle zaczyna koncentrować się na swoich poglądach na temat współczesnego żywienia, co zajmuje się głównie wyśmiewaniem i dyskredytowaniem tych, z którymi się nie zgadza. Przykre i niesprawiedliwe, bo po książce popularno- ale jednak historycznej spodziewam się większego obiektywizmu.
Książka bardzo wyraźnie dzieli się na dwie części.
więcej Pokaż mimo toPierwsza to solidna, historyczna rozprawa, pełna ciekawostek, i co miłe - nie europocentryczna, czego w takiej pozycji się nie spodziewałam.
Druga część zaczyna się w okolicach połowy XX wieku, i niestety psuje dobre wrażenie - autorka nie tyle zaczyna koncentrować się na swoich poglądach na temat współczesnego żywienia,...
Świetny i fascynujący, choć podstawowy w zakresie i szczegółowości, historyczny przegląd znaczenia żywności na przestrzeni historii człowieka. Lektura wręcz obowiązkowa dla wszystkich zajmujących się zawodowo i amatorsko jedzeniem. I choć poglądy autorki na aktualne trendy żywnościowe budzą niepokój (np. powoływanie się na raporty o nieszkodliwości cukru nadzorowane przez FDA, która przecież sama badań nie prowadzi ino zleca je producentom!),to jednak nie obniżają one, wysokiego, poziomu całości.
Świetny i fascynujący, choć podstawowy w zakresie i szczegółowości, historyczny przegląd znaczenia żywności na przestrzeni historii człowieka. Lektura wręcz obowiązkowa dla wszystkich zajmujących się zawodowo i amatorsko jedzeniem. I choć poglądy autorki na aktualne trendy żywnościowe budzą niepokój (np. powoływanie się na raporty o nieszkodliwości cukru nadzorowane przez...
więcej Pokaż mimo toksiążka kucharska - ok, podróżnicza - na poziomie "jedz, módl się i kochaj" - czyli nie bardzo ...
książka kucharska - ok, podróżnicza - na poziomie "jedz, módl się i kochaj" - czyli nie bardzo ...
Pokaż mimo to