Dania z anegdotą

Okładka książki Dania z anegdotą Hanna Szymanderska
Okładka książki Dania z anegdotą
Hanna Szymanderska Wydawnictwo: Świat Książki kulinaria, przepisy kulinarne
224 str. 3 godz. 44 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Świat Książki
Data wydania:
2006-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2006-01-01
Liczba stron:
224
Czas czytania
3 godz. 44 min.
Język:
polski
ISBN:
8324701958
Średnia ocen

7,2 7,2 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,2 / 10
19 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
2793
1531

Na półkach: , ,

Czytałam już kilka książek pani Hanny Szymanderskiej i zawsze ich lektura jest dla mnie przyjemnością, bardzo dobrze potrafi przekazać swoją wiedzę na tematy kulinarne. Można powiedzieć nawet, ze mam do niej pewną słabość, bo jakoś nie umiem się powstrzymać przed lekturą jej przepisów. W domu mam kilka pozycji autorki a moja córka cały czas korzysta z książki "Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej" i jest to jej ulubiona kuchenna lektura.
Czytając te książki i wyobrażając sobie zawarte w nich rewelacyjne przepisy, człowiekowi wprost ślinka cieknie...

W tej książce oprócz tego, że możemy poznać potrawy z różnych stron świata to dodatkowo możemy znaleźć historie ich powstawania oraz kilka słów komentarza autorki. Przeplatane z ciekawymi humorystycznymi wręcz opowieściami. To tak jakbyśmy byli na przyjęciu i w trakcie uczty słuchali dodatkowo miłej i ciekawej a jednocześnie wesołej pogawędki. Można powiedzieć, że to smakowita lektura. A z pewnością pobudza apetyt.
Na pewno nie wiecie co wspólnego z sałatą miał Rossini i Dumas lub kto wymyślił sos beszamel lub popularny majonez...

"(...) sałata odświeża, nie osłabiając, krzepi, nie drażniąc, czyli po prostu... odmładza."

Wśród wszelakich przepisów nie mogło tu zabraknąć moich ulubionych, czyli zup. Jest kilka genialnych wprost przykładów na niespotykane na co dzień dania. Jednak to, czego się dowiedziałam o uwielbianej przez moja rodzinę zupie minestrone, to już całkowicie mnie zaskoczyło. Robiłam tę zupę na wszelkie możliwe sposoby, lecz tu znalazłam super przepis. Mam nadzieję, że w poniedziałek zabiorę się za gotowanie, bo na jutro nie mam wszystkich składników potrzebnych, a jest ich dość sporo.

"Zupo nadobna! Któż dba o ryby,
Drób lub dziczyznę a nawet gdyby
Miał wszystko inne, to czy podobna
By nie chciał ciebie -
Zupo nadobna!

Ten cytat z "Alicji w Krainie Czarów" opisuje Wielką Zupę, nazywaną najwspanialsza zupą jarzynową świata, czyli włoską minestrone. Jak twierdzą znawcy, zupa ta jest dziełem mnichów."

Oprócz przepisów na zupy znaleźć tu można również przepisy na dania główne, desery a także przystawki i różne sosy. To nie jest taka zwyczajna książka kucharska jakich wiele, to dodatkowo wspaniała lektura o powstawaniu różnego rodzaju dań i historia ich nazw oraz wariacje na temat ich przyrządzania.
Ja z pewnością sięgała będę co jakiś czas po wybrany przepis lub żeby się zainspirować przed ważniejszą imprezą...
Polecam wszystkim wielbicielom nie tylko gotowania i spożywania, ale tym lubiącym ciekawe i smakowite opowiastki.

Czytałam już kilka książek pani Hanny Szymanderskiej i zawsze ich lektura jest dla mnie przyjemnością, bardzo dobrze potrafi przekazać swoją wiedzę na tematy kulinarne. Można powiedzieć nawet, ze mam do niej pewną słabość, bo jakoś nie umiem się powstrzymać przed lekturą jej przepisów. W domu mam kilka pozycji autorki a moja córka cały czas korzysta z książki "Kuchnia...

więcej Pokaż mimo to

avatar
243
235

Na półkach:

Więcej recenzji na czytalaelzbieta.blogspot.com

Hanna Szymanderska nigdy nie zawodzi. W książce „Dania z anegdotą” poznajemy przepisy na przystawki, dania główne, sosy i desery. Nie jest to jednak zwykła książka kucharska.

Dowiemy się nie tylko tego, jak zrobić domowy majonez i co można uczynić z nim później, ale również skąd wzięła się jego nazwa. Podobne tajniki autorka zdradzi nam w zakresie beszamelu. Czy wiesz, kto był największym francuskim smakoszem? Szymanderska wie i opowie ciekawą historię związaną z tą postacią. Czym jest sos aioli i czy można zrobić jego polską wersję? Można. Jest również odmiana włoska i gruzińska. Co Aleksander Dumas miał wspólnego z sałatą?

Książka Szymanderskiej to jednak nie tylko Francja i nie tylko zamierzchłe czasy. Na kolejnych kartach, wraz z kolejnymi recepturami przemierzamy kolejne lata i kontynenty, pochłaniając smakowitość opowieści.

Szczerze polecam miłośnikom książek kulinarnych, kulturowych i pożądającym ciekawostek.

Więcej recenzji na czytalaelzbieta.blogspot.com

Hanna Szymanderska nigdy nie zawodzi. W książce „Dania z anegdotą” poznajemy przepisy na przystawki, dania główne, sosy i desery. Nie jest to jednak zwykła książka kucharska.

Dowiemy się nie tylko tego, jak zrobić domowy majonez i co można uczynić z nim później, ale również skąd wzięła się jego nazwa. Podobne tajniki autorka...

więcej Pokaż mimo to

avatar
3769
950

Na półkach: , ,

Układ książki odpowiada kolejności serwowanych potraw na stołach, czyli od lekkich przekąsek, poprzez dania głowne do deserów. Odpowiednio klika rozdziałów, a każdy z nich opatrzony anegdotami, rysem historycznym o powstaniu najbardziej dziś znanych sosów, sałat, mięs czy zup. To klasyka kuchni światowej, przepisy mające stałe miejsce w naszym rodzimym jadłospisie.
Ta pozycja może stanowić świetny grunt dla dalszego rozwoju umiejętności kulinarnych. Do tego daje znajomość pochodzenia potraw, dzięki czemu zyskuje się przepis podstawowy i możliwość wariacji na jego temat.
Bardzo podobało mi się wszystko to co było wokół przepisu, czyli odnośnie historii potrawy. Stanowiło dla całości to czym są przyprawy dla dań.
Przestrzegam: nie zasiadać do lektury głodnym!

Układ książki odpowiada kolejności serwowanych potraw na stołach, czyli od lekkich przekąsek, poprzez dania głowne do deserów. Odpowiednio klika rozdziałów, a każdy z nich opatrzony anegdotami, rysem historycznym o powstaniu najbardziej dziś znanych sosów, sałat, mięs czy zup. To klasyka kuchni światowej, przepisy mające stałe miejsce w naszym rodzimym jadłospisie.
Ta...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1128
133

Na półkach: ,

Uwielbiam książki tego typu. Oprócz przepisów na klasyczne dzieła kulinarne z całego świata mamy tu historię ich powstawania i kilka słów komentarza autorki. Przyjemna:)

Uwielbiam książki tego typu. Oprócz przepisów na klasyczne dzieła kulinarne z całego świata mamy tu historię ich powstawania i kilka słów komentarza autorki. Przyjemna:)

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    47
  • Przeczytane
    25
  • Posiadam
    18
  • Kulinaria
    3
  • Chcę w prezencie
    2
  • Poradniki Hobby
    1
  • Przeczytane 2012
    1
  • EpuB
    1
  • Obyczaje i historia
    1
  • Virtualo
    1

Cytaty

Więcej
Hanna Szymanderska Dania z anegdotą Zobacz więcej
Hanna Szymanderska Dania z anegdotą Zobacz więcej
Hanna Szymanderska Dania z anegdotą Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także