Smaki z Fjällbacki
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Smaker från Fjällbacka
- Wydawnictwo:
- Czarna Owca
- Data wydania:
- 2012-10-17
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-10-17
- Liczba stron:
- 176
- Czas czytania
- 2 godz. 56 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-7554-230-1
- Tłumacz:
- Inga Sawicka
- Tagi:
- jedzenie gotowanie literatura szwedzka
Dwie rzeczy łączą Camillę Läckberg i kucharza Christiana Hellberga – obydwoje pochodzą z Fjällbacki i oboje uwielbiają jedzenie i gotowanie. Z ich wspólnej pasji narodził się pomysł na ten projekt – książkę kucharską, która będzie czerpać ze smaków Fjällbacki z czasów ich dzieciństwa; smaków zachodniego wybrzeża Szwecji.
Camilla i Christian powrócili do swoich ulubionych miejsc z przeszłości, aby zabrać się do gotowania pośród wysepek, domków rybackich i kutrów.
W Smakach z Fjällbacki dzielą się swoimi ulubionymi przepisami – od dań z owoców morza, poprzez przekąski do fantastycznych deserów. Książka składa się z siedmiu części. Każdą z nich poprzedza wstęp Camilli Läckberg. Autorem przepisów jest Christian Hellberg, zdobywca tytułu Kucharza Roku 2001. Swoją miłością do zachodniego wybrzeża dzieli się z czytelnikami w autorskim wyborze przepisów na dania z ryb i owoców morza. Co powiecie na carpaccio z halibuta z cytrusową sałatką lub żabnicę pieczoną w ziołach z z sałatką z czerwonej cebuli i szpinaku? Kuchnia zachodniego wybrzeża jest tak zachwycająca jak nadmorski, skalisty pejzaż. Co doskonale pokazują piękne zdjęcia Niklasa Bernstone’a! Daj się zainspirować i zaproś przyjaciół na ucztę!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 480
- 133
- 36
- 15
- 4
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
Opinia
„Smaki z Fjällbacki” to książka kucharska Camilli Läckberg – autorki poczytnych szwedzkich kryminałów oraz Christiana Hellberga, jednego z najwybitniejszych szefów kuchni w Szwecji. To książka obowiązkowa dla każdego smakosza, fana przepisów kulinarnych, który nie boi się eksperymentowania w kuchni.
Do tej pory autorkę znałam jedynie z jej serii kryminałów o Fjälbacce, które bardzo sobie chwalę. Gdy tylko zobaczyłam książkę kucharską jej autorstwa zapragnęłam ją mieć. Wiele dobrego czytałam o tej pozycji i postanowiłam sama się przekonać czy warto.
„Smaki z Fjällbacki” to książka historia. Autorka w swojej przedmowie wspomina lata swego dzieciństwa gdzie to ojciec u nich przyrządzał posiłki, co jest dość dziwnie przyjmowane w Szwecji. Niestety autorka wcześniej nie myślała o tym, aby podpytać ojca, gdzie nauczył się gotować, podpytać go o przepisy. Teraz postanowiła, chociaż w niewielkim stopniu je odtworzyć, niestety jak sama stwierdziła „potrawy przechodzą smakiem i zapachem gotującego” i zawsze czegoś jej brakuje w tych potrawach.
Christian Hellberg, jak mówi wcześniej jadł, aby się najeść, teraz natomiast celebruje każdy kęs tego, co wkłada do ust. Gotować nauczył się, jako nastolatek i dlatego też wybrał szkołę gastronomiczną. Gotuje ze świeżych owoców morza prosto od rybaków. Fjällbacka to jego miasto rodzinne i każdy powrót ze Sztokholmu jest celebrowany smakowitą potrawą.
Książka jest bardzo pięknie i starannie wydana. Twarda oprawa, grubsze niż zwykle w książka kredowe karty z przepięknymi zdjęciami potraw, zdjęciami rodzinnymi. Książkę przegląda i czyta się z wielką przyjemnością, potrawy nie są skomplikowane i do odtworzenia w każdej domowej kuchni.
Mnóstwo jest tu przepisów na owoce morza i ryby, jednak nie tylko. Są również potrawy z mięsa, desery, sałatki. Na końcu książki autorzy zamieścili podstawowe przepisy oraz spis wszystkich potraw.
Książkę polecam smakoszom oraz fanom autorki, która w swych kryminałach nie raz wspomina potrawy, na które przepisy znajdziecie w tej właśnie pozycji.
„Smaki z Fjällbacki” to książka kucharska Camilli Läckberg – autorki poczytnych szwedzkich kryminałów oraz Christiana Hellberga, jednego z najwybitniejszych szefów kuchni w Szwecji. To książka obowiązkowa dla każdego smakosza, fana przepisów kulinarnych, który nie boi się eksperymentowania w kuchni.
więcej Pokaż mimo toDo tej pory autorkę znałam jedynie z jej serii kryminałów o Fjälbacce,...