Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

White Plate - słodkie

Wydawnictwo: Dwie Siostry
7,65 (85 ocen i 9 opinii) Zobacz oceny
10
10
9
10
8
25
7
25
6
12
5
1
4
2
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788363696085
liczba stron
196
język
polski
dodała
giannarosa

Pierwsza książka autorki jednego z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych. Sześć lat pisania, pieczenia i gotowania, setki znakomitych przepisów i apetycznych zdjęć, 100 000 wiernych czytelników z całego świata i w pełni zasłużona sława internetowej świątyni smaków. Blog White Plate to już prawdziwa instytucja, a jego twórczyni, Eliza Mórawska, jest dziś jedną z najbardziej...

Pierwsza książka autorki jednego z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych.

Sześć lat pisania, pieczenia i gotowania, setki znakomitych przepisów i apetycznych zdjęć, 100 000 wiernych czytelników z całego świata i w pełni zasłużona sława internetowej świątyni smaków. Blog White Plate to już prawdziwa instytucja, a jego twórczyni, Eliza Mórawska, jest dziś jedną z najbardziej wpływowych postaci polskiej blogosfery. Dyktuje kulinarne trendy, inspiruje i zachwyca umiejętnością delektowania się życiem. Jesienią zaraża apetytem na dynię, latem sprawia, że tłumy blogowiczów mają ochotę na ciasto z rabarbarem. Dotychczas jej przepisy publikowane były jedynie na blogu – teraz po raz pierwszy ukazują się w formie tradycyjnej książki kucharskiej.

W White Plate. Słodkie znajdziecie 55 niezawodnych przepisów na słodkie wypieki. Receptury przywiezione z bliskich i dalekich kulinarnych podróży przeplatają się tu ze smakami dzieciństwa spędzonego na Podlasiu, a cukiernicze odkrycia sąsiadują z autorskimi wersjami nieprzemijającej deserowej klasyki. Przed Wami tarty i torty, mazurki i babki, croissanty i pączki, serniki i brownie, muffinki i bezy... i o wiele, wiele więcej. Smacznego!

Książka dwujęzyczna – tekst w językach polskim i angielskim.

 

źródło opisu: https://wydawnictwodwiesiostry.sklep.pl/White_Plate_slodkie-213.html

źródło okładki: https://wydawnictwodwiesiostry.sklep.pl/White_Plate_slodkie-213.html

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (290)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1271
magda | 2013-03-20
Na półkach: Posiadam

Książka rozpoczyna się od króciutkiego wstępu. Następnie mamy Niezbędnik domowego cukiernika, gdzie znajdziemy informacje na temat najbardziej przydatnych przyborów kuchennych. W dalszej kolejności możemy przeczytać kilka słów na temat składników używanych podczas pieczenia. Znajdziemy też praktycznie porady dotyczące pieczenia ciast. Później rozpoczyna się część właściwa książki, zawierająca 55 przepisów. Są one podzielone na pięć rozdziałów - Wiosna, Lato, Jesień, Miłość, Zima. Wśród wiosennych przepisów znajdziemy między innymi mazurki, oponki i pączki. Lato to przede wszystkim ciasta z sezonowymi owocami. Jesień pachnie cynamonem i orzechami. Miłość to głównie czekoladowe słodkości i torty. Zimą natomiast królują serniki. Po części poświęconej przepisom znajduje się przelicznik miar (jak dla mnie baaardzo przydatny) oraz spis treści i indeks.

Najbardziej w tej książce podoba mi się jej prostota. Owszem znalazłam tutaj kilka deserowych nowości, o których wcześniej nawet nie...

książek: 2567
Monika Stocka | 2015-11-01
Na półkach: Posiadam
Przeczytana: 01 listopada 2015

Kupiłam na prezent, ale chyba zostanie ze mną...
Nigdy nie przypuszczałam, że najdzie mnie ochota na pisanie o książkach kulinarnych. Co prawda jeszcze nikogo nie otrułam ale nigdy bym nie powiedziała o sobie, że umiem gotować.
To nie przypadek,że wybrałam właśnie White Plate. Książka była mi wielokrotnie polecana podobnie jak blog, gdzie, przyznam rzadko zaglądam, bo wiadomo dieta te sprawy a ślinka cieknie (i kończy się w automacie ze słodyczami)a poza tym, jak wspomniałam talentów kulinarnych nie posiadam.
Pierwszy szybki przegląd i jestem oczarowana, co więcej, po lekturze wstępu, poczułam, że ja tez mogę! Zdaję sobie sprawę, że ta moc zostanie ze mną tylko przez chwilę albo co najwyżej do pierwszego pieczenia i pierwszej porażki (no bo jednak bądźmy realistami)ale to nic, ta chwila szczęścia jest bezcenna.
Przepięknie wydana, napisana prostym jasnym językiem, kulturalnie bym powiedziała a jednocześnie ciepło. Nie ma silenia na dowcip czy przesadny luz. Jest normalnie,...

książek: 0
| 2013-10-09
Na półkach: Kulinaria

Niestety, chyba nie tego oczekiwałam. jak dla mnie przerost formy nad treścią. Kilka pierwszych stron ukazujących narzędzia do pieczenia zamurowało mnie. Ale poczłapałam dzielnie dalej. Dwujęzyczność jak dla mnie zupełnie niepotrzebna dla osób mieszkających za granicą może być dużym atutem. Piękne zdjęcia. Ale przepisów jak na lekarstwo. Jak na razie zainteresowała mnie tylko chałka:)

książek: 86
Justyna | 2014-09-08
Na półkach: Posiadam
Przeczytana: 09 maja 2013

Świetna książka nie tylko dla osób, które potrafią piec. Przepisy w książce są oznaczone zgodnie z trudnością ich przygotowania. Jest też przydatny przelicznik miar, wag i objętości. Apetyczne zdjęcia tylko wzmagają ochotę do przygotowania słodyczy. Książkę kupiłam zaraz po wydaniu w 2012, a do sprawdzonych przepisów wracam regularnie.

książek: 271
bukasfriend | 2013-11-11
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 20 grudnia 2012

Korzystam często. Każdy przepis dopracowany na 120% Zawsze się udaje.

książek: 28
MakDa | 2016-04-18
Na półkach: Posiadam
Przeczytana: 02 stycznia 2013

Książka była przeze mnie długo wyczekiwana i może dlatego zrobiłam sobie na nią zbyt duży apetyt. Liska na swoim blogu snuje cudowne opowieści, w które wplata przepisy. Jednak w książce pozbawione blogowej otoczki przepisy obnażają swoją zwyczajność. Refleksyjne wstępy do pięciu rozdziałów nie ratują książki. Zdjęcia potraw wykadrowane do dużych powiększeń zupełnie nie oddają umiejętności autorki ani magii jej oddziaływania na czytelników. Po prostu zwykła książka kucharska ze zwykłymi przepisami. Zero magii.

książek: 344
Kamirza | 2016-04-02
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 02 kwietnia 2016

Profesjonalne podejście do tematu pieczenia, świetne zdjęcia, poetyckie historie z życia autorki i mnóstwo praktycznych porad - czytanie to sama przyjemność.

książek: 273
muszka-pietruszka | 2014-03-05
Na półkach: Chcę w prezencie

Przepięknie wydana książka, którą chciałabym mieć na półce. Korzystam z niej u siostry, i zawsze mnie zachwyca. Autorkę znam z bloga i nieraz robiłam coś z jej przepisów. Są sprawdzone i pyszne. Polecam!

książek: 119
Magdalena | 2014-05-28
Na półkach: Przeczytane

uwielbiam jej zdjęcia, sposób opowiadania historii i te retroprzepisy

książek: 157
katarina_di | 2017-06-06
Na półkach: Posiadam
zobacz kolejne z 280 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd