Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Okładka książki Rewolucja na talerzu

Rewolucja na talerzu

Autor:
szczegółowe informacje
wydawnictwo
Wydawnictwo Literackie
data wydania
ISBN
978-83-08-04881-8
liczba stron
184
słowa kluczowe
kuchnia
język
polski
typ
papier
dodała
Lucy_Cruel
6,4 (30 ocen i 9 opinii)

Opis książki

Sernik, po którym schudniesz i dietetyczny schabowy! Czy to możliwe? Ależ tak! Autorki książki Rewolucja na talerzu oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem nadawanego na antenie TVN Style, dowodzą że można jeść smacznie i bez ograniczeń, a jednocześnie dbać o linię i zdrowie. Różnice są niewielkie, dania smakowite, a efekty piorunujące, bo stosując się do ich porad można prawie o...

Sernik, po którym schudniesz i dietetyczny schabowy! Czy to możliwe? Ależ tak! Autorki książki Rewolucja na talerzu oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem nadawanego na antenie TVN Style, dowodzą że można jeść smacznie i bez ograniczeń, a jednocześnie dbać o linię i zdrowie. Różnice są niewielkie, dania smakowite, a efekty piorunujące, bo stosując się do ich porad można prawie o połowę zmniejszyć kaloryczność drugiego dania ze swojskim schabowym i ziemniakami. Ta książka to zbiór niskokalorycznych wersji przepisów na ulubione dania, ważnych rad i bezcennych informacji, dotyczących nie tylko gotowania, ale także odpowiedniego dobierania i łączenia produktów oraz szczegółowy przewodnik dietetyczny po warzywach, owocach, mięsach i przetworach mącznych. Przeprowadź "rewolucję na talerzu"! Jedz, smakuj i chudnij!

 

źródło opisu: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=2368

źródło okładki: www.wydawnictwoliterackie.pl

pokaż więcej

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Gdzie kupić?
Sklep
Format
Cena
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.

Polecamy

Gdzie wypożyczyć?
Znajdź książkę w najbliższej bibliotece MAK+
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników
książek: 1323
Monka | 2012-03-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 28 marca 2012

W książce tej można znaleźć mnóstwo przepysznych, łatwych i zdrowych przepisów. Niektóre już sprawdziłam i zdecydowanie polecam. Smakują rewelacyjnie, a jak podają autorki tej książki zawierają mało kalorii. Faktycznie istna "Rewolucja na talerzu" - można jeść smacznie i chudnąć bez głodówek i efektów jojo;):)

książek: 622
jusssi | 2012-03-17
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 17 marca 2012

Słoneczko za oknem jest najlepszą motywacją, gdy chcemy wrzucić zbędne kilogramy. Obszerne swetry i grube płaszcze, które do tej pory maskowały co nieco, poszły w odstawkę. Z dnia na dzień termometr za oknem pokazuje coraz to wyższą temperaturę. Wiosna jest moim zdaniem najlepszym okresem na zmianę nawyków żywieniowych. Dookoła nas zaczynają się pojawiać świeże warzywa i owoce, które zachęcają do eksperymentów w kuchni. Tradycyjny sposób przyrządzania potraw jest niestety dość kaloryczny, warto więc na wiosnę zastąpić go zdrowszą wersją, ale równie smaczną. Nakładem wydawnictwa Literackiego ukazała się książka „Rewolucja na talerzu”, w której znajdziemy przepisy z programu o tym samym tytule. Pewnie część z Was kojarzy program emitowany przez tvn style, a prowadzony przez Agatę Ziemnicką i Olgę Kwiecińską-Kaplińską. Teraz wszystkie przepisy są w jednym miejscu, jakaż to wygoda.

Już na wstępie przeżyłam małe rozdwojenie jaźni, ponieważ na okładce i grzbiecie znajdują się nazwiska...

książek: 1190

Książka kucharska to podstawowe wyposażenie niemal każdej kuchni.Niektóre z nas nie wyobrażają sobie życia bez niej. W dzisiejszych czasach tematyka kulinarna jest wszechobecna. Natykamy się na nią niemal na każdym kroku- programy telewizyjne, blogi kulinarne, przepisy w czasopismach i książkach kucharskich. Liczba tych ostatnich jest niemała- o czym możemy się przekonać czytając raport przygotowany dla sieci Empik-"Liczba książek kucharskich wydawanych rocznie w Polsce przewyższa tę sprzed ćwierć wieku ponad dwudziestokrotnie". Tylko jak znaleźć w tym gąszczu te idealną? Tę, z której będziemy czerpać inspiracje do naszych codziennych eksperymentów kulinarnych?


Olga Kwiecińska-Kaplińska (kucharka z zamiłowania) oraz Agata Ziemnicka (z wykształcenia dietetyk) stworzyły moim zdaniem książkę kucharska prawie idealną. Wszystko zaczęło się od programu emitowanego na antenie telewizji TVN Style. Autorki starały się przekonać Polaków do dietetycznej kuchni. Niestety nie było to łatwe...

książek: 2567
jjon | 2012-04-09
Na półkach: Przeczytane, Własne, 2012
Przeczytana: 08 marca 2012

Rewolucja na talerzu – spokojnie mogę powiedzieć, że tytuł można zmienić na Rewelacja na talerzu i mówię to nie tylko po przeczytaniu książki opartej na telewizyjnym programie kulinarnym z Agatą Ziemnicką i Olgą Kwiecińską-Kaplińską w rolach głównych, ale również po wykonaniu kilku potraw na podstawie zaproponowanych przepisów, a co za tym idzie – po skonsumowaniu wyprodukowanych smakowitości. Do tego dochodzi świadomość, że przepyszne kąski są zdrowsze niż te, które przygotowywałam w sposób tradycyjny, czyli dodając mąki pszennej, serwując zwykły makaron, piekąc ciasta z dodatkiem białego cukru i śmietany, smażąc na oleju słonecznikowym, itp. Co najpiękniejsze, zdaniem autorek nie ma co bawić się w żadne diety, bo organizm potrzebuje różnych składników, a nie tylko niektórych – trzeba je tylko umiejętnie pozamieniać na mniej kaloryczne i zdrowsze.

Książka ta bardzo mi pomogła odświeżyć informacje dotyczące zdrowego odżywiania, a które – mimo że jak najbardziej uzasadnione – nie...

książek: 1409
DM1994 | 2012-07-12
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 12 marca 2012

Chcesz schudnąć i wyglądać pięknie, a przy tym nie rezygnować ze smacznych potraw i deserów? A może masz ochotę przygotować tradycyjne potrawy w zdrowszy sposób ?
Kochasz słodkie desery i ciasta i już nie raz słyszałeś/aś, że powinieneś/powinnaś je ograniczyć, lecz nie możesz się im oprzeć ?

Jeśli choć na jedno z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco "Rewolucja na talerzu" musi błyskawicznie znaleźć się w twoich rękach.

"W Rewolucji na talerzu wyjaśniamy, co należy zmienić w kuchni, by pogodzić dwa pozornie skrajne określenia: smaczne i zdrowe. [...] Znajdziesz tu informacje o zbawiennym wpływie poszczególnych produktów na wygląd i zdrowie oraz porady, jak kupować i przechowywać artykuły spożywcze, by nie traciły cennych składników odżywczych. Dzięki tej książce dowiesz się, których produktów unikać, a po które sięgać. Jeśli nie potrafisz gotować i myślisz, że to wyjątkowo trudna umiejętność, znajdziesz wskazówki, które przekonają cię, że nawet pieczenie chleba czy zrobienie...

książek: 123
Sayuri | 2012-05-12
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 18 marca 2012

Tym razem zamiast programu telewizyjnego prowadzonego przez Agatę Ziemnicką i Olgę Kwiecińską - Kaplińską, panie prezentują przepisy w książce pod tym samym tytułem. Zarówno jak i w programie tv, tak i w książce Autorki prezentują przepisy, które są smaczne, zdrowe, których nie należy sobie odmawiać, a przy tym schudniemy.

W książce tej poza przepisami znajdziemy również informacje o podstawowych składnikach naszego jedzenia, czyli o warzywach, owocach czy mięsach, których trzeba unikać oraz, których powinniśmy więcej spożywać, oraz o ich zaletach i wadach. Znajdziemy również porady ile powinniśmy jeść posiłków dziennie i jak jeść aby nie czuć się głodnym 10 minut po posiłku. Ale to nie wszystko - dzięki autorkom dowiadujemy się, jak rozpoznawać w sklepie produkt świeży oraz jak przechowywać go w szafce czy lodówce, oraz ile czasu może być właśnie przechowywany w szafce czy w lodówce.

Po przeczytaniu przepisów byłam niektórymi przepisami "przerażona", że dzięki nim...

książek: 408
buziaczek197 | 2012-05-06

Ja uwielbiam ten program rewelacyjne są w nim potrawy. Książka z tymi wszystkimi przepisami z programu w jednym. Dodatkowo okraszone to wytłumaczeniem o białkach, tłuszczach, węglowodanach. Przy każdym rozdziale słowo wstępu. Jest to przejrzyście napisane, ale brakuje mi zdjęć do każdej potrawy. Jakoś jednak sobie poradzę :)

książek: 14
allani_S | 2014-12-12
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 06 sierpnia 2013

Książka która powaliła mnie na kolana. Zawiera pełno zdrowych przepisów ale na wstępie możemy dowiedzieć się o właściwościach poszczególnych produktów wykorzystywanych w książce. Bardzo ciekawe przepisy - często z niej korzystam a głownie z porad w niej zamieszczonych !

książek: 693
katka_94 | 2014-05-15
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2011 rok

Spodziewałam się czegoś lepszego. Przepisy w miarę dobre, opisane w sposób jasny i przejrzysty. Pomimo to słysząc tak wiele pochlebnych opinii spodziewałam się czegoś więcej

książek: 3613
kocham_cie | 2015-01-19
Na półkach: Przeczytane

Załóż konto za darmo!
Utwórz konto
Rejestrując się w serwisie akceptujesz regulamin i zgadzasz się z polityką prywatności.

Pobierz aplikację mobilną

Cytaty z książki
Kalendarium literackie
  • Aleksander Kamiński
    112. rocznica
    urodzin
    A kiedy trzeba, na śmierć idą po kolei. Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec.
  • Anna Onichimowska
    63. rocznica
    urodzin
    Boli mnie głowa, ręce i nogi. Mięśnie, kości, paznokcie, włosy, zęby i serce. A najbardziej dusza.
  • Andriej Diakow
    37. rocznica
    urodzin
    Jeśli coś postanowiłeś, zrób pierwszy krok. I nie bój się zrobić następnego. Bój się bezczynności. Wyznacz sobie cel i wyrzuć z głowy całą resztę.
  • Sidonie-Gabrielle Colette
    142. rocznica
    urodzin
    Trudno zadowolić jednocześnie wszystkich i samą siebie. Wolę zacząć od siebie...
  • Arnaldur Indriðason
    54. rocznica
    urodzin
    Znam to uczucie. Znudzenie samym sobą. Tym potworem, jakim się jest i którego człowiek nie jest w stanie się pozbyć. Na jakiś czas to się udaje, ale ten potwór zawsze wraca i zaczyna się ta sama stara pieśń.
  • David Lodge
    80. rocznica
    urodzin
    Wystarczy, żebyś wyznaczył sobie granicę wytrzymałości, a już po tobie.
  • Peter Pezzelli
    56. rocznica
    urodzin
    Dzięki uczeniu się nowych rzeczy człowiek ma ochotę wstać rano z łóżka.
  • Ismail Kadare
    79. rocznica
    urodzin
    Bóg nie daje całego szczęścia naraz.
  • Sakyō Komatsu
    84. rocznica
    urodzin
  • Grzegorz W. Kołodko
    66. rocznica
    urodzin
    Oczywiste jest, że najlepszym antidotum na głupotę i arogancję jest mądrość i wiedza. Dlatego też wypada walczyć. Słowem. Czyli bardzo dużo czytać i słuchać innych, trochę pisać i mówić do tych, którzy chcą słuchać. Trzeba rozmawiać. Najwięcej zaś- myśleć.
  • Fiodor Dostojewski
    134. rocznica
    śmierci
    Zełgać po swojemu – to nieomal lepsze niż powtórzyć prawdę za kim innym. W pierwszym wypadku jest się człowiekiem, w drugim tylko papugą.
  • Astrid Lindgren
    13. rocznica
    śmierci
    ... nie wychodząc stąd, raczej trudno będzie wam znów tu przyjść.
  • Josif Brodski
    19. rocznica
    śmierci
    Generalnie, zasada odnośnie wszystkiego co nieprzyjemne jest taka, że im szybciej człowiek sięgnie dna, tym szybciej wypłynie na powierzchnię.
  • Dino Buzzati
    43. rocznica
    śmierci
    Marnotrawić noce, nie kładąc się spać, nie bać się, że za późno, czekać na wschód słońca, smakować nieskończoność czasu, jaki się ma przed sobą, i nie martwić się

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd