rozwińzwiń

Rewolucja na talerzu

Okładka książki Rewolucja na talerzu Olga Kwiecińska-Kaplińska, Agata Ziemnicka
Okładka książki Rewolucja na talerzu
Olga Kwiecińska-KaplińskaAgata Ziemnicka Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie kulinaria, przepisy kulinarne
184 str. 3 godz. 4 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Literackie
Data wydania:
2012-03-08
Data 1. wyd. pol.:
2012-03-08
Liczba stron:
184
Czas czytania
3 godz. 4 min.
Język:
polski
ISBN:
978-83-08-04881-8
Tagi:
kuchnia
Średnia ocen

6,3 6,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Zdrowa i promienna skóra Julien Sosso, Agata Ziemnicka
Ocena 6,8
Zdrowa i promi... Julien Sosso, Agata...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,3 / 10
38 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
10
8

Na półkach: ,

Książka która powaliła mnie na kolana. Zawiera pełno zdrowych przepisów ale na wstępie możemy dowiedzieć się o właściwościach poszczególnych produktów wykorzystywanych w książce. Bardzo ciekawe przepisy - często z niej korzystam a głownie z porad w niej zamieszczonych !

Książka która powaliła mnie na kolana. Zawiera pełno zdrowych przepisów ale na wstępie możemy dowiedzieć się o właściwościach poszczególnych produktów wykorzystywanych w książce. Bardzo ciekawe przepisy - często z niej korzystam a głownie z porad w niej zamieszczonych !

Pokaż mimo to

avatar
382
163

Na półkach: ,

Spodziewałam się czegoś lepszego. Przepisy w miarę dobre, opisane w sposób jasny i przejrzysty. Pomimo to słysząc tak wiele pochlebnych opinii spodziewałam się czegoś więcej

Spodziewałam się czegoś lepszego. Przepisy w miarę dobre, opisane w sposób jasny i przejrzysty. Pomimo to słysząc tak wiele pochlebnych opinii spodziewałam się czegoś więcej

Pokaż mimo to

avatar
346
153

Na półkach: ,

Chcesz schudnąć i wyglądać pięknie, a przy tym nie rezygnować ze smacznych potraw i deserów? A może masz ochotę przygotować tradycyjne potrawy w zdrowszy sposób ?
Kochasz słodkie desery i ciasta i już nie raz słyszałeś/aś, że powinieneś/powinnaś je ograniczyć, lecz nie możesz się im oprzeć ?

Jeśli choć na jedno z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco "Rewolucja na talerzu" musi błyskawicznie znaleźć się w twoich rękach.

"W Rewolucji na talerzu wyjaśniamy, co należy zmienić w kuchni, by pogodzić dwa pozornie skrajne określenia: smaczne i zdrowe. [...] Znajdziesz tu informacje o zbawiennym wpływie poszczególnych produktów na wygląd i zdrowie oraz porady, jak kupować i przechowywać artykuły spożywcze, by nie traciły cennych składników odżywczych. Dzięki tej książce dowiesz się, których produktów unikać, a po które sięgać. Jeśli nie potrafisz gotować i myślisz, że to wyjątkowo trudna umiejętność, znajdziesz wskazówki, które przekonają cię, że nawet pieczenie chleba czy zrobienie pierogów nie jest niczym skomplikowanym."

Wydawać by się mogło, że "Rewolucja na talerzu" to tylko kolejna książka kucharska dodatkowo oparta na programie telewizyjnym i kolejne oklepane przepisy tym razem podpisane przez osoby znane nam z małego ekranu. Nic bardziej mylnego ! Owszem jest to pozycja powiązana z programem emitowanym przez stację TVN Style, ale na pewno nie można jej nazwać "kolejną" i oklepaną.

Gulasz z królika, kebab, mielone z wołowiny z fetą, rosół z lanymi kluskami, chleb żytni na zakwasie, krokiety z kiszoną kapustą i grzybami, czy błyskawiczne ciasto czekoladowe - to tylko kilka z wielu, przepysznych i niskokalorycznych przepisów znajdujących się w tej książce. Co więcej znajdziemy w niej również porady i wskazówki, jak powinniśmy jeść i przyrządzać dania, by były one smaczne i zdrowe oraz pomagały nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

"Wisienką na torcie" jest przepiękne wydanie "Rewolucji na talerzu". Poczynając od okładki, kończąc na ostatniej stronie wszystko jest idealnie dopracowane. Elegancka, minimalistyczna oprawa graficzna, klarowne przedstawienie treści, piękne fotografie i przejrzysty układ składają się na jedną, idealną całość, która idealnie dopełnia treść merytoryczną.

Przyznam, że nigdy nie oglądałam programu "Rewolucja na talerzu" stacji TVN style, jednak po zapoznaniu się z prezentowaną dzisiaj książką o tym samym tytule wiem, że to się zmieni. Polecam więc zarówno lekturę jak i seanse programu "Rewolucja na talerzu" wszystkim tym, którzy chcą jeść zarówno smacznie, jak i zdrowo, a przy tym również nisko kalorycznie :D

Chcesz schudnąć i wyglądać pięknie, a przy tym nie rezygnować ze smacznych potraw i deserów? A może masz ochotę przygotować tradycyjne potrawy w zdrowszy sposób ?
Kochasz słodkie desery i ciasta i już nie raz słyszałeś/aś, że powinieneś/powinnaś je ograniczyć, lecz nie możesz się im oprzeć ?

Jeśli choć na jedno z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco "Rewolucja na talerzu"...

więcej Pokaż mimo to

avatar
482
80

Na półkach: , , , ,

Książka kucharska to podstawowe wyposażenie niemal każdej kuchni.Niektóre z nas nie wyobrażają sobie życia bez niej. W dzisiejszych czasach tematyka kulinarna jest wszechobecna. Natykamy się na nią niemal na każdym kroku- programy telewizyjne, blogi kulinarne, przepisy w czasopismach i książkach kucharskich. Liczba tych ostatnich jest niemała- o czym możemy się przekonać czytając raport przygotowany dla sieci Empik-"Liczba książek kucharskich wydawanych rocznie w Polsce przewyższa tę sprzed ćwierć wieku ponad dwudziestokrotnie". Tylko jak znaleźć w tym gąszczu te idealną? Tę, z której będziemy czerpać inspiracje do naszych codziennych eksperymentów kulinarnych?


Olga Kwiecińska-Kaplińska (kucharka z zamiłowania) oraz Agata Ziemnicka (z wykształcenia dietetyk) stworzyły moim zdaniem książkę kucharska prawie idealną. Wszystko zaczęło się od programu emitowanego na antenie telewizji TVN Style. Autorki starały się przekonać Polaków do dietetycznej kuchni. Niestety nie było to łatwe zadanie ponieważ, gdzieś w głębi duszy, jesteśmy kulinarnymi konserwatystami.Lubimy zjeść na typowy niedzielny obiad, potrawy które towarzyszą nam już od dzieciństwa. Królami polskich stołów są schabowy z kapusta lub mielony podawany z buraczkami zasmażanymi. Według badań przeprowadzonych przez OBOP, aż 72% z nas uważa rodzimą kuchnię za ulubioną,a aż 2/3 pytanych twierdzi, że schabowy z kapustą to ulubione danie na niedzielny obiad. Jak walczyć z tym przekonaniem? Autorki znalazły na to skuteczny sposób- postanowiły "odchudzić" tradycyjne polskie potrawy. W książce "Rewolucja na talerzu" znajdziemy ciekawe propozycje na schabowego inaczej,dietetyczne pierogi i krokiety, placki ziemniaczane z piekarnika oraz pyszne nietuczące desery i ciasta. O fast-foodach już nawet nie wspominam!

"Rewolucje na talerzu" to książka kucharska prawie idealna. Dlaczego prawie? Jedynym mankamentem jest zbyt mała ilość zdjęć, a te które już są mogłyby być odrobinę lepsze jakościowo. Wiem- marudzę, ale ja bardzo lubię takie książki kucharskie z bardzo dużą ilością zdjęć. Dobrze jest porównać efekt swojej prac w kuchni z daniami wykonanymi przez fachowca :P Poza tą jedną drobnostką ta książka jest wspaniała. Wiele z tych przepisów znałam już z programu telewizyjnego, ale bardzo fajnie jest mieć je zgromadzone w jednym miejscu. Przyznaję, że jestem osobą, które wiecznie jest na diecie. Dlatego ta książka w wielu sytuacjach mnie uratowała. Co zrobić gdy mąż żąda tradycyjnego schabowego, w grubej i niezdrowej panierce? Można wtedy sięgnąć po tę książkę i zrobić kotlet w wersji dietetycznej.W ten o to sposób wprowadziłam wiele "odchudzonych" dań do naszego menu- i o dziwo mojej połówce bardzo smakują, bo tak naprawdę niewiele różnią się smakiem od tych tradycyjnych. Moim absolutnym faworytem jest błyskawiczne ciasto czekoladowe (pyszne i łatwe) oraz placki ziemniaczane z piekarnika bez kropelki tłuszczu- uwielbiam!! Jesteście ciekawi jak wykonać te dania? Sięgnijcie po "Rewolucje na talerzu" i sami się przekonajcie jakie te przepisy są łatwe w wykonaniu.

Książka kucharska to podstawowe wyposażenie niemal każdej kuchni.Niektóre z nas nie wyobrażają sobie życia bez niej. W dzisiejszych czasach tematyka kulinarna jest wszechobecna. Natykamy się na nią niemal na każdym kroku- programy telewizyjne, blogi kulinarne, przepisy w czasopismach i książkach kucharskich. Liczba tych ostatnich jest niemała- o czym możemy się przekonać...

więcej Pokaż mimo to

avatar
246
227

Na półkach: ,

Tym razem zamiast programu telewizyjnego prowadzonego przez Agatę Ziemnicką i Olgę Kwiecińską - Kaplińską, panie prezentują przepisy w książce pod tym samym tytułem. Zarówno jak i w programie tv, tak i w książce Autorki prezentują przepisy, które są smaczne, zdrowe, których nie należy sobie odmawiać, a przy tym schudniemy.

W książce tej poza przepisami znajdziemy również informacje o podstawowych składnikach naszego jedzenia, czyli o warzywach, owocach czy mięsach, których trzeba unikać oraz, których powinniśmy więcej spożywać, oraz o ich zaletach i wadach. Znajdziemy również porady ile powinniśmy jeść posiłków dziennie i jak jeść aby nie czuć się głodnym 10 minut po posiłku. Ale to nie wszystko - dzięki autorkom dowiadujemy się, jak rozpoznawać w sklepie produkt świeży oraz jak przechowywać go w szafce czy lodówce, oraz ile czasu może być właśnie przechowywany w szafce czy w lodówce.

Po przeczytaniu przepisów byłam niektórymi przepisami "przerażona", że dzięki nim schudnę, bo nie ma co ukrywać, niestety lubię fast foody oraz coś słodkiego i byłam mile zaskoczona, że dzięki odpowiednio dobranym składnikom można schudnąć, po takiej potrawie jak spaghetti czy pizza. I pomimo że niektóre dania wydawały się "trudne" do zrobienia (ponieważ większość jest czasochłonna oraz są składniki, których często nie stosowałam podczas gotowania) postanowiłam spróbować i co niektóre dania zrobić z tej książki. Oczywiście pierwsza jaka była potrawa? Niestety pizza! Nic na to nie poradzę. Razem z siostrą ostro zabrałyśmy się do pracy! Na szczęście nic nie musiałyśmy zmieniać składników, ponieważ łatwo dostać to wszystko w sklepach, nawet w tak małej miejscowości, w której mieszkam. A jaki był efekt naszej ciężkiej pracy? Pizza była rewelacyjna a i nie czułam się "ciężka" po zjedzeniu dwóch kawałków. Nie tylko ja tak miałam, ale i inni domownicy.

Oczywiście niektóre potrawy czekają na swoją kolej do zrobienia, ale niektóre chyba nigdy nie zostaną zrobione. A dlaczego? Ponieważ trzeba naprawdę dobrze gotować, a przede wszystkim lubić gotować, co niestety u mnie jest przeciwieństwo tego drugiego, czyli nielubienie gotowania, ale może kiedyś się to zmieni mi. Ale czy mimo wszystko książkę polecam? Oczywiście, że tak, ponieważ jest tu wiele cennych rad, które zaczęłam stosować, co prawda powoli, ale mam nadzieję, że zbliżająca się wiosna jeszcze bardziej zmobilizuje mnie do sięgania porad zawartych w tej książce. Tym bardziej, że wszystko opisane jest prostym, ciekawym językiem. POLECAM!


http://swiatwidzianyksiazkami.blogspot.com/

Tym razem zamiast programu telewizyjnego prowadzonego przez Agatę Ziemnicką i Olgę Kwiecińską - Kaplińską, panie prezentują przepisy w książce pod tym samym tytułem. Zarówno jak i w programie tv, tak i w książce Autorki prezentują przepisy, które są smaczne, zdrowe, których nie należy sobie odmawiać, a przy tym schudniemy.

W książce tej poza przepisami znajdziemy...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1101
957

Na półkach: , , ,

Ja uwielbiam ten program rewelacyjne są w nim potrawy. Książka z tymi wszystkimi przepisami z programu w jednym. Dodatkowo okraszone to wytłumaczeniem o białkach, tłuszczach, węglowodanach. Przy każdym rozdziale słowo wstępu. Jest to przejrzyście napisane, ale brakuje mi zdjęć do każdej potrawy. Jakoś jednak sobie poradzę :)

Ja uwielbiam ten program rewelacyjne są w nim potrawy. Książka z tymi wszystkimi przepisami z programu w jednym. Dodatkowo okraszone to wytłumaczeniem o białkach, tłuszczach, węglowodanach. Przy każdym rozdziale słowo wstępu. Jest to przejrzyście napisane, ale brakuje mi zdjęć do każdej potrawy. Jakoś jednak sobie poradzę :)

Pokaż mimo to

avatar
1285
178

Na półkach: ,

Rewolucja na talerzu – spokojnie mogę powiedzieć, że tytuł można zmienić na Rewelacja na talerzu i mówię to nie tylko po przeczytaniu książki opartej na telewizyjnym programie kulinarnym z Agatą Ziemnicką i Olgą Kwiecińską-Kaplińską w rolach głównych, ale również po wykonaniu kilku potraw na podstawie zaproponowanych przepisów, a co za tym idzie – po skonsumowaniu wyprodukowanych smakowitości. Do tego dochodzi świadomość, że przepyszne kąski są zdrowsze niż te, które przygotowywałam w sposób tradycyjny, czyli dodając mąki pszennej, serwując zwykły makaron, piekąc ciasta z dodatkiem białego cukru i śmietany, smażąc na oleju słonecznikowym, itp. Co najpiękniejsze, zdaniem autorek nie ma co bawić się w żadne diety, bo organizm potrzebuje różnych składników, a nie tylko niektórych – trzeba je tylko umiejętnie pozamieniać na mniej kaloryczne i zdrowsze.

Książka ta bardzo mi pomogła odświeżyć informacje dotyczące zdrowego odżywiania, a które – mimo że jak najbardziej uzasadnione – nie zostały wcześniej zastosowane w mojej kuchni. Wraz z nadejściem wiosny w mojej kuchni nastała więc rewelacyjna rewolucja. Zakupiłam nawet pojemniczki do ziółek, które – wraz z owymi ziółkami, które dostały ksywkę ‘rododendron’ – nie tylko stanowią miłą dla oka wiosenną ozdobę, ale również podręczny dodatek dodający potrawom aromatu. Po raz pierwszy kupiłam też świeży imbir – do tej pory wydawało mi się, że smakuje jak mydło, i zupełnie go nie doceniałam. Kurczak limonkowo-imbirowy sprawił, że zmieniłam zdanie. Odkryciem jest też udziec z indyka, który okazuje się niezwykle smakowitym, mięciutkim mięsiwem, do tej pory zupełnie pomijanym przeze mnie w kuchni. Hitem są bułeczki z suszonymi owocami, które piecze się zupełnie bez dodatku cukru, a których pożarcie daje nawet więcej przyjemności niż skonsumowanie sto razy bardziej kalorycznego snikersa. :-)

Świeże zioła, mąka z pełnego przemiału, ciemny ryż, olej rzepakowy, cukier trzcinowy to niektóre elementy mojej małej rewolucji kuchennej, która mam nadzieję wyjdzie na dobre.

A książkę jak najbardziej polecam. Przepisy są proste, na końcu spis przepisów według kategorii oraz spis potrzebnych składników z odnośnikami do stron – bardzo to wygodne.

Krótko mówiąc:
Świeżo, wiosennie, smakowicie, zdrowo

Rewolucja na talerzu – spokojnie mogę powiedzieć, że tytuł można zmienić na Rewelacja na talerzu i mówię to nie tylko po przeczytaniu książki opartej na telewizyjnym programie kulinarnym z Agatą Ziemnicką i Olgą Kwiecińską-Kaplińską w rolach głównych, ale również po wykonaniu kilku potraw na podstawie zaproponowanych przepisów, a co za tym idzie – po skonsumowaniu...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1429
916

Na półkach: ,

W książce tej można znaleźć mnóstwo przepysznych, łatwych i zdrowych przepisów. Niektóre już sprawdziłam i zdecydowanie polecam. Smakują rewelacyjnie, a jak podają autorki tej książki zawierają mało kalorii. Faktycznie istna "Rewolucja na talerzu" - można jeść smacznie i chudnąć bez głodówek i efektów jojo;):)

W książce tej można znaleźć mnóstwo przepysznych, łatwych i zdrowych przepisów. Niektóre już sprawdziłam i zdecydowanie polecam. Smakują rewelacyjnie, a jak podają autorki tej książki zawierają mało kalorii. Faktycznie istna "Rewolucja na talerzu" - można jeść smacznie i chudnąć bez głodówek i efektów jojo;):)

Pokaż mimo to

avatar
409
335

Na półkach:

Słoneczko za oknem jest najlepszą motywacją, gdy chcemy wrzucić zbędne kilogramy. Obszerne swetry i grube płaszcze, które do tej pory maskowały co nieco, poszły w odstawkę. Z dnia na dzień termometr za oknem pokazuje coraz to wyższą temperaturę. Wiosna jest moim zdaniem najlepszym okresem na zmianę nawyków żywieniowych. Dookoła nas zaczynają się pojawiać świeże warzywa i owoce, które zachęcają do eksperymentów w kuchni. Tradycyjny sposób przyrządzania potraw jest niestety dość kaloryczny, warto więc na wiosnę zastąpić go zdrowszą wersją, ale równie smaczną. Nakładem wydawnictwa Literackiego ukazała się książka „Rewolucja na talerzu”, w której znajdziemy przepisy z programu o tym samym tytule. Pewnie część z Was kojarzy program emitowany przez tvn style, a prowadzony przez Agatę Ziemnicką i Olgę Kwiecińską-Kaplińską. Teraz wszystkie przepisy są w jednym miejscu, jakaż to wygoda.

Już na wstępie przeżyłam małe rozdwojenie jaźni, ponieważ na okładce i grzbiecie znajdują się nazwiska pań prowadzących program. Natomiast w środku znajduje się informacja, że tekst napisała Agnieszka Trojak. W pierwszym momencie pomyślałam, że ta pani spisała autorskie pomysły prezenterek programu, tak aby całość miała przystępną formę, ale nie. Schodzę wzrokiem poniżej, a tam informacja, że przepisy pochodzą od Agnieszki Trojak i Gosi Molskiej. Pytam, więc kto jest autorem książki?

No nic, wróćmy do meritum. Już na wstępie otrzymujemy garść informacji dotyczących zdrowego żywienia. Niby wiemy, ale chyba nie do końca, że organizm ludzki, aby dobrze funkcjonować musi mieć do dyspozycji białka, tłuszcze, węglowodany i witaminy, więc nie ma zmiłuj się musimy mu tego wszystkiego dostarczać każdego dnia. W książce znajdziemy informację, jak robić to w sposób przemyślany i efektywny.

Kolejno autorki (kim kolwiek są) napisały kilka słów o produktach używanych w przepisach. Rzeczowo i ciekawie omawiają poszczególne produkty, jak je kupować, przechowywać i przyrządzać, tak aby zachowały swoje właściwości.

Same przepisy, rzecz oczywista, stanowią sedno książki. Muszę powiedzieć, że zmniejszonej liczby kalorii, znajdziemy tu mnóstwo pyszności i smakowitości. Jak chociażby faszerowana pierś z kurczaka, krokiety z grillowanymi warzywami czy pizza. Przepisy są czytelne i mało skomplikowane. Dostosowane do możliwości kulinarnych i finansowych każdej pani domu. Każdorazowo pod przepisem znajdziemy informację o zawartości kalorii w porcji tradycyjnie przyrządzonej i takiej z książki. Często jest to połowa zawartości kalorii!

Na odwrocie książki znajdziemy wykaz potraw i produktów, który znacznie ułatwia korzystanie z książki i skraca czas, przyśpieszając znalezienie odpowiedniego przepisy. Na koniec rodzynek, czyli spis treści. I tutaj ponownie małe zamieszanie, ponieważ zaczyna się on od 43 strony. Ciężko stwierdzić, dlaczego pierwsza część, moim zdaniem wartościowa, nie została uwzględniona w spisie treści, przecież ma on służyć użytkownikom, a nie ładnie wyglądać.

Podsumowując „Rewolucja na talerzu” to książka, która z całą pewnością znajdzie szerokie grono odbiorców. Warto czasami zatrzymać się i pomyśleć, co jemy. Autorki udowodniły, że ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także jak to przyrządzamy. Myślę że każdy z nas chce jeść zdrowo i smacznie, a z książki będzie to o stokroć łatwiejsze.

Słoneczko za oknem jest najlepszą motywacją, gdy chcemy wrzucić zbędne kilogramy. Obszerne swetry i grube płaszcze, które do tej pory maskowały co nieco, poszły w odstawkę. Z dnia na dzień termometr za oknem pokazuje coraz to wyższą temperaturę. Wiosna jest moim zdaniem najlepszym okresem na zmianę nawyków żywieniowych. Dookoła nas zaczynają się pojawiać świeże warzywa i...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    48
  • Przeczytane
    48
  • Posiadam
    23
  • Chcę w prezencie
    4
  • 2012
    3
  • Kulinarne
    3
  • Kulinaria
    3
  • Domowa biblioteczka
    3
  • Teraz czytam
    2
  • Do recenzji
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Rewolucja na talerzu


Podobne książki

Przeczytaj także