Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Okładka książki Rewolucja na talerzu

Rewolucja na talerzu

Autor:
szczegółowe informacje
wydawnictwo
Wydawnictwo Literackie
data wydania
ISBN
978-83-08-04881-8
liczba stron
184
słowa kluczowe
kuchnia
język
polski
typ
papier
dodała
Lucy_Cruel
6.26 (27 ocen i 8 opinii)

Opis książki

Sernik, po którym schudniesz i dietetyczny schabowy! Czy to możliwe? Ależ tak! Autorki książki Rewolucja na talerzu oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem nadawanego na antenie TVN Style, dowodzą że można jeść smacznie i bez ograniczeń, a jednocześnie dbać o linię i zdrowie. Różnice są niewielkie, dania smakowite, a efekty piorunujące, bo stosując się do ich porad można prawie o połowę zm...

Sernik, po którym schudniesz i dietetyczny schabowy! Czy to możliwe? Ależ tak! Autorki książki Rewolucja na talerzu oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem nadawanego na antenie TVN Style, dowodzą że można jeść smacznie i bez ograniczeń, a jednocześnie dbać o linię i zdrowie. Różnice są niewielkie, dania smakowite, a efekty piorunujące, bo stosując się do ich porad można prawie o połowę zmniejszyć kaloryczność drugiego dania ze swojskim schabowym i ziemniakami. Ta książka to zbiór niskokalorycznych wersji przepisów na ulubione dania, ważnych rad i bezcennych informacji, dotyczących nie tylko gotowania, ale także odpowiedniego dobierania i łączenia produktów oraz szczegółowy przewodnik dietetyczny po warzywach, owocach, mięsach i przetworach mącznych. Przeprowadź "rewolucję na talerzu"! Jedz, smakuj i chudnij!

 

źródło opisu: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=2368

źródło okładki: www.wydawnictwoliterackie.pl

pokaż więcej

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Gdzie kupić?
Sklep
Format
Cena
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.

Polecamy

Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników
książek: 1300
Monka | 2012-03-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 28 marca 2012

W książce tej można znaleźć mnóstwo przepysznych, łatwych i zdrowych przepisów. Niektóre już sprawdziłam i zdecydowanie polecam. Smakują rewelacyjnie, a jak podają autorki tej książki zawierają mało kalorii. Faktycznie istna "Rewolucja na talerzu" - można jeść smacznie i chudnąć bez głodówek i efektów jojo;):)

książek: 610
jusssi | 2012-03-17
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 17 marca 2012

Słoneczko za oknem jest najlepszą motywacją, gdy chcemy wrzucić zbędne kilogramy. Obszerne swetry i grube płaszcze, które do tej pory maskowały co nieco, poszły w odstawkę. Z dnia na dzień termometr za oknem pokazuje coraz to wyższą temperaturę. Wiosna jest moim zdaniem najlepszym okresem na zmianę nawyków żywieniowych. Dookoła nas zaczynają się pojawiać świeże warzywa i owoce, które zachęcają do eksperymentów w kuchni. Tradycyjny sposób przyrządzania potraw jest niestety dość kaloryczny, warto więc na wiosnę zastąpić go zdrowszą wersją, ale równie smaczną. Nakładem wydawnictwa Literackiego ukazała się książka „Rewolucja na talerzu”, w której znajdziemy przepisy z programu o tym samym tytule. Pewnie część z Was kojarzy program emitowany przez tvn style, a prowadzony przez Agatę Ziemnicką i Olgę Kwiecińską-Kaplińską. Teraz wszystkie przepisy są w jednym miejscu, jakaż to wygoda.

Już na wstępie przeżyłam małe rozdwojenie jaźni, ponieważ na okładce i grzbiecie znajdują się nazwiska pań p...

książek: 984

Książka kucharska to podstawowe wyposażenie niemal każdej kuchni.Niektóre z nas nie wyobrażają sobie życia bez niej. W dzisiejszych czasach tematyka kulinarna jest wszechobecna. Natykamy się na nią niemal na każdym kroku- programy telewizyjne, blogi kulinarne, przepisy w czasopismach i książkach kucharskich. Liczba tych ostatnich jest niemała- o czym możemy się przekonać czytając raport przygotowany dla sieci Empik-"Liczba książek kucharskich wydawanych rocznie w Polsce przewyższa tę sprzed ćwierć wieku ponad dwudziestokrotnie". Tylko jak znaleźć w tym gąszczu te idealną? Tę, z której będziemy czerpać inspiracje do naszych codziennych eksperymentów kulinarnych?


Olga Kwiecińska-Kaplińska (kucharka z zamiłowania) oraz Agata Ziemnicka (z wykształcenia dietetyk) stworzyły moim zdaniem książkę kucharska prawie idealną. Wszystko zaczęło się od programu emitowanego na antenie telewizji TVN Style. Autorki starały się przekonać Polaków do dietetycznej kuchni. Niestety nie było to łatwe zadani...

książek: 2486
jjon | 2012-04-09
Na półkach: 2012, Przeczytane, Własne
Przeczytana: 08 marca 2012

Rewolucja na talerzu – spokojnie mogę powiedzieć, że tytuł można zmienić na Rewelacja na talerzu i mówię to nie tylko po przeczytaniu książki opartej na telewizyjnym programie kulinarnym z Agatą Ziemnicką i Olgą Kwiecińską-Kaplińską w rolach głównych, ale również po wykonaniu kilku potraw na podstawie zaproponowanych przepisów, a co za tym idzie – po skonsumowaniu wyprodukowanych smakowitości. Do tego dochodzi świadomość, że przepyszne kąski są zdrowsze niż te, które przygotowywałam w sposób tradycyjny, czyli dodając mąki pszennej, serwując zwykły makaron, piekąc ciasta z dodatkiem białego cukru i śmietany, smażąc na oleju słonecznikowym, itp. Co najpiękniejsze, zdaniem autorek nie ma co bawić się w żadne diety, bo organizm potrzebuje różnych składników, a nie tylko niektórych – trzeba je tylko umiejętnie pozamieniać na mniej kaloryczne i zdrowsze.

Książka ta bardzo mi pomogła odświeżyć informacje dotyczące zdrowego odżywiania, a które – mimo że jak najbardziej uzasadnione – nie zosta...

książek: 1409
DM1994 | 2012-07-12
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 12 marca 2012

Chcesz schudnąć i wyglądać pięknie, a przy tym nie rezygnować ze smacznych potraw i deserów? A może masz ochotę przygotować tradycyjne potrawy w zdrowszy sposób ?
Kochasz słodkie desery i ciasta i już nie raz słyszałeś/aś, że powinieneś/powinnaś je ograniczyć, lecz nie możesz się im oprzeć ?

Jeśli choć na jedno z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco "Rewolucja na talerzu" musi błyskawicznie znaleźć się w twoich rękach.

"W Rewolucji na talerzu wyjaśniamy, co należy zmienić w kuchni, by pogodzić dwa pozornie skrajne określenia: smaczne i zdrowe. [...] Znajdziesz tu informacje o zbawiennym wpływie poszczególnych produktów na wygląd i zdrowie oraz porady, jak kupować i przechowywać artykuły spożywcze, by nie traciły cennych składników odżywczych. Dzięki tej książce dowiesz się, których produktów unikać, a po które sięgać. Jeśli nie potrafisz gotować i myślisz, że to wyjątkowo trudna umiejętność, znajdziesz wskazówki, które przekonają cię, że nawet pieczenie chleba czy zrobienie pierogów...

książek: 119
Sayuri | 2012-05-12
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 18 marca 2012

Tym razem zamiast programu telewizyjnego prowadzonego przez Agatę Ziemnicką i Olgę Kwiecińską - Kaplińską, panie prezentują przepisy w książce pod tym samym tytułem. Zarówno jak i w programie tv, tak i w książce Autorki prezentują przepisy, które są smaczne, zdrowe, których nie należy sobie odmawiać, a przy tym schudniemy.

W książce tej poza przepisami znajdziemy również informacje o podstawowych składnikach naszego jedzenia, czyli o warzywach, owocach czy mięsach, których trzeba unikać oraz, których powinniśmy więcej spożywać, oraz o ich zaletach i wadach. Znajdziemy również porady ile powinniśmy jeść posiłków dziennie i jak jeść aby nie czuć się głodnym 10 minut po posiłku. Ale to nie wszystko - dzięki autorkom dowiadujemy się, jak rozpoznawać w sklepie produkt świeży oraz jak przechowywać go w szafce czy lodówce, oraz ile czasu może być właśnie przechowywany w szafce czy w lodówce.

Po przeczytaniu przepisów byłam niektórymi przepisami "przerażona", że dzięki nim schudnę,...

książek: 384
buziaczek197 | 2012-05-06

Ja uwielbiam ten program rewelacyjne są w nim potrawy. Książka z tymi wszystkimi przepisami z programu w jednym. Dodatkowo okraszone to wytłumaczeniem o białkach, tłuszczach, węglowodanach. Przy każdym rozdziale słowo wstępu. Jest to przejrzyście napisane, ale brakuje mi zdjęć do każdej potrawy. Jakoś jednak sobie poradzę :)

książek: 688
katka_94 | 2014-05-15
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2011 rok

Spodziewałam się czegoś lepszego. Przepisy w miarę dobre, opisane w sposób jasny i przejrzysty. Pomimo to słysząc tak wiele pochlebnych opinii spodziewałam się czegoś więcej

książek: 511
Barbasia | 2014-08-23
książek: 1522
magda | 2014-04-17
Na półkach: Przeczytane

Załóż konto za darmo!
Utwórz konto
Rejestrując się w serwisie akceptujesz regulamin i zgadzasz się z polityką prywatności.

Pobierz aplikację mobilną

Cytaty z książki
Kalendarium literackie
  • Czesław Janczarski
    103. rocznica
    urodzin
  • Katarzyna Berenika Miszczuk
    26. rocznica
    urodzin
    - Latanie... jest jak pierwsza miłość. Jak zakochanie. Nie umiałem znaleźć porównania, dopóki cię nie spotkałem.
  • Stefan Darda
    42. rocznica
    urodzin
    W towarzystwie przyjaciela nie istnieje coś takiego jak niezręczna cisza.
  • Stefania Grodzieńska
    100. rocznica
    urodzin
    I wszystko byłoby pięknie, gdybym nie zauważyła skrzywienia na twarzach moich czytelników. Zdaje się, że Wam się to opowiadanie nie podoba... A, przepraszam, co Państwo w tej chwili robią? Przepraszam za wyrażenie, byczą się Państwo, tak? Opowiadania satyryczne się czyta, tak? Znamy takich, co mają... pokaż więcej
  • Walter Kirn
    52. rocznica
    urodzin
    Szybkie przyjaźnie to nie jedyne, jakie zawieram, ale najlepsze. Bo ci ludzie znają życie dużo lepiej niż moi bliscy.
  • Frederik Pohl
    1. rocznica
    śmierci
    może dojrzałość polega na tym, że chce się tego, czego się samemu chce, a nie tego, co inni ci każą chcieć
  • Stanisław Grochowiak
    38. rocznica
    śmierci
    Wolność dla wszystkich. Giniemy za wolność. Najwyższą wartość człowieka jest wolność.Chyba tylko wrodzone poczucie złego smaku pozwoliło ludzkości na aż tak natrętne nadużywanie nic nie znaczącego liczmanu. Dodajmy do tego, że w imię tejśce wolności, owszem, więziono, gilotynowano i brano w jasyr ca... pokaż więcej
  • Viktor E. Frankl
    17. rocznica
    śmierci
    To, że jako istoty ludzkie jesteśmy wyjątkowi i jedyni w swoim rodzaju, wyróżnia nas spośród innych, nadając sens naszej egzystencji i wpływając w jednakowy sposób na naszą pracę twórczą, jak i na naszą zdolność do miłości. Kiedy uświadomimy sobie, że nie da się zastąpić jednego człowieka drugim, ro... pokaż więcej

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd