Gotuj i chudnij. Najsmaczniejszy sposób, by zrzucić jeden rozmiar

Okładka książki Gotuj i chudnij. Najsmaczniejszy sposób, by zrzucić jeden rozmiar autora Harry Eastwood, Gizzi Erskine, Sal Henley, Sophie Michell, 9788375137798
Harry EastwoodGizzi Erskine Wydawnictwo: Pascal kulinaria, przepisy kulinarne
kulinaria, przepisy kulinarne
Cook Yourself Thin: The Delicious Way to Drop a Dress Size
2010-09-22
2010-09-22
978-83-7513-779-8
Jadwiga Szczupak

Kup Gotuj i chudnij. Najsmaczniejszy sposób, by zrzucić jeden rozmiar w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gotuj i chudnij. Najsmaczniejszy sposób, by zrzucić jeden rozmiar

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gotuj i chudnij. Najsmaczniejszy sposób, by zrzucić jeden rozmiar

Książka jedna z moich pierwszych własnych o tematyce "jedzeniowej". Zachwycona programem, zakupiłam i nie żałuję! Idealnie wprowadza w świat dobrych nawyków żywieniowych. Nie trzeba chcieć schudnąć by z niej korzystać, bo przepisy są szybkie, łatwe i nietuzinkowe. Jedyny mankament to nie ma zdjęcia do każdej potrawy ;) Wygląda niepozornie, a to za nią kryje się wiele moich sekretów kulinarnych ;) Polecam obie części!

Byłam zachwycona programem telewizyjnym a teraz jestem zachwycona książką! Polecam!

Autorki książki świetnie pokazują,że można jeść smacznie i przede wszystkim zdrowo,nie rezygnując z ulubionych dań. Przepisy zmodyfikowane nie tracą na smaku a zyskują na wartości! Polecam! :)

91 użytkowników ma tytuł Gotuj i chudnij. Najsmaczniejszy sposób, by zrzucić jeden rozmiar na półkach głównych
37 użytkowników ma tytuł Gotuj i chudnij. Najsmaczniejszy sposób, by zrzucić jeden rozmiar na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Gotuj i chudnij. Najsmaczniejszy sposób, by zrzucić jeden rozmiar

30 minut w kuchni. Rewolucyjna metoda, jak gotować smacznie i szybko Jamie Oliver
30 minut w kuchni. Rewolucyjna metoda, jak gotować smacznie i szybko
Jamie Oliver
Kupiłam tą książkę gdy raczkowąłm w kuchni no i muszę przyznać,że nigdy nie udało mi się wyrobić w 30 min. Z prostej przyczyny, braku znajomości podstaw gotowania, ograniczeń swojej kuchni a także dostepności produktów. Z czasem udało mi się zaznajomić z podstawowymi technikami kulinarnymi, udało mi się nieźle zaopatrzyć kuchnie w rózne przyprawy, sosy i gadżety kuchenne a swieże produkty(nawet te najbardziej wyszukane)kupować na tureckich lub chińskich targach, ale nadal nie posiadam robota kuchennego i chociażby z tego powodu wiem,że dopuki go nie kupie doputy nie uda mi się zmieścić w tytułowych 30 min. Mimo to nie uważam,że ksiazka jest zła,wręcz przeciwnie, dała mi pole do nauki i eksperymentowania, łączenia niespotykanych smaków i aromatów. Dodatkowo dodam iż jestem laktoowowegetarianką i gotuję zawsze dwa obiady dla siebie i męża, książka pozwala mi łatwo lawirowac pomiedzy sfwerą wege i niewege a przepisy niejednokrotnie ułatwiły mi zycie bo same w sobie są tak skonstruowane żę łaczą w sobie pożywne jak i smaczne elementy bez konieczności każdorazowego używania mięsa. Podsumowując: -przepisy smaczne, różnorodne, łatwo je łaczyć i tworzyć dowolne kombinacje -zwróćcie uwage na wprowadzenie, a w tym konieczne wyposażenie kuchni, autor nie umiescił jej bez powodu!koniecznie trzeba się zaopatrzyć w robota kuchennego-bez niego wg mnie kupowanie ksiazki nie ma sensu, -bardzo podoba mi się układ książki, podzielenie je na podrozdziały, zdjęcia kazdej potrawy i szczegółowy opis czynności, jeszcze mi się nie zdarzyło bym się w czyms pogubiła, -proszę nie sugerowac sie programem TV, najpierw była ksiażka i do niej nakrecono filmiki, jeśli uważasz że w książce nie ma tej samem magii co w filmikach to muszę cie rozczarować, w filmiku jest Jamie i to on czaruje, w swojej kuchni jesteś tylko Ty i ksiażka, co z tego wyjdzie zależy tylko od Twojej charyzmy i zaangażowania. -jesli chodzi o zarzuty odnośnie uzywania niedostepnych produktów lub drogich produktów- na pocżatku sama narzekałam,ze wydaję fortunę na składniki, dopiero nabranie pewnej wprawy i samodzielności w kuchni pozwala na stosowanie zamiennikow, jesli uwązasz ze cos jest za drogie, niedostepne to po prostu pomiń dany składnik lub kup podobny z tej samej rodziny.Gwarantuje, że potrawa na tym wcale nie ucierpi. Enjoy:) Polecam,
ABily - awatar ABily
Na każdą porę. Rok w przepisach Sophie Dahl
Na każdą porę. Rok w przepisach
Sophie Dahl
Książka kucharska to taki trochę dziwny gatunek, ni to poradnik, ni biografia, czasami też po części przemyślenia i ciekawostki zebrane przez autora z odbytych przez niego podróży. Kiedyś ten specyficzny tym kojarzył mi się z niemal archaicznymi, regionalnymi, pozbawionymi ładnych ilustracji oraz przesyconych ludowością publikacjami. Wydaje mi się, że wraz z jakimś tam rozwojem zmianie uległo też to jak powinno wyglądać danie. Przecież w porządnej restauracji kpiną byłoby podanie konsumentowi nieudekorowanego i wyglądającego mało apetycznie posiłku. Nawet na zajęciach praktycznych nauczycielka od nas tego wymaga. Teraz taki wniosek: nie wiecie co wybrać? Wybierzcie gastronomię, bo łączy prawie wszystko: plastykę, język polski, fizykę, chemię… Dobra, ale wracając do tematu: płacąc wymagamy, ale czy od czasu do czasu nie warto w domu pozwolić sobie na odrobinę luksusu? Pewnie też za niższą cenę i to przyjemne uczucie, kiedy przygotowało się coś, co dobrze smakuje! Całkiem niedawno miałam okazję zapoznać się z treścią kolejnej książki kucharskiej uroczej Sophie Dahl. Zabłysnęła w świecie mody jako modelka nosząca rozmiar 42, ale Wy jako bibliofile może bardziej kojarzycie jej dziadka – Roalda Dahl, który tworzył opowieści dla dzieci, między innymi „Charlie i fabryka czekolady” (w ekranizacji wystąpił Johnny Depp, a reżyserem jest Tim Burton) Już sam tytuł naprowadza czytelnika na to, że znajdzie przepisy, które według autorki są typowe lub idealne dla danej pory roku. Zawarta treść jest podzielona na pięć głównych działów, zaczynając od jesieni poprzez zimę, cudowną wiosnę a na lecie kończąc plus część poświęcona tylko i wyłącznie deserom. Każda z części , oprócz ostatniej, dodatkowo jest podzielona na trzy główne posiłki, które powinniśmy zjeść w ciągu dnia, czyli śniadania, obiady i kolacje. Produkty, których używa autorka są na ogół sezonowe, czyli zdrowe, świeże i tanie surowce. Według mnie dania przygotowane na podstawie przepisów Sophie Dahl są sycące i pyszne. Myślę, że każdy znajdzie coś adekwatnego do swoich umiejętności oraz będzie je szlifował dzięki małej pomocy uroczej autorki. Użyte produkty nie są raczej pochodzenia typowo zwierzęcego, więc mam wrażenie, że ta publikacja nie przypadnie do gustu miłośnikom mięsa, dla których ten surowiec powinien znajdować się w każdym daniu. Składniki używane przez modelkę wydają mi się być oryginalne, ale jednocześnie łatwe do zastąpienia w razie, gdy ewentualnie czegoś nam zabraknie. Pomimo wszystkich zawartych przepisów nie wydaje mi się, aby to był taka typowa książka kucharska, bowiem zawiera wiele notatek od autorki, w których wspomina o swoim życiu. Tak trochę jakby była to publikacja kucharsko – biograficzna. Myślę jednak, że to jest plusem, ponieważ dzięki takiemu zabiegowi mamy okazję bliżej poznać Sophie i jej naprawdę ciekawą historię. Zawsze towarzyszy jej humor oraz niezwykły zmysł, dzięki któremu wszystko jest bardzo estetyczne. Dzięki słowom od autorki miałam wrażenie jakbym prowadziła rozmowę ze swoją przyjaciółką a na dodatek gotujemy razem coś dobrego. (Martyna, jeśli to czytasz to wiedz, że nie będę więcej otwierać Piccolo! ;] ) Druga książka panny Dahl, a raczej już pani Cullum, podobnie jak pierwsza jest przyozdobiona licznymi, pięknymi fotografiami, które wzmagają apetyt oraz ukazują uśmiechniętą Panią Domu. „Na każdą porę. Rok w przepisach” polecam każdemu miłośnikowi dobrego jedzenia oraz tym, którzy bardzo cenią sobie estetykę. W tej publikacji znajdziecie wiele inspiracji oraz ciekawą historię modelki i jej zwariowanej rodziny. http://everydayxbook.blogspot.com
olaczyta - awatar olaczyta
oceniła na712 lat temu
Kuchnia filmowa Paulina Wnuk
Kuchnia filmowa
Paulina Wnuk
Pewnego razu, gdzieś w internecie istniał sobie blog pani Pauliny Wnuk „From movie to the kitchen”, który z założenia opierał się na transformowaniu przepisów kulinarnych ze znanych na całym świecie filmów prosto na domowe talerze. Blog zyskał sławę, został nawet oznaczony mianem „blogu roku 2012”. Niestety z biegiem czasu jak to bywa w życiu, został zamknięty, a najciekawsze i najbardziej popularne przepisy wśród internautów zostały przeniesione na karty tego zbioru kulinarnego. Zbioru naprawdę oryginalnego wykonaniem jak i samą zawartością. W związku z tym, że odtworzyłem każdy z tych przepisów jaki autorka zamieściła w swoim kompendium wiedzy, najczęściej z dobrym efektem finałowym, czuje się zobligowany do szczerej opinii na jej temat. Rozdziały zostały podzielone na gatunki filmowe takie jak fantasy, dramaty, komedie, animowane, sensacyjne, a nawet miłosne. Każdy z nich zawiera wspaniale opisaną historię danego filmu lub serialu wraz z ciekawostkami i zdjęciami z omawianego tytułu. Łącznie liczy sobie 39 tytułów, z których zostało wyciągniętych i przetworzonych 49 przepisów. Są to zarówno pasty, ciasta, zupy, dania mięsne, a nawet popularne drinki! A jakież to dzieła wielkiego i małego ekranu cieszyły się największym zainteresowaniem autorki i czytelników? Plejada arcydzieł i jej przekrój zadziwi każdego kinomana i serialofila: Amelia, Przyjaciele, Dziennik Bridget Jones, Władca Pierścieni, Harry Potter, Twin Peaks, Bękarty wojny, Garfield, Kevin sam w domu, Godfather, Pulp Fiction, Sweeney Todd czy Big Lebowski. Oczywiście tytułów jest znacznie więcej, i każdy z nich miał znaczenie w przemyśle filmowym. A czymże nasza blogowa gospodyni nas uraczy na stole? Cacio e pepe, Gazpacho, Boeuf Bourguignon, Bliny Demidoff, Lasagne, Mac&Cheese. Na deser podjemy sernik nowojorski, makowiec, placek wiśniowy czy apfelstrudel i zapijemy alkoholowym Cosmo, Białym Rosjaninem, 5$ Shakiem, a nawet samym drinkiem Vesper z Casino Royale! Przepisów jest znacznie więcej i brakuje mi miejsca, by się nad każdym rozpływać, niestety również nie każdy jest w pełni udany i nie wszystkie zachwycą każdego. Kwestia gustu i smaku to prywatne preferencje, ale jednego nie można odmówić pani Wnuk – oryginalności, filmowej empatii i podejścia z sercem na tacy do każdego swojego czytelnika i ukochanego celuloidowego arcydzieła.
antyseba - awatar antyseba
oceniła na810 miesięcy temu
Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny Magda Gessler
Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny
Magda Gessler
Dobre bo... „Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” Magda Gessler wyd. Znak Litera Nova rok: 2013 str. 250 Ocena: 5,5/6 Każdy, choć odrobinę zainteresowany tym co je, słyszał kiedyś nazwisko Gessler. To nazwisko, połączone z imieniem Magda, mówi niemal wszystko. Na co dzień znana restauratorka. Jak piszą w Internecie jest właścicielką i współwłaścicielką kilkunastu restauracji. Od kilku lat prowadzi polską wersję programu Kuchenne koszmary zatytułowaną Kuchenne rewolucje oraz jest jurorką w polskiej edycji MasterChef'a. Zdecydowanie więc nie może narzekać na nudę, a na kuchni powinna się znać. Dlatego z wielką przyjemnością sięgnęłam po jej najnowszą książkę kucharską, zatytułowaną Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny. Co odnalazłam w jej wnętrzu? Czy mnie czymś zaskoczyła? Czy czuję się usatysfakcjonowana? By się tego dowiedzieć należy zapoznać się z poniższym tekstem. Magda Gessler podzieliła Kuchnię Polską na osiem rozdziałów, w których zawarła to, co najlepsze według niej w danym regionie naszego kraju. W książce znajdziemy więc następujące kuchnie: * kresową, * kujawską, * małopolską, * mazowiecką, * podlaską, * pomorsko-kaszubską, * śląską, * warmińsko-mazurską, * wielkopolską. Autorka nie ograniczyła się do zapoznania czytelnika z recepturami na najlepsze przepisy z danej części Polski. Przed przystąpieniem do ich godnego zaprezentowania Magda Gessler wnikliwie przeanalizowała ich składy. Dzięki temu była w stanie pokazać i opisać produkty, z których konkretne dania powinny zostać przygotowane. Każdy składnik zostaje przez nią obszernie opisany. Autorka opowiada, jak w danym rejonie kraju przygotowuje się np. powidła, ile czasu na daną czynność należy poświęcić, kto jest do niej delegowany i jak to się robiło w przeszłości. Jeśli jakiś składnik został wpisany na przykład na listę produktów tradycyjnych, na pewno przeczytacie o tym w Smacznej Polsce. W dalszej części rozdziału, jak się można spodziewać, znajdują się przepisy, w których autorka wskazuje na jakie okazje można zastosować dane danie (np. na mniejszy apetyt czy na rodzinny obiad),oraz na ile osób wystarczy składników. Następnie zapoznajemy się z listą niezbędnych produktów i sposobem przygotowania danej potrawy, nakreślonym prostym i przystępnym dla laika językiem. Całość zwieńczona jest świetnymi fotografiami potraw autorstwa Adama Sztokiniera, wystylizowanymi przez Marylę Musidłowską i Esterę Sytniewską. Niestety w samych przepisach, jak niemal zawsze, zabrakło mi wskazania kosztu dania, jego kaloryczności, oraz informacji o tym, gdzie można zakupić mniej dostępne produkty. Boli szczególnie to ostatnie, bo skoro sięgamy po kuchnię regionalną, to jak się można spodziewać, nie wszystko znajdziemy w pobliskim markecie. Smaczna Polska mimo wszystko to nie tylko zbiór wyśmienitych przepisów, ale i kompendium wiedzy na temat naszych krajowych produktów. Pozycja została bardzo dobrze napisana, zawiera precyzyjne wskazówki jak, co i kiedy, oraz świetne fotografie. Polecam.
Sylwia Szymkiewicz-Borowska - awatar Sylwia Szymkiewicz-Borowska
oceniła na812 lat temu

Cytaty z książki Gotuj i chudnij. Najsmaczniejszy sposób, by zrzucić jeden rozmiar

Dodaj cytat z książki Gotuj i chudnij. Najsmaczniejszy sposób, by zrzucić jeden rozmiar