Na dalekiej Ukrainie. Dzieje Kozaczyzny do 1648 roku

Okładka książki Na dalekiej Ukrainie. Dzieje Kozaczyzny do 1648 roku autora Władysław Andrzej Serczyk, 9788360448441
Okładka książki Na dalekiej Ukrainie. Dzieje Kozaczyzny do 1648 roku
Władysław Andrzej Serczyk Wydawnictwo: Avalon historia
historia
2008-01-01
1986-01-01

Kup Na dalekiej Ukrainie. Dzieje Kozaczyzny do 1648 roku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Na dalekiej Ukrainie. Dzieje Kozaczyzny do 1648 roku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na dalekiej Ukrainie. Dzieje Kozaczyzny do 1648 roku

1961
1962

To na pewno jedno z najlepszych, jeśli nie najlepsze, opracowanie dotyczące Ukrainy !!!
Niezbędne do zrozumienia ukraińskiej historii i jej prób ( czy z dobrym skutkiem ? ) znalezienia swojej tożsamości narodowej.
Czytając książkę łatwo znajdziesz analogie między opisywanymi wydarzeniami sprzed wieków a obecną sytuacją.
Czytałem, kiedy Ukraina była jeszcze jedną z republik ZSRR, a pamiętam ją do dziś !
Zrobiła na mnie duże, bardzo duże wrażenie !!!
POLECAM !!!

Czytałem, kiedy Ukraina była jeszcze jedną z republik...

Bardzo dobra książka. Spodoba się na pewno tym czytelnikom, którzy chcieliby uzupełnić swoją wiedzę na temat kozaczyzny-awanturników zasiedlających wschodnie tereny Wielkiego Księstwa Litewskiego (później I Rzeczypospolitej) w pobliżu granicy z Wielkim Księstwem Moskiewskim. Autor przeprowadza nas dość szczegółowo od okresu jej powstania do wydarzeń bezpośrednio przed Powstaniem Chmielnickiego. Litwa a potem Rzeczpospolita z Kozakami ma pewien problem, bo z jednej strony są oni potrzebni do zapewnienia bezpieczeństwa południowej granicy przed Turkami i Tatarami, bądź z innego kierunku z innymi wrogami (np. Szwedzi i Moskale),ale jednak z drugiej strony ich stale rosnąca siła sprawia, że niemal każdego roku organizują wyprawy łupieżcze na Turków i Tatarów, którzy w odwecie najeżdżają Rzeczpospolitą. Ponadto bardzo duża liczba Kozaków, to coraz częstsze szczególnie w XVII wieku zbrojne bunty wobec Rzeczpospolitej, które spowodowane są najczęściej łamaniem ich praw i swobód, jakie otrzymali od polskich monarchów: Stefana Batorego, Zygmunta III Wazę czy Władysława IV. Rzeczpospolita wielokrotnie próbowała ustanowić liczbę (rejestr) Kozaków, którzy byliby na jej żołdzie, aby otrzymując zapłatę byli w stałej gotowości do walki, natomiast pozostali Kozacy mieli stać się ponownie chłopami pańszczyźnianymi, to się nie udało i w konsekwencji nadszedł 1648 rok.

Barwna panorama Kozaczyny w jej każdym wymiarze. Wędrujemy poprzez opisy życia codziennego, obyczajów, przesądów, poezji, gospodarki i podziałów społecznych, nie zabrakło oczywiście miejsca na politykę i wojny. Książka jest niezwykle gęsta w fakty i ustalenia, co powoduje, że miejscami jej zawartość trochę przytłacza. Serczyk pisał z wielkim znawstwem Ukrainy, a także ze sporą swadą. Niestety talent literacki nie szedł w parze z redaktorskim, czego efektem jest nieco chaotyczny przekładaniec. Wątki polityczne i te poświęcone życiu codziennemu są zupełnie wymieszane ze sobą. Czasem trzeba kartkować w poszukiwaniu jakiejś drobnostki wspomnianej wiele stron wcześniej. Tak było np. z przepisem na sałamachę, który wbrew pozorom nie pojawia się w rozdziale poświęconym kozackiej diecie. Mimo popularnonaukowego charakteru to chyba podstawowa książka do zgłębienia Kozaczyzny (obok "Historii Ukrainy do 1795 roku" Natalii Jakowenko).

289 użytkowników ma tytuł Na dalekiej Ukrainie. Dzieje Kozaczyzny do 1648 roku na półkach głównych
103 użytkowników ma tytuł Na dalekiej Ukrainie. Dzieje Kozaczyzny do 1648 roku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Na dalekiej Ukrainie. Dzieje Kozaczyzny do 1648 roku

Władysław Andrzej Serczyk
Władysław Andrzej Serczyk
Polski historyk, zajmujący się historią Ukrainy, Rosji i historią stosunków polsko-ukraińskich. Ukończył studia historyczne na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz UMCS. W roku 1963 uzyskał doktorat, w 1968 habilitację. W latach 1976–1986 był profesorem UJ. Autor ponad 300 prac naukowych, z czego ponad 30 to książki. Członek Prezydium Komitetu Nauk Historycznych PAN.

Cytaty z książki Na dalekiej Ukrainie. Dzieje Kozaczyzny do 1648 roku

Dodaj cytat z książki Na dalekiej Ukrainie. Dzieje Kozaczyzny do 1648 roku