Państwo bez stosów. Szkice z dziejów tolerancji w Polsce XVI i XVII w.

Okładka książki Państwo bez stosów. Szkice z dziejów tolerancji w Polsce XVI i XVII w. autora Janusz Tazbir, 9788324401192
Janusz Tazbir Wydawnictwo: Wydawnictwo Iskry historia
historia
2009-01-01
2009-01-01

Kup Państwo bez stosów. Szkice z dziejów tolerancji w Polsce XVI i XVII w. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Państwo bez stosów. Szkice z dziejów tolerancji w Polsce XVI i XVII w.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Państwo bez stosów. Szkice z dziejów tolerancji w Polsce XVI i XVII w.

No fajna, fajna pozycja. Można w skrócie powiedzieć, że Polska była Państwem tolerancyjnym, potem po circa 60 latach gdy jezuici zrobili młodzieży pranie mózgu była mniej tolerancyjna, potem jak zaczęło być dość źle to znowu było dość tolerancyjnie, a potem Polska przestała istnieć. No i na końcu wolta autora że na Zachodzie było turbo nietolerancyjnie (co zaznaczył też na początku).

Bardzo dobra pozycja dotycząca stosunków wyznaniowych w RON. Cóż więcej dodać, warto przeczytać

Książka w swojej kategorii wybitna! Nie jest to przeładowana aparatem naukowym praca naukowa, tylko popularne opracowanie. Ideał jak powinno się pisać popularyzatorsko o historii.
Profesor Tazbir zmarł kilka miesięcy temu, więc Iskry postanowiło wznowić kilka jego pozycji i udało mi się na Targach Książki Historycznej ją zdobyć. W końcu szanujący się ( ;-) ) historyk powinien tak fundamentalną pracę mieć w swojej biblioteczce.
Co współcześnie rzadkie w literaturze historycznej, książkę świetnie się czyta. Profesor Tazbir to jeszcze stara szkoła, gdzie na styl i literacki sznyt wywodu jeszcze zwracano uwagę. Należy to docenić zwłaszcza, że pisze o sprawach niełatwych i niejednoznacznych. I to kolejny plus tej pracy. Mimo popularnej formy, stara się on rzetelnie przedstawić zagadnienie tolerancji religijnej w Polsce, bez łatwych uproszczeń, kategoryzowania, publicystycznych tez. Zniuansowanie narracji pozwala dużo pełniej zrozumieć tamte czasy, gdzie nic i nikt nie był czarno- biały. W ogóle niemal nie znajdziemy w tej pracy ocen takich czy innych. Tazbir nie jest sędzią, on tylko relacjonuje, tego też coraz mniej. Jedyny minusik jaki tej pracy mógłbym dać, to to, ze skupia się ona niemal wyłącznie na relacjach protestantyzm- katolicyzm. Inne wyznania są ledwie liźnięte nieco mimochodem. No ale taka była koncepcja autora.

P.S. Dobrze, że tak książka wróciła właśnie teraz kiedy fanatyzm i populizm, znowu zaczynają na świecie dochodzić do głosu. Pokazuje, że można inaczej.

243 użytkowników ma tytuł Państwo bez stosów. Szkice z dziejów tolerancji w Polsce XVI i XVII w. na półkach głównych
50 użytkowników ma tytuł Państwo bez stosów. Szkice z dziejów tolerancji w Polsce XVI i XVII w. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Państwo bez stosów. Szkice z dziejów tolerancji w Polsce XVI i XVII w.

Okładka książki Polska przedwojenna Andrzej Barecki, Jan Łoziński, Janusz Tazbir
Polska przedwojenna Andrzej Barecki, Jan Łoziński, Janusz Tazbir
Okładka książki Ludzie i krasnoludki. Powinowactwa z wyboru Jerzy Axer, Tadeusz Budrewicz, Tadeusz Bujnicki, Renata Dźwigoł, Małgorzata Grzegorzewska, Renata Hołda, Ryszard Kantor, Jolanta Ługowska, Joanna Majchrzyk, Jolanta Sztachelska, Janusz Tazbir, Ryszard Waksmund, Danuta Waloszek, Iwona Węgrzyn, Jan Woleński, Violetta Wróblewska
Okładka książki Bracia polscy. Przewodnik Krytyki Politycznej Jakub Majmurek, Stanisław Obirek, Janusz Tazbir, praca zbiorowa
Okładka książki Kim są Polacy Agata Bielik-Robson, Przemysław Czapliński, Adam Michnik, Grzegorz Ryś, Janusz Tazbir, Joanna Tokarska-Bakir, Adam Zagajewski
Okładka książki Sandomierz - miasto między Wschodem a Zachodem Andrzej Buko, Krzysztof Burek, Tomisław Giergiel, Jerzy Kłoczowski, Henryk Samsonowicz, Jerzy Stępień, Ryszard Szczygieł, Janusz Tazbir, Marcin Walkowiak
Janusz Tazbir
Janusz Tazbir
Profesor historii, specjalista w zakresie historii kultury i ruchów religijnych w Polsce XVI i XVII wieku, w tym takich zjawisk jak reformacja i kontrreformacja oraz tolerancja w Polsce przedrozbiorowej. Długoletni pracownik Polskiej Akademii Nauk. Popularyzator wiedzy historycznej.

Cytaty z książki Państwo bez stosów. Szkice z dziejów tolerancji w Polsce XVI i XVII w.

Dodaj cytat z książki Państwo bez stosów. Szkice z dziejów tolerancji w Polsce XVI i XVII w.

Ciekawostki historyczne