Fizyka podróży międzygwiezdnych

Okładka książki Fizyka podróży międzygwiezdnych autora Lawrence M. Krauss, 8386868732
Okładka książki Fizyka podróży międzygwiezdnych
Lawrence M. Krauss Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Na ścieżkach nauki astronomia, astrofizyka
astronomia, astrofizyka
Na ścieżkach nauki
The Physics of Star Trek
1996-10-15
1996-10-15
Ewa L. Łokas, Bogumił Bieniok

Kup Fizyka podróży międzygwiezdnych w ulubionej księgarnii

Oceny książki Fizyka podróży międzygwiezdnych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fizyka podróży międzygwiezdnych

Nie tylko dla fanów Star Trek. Po tej książce inaczej czyta się książki SF.

Nie tylko dla fanów Star Trek. Po tej książce inaczej czyta się książki SF.

Genialne wyjaśnienie wszystkich zawiłości tzw. "naukowego bełkotu" ze Star Trek. Fajnie było się dowiedzieć, że twórcy tego uniwersum starali się tak wiernie odwzorować prawa fizyk., Ze skutkiem oczywiście różnym... Mimo to kilka informacji już dziś nieco nieaktualnych (od lat 90 jednak trochę się w nauce zmieniło),ale to jak najbardziej zrozumiałe. Nie rozumiem tylko, skąd akurat takie polskie tłumaczenie książki p.t. "Physics of Star Trek"... Przecież to całkowicie zmienia postać rzeczy!

Książkę kupiłem w ciemno, bo była za 5zł. Niestety byłem niemile zaskoczony, kiedy się dowiedziałem, że w całości będzie poświęcona serii Star Trek, tym bardziej że w życiu nie obejrzałem ani jednego odcinka tego serialu.
Całość na szczęście nie okazała się taka zła, jak myślałem. Dużo jest w niej faktów naukowych (napisanych ciekawie i łatwych do zrozumienia) a Star Trek stanowi tylko tło całości. Warto też dodać, że sytuacje spotykane w Star Treku są powszechne w wielu filmach science-fiction (jak teleportacja, czy podróż w czasie),więc książka jest poniekąd uniwersalna i nie ogranicza się tylko do tej konkretnej serii.

454 użytkowników ma tytuł Fizyka podróży międzygwiezdnych na półkach głównych
104 użytkowników ma tytuł Fizyka podróży międzygwiezdnych na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Fizyka podróży międzygwiezdnych

Okładka książki Hieroglyph: Stories and Visions for a Better Future Charlie Jane Anders, Madeline Ashby, Elizabeth Bear, Gregory Benford, David Brin, James L. Cambias, Cory Doctorow, Kathleen Ann Goonan, Lawrence M. Krauss, Geoffrey A. Landis, Rudy Rucker, Karl Schroeder, Neal Stephenson, Bruce Sterling

Cytaty z książki Fizyka podróży międzygwiezdnych

Dodaj cytat z książki Fizyka podróży międzygwiezdnych