Wszechświat z niczego. Dlaczego istnieje raczej coś niż nic

Okładka książki Wszechświat z niczego. Dlaczego istnieje raczej coś niż nic autora Lawrence M. Krauss, 9788378397298
Okładka książki Wszechświat z niczego. Dlaczego istnieje raczej coś niż nic
Lawrence M. Krauss Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Na ścieżkach nauki popularnonaukowa
popularnonaukowa
Na ścieżkach nauki
A Universe from Nothing. Why There Is Something Rather Than Nothing
2014-03-06
2014-03-06
2012-02-16
Tomasz Krzysztoń

Kup Wszechświat z niczego. Dlaczego istnieje raczej coś niż nic w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Wszechświat z niczego. Dlaczego istnieje raczej coś niż nic i

Przeczytane 594 Opinie 17 Oficjalne recenzje 44

Opinia społeczności książki Wszechświat z niczego. Dlaczego istnieje raczej coś niż nici

Książki 669 Opinie 665

Oceny książki Wszechświat z niczego. Dlaczego istnieje raczej coś niż nic

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszechświat z niczego. Dlaczego istnieje raczej coś niż nic

Autor przedstawia ciekawe spojrzenie na pojęcie „niczego” oraz pustki, która według współczesnej fizyki nie jest stabilna i mogła zapoczątkować powstanie Wszechświata. Interesujące były również rozważania na temat płaskości Wszechświata i tego, że nie musi on mieć żadnego celu, co wcale nie jest wizją negatywną. Książka jest napisana przystępnym językiem, ale wymaga skupienia i uwagi. Mimo że liczy około 200 stron, nie czyta się jej bardzo szybko.

Za każdym (prawie) razem chcę podkreślić, że recenzja ta - jeśli twór ten mogę tak nazwać, jest wybitnie subiektywna. Z drugiej strony ciężko mi recenzować lub oceniać książkę napisaną przez wybitnego specjalistę, okiem tak bardzo amatorskim, gdzie jedyną nicią wspólną jest fakt, że interesuję się tematem Kosmosu, od momentu w którym zacząłem czytać ze zrozumieniem, chociaż mam wrażenie, że do tej pory mogę mieć z tym problem. Do sedna.

Książka mimo, że ma propagować naukę nie jest dla każdego. Stanowczo odradzam każdemu komu temat kosmosu, astrofizyki jest mało znany, a chciałby go poznać. Jest wielu bardziej nadających do tego zadania autorów, polecam Carla Sagana lub Neila Degrasse Tysona. Autor tej książki, Pan Lawrence przypomina mi trochę Richarda Dawnkinsa tylko, że w dziedzinie kosmologii, swoją zadziornością, trakto­waniem tematów personalnie. Czasami (odnoszę nieodparte wrażenie),że autor krytykuje (krytyka być może to za mocne słowo) naukowców z poprzednich epok za ich błędy mimo, że technologia obserwacji i obliczeń stała na zupełnie innym poziomie niż jest teraz. To tak jakby krytykować film terminator za efekty specjalne przez pryzmat obecnej technologii. To tyle z „doczepek”.

Polecam Wszechświat z Niczego każdemu kto już wniknął w temat kosmosu. Bawiłem się bardzo dobrze, mimo, że nieraz powracałem do poszczególnych tematów. Mechanika kwantowa to coś niesamowitego i niemożliwego do wyobrażenia, a próba jej opisania czytelnikom w tym przypadku wyszła naprawdę dobrze. Autor przedstawia nasz wszechświat jako płaski co jest niepokojące jeśli dotrzemy do rozwinięcia tego tematu. Opowiada nam również o kwantowych fluktuacjach, bozonach, barionach, geniuszu Newtona, Diraca i Richarda Feynmana, a co najważniejsze - stawia tezę, że dzięki mechanice kwa­ntowej może powstać coś z totalnie niczego.

Zdaję sobie sprawę, że książka jest wymagająca, ale szczerze polecam.

Interesująca pozycja, mieszająca lekkie do czytania uwagi z faktami i hipotezami naukowymi, które należy czytać w pełni koncentracji. Jeśli chcecie wiedzieć, jak kształtował się Wszechświat (i jak go badano),albo czym są fluktuacje kwantowe, to książka będzie dla was. Nie oczekujcie jednak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie z tytułu.

779 użytkowników ma tytuł Wszechświat z niczego. Dlaczego istnieje raczej coś niż nic na półkach głównych
136 użytkowników ma tytuł Wszechświat z niczego. Dlaczego istnieje raczej coś niż nic na półkach dodatkowych

Okładka książki Hieroglyph: Stories and Visions for a Better Future Charlie Jane Anders, Madeline Ashby, Elizabeth Bear, Gregory Benford, David Brin, James L. Cambias, Cory Doctorow, Kathleen Ann Goonan, Lawrence M. Krauss, Geoffrey A. Landis, Rudy Rucker, Karl Schroeder, Neal Stephenson, Bruce Sterling

Bonobo i ateista. W poszukiwaniu humanizmu wśród naczelnych Frans de Waal
Bonobo i ateista. W poszukiwaniu humanizmu wśród naczelnych
Frans de Waal
Chciałem dowiedzieć się czegoś o tajemniczym gatunku małp Bonobo. A tutaj o Bonobo było akurat najmniej. Autor ciągle wraca i opisuje „Ogród rozkoszy ziemskich” Hieronima Boscha. Jest o słoniach szympansach a o Bonobo jak na lekarstwo. Bonobo to jedna z gałęzi ewolucji człowieka i zdecydowanie to są człekokształtne najbliższe ludziom. Bonobo praktycznie nie wykazują agresji w odróżnieniu od Szympansów które w rzeczywistości są bezwzględne i brutalne. Coraz więcej też głosów, że Bonobo niewłaściwie są nazywane szympansem karłowatym. Żyją na wolności wyłącznie w Kongo i są kimś można by rzec w rodzaju człowieka pierwotnego. Badacze zakładają, że Bonobo mają swój język (niestety jeszcze nie rozszyfrowany) a nawet podejrzewa się je o posiadanie religii i wierzeń do czego prawa wydaje się roszczą sobie wyłącznie ludzie. Autor prof. Frans de Waal jest zadeklarowanym ateistą jednak jak na osobę wykształconą przystało potrafi wyrażać swoje poglądy nie obrażając tych o innych przekonaniach. Wręcz ubolewa, że w zasadzie ateizm ma do zaoferowania jedynie walkę z religią. Nie zgadza się z tym, że nauka i religia się zwalczają. Twierdzi odwrotnie, że religia i nauka zawsze się wspierały i współistniały. Zresztą coraz częściej w dzisiejszych czasach nauka opiera się na wierze. Bo co mają nam do zaoferowania fizycy teoretyczni poza teorią w którą można wierzyć lub nie?
WiTdonWiTo - awatar WiTdonWiTo

Cytaty z książki Wszechświat z niczego. Dlaczego istnieje raczej coś niż nic

Lawrence M. Krauss Wszechświat z niczego. Dlaczego istnieje raczej coś niż nic Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne