Książki. Magazyn do czytania, nr 4 (61) sierpień 2023

Kup Książki. Magazyn do czytania, nr 4 (61) sierpień 2023 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Książki. Magazyn do czytania, nr 4 (61) sierpień 2023

OPINIE i DYSKUSJE o książce Książki. Magazyn do czytania, nr 4 (61) sierpień 2023

Bardzo dobry numer magazynu. Najbardziej zainteresowały mnie teksty Jacka Dukaja o tym, jakie książki napisze nam AI. Katarzyny Wężyk “Wojna nieunikniona, ale dobra”, w którym autorka analizuje książkę Neil Howe i jego koncepcje cyklicznych zmian w historii. Ciekawy jest także artykuł Katarzyny Boni “Muzeum utraconych smaków” o tym, jakie przyprawy znamy tylko z opisu, których próżno dziś szukać. Zawsze lubię też czytać o twórczości pisarzy i w tym numerze uraczył mnie Juliusz Kurkiewicz “samotniczka przy władzy”, który przedstawia twórczość Hanya Yanagihara. Podobny tematycznie jest “Wojna domowa w Faulknerze” Katarzyny Surmiak-Domańską autorka wskazuje na dwoistość Faulknera i różnice w jego powieściach w stosunku jego wypowiedzi.
Kilka książek umieściłem na swojej półce poszukiwanych.

Świetny wywiad z Ionem Fosse, kilka dni przed Noblem . Pełen wiary, mądrości , i talentu

Numer zaskoczeń. Pierwsze co czuć to zmniejszenie gramatury papieru. Mam mieszane odczucia, ale rozumiem wymogi ekonomii. Drugie to zabrakło rubryki Marcina Sendeckiego „W tym numerze nie pisze się…” i to zmiana na minus.
Za to na mojej top liście pojawiła się kategoria „nigdy o tym tak nie myślałam”. A stało się to za sprawą tekstów:
„Gra w klasy” rozmowa z Przemysławem Sadurą prowadzona przez Dorotę Wodecką – dzięki któremu zrozumiałam o co chodzi z wcześniejszą edukacją
„Muzeum utraconych smaków” Katarzyna Boni - o tym jak z czasem i rozwojem upraw przemysłowych smaki znikają z naszego talerza
„Się pisze” Jacek Dukaj – ciekawe i nieoczywiste rozważania o kulturze tworzonej przez AI
„Niech noc będzie z tobą”Tomasz Ulanowski - o zanieczyszczeniu światłem
Ciekawe, ale już bez efektu olśnienia:
„Wojna domowa w Faulknerze” Katarzyna Surmiak-Domańska – o tym czy należy osądzać artystów za epokę, w której żyli; porażające zdjęcia
„Kto ma mit, ten ma władzę” Karolina Sulej – o wzroście znaczenia uniwersów
„Nie wstydź się” Joanna Tokarska-Bakir – gdzie od akt IPN dochodzimy do sławnego zdania Mahatmy Gandhiego”Jeśli władza popełnia wobec kogoś wielką niesprawiedliwość ofiara tego uczynku winna zaprzestać wszelkiej z nią współpracy [...]”
„Belle jest to, co zachwyt budzi” Renata Lis – o rozumieniu piękna
zestawienie „Tacy właśnie byliśmy” - 100lat w 22 książkach, interesujący pomysł z potencjałem do rozwinięcia
Żeby nie było jednak zbyt słodko rozmowa z Andrzejem Lederem prowadzona przez Wojciecha Orlińskiego „A gdyby PKB spadło” odbiła się ode mnie już po drugim akapicie.

„Gra w klasy” rozmowa z Przemysławem...

34 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do czytania, nr 4 (61) sierpień 2023 na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do czytania, nr 4 (61) sierpień 2023 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Książki. Magazyn do czytania, nr 4 (61) sierpień 2023

Okładka książki Katedra Tomasz Bagiński, Jacek Dukaj
Katedra Tomasz Bagiński, Jacek Dukaj
Okładka książki Utopay. Przyszłość wystawia rachunek Wojciech Chamier-Gliszczyński, Wojciech Chmielarz, Anna Cieplak, Jacek Dukaj, Paulina Hendel, Miłosz Horodyski, Grzegorz Kasdepke, Rafał Kosik, Wojciech Kuczok, Wojtek Miłoszewski, Zygmunt Miłoszewski, Daniel Odija, Łukasz Orbitowski, Mateusz Pakuła, Andrzej Pilipiuk, Grażyna Plebanek, Michał Protasiuk, Radek Rak, Anna Rozenberg, Barbara Sadurska, Magdalena Salik, Dominika Słowik, Bartosz Szczygielski, Wit Szostak, Cezary Zbierzchowski, Jakub Żulczyk

Okładka książki Książki. Magazyn do czytania nr 6 (57) / 2022 Jurij Andruchowycz, Katarzyna Boni, Anna Cieplak, Joanna Concejo, Anna S. Dębowska, Barbara Engelking, Jerzy Jarniewicz, Miłada Jędrysik, Aldona Kopkiewicz, Renata Lis, Zygmunt Miłoszewski, Patryk Mogilnicki, Ottessa Moshfegh, Weronika Murek, Vladimir Nabokov, Michał Nogaś, Monika Ochędowska, Piotr Oczko, Łukasz Orbitowski, Wojciech Orliński, Jacek Podsiadło, Redakcja magazynu Książki, Maciej Robert, Marcin Sendecki, Barbara Skarga, Magdalena Środa, Justyna Suchecka, Katarzyna Surmiak-Domańska, Mariusz Szczygieł, Jarek Szubrycht, Olga Tokarczuk, Tomasz Ulanowski, Katarzyna Wężyk, Dorota Wodecka
Okładka książki Nowa Fantastyka 499 (04/2024) Wołodymyr Arieniew, Marta Bonaventura, Michał Brzozowski, Daniel Kordowski, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Eric M. Witchey
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 10 (70) / 2023 Marcin Czerkasow, Magdalena Kicińska, Zuzanna Kowalczyk, Ryszard Koziołek, Karolina Lewestam, Tadeusz Michrowski, Joanna Rajkowska, Redakcja magazynu Pismo, Maria Reimann, Małgorzata Rejmer, Zofia Sawicka, Grzegorz Uzdański, Mirosław Wlekły
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 5 (65) / 2023 Ania Bas, Nora Bossong, Natasha Brown, Ulrike Draesner, Magdalena Kicińska, Paweł Kicman, Zuzanna Kowalczyk, Artur Kurasiński, Karolina Lewestam, Emilie Pine, Redakcja magazynu Pismo, Beata Szady, Ben Taub
Okładka książki Nowa Fantastyka 486 (03/2023) Daria Bobylowa, Paulina Klimentowska, Olga Niziołek, Eleonora Ratkiewicz, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Francis Stevens, Jordan Taylor
Okładka książki Nowa Fantastyka 487 (04/2023) Ewa Białołęcka, Agnieszka Hałas, Alicja Janusz, Tomasz Krzywik, Django Mathijsen, Luigi Musolino, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Catherynne M. Valente
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 5 (77) / 2024 Pola Braun, Patrycja Bukalska, Magdalena Kicińska, Zuzanna Kowalczyk, Jarek Kozłowski, Karolina Lewestam, Ada Limón, Caleb Azumah Nelson, Szymon Opryszek, Damian Piwowarczyk, Redakcja magazynu Pismo, Beata Szady, Małgorzata Żarów

Cytaty z książki Książki. Magazyn do czytania, nr 4 (61) sierpień 2023

Joanna Tokarska-Bakir Książki. Magazyn do czytania, nr 4 (61) sierpień 2023 Zobacz więcej
Tomasz Ulanowski Książki. Magazyn do czytania, nr 4 (61) sierpień 2023 Zobacz więcej