Wykluczona

Okładka książki Wykluczona Katarzyna Wolwowicz
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Wykluczona
Katarzyna Wolwowicz Wydawnictwo: Zwierciadło Cykl: Komisarz Tymon Hanter (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Komisarz Tymon Hanter (tom 1)
Wydawnictwo:

Książki autora

Wyróżniona opinia i

Wykluczona

przeczytanych książek 225 napisanych opinii 144

Katarzyna Wolwowicz w powieści „Wykluczona” nie zwalnia. Wprost przeciwnie. Pierwsza odsłona komisarza Hantera wypadła wybornie bo też czytelnik będzie się świetnie bawił w towarzystwie Tymona i Joanny. A wszystko to w cieniu ponurej sekty, Dzieci Dnia Apokalipsy, doskonale zorganizowanej, wszak mamy XXI wiek, a dobrze przekonującej do siebie, że nawet rodzic odbiera dziecku życie bo przecież mu je dał. Praca pod przykrywką w sekcie czy nawet bez jest bardzo ekscytująca dla Tymona. Pomaga mu między innymi znana już nam Olga Balicka. Tak, ta sama Balicka od Kornela. Tymon, chociaż bardziej zajmuje go Joanna tropi z uporem seryjnego zabójcę, wciąż wprowadzając poprawki do swoich wniosków. A wszystko zaczęło się od niezobowiązującego seksu Joanny z nieznajomym. Nie, nie w końcu to kryminał, oczywiście od Igi, która marzy o spotkaniu kogoś z telefonem, która ucieka. Jak dla mnie Pani Katarzyna zapoczątkowała kolejną udaną serię, za kilka dni sięgam po kontynuację, tym bardziej, że do drzwi Tymona zapukał …

autorkę poleciła mi zaufana blogerka więc w ciemno weszłam najpierw ostatni cykl. I się nie zawiodłam ale ad rem.
W okolicach Jeleniej Góry zakłada osadę sekta Dzieci Apokalipsy. Na czele jej stoi charyzmatyczny guru oraz pojawia się w niej okresowo "Prorok", Jak każda sekta rządzi się swoimi surowymi zasadami, fasada jest piękna, ludzie uśmiechnięci, bracie-siostro i ptaszki pierdzące tęczą. Jednak kobiety są traktowane bardzo narzędziowo, donosicielstwo jest nagradzane, stara metoda nagroda-kara działa. I zaczynają znikać nagle młode kobiety. Komisarz Tymon wnika w struktury sekty i rozpoczyna swoje śledztwo....
Polecam kryminał na wakacje

Tymon dorównuje Oldze! Kolejna bardzo dobra pozycja pióra Wolwowicz. Czas na kolejną część

Miałam ucztę gdy słuchałam pierwszorzędnych lektorów z podziałem na role.Do momentu "ostatniego strzału",który absolutnie nie pasował mi do zakończenia tak dobrze prowadzonych wydarzeń w książce.Takie z kiepskiego filmu.Epilog w porządku. Ogólnie polecam.

Dość dobrze się czyta, mimo że temat sekty ograny

Dość dobrze się czyta, mimo że temat sekty ograny

Przyzwoity kryminał na wakacje. Szczegóły dotyczące obrzędowości sekty dziwnie mocno przypominają praktyki Świadków Jehowy...

Na półkach: , , , , ,

ᴛʏᴛᴜᴌ ʀᴇᴄᴇɴᴢᴊɪ: 𝗢𝘀𝗮𝗱𝗮

Kiedy na rynku wydawniczym ukazała się pierwsza kryminalna powieść Katarzyny Wolwowicz 𝑁𝑖𝑒𝑤𝑖𝑛𝑛𝑒 𝑜𝑓𝑖𝑎𝑟𝑦, napisałam, że to jeden z najlepszych kryminałów, jakie przeczytałam w ostatnim czasie. Od tamtej pory minęły prawie dwa lata, a moje zdanie na temat Katarzyny Wolwowicz nie uległo zmianie. Nadal uważam ją za niezwykle zdolną, pracowitą i utalentowaną autorkę polskich kryminałów. Po każdą nową książkę autorki sięgam z ogromną ochotą, wiedząc, że się nie zawiodę, bo powieści Katarzyny Wolwowicz oferują wszystko, co cenię w kryminałach, intrygującą fabułę, dynamiczną akcję z zaskakującymi zwrotami, wciągające śledztwa i świetnie wykreowanych bohaterów.

Od przeczytania 𝑊𝑦𝑘𝑙𝑢𝑐𝑧𝑜𝑛𝑒𝑗 minęło już trochę czasu, więc moja recenzja na pewno będzie różnić się od tych wcześniejszych, które zwykle piszę zaraz po lekturze, gdy emocje są jeszcze świeże. Upływający czas nieco osłabił tamte wrażenia, ale historia, którą autorka opowiedziała, wciąż jeszcze jest ze mną. Mając w pamięci tamtą niezwykłą historię z ogromną przyjemnością sięgnę po kontynuację przygód Komisarza Tymona Hantera 𝑍𝑎𝑠𝑡ę𝑝𝑐𝑧𝑎. Tym bardziej, że zakończenie 𝑊𝑦𝑘𝑙𝑢𝑐𝑧𝑜𝑛𝑒𝑗 nie pozostawiało wątpliwości, że będzie ciąg dalszy.

Początek powieści jest dość spektakularny. Piętnastoletnia Iga ginie pod kołami samochodu, a śledztwo w tej sprawie ma zostać umorzone. Joanna Bator, znajoma Igi, nie wierzy w taką wersję wydarzeń. Jest przekonana, że za śmierć Igi odpowiada jeden z członków Karkonoskiej sekty, w której obie się wychowywały. Kobieta wie, że Iga obawiała się jednego z nich, więc postanawia wrócić do grupy Dzieci Dnia Apokalipsy, aby rozwikłać zagadkę śmierci koleżanki. W śledztwie pomaga jej niedawno poznany policjant, Tymon Hanter, oddelegowany ze względu na obszar działania sekty z komendy wrocławskiej do Jeleniej Góry, gdzie współpracuje z tamtejszymi funkcjonariuszami. Gościnnie pojawia się również komisarz Olga Balicka, która wspiera całą misję. Może to niektórych ucieszy, choć ja muszę przyznać, że wolałabym zobaczyć na jej miejscu zupełnie nową postać.

Tymon Hanter postanawia działać pod przykrywką, by wniknąć w struktury sekty i rozwikłać zagadkę śmierci Igi. Choć udaje mu się zamieszkać w Karkonoskiej Osadzie, to sytuacja jest dość dziwna i niejasna. Członkowie sekty albo go unikają, albo kłamią, każda próba uzyskania informacji kończy się niepowodzeniem. Już po kilku godzinach mężczyzna czuje się przytłoczony pozorną dobrocią, uprzejmością i chęcią pomagania w sekcie. Im dłużej tu przebywa, tym więcej sekretów wychodzi na światło dzienne. Okazuje się, że bracia i siostry w wierze nie są wcale tak krystalicznie czyści, jak mu się to początkowo wydawało. Ze śledztwa wynika, że Iga nie była jedyną osobą, która „opuściła” to miejsce. Co więcej, dochodzi do kolejnego zaginięcia. Czy w sekcie grasuje seryjny morderca, którego wszyscy ukrywają?

Joanna Bator wydaje się silną i niezależną kobietą, która wiele lat temu opuściła sektę. Jej życie jednak nie jest idealne, ponieważ odejście ze wspólnoty oznaczało zakaz kontaktów z rodziną i przyjaciółmi, co sprawiło, że stała się wykluczoną. Jej powrót do sekty oraz współpraca z Hanterem są motywowane osobistymi pobudkami i chęcią wymierzenia sprawiedliwości dla Igi, ale odkrycie prawdy będzie trudne, ponieważ w sekcie panuje zmowa milczenia i nikt nie jest zainteresowany jej ujawnieniem.

Tymon Hanter i Joanna Bator to główni bohaterowie tej powieści, jednak cała historia przedstawiona jest z perspektywy kilku postaci, co dodaje fabule pazura. Każdy z bohaterów skrywa mroczne sekrety, a ich portrety psychologiczne są tak znakomicie wykreowane, że niejednokrotnie dałam się zwieść ich działaniom. Wręcz namacalnie odczuwałam ich zamiary, przewrotność i poczucie bezkarności.

Katarzyna Wolwowicz w 𝑊𝑦𝑘𝑙𝑢𝑐𝑧𝑜𝑛𝑒𝑗 porusza temat sekt i pomimo że robi to dość pobieżnie, to jednak sama decyzja o osadzeniu akcji powieści w tym środowisku zmusza do refleksji nad tym problemem. Tematyka sekt wzbudza coraz większe zainteresowanie, a do takich grup może trafić każdy, niezależnie od poziomu inteligencji czy wykształcenia. Każdy ma niezaspokojone potrzeby, które mogą przyciągnąć nas do ofert proponowanych przez różne grupy czy osoby. Dodatkowo, w chwilach kryzysowych jesteśmy bardziej podatni na wpływ takich organizacji. Sekty to destrukcyjne grupy, które przyciągają nowych członków poprzez różnorodne podstępy i kłamstwa, ukrywając prawdziwe informacje o swoim działaniu, celach i doktrynie. Motyw sekty w 𝑊𝑦𝑘𝑙𝑢𝑐𝑧𝑜𝑛𝑒𝑗 wzbogaca fabułę i nadaje jej mroczny klimat i podobnie jak w powieści, sektom zdarza się ukrywać w swoich szeregach przestępców.

𝑊𝑦𝑘𝑙𝑢𝑐𝑧𝑜𝑛𝑎 to wciągający, intrygujący i nieprzewidywalny mroczny kryminał, który nieustannie trzyma w napięciu. Akcja książki toczy się błyskawicznie, wciąż pojawiają się nowe tajemnice, które coraz bardziej komplikują śledztwo.
Katarzyna Wolwowicz umiejętnie dawkowała emocje i stopniowo odkrywała kolejne tropy. W Osadzie królują manipulacja, strach, fanatyczna wiara i poczucie bezkarności. Nic tu nie jest takie, jak się początkowo wydawało, a komisarz Tymon Hanter wciąż błądzi, próbując rozwikłać zagadkę i odnaleźć sprawcę.

Katarzyna Wolwowicz stworzyła intrygującą historię, perfekcyjnie połączyła wątki kryminalne z psychologicznymi, tworząc angażującą lekturę, która wciąga od samego początku i trzyma w napięciu do ostatniej strony. Historia jest ciekawa, wciągająca i momentami mocno zaskakująca. Prawie do samego końca nie byłam pewna tożsamości sprawcy. Gdy następuje epilog i wydaje się, że wszystko stało się jasne, w drzwiach mieszkania Tymona pojawia się jego brat Wojtek. No cóż, to zapewne zapowiedź kolejnej części.

ᴛʏᴛᴜᴌ ʀᴇᴄᴇɴᴢᴊɪ: 𝗢𝘀𝗮𝗱𝗮

Świetna książka,temat sekt w książkach jest poruszany dość często. Jednak tutaj ma dodatkowy walor ciekawości. Otwórz drzwi do Osady i odkryj tajemnicę Sekty.

Wykluczona to nowa seria Katarzyny Wolwowicz. Głównym bohaterem jest wrocławski komisarz Tymon Hanter. W książce znajdziemy też starych policjantów z Jeleniej Góry. Olga Balicka pomaga Hanterowi rozwikłać tajemniczą śmierć piętnastoletniej Igi. Wszystko wskazuje, że Iga Dąbrowska zginęła pod kołami samochodu, ale czy na pewno? To właśnie wątpi Joanna Bator, która blisko przyjaźniła się z Igą. Przewodnim mottem książki jest sekta, w której rozgrywa się akcja tego tytułu. W sekcie Dzieci Apokalipsy, atmosfera robi się coraz gorętsza, ponieważ nastolatka nie była jedyną ofiarą. Czyżby w grupie wyznaniowej działał seryjny morderca?
Jeśli lubicie temat sekt, ta książka jest dla was. Dla mnie to dopiero drugi tytuł, jaki przeczytałem o sektach. Wieki temu czytałem trylogię ravena. Autorem jest duński pisarz Michael Katz Krefeld. Jeden z książek nosi tytuł „Sekta”. Kolejna książka pani Katarzyny Wolwowicz, w której się po prostu zatraciłem.
Jak zwykle zakończenie książki, przenosi nas do kolejnego tytułu. To już taka tradycja Katarzyny Wolwowicz. Pani Katarzyna wyrasta na królową polskiego kryminału.

Jeśli ktoś lubi tematykę sekt będzie raczej zadowolony. Książka prosta, przyjemna, ale raczej dość przewidywalna, mimo pozornych zmyłek w czasie śledztwa. Można przesłuchać do ćwiczeń/sprzatania/gotowania, ale zdecydowanie nie jest to pozycja obowiązkowa.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać