Na białym koniu

- 2023-10-25
- 2023-10-25
Czasem, gdy do naszych drzwi puka przeszłość,
Świat Karola, z pozoru spokojny i poukładany, zmienia się w ponury koszmar, gdy pewnej nocy odwiedz a go ojciec przyjaciółki z dawnych lat z nietypową prośbą. Miałby pomóc mu odszukać córkę. Problem w tym, że dziewczyna opuściła dom rodzinny lata temu, a jej jedyny trop stanowi krążący po sieci film… Film, w którym Natalia gra główną rolę.
Czy Karol odważy się zagłębić w mroczne, skrywane zakamarki internetu, aby odkryć prawdę? Czy ryzyko, jakie niesie ze sobą ta misja, warte jest odnalezienia dawnej przyjaciółki i naprawienia jej rozbitego życia?
Na białym koniu to niepokojący thriller psychologiczny z elementami gore, który przenosi czytelników w gęstą atmosferę zagrożenia i niepewności, gdzie zacierają się granice moralności, a psychika pogrąża się w nieludzkim szaleństwie.
Kup Na białym koniu w ulubionej księgarni
Oceny książki Na białym koniu
317 użytkowników ma tytuł Na białym koniu na półkach głównych- Przeczytane 208
- 2025 5
- 2023 5
- Legimi 5
- 2024 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na białym koniu
Ojciec przyjaciółki Karola, prosi o pomoc w jej odszukaniu. Dziewczyna opuściła dom rodzinny dawno temu, ale teraz pojawił się w sieci film z nią.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMroczny, makabryczny, ciężki, ale pochłaniający. Autor ma swoisty talent do kreślenia ponurych i drastycznych fabuł. Wychodzi to znakomicie. Dla czytelnika o mocnych nerwach.
Mocna rzecz! Dawno nie czytałam tego typu książki. Bardzo wciągająca i niepokojąca. Zakończenie jest zaskakujące.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzy słowa
Świetna ,brutalna i chora
Trzy słowa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna ,brutalna i chora
Nierealistyczna historia pełna niedociągnięć, momentami wręcz irytująca. Brutalne makabryczne opisy zwalają z nóg. Książka jak dla mnie słaba i szkoda na nią czasu. Przemoc w najgorszym wydaniu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie rozumiem zachwytów nad tą książką no chyba że czytelnicy o mocnych nerwach ją docenią.
„Czasem, gdy puka przeszłość, lepiej po prostu udawać, że nas nie ma”.
"Na białym koniu" książka, której autorem jest Adam Dzierżek. To mocny, bardzo mroczny przeszywający na wskroś thriller psychologiczny z elementami gore, zatem już w opisie książki dostaliśmy jasną wskazówkę, że nie będzie lekko, bowiem gore charakteryzuje się krwawymi i drastycznymi scenami, opisami przemocy, gdzie ukazane są okaleczenia i wnętrzności, krew leje się strumieniami.
Książka zawiera sporo takich drastycznych opisów, zatem nie jest przeznaczona dla każdego, zwłaszcza dla wrażliwego czytelnika. Zatem dlaczego ja po nią sięgnęłam? Ponieważ obiecałam, że przeczytam wszystkie książki autora, a jest ich pięć. Chciałam się zapoznać z jego twórczością, zwłaszcza po tak bardzo udanej książce jaką miałam okazję czytać, czyli: "Kliner".
Ta książka przynosi nam podobnie jak w „Klinerze” postać głównego bohatera, młodego chłopaka, który żyje sobie spokojnie w swoim ciasnym mieszkaniu w bloku, pracuje w korporacji, niczym szczególnym się nie wyróżnia, oprócz tego, że jest naznaczony blizną na policzku. To jego brzemię z przeszłości, pamiątka po jednej nocy, co przez wiele lat powodowało, że chłopak nie miał lekko w szkole wśród rówieśników. Tylko jedna osoba była jego światełkiem, jego bliska przyjaciółka - Natalka, w której miał oparcie, z którą miło spędzał wolny czas. Tak było, kiedy byli dziećmi, jednak już dorosłe życie ich rozdzieliło, ona zniknęła. Pozostała po niej pustka, kilka wspomnień i coś jeszcze...
Coś z czym nieoczekiwanie przybył w środku nocy do Karola ojciec Natalki Ryszard Makowski. Roztrzęsiony i zapłakany swoim przybyciem zburzył cały misternie budowany spokój, który Karol wypracowywał przez lata. Wiódł spokojne, poukładane życie koncentrujące się wokół mieszkania i pracy i tak dzień za dniem. Miał swoją rutynę i te nagłe przyjście ojca zmienia momentalnie zrównoważone życie w ponury koszmar, z którego każdy chciałby się obudzić. Rysiek, bo tak każe do siebie mówić, prosi chłopaka o pomoc w odszukaniu córki Natalii. Dziewczyna opuściła dom rodzinny kilka lat temu, a jej jedyny trop stanowi krążący w internecie film z Natalią w roli głównej. Nagranie wpadło też w ręce zdruzgotanego ojca, który stał się obiektem kpin, żartów i docinków ze strony współpracowników. Jest przekonany, że córka została uprowadzona, a to co robi na pewno jest przymusem, ojciec chce tylko, aby jego ukochana córka wróciła do domu.
Czy Karol Szczygieł podejmie się zadania? Czy da się wciągnąć w rozpacz ojca i podąży z nim by odnaleźć córkę? Oczywiście, że tak! Przecież na tym to wszystko polega, fabuła nas wciąga i im dalej, tym coraz gorzej. Od początku dzieją się zaskakujące rzeczy, nawet od chwili gdy Karol przekracza progi swojej pracy. Bardzo mocno zaangażował się w sprawę, więc nie zauważył, że gdy przeglądał nagranie chcąc dowiedzieć się więcej o zniknięciu koleżanki z dziecięcych lat, zazdrosny kolega Krzysiek z firmy, jawiący się jako przyjaciel, tylko czekał na najmniejszy błąd i potknięcie, co sprytnie wykorzystuje i Karol dostaje wypowiedzenie.
Niemający zatem nic ważnego do roboty Karol szuka pracy i jednocześnie wysyła ogłoszenie do agencji, w której mogła być zatrudniona Natalia. To pierwszy jedyny trop, jaki ma, który chce sprawdzić. Nie musi tego robić, ale jakaś wewnętrzna siła pcha go do przodu, bardzo chce pomóc zrozpaczonemu Szeryfowi, który zawsze był dla niego wzorem i ideałem ojca, którego sam nigdy nie miał. Pojechał zatem na umówione spotkanie razem z Ryszardem "Szeryfem". To kolejny krok na drodze do poznania prawdy i dotarciu do córki.
Ojciec jest gotowy dosłownie na wszystko, włącznie z porwaniem człowieka "Producenta" byleby tylko wyciągnąć od gościa cenne informacje. Panowie są w tym wszystkim nieudolni, popełniają błędy, amatorzy, ale bardzo zdeterminowani, którzy nie cofną się z obranej ścieżki. Dzięki temu Karol odkrywa o co w tym wszystkim tak naprawdę chodzi i czym jest agencja.
"Witajcie w Parku Świń" takie oto hasło wyświetla się po zalogowaniu do strony, do czatu, z którego co później się okazało, nie ma łatwego wyjścia. Poprzez uruchomienie tej strony Karol wpakował się w tak potworne kłopoty, które już na zawsze wyryły się w jego głowie. Bał się tylko, czy Natalia podzieliła los ludzi z nagrań na żywo? Jak ją odnaleźć, gdzie dalej szukać?
Ryszard stał się bardzo niestabilny emocjonalnie, a Karol stał się wrakiem samego siebie, każdy kolejny dzień przynosił tylko ból. Chłopak chodził głodny, niewyspany i zmęczony. Zadawał sobie nieustająco pytanie: "w co ja się wpakowałem?" Czy mógł jeszcze zawrócić, wycofać się? Owszem mógł, ale tego nie zrobił. Jakaś dziwna siła pchała go ciągle, by u boku Szeryfa dopiąć sprawę do końca, uratować Natalię. Miał jej obraz w głowie, jej piękne szafirowe oczy, jej piękną twarz, mimo że tak jak on, miała bliznę na twarzy. Chciał ją ocalić, a może też samego siebie i swoje nędzne życie. Tchnąć w nie wiatr, jak w żagle, odnaleźć sens, ale wpakował się w takie bagno, w takie zło, że jego życie zawisło na włosku. Wpakował się w tak wielkie tarapaty, z których tylko cudem można było ujść z życiem.
Jak potoczyły się poszukiwania zaginionej córki? Czy odnaleźli ją żywą czy martwą? Jakie tak naprawdę dziewczyna miała powody, że zniknęła? Kim ona tak naprawdę jest i jak czas przemienił jej losy? Bardzo ciekawa analiza i zaskakująca prawda, która oczywiście na końcu ujrzała światło dzienne, choć niełatwo było przebić się przez cały ten mrok.
Książka ogólnie kończy się tak, jak w „Klinerze”, że możesz sobie sam dopowiedzieć zakończenie, nie wiesz co stało się z bohaterem i chyba to ten właśnie niezwykły motyw przyciąga mnie do książek Adama Dzierżaka. W jego książkach jest szara rzeczywistość, jest człowiek odarty z szat, nagi i pokazany taki, jaki jest – zwyczajny, mający wady, kompleksy, poszukujący swojego miejsca w świecie. Otaczający świat jest realny, nie bajkowy, jest brudny, brutalny.
Autor wytyka nam wady i słabości, zabiera też w mroczną naturę człowieka, do najbardziej okrutnego zła, które czynią najbardziej wynaturzeni ludzie. Motywem jest tutaj handel ludźmi, zatrudnianie ludzi aby kręcić filmy o treściach, które niszczą psychikę i burzą dobroć i niewinność. Najgorsze jest jednak to, że istnieje potężna grupa, która płaci ogromne pieniądze, aby bawić się ludzkim życiem, przeznaczeniem. Facet w świńskiej masce na twarzy na rozkaz, na zlecenie za ogromne pieniądze jest tylko narzędziem w machinie zła.
Oby jak najdalej od takich miejsc, ludzi i treści. Dobrze, ze to tylko książka, która mimo wszystko poraża uświadomiwszy sobie, że wszystko jest możliwe, a dark web ma do zaoferowania najbardziej nieprawdopodobne rzeczy.
Kończąc cytatem z książki: „Wszyscy prędzej czy później oszalejemy. Nie ma innej drogi”. A ja przewrotnie powiem, że może wcale nie, bo mamy szansę wybrać własną dobrą drogę, nie dać się wpakować w odmęty przemocy, pogardy i nienawiści. Stawić czoła złu i nie oszaleć, tylko żyć pełnią życia czyniąc dobro i nie pakować się w tarapaty. A kiedy puka do nas przeszłość, która była bolesna, której już dawno zamknęliśmy szczelnie drzwi, nie otwierajmy i faktycznie schowajmy się udając, że nas nie ma, żeby nie wpakować się w rozgrywki, które mogą zakończyć się na naszą niekorzyść. Nie zawsze musimy być przecież rycerzami na białym koniu.
Serdecznie polecam książki autora. Szybko się czyta. Przedstawiają świat z tej mroczniejszej strony.
Miłej lektury 😊
„Czasem, gdy puka przeszłość, lepiej po prostu udawać, że nas nie ma”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Na białym koniu" książka, której autorem jest Adam Dzierżek. To mocny, bardzo mroczny przeszywający na wskroś thriller psychologiczny z elementami gore, zatem już w opisie książki dostaliśmy jasną wskazówkę, że nie będzie lekko, bowiem gore charakteryzuje się krwawymi i drastycznymi scenami, opisami...
Karol, zwykły chłopak, który pracuje, prowadzi spokojne życie. Wszystko się zmienia gdy pewnej nocy pod jego drzwiami staje on, ojciec przyjaciółki, ale też przyszywany jego. Prosi o pomoc. Karol wpierw odmawia, ale później zaczyna szukać. To sprawia, że zostaje bez pracy, a to dopiero początek.
Jest to moje drugie spotkanie z twórczością autora. Jest to bardzo mroczny thriller psychologiczny zawierający elementy gore. Gore oznacza, że zawiera szczegółowe, szokujące opisy. I tak faktycznie jest.
Autor nie boi się nurzać w brudnym świecie pornografii, dark webu. Wraz z nim krok po kroku poznajemy kulisy tej branży. Niestety również tą najgorszą, gdzie ludzie traktowani są jak mięso. Autor nie szczędzi nam niczego, dostajemy całą masę brutalnych, pełen deprawacji oraz na pograniczu szaleństwa scen.
Autor porusza całą masę trudnych tematów. Nie boi się pokazywać traumy z dzieciństwa. Jak to może wpłyną c na dorosłego człowieka. Jak można patrzeć na daną rzecz zupełnie inaczej niż ta druga osoba. Jak to może wpłynąć na nasz cały sposób postrzegania. Nie boi się pokazywać brutalności, brzydkiego upadku moralnego.
Innym ważnym tematem, jaki tu autor pokazuje, jest ukazanie do czego, tak naprawdę jesteśmy stanie zrobić, czy znieść, by pomóc bliskiej osobie. Gdy wiesz, że ona jest w niebezpieczeństwie albo nawet już nie żyje. Raz za razem przekraczane są tu granice wytrzymałości.
Ale też jest druga strona medalu. Przedstawia, jak ktoś może być zły, zdeprawowany czy bez sumienia.
Jak bardzo człowiek może się stoczyć w imię pieniądza, do tego stopnia, że widzi w nim tylko mięso do wykorzystania, a nie drugą osobę. Jest to przerażające.
Autor maluje nam naprawdę krwawe i mocne momenty. To nie jest książka dla ludzi o słabych nerwach. Sama miejscami musiałam przerywać miejscami czytanie. Tym bardziej kiedy przeczytałam o dziecięcych ubraniach. Zawsze cierpienie dzieci mnie smuciło, ale odkąd sama jestem mamą, prawie nie mogę czytać, jak robi się krzywdę dziecku, i to prawdziwa krzywda a klapa w pupę i podniesiony głos. Ale niestety istnieją takie potwory, które niszczą wszystko i wszystkich w imię pieniędzy.
A teraz małe, ale do książki. Książka jest dobra, mocna. Dla ludzi o mocnych nerwach, a jednak. A jednak coś mi zgrzytało i miejscami jakoś nie pasowało. Tak po prostu.
Zakończenie, co prawda nie liczyłam na happy end, ale to hmm dużo za dużo dla mnie. Jest przesadzone.
Podsumowując, jest to książka dla tych, co lubią moce, wciągające, ale i bardzo brutalne historie. Jeśli takie się lubi i chce spróbować, to śmiało, można czytać. Jak nie to lepiej darować i przeczytać coś lepszego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to moje drugie spotkanie z twórczością autora. Jest to bardzo mroczny...
chaos chaos i jeszcze raz chaos, główny bohater bez jakiejkolwiek tożsamości, czechy jako wymarły kraj bez ludzi służb a nawet sklepów. Na wyróżnienie jedynie niespotykana i często omijana tematyka, choć i to można było lepiej rozwiązać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiepokojąca. Smutna. Przygnębiająca. Narracja prowadzona od strony głównego bohatera. Młody człowiek, zamiast rozwijać się zawodowo i spełniać marzenia o szczęściu osobistym, prowadzi dołujące życie w korpo, samotniczy tryb życia nie pomaga budować dobra wokół siebie. Wpada w sam środek przerażającej historii, jakby na co dzień było mu mało brudów i emocji. Trudne dzieciństwo to trauma na całe życie. Jeśli jedynej osobie, na której ci zależy, dzieje się krzywda, zrobisz wszystko, aby jej pomóc. WSZYSTKO. Drogi czytelniku, jeśli nie życie, to ta książka ci uzmysłowi, że nie warto. Nikt nie jest tego wart. Możesz się już nie podnieść. Autorze, co za emocje! Z tytułu na tytuł coraz lepiej!
Niepokojąca. Smutna. Przygnębiająca. Narracja prowadzona od strony głównego bohatera. Młody człowiek, zamiast rozwijać się zawodowo i spełniać marzenia o szczęściu osobistym, prowadzi dołujące życie w korpo, samotniczy tryb życia nie pomaga budować dobra wokół siebie. Wpada w sam środek przerażającej historii, jakby na co dzień było mu mało brudów i emocji. Trudne...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📢📢📢📢
W trakcie jednak interpretacja zdarzeń zmienia swój bieg i dochodzi do nas fakt że nic nie jest takie oczywiste jak nam się do tej pory zdawało . Sam proces odkrywania rzeczywistości naszpikowany przeróżnymi zdarzeniami ,zagrażający życiu otwiera oczy. Oto historia Karola ,fascynująca ,zdarzenia wzbudzające grozę powodują że wraz z nim uczestniczymy w ich przebiegu ,tak bałam się o niego! Bardzo dobra umiejętność autora! Książkę czyta się tak że wyobraźnia działa na wysokich obrotach a czytelnik "wchodzi do świata " głównego bohatera.
Bardzo dobra lektura ale niektóre zdarzenia wskazują że nieco autora poniosło😏 zakończenie jednak potrafi to wynagrodzić ...
Polecam lekturę tej książki !
📢📢📢📢
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy myślimy że ktoś potrzebuje naszej pomocy zazwyczaj nie czekamy tylko ruszamy na ratunek ...
Naprawdę świetna książka. Cieszę się, że po nią sięgnęłam.
Naprawdę świetna książka. Cieszę się, że po nią sięgnęłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor w wyjątkowych słowach opisuje historię pełną zaskakujących zwrotów akcji. Również zakończenie mnie bardzo zaskoczyło.