Mrok

- Komisarz Olga Balicka (tom 5)
- 2024-01-24
- 2024-01-24
Kiedy po burzliwym locie do Albanii znika bez śladu polskie małżeństwo, a albańska mafia postanawia zabić jednego z ważniejszych polityków, to znak, że Olga Balicka i Kornel Murecki nie będą mieli spokojnego wypoczynku. Zostaną uwikłani w sprawę równie zagadkową jak śledztwo, które w tym samym czasie w Jeleniej Górze prowadzi grupa dochodzeniowo-śledcza. Seryjny dusiciel znów atakuje i śmieje się policjantom w twarz.
Czy te pozornie różne sprawy toczące się tysiące kilometrów od siebie mają wspólny mianownik? Czy Olga Balicka będzie w stanie odzyskać utracone przed wyjazdem dobre imię? A jeżeli tak, to czy nie będzie musiała zapłacić za to najwyższej ceny?
Katarzyna Wolwowicz staje się prawdziwą mistrzynią polskiego kryminału, a książki z komisarz Olgą Balicką – jedną z najchętniej czytanych serii kryminalnych w Polsce!
Kup Mrok w ulubionej księgarni
- Audiobooki 40
- Legimi 40
- Przeczytane 2024 18

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mrok
Piąty tom serii z Olgą Balicką i Kornelem Mureckim. Kornel, zatrudniony jako szkolący pracowników ochrony otrzymuje tym razem zlecenie na wyjazd służbowy do Albanii. Zgadza się na ten wyjazd dopiero gdy możliwe staje się zabranie również Olgi. Olga znalazła się w trudnym położeniu. Jej związek z Kornelem przeżywa poważny kryzys. W Jeleniej Górze trwają poszukiwania seryjnego zabójcy młodych kobiet, a Olga została zawieszona w pracy w policji. Przyczyną zawieszenia było zastrzelenie przez nią w miejscu odkrycia zwłok kolejnej dziewczyny chłopaka, który miał być jej domniemywanym zabójcą. Olga nie była jednak wtedy na służbie, a na dodatek działała pod wpływem alkoholu.
Wyjazd Olgi i Kornela, który miał być właściwie wakacjami, przeradza się w dramat. Rozgrywki polityczno-mafijne i zamach na polityka sprawią, że Kornel będzie podejrzewany o udział w jego zorganizowaniu. Uczestnikami dramatu jest także inne polskie małżeństwo, które po przylocie do Albanii zostało uprowadzone wraz z ich małym dzieckiem.
Prawdopodobieństwo opisywanych w tej części zdarzeń można kontestować. Akcja trzyma jednak poziom napięcia i łączy w końcu równolegle biegnące wątki – dramatu odbywającego się w Albanii i śledztwa prowadzonego przez ekipę jeleniogórskiej policji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra, ale jak dla mnie poprzednie części były ciekawsze.
Dobra, ale jak dla mnie poprzednie części były ciekawsze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWitajcie kochani 🙋♀️
Problemy w pracy i w domu sprawiają, że Olga postanawia wyjechać z mężem do Albanii. Jednak szybko okazuje się, że z wakacyjnym wypoczynkiem ten wyjazd nie będzie miał nic wspólnego. Ktoś wrabia Kornela w zabójstwo, jednocześnie śledztwo w Polsce utyka w martwym punkcie. Jakie niespodzianki ich jeszcze czekają?
Piąty tom serii z komisarz Olgą Balicką dał mi niemałą dawkę emocji. Ile tutaj się dzieje! Akcja rozgrywa się naprzemiennie między Polską a Albanią. I o ile w Jeleniej Górze wszystko toczy się zgodnie z literą prawa - no prawie, to w Albani króluje bezprawie i korupcja. Możecie się więc domyślić, że poziom adrenaliny jest niebotycznie wysoki. Nasi bohaterowie nie będą mieli więc lekko. Autorka świetnie nakreśliła postać nie tylko Olgi, ale zadbała również o rozwinięcie charakterystyki pozostałych członków zespołu, zwłaszcza Katarzyny Sarneckiej, która przedstawia coraz ciekawiej pracę profilera kryminalnego (znajdziemy tu ciekawe przypisy). Końcowy plot twist sprawił, że bardzo trudno było mi zrozumieć, czemu tak? Po czym otworzyłam ze zdziwienia usta, z pytaniem. Że co proszę?
Pani Katarzyno kieruję w pani stronę ogromne wyrazy uznania. Książka zdecydowanie staje na moim podium. Cieszy mnie ogromnie fakt, że kolejne tomy są na mojej półce i nie będę musiała długo czekać na poznanie dalszych losów naszych bohaterów.
Jeśli jeszcze jakimś cudem nie znacie serii z Olgą Balicką, to zmieńcie to. Gwarantuję wam, że nie będziecie żałować. Czytajcie!!!
Witajcie kochani 🙋♀️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubicie kryminały? Wiem, że lubicie 😎 i ja dzisiaj mam dla was jeden, wierzcie mi na słowo, jest fenomenalny. Siadajcie wygodnie i czytajcie.
"Mrok"
Katarzyna Wolwowicz
W podróży wakacyjnej do Albanii znika polskie małżeństwo ,związane z polityką.
Olga wraz z Kornelem zostają uwikłani w niezwykle zagmatwaną zagadkę, dodatkowo po piętach depcze im albańska mafia.
Czy uda im się,mimo przeciwności ,jeszcze raz stworzyć duet doskonały?
Bardzo lubię serię z Balicką, jednak z przykrością stwierdzam, że ta część podobała mi się najmniej. Niespecjalnie lubię motyw gangsterki i polityki w książkach a dodatkowo zmiana kraju, jako miejsca fabuły ,też niespecjalnie mi przypasowała. Miałam wrażenie, że to całkiem inna seria, jedynie bohaterowie jacyś znajomi.
Niemniej jednak trzeba przyznać, że wartka akcja trzymała mocno w napięciu.
Zakończenie zdecydowanie spełniło moje wymagania
"Mrok"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKatarzyna Wolwowicz
W podróży wakacyjnej do Albanii znika polskie małżeństwo ,związane z polityką.
Czy uda im się,mimo przeciwności ,jeszcze raz stworzyć duet doskonały?
Bardzo lubię serię z Balicką, jednak z przykrością stwierdzam, że ta część...
„Mrok” Katarzyny Wolwowicz to już piąta część serii o policjantce Oldze Balickiej. O ile dotychczasowe części były całkiem przyzwoicie napisane, o tyle ten tom budzi moje poważne zastrzeżenia. Jest bardzo naciągany, wiele zdarzeń nie ma sensu, i ma się wrażenie że autorka na siłę dopasowuje do siebie poszczególne klocki, z których jest zbudowana całość powieści. Mam wrażenie, że od tej części autorka zaczęła się spieszyć i co za tym idzie, przestała dbać o kontrolę jakości. Byle dalej, byle do przodu.
Z jakiegoś powodu autorka postanowiła też postawić w bardzo negatywnym świetle Albanię, w której część tej książki się rozgrywa. Być może to wpływ nieudanego urlopu w tym kraju? Gdyby autorka zrobiła porządny research, to wiedziałaby, że w Albanii goście są bezpieczni jak święte krowy. Albańczycy mają bowiem kodeks honorowy Kanun, który narzuca im takie zachowanie wobec przyjezdnych.
Rzucę okiem na kolejny tom, jednak jeśli tendencja gonienia do przodu i naciągania żeby pasowało się utrzyma, to z kolejnych części tej serii zrezygnuję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻałuję, że tak późno powróciłam do tej serii. Autorka po raz kolejny stworzyła ciekawą, a nawet pokuszę się o stwierdzenie, nietuzinkową historię, gdzie wydarzenia z Polski wychodzą poza granicę kraju.
Pomimo licznych wątków nie dotyczących sprawy, Kasia tak poprowadziła akcję, że ani przez chwilę nie czułam się znużona. Do tego zakończenie, które dosłownie wywołało na moich ustach nieme przekleństwa.
Nie mogłam tak tego zostawić i od razu po skończeniu "Mroku" zabrałam się za następną część.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka zmaga się nie tylko z problemami w życiu zawodowym, ale też prywatnym. Poczułam ogromną solidarność z Olgą.
Pomimo licznych wątków nie dotyczących sprawy,...
Widzę niemało negatywnych ocen tej książki, mnie jednak bardzo się ona podobała.
Po tych paru tomach czuję się mocno zżyta z bohaterami serii i słuchanie o nich to dla mnie sama przyjemność. Cała książka do końca trzyma w napięciu. Dodatkowo, uważam że na plus tej serii jest to, że nie ma utartego schematu, który powtarza się w każdym tomie, zamiast tego książki się od siebie różnią, dlatego nie jesteśmy w stanie domyślić się na samym początku zakończenia historii. Sprawy są więc do końca owiane tajemnicą. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo tych paru tomach czuję się mocno zżyta z bohaterami serii i słuchanie o nich to dla mnie sama przyjemność. Cała książka do końca trzyma w napięciu. Dodatkowo, uważam że na plus tej serii jest to, że nie ma utartego schematu, który powtarza się w każdym tomie, zamiast tego książki się od...
Akcja dzieje się dwutorowo - w Polsce i w Albanii. Oczywiście, nic nie jest takie jak się wydaje. Ciekawa fabuła, zaskakujące zakończenie, dobry kryminał. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy kolejny tom jest świetny. Zwroty akcji i tarapaty w które wpadają Olga i Kornel zaskakują. Śmierć Żanety
....autorka przegięła. Zaskoczona byłam tym posunięciem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to....autorka przegięła. Zaskoczona byłam tym posunięciem.
Wycieczki zagraniczne ewidentnie autorce nie służa
Wycieczki zagraniczne ewidentnie autorce nie służa