Domowa kuchnia japońska
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Znak Koncept
- Data wydania:
- 2023-07-12
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-07-12
- Liczba stron:
- 264
- Czas czytania
- 4 godz. 24 min.
- Język:
- polski
- Tagi:
- Japonia kuchnia japońska kulinaria przepisy kulinarne
Odnajdź umami i poznaj potrawy, które towarzyszą Japończykom od dzieciństwa.
"Domowa kuchnia japońska" to fantastyczne smaki znane z dzieciństwa spędzonego w Tokio, receptury mamy i babci. To niezapomniany aromat kiszonek nukazuke fermentowanych w otrębach ryżowych, a także rytuały parzenia herbaty i proste rady, jak przygotować najlepszy ryż do sushi. To przyjemność przygotowywania potraw własnoręcznie, bez przemysłowych dodatków. Dania skomponowane z łatwo dostępnych, lokalnych i sezonowych produktów, a także propozycje ich wegańskich zamienników.
Dowiedz się, jak smakują:
ikameshi
sałatka z sashimi
suszona ryba himono
kwiaty wiśni w soli
chawanmushi z małżami
shoyu ramen
Maori Murota zabierze cię do świata smaków, zapachów i kolorów Japonii.
Będzie pysznie, rodzinnie i bardzo japońsko.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 66
- 8
- 7
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Maori Murota to Japonka, która przemierzyła trochę świata, by ostatecznie osiąść w Paryżu. Książka narodziła się z chęci przywołania zapamiętanych z dzieciństwa autorki tradycyjnych japońskich smaków. Z barku dostępności do większości tradycyjnych półproduktów kuchni japońskiej, szczególnie w okresie pandemii, Maori Murota odkrywa nie tylko lokalnych pasjonatów parających się tradycyjną produkcją np. tofu, ale sama znajduje przyjemność w przygotowywaniu dań od zera. Tak jak czyniły to jej przodkinie. Nie brakuje tu więc przepisów podstawowych dla kuchni japońskiej, np. jak przygotować makaron ramen. Ja zapewne nie skorzystam z większości z nich, bo jestem zabieganą Europejką, ale jakby ktoś chciał sięgnąć do korzeni kuchni japońskiej, to tu znajdzie wiele wskazówek. Ja na przeczytaniu i wyobrażeniu sobie siebie samej w pyle mąki z rękami pełnymi długiego makaronu poprzestanę. W swojej kuchni jednak sięgam, w tym zakresie, po gotowce. Nie należy się jednak zniechęcać. Jednak autorka tym samym zapewnia komfort czytelnikowi, podpowiadając jak zaspokoić swoje potrzeby japońsko-kulinarne, gdy w pobliskich sklepach nie można kupić np. pasty miso. Poza tym znajdziemy tu wiele przepisów zarówno na proste, jak i nieco trudniejsze potrawy japońskie. Wszystkie z nich zostały przeze mnie przetrawione w wyobraźni, także smakowej. Wiele też wylądowało na moim stole znajdując uznanie biesiadników. Ja polecam wszystkim fanom tych fantastycznych, oryginalnych smaków. Książka sama w sobie warta jest potrzymania w rękach. Dobrze wydana, zachwyca świetnym gładkim papierem i wieloma fotografiami. Az żal ściska serce gdy ląduje na kuchennym stole narażona na ochlapanie mirin lub sosem sojowym.
Maori Murota to Japonka, która przemierzyła trochę świata, by ostatecznie osiąść w Paryżu. Książka narodziła się z chęci przywołania zapamiętanych z dzieciństwa autorki tradycyjnych japońskich smaków. Z barku dostępności do większości tradycyjnych półproduktów kuchni japońskiej, szczególnie w okresie pandemii, Maori Murota odkrywa nie tylko lokalnych pasjonatów parających...
więcej Pokaż mimo to