Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Purple Book
- Data wydania:
- 2023-10-11
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-10-11
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788383105581
Czy nadchodzące święta Bożego Narodzenia budzą w Was nie tylko ciepłe uczucia, ale też powodują ataki paniki, że znów trzeba będzie spędzić niezliczoną liczbę godzin przy kuchni i załamywać się, że połowa potraw nie wychodzi? Czy takie uczucia ogarniają Was przed każdą uroczystością, na którą zapraszacie do siebie gości?
Ta książka pomoże Wam przetrwać i nie zwariować.
Poznajcie 100 przepisów, które przydadzą się Wam nie tylko na Boże Narodzenie, lecz także przy wielu innych okazjach, które chcecie i lubicie celebrować: od tradycyjnego czerwonego barszczu na zakwasie z uszkami czy bakłażana pieczonego z sosem sojowym i podanego na kremowym serku, przez brukselkę z cynamonem i chili lub kapustę z grzybami, po karpia po żydowsku oraz cytrusy z makiem i sosem musztardowym.
Przekonajcie się, że aby stworzyć niezapominane uroczyste menu, wcale nie potrzeba cudu.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 8
- 8
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Sięgnęłam po tę książkę tylko dlatego, że był ebook w abonamencie legimi, wiec nie ryzykowałam większego wydatku. Jeszcze nic z niej nie gotowałam, ale zaraz kupuję brukselkę i kurczaka na weekend, chcę koniecznie wypróbować.
Autor używa wielu aromatycznych przypraw świątecznych w ciekawych kombinacjach, a z doświadczenia wiem, że w przyprawach (i dobrych surowcach wyjściowych) leży tajemnica smacznych dań. Te przepisy pasują więc do okresu zimowego, także poza świętami. Jest tu wszystko – dania główne, przystawki, desery, nalewki, ciasta i ciasteczka.
Przyznaję, że pierwszy przepis nie był zbyt zachęcający – sos sojowy w barszczu czerwonym wg mnie nie ma czego szukać! On należy do kuchni azjatyckiej, a nie staropolskiej. Poza tym nie jestem pewna, czy zakwas buraków bez odrobiny chleba, chociażby skórki, na zakwasie, nie spowoduje, że buraki zamiast fermentować – po prostu się zepsują i trzeba będzie wszystko wyrzucić? Kto wypróbował, proszę dać znać 😊 .
Ogólnie te dania nie są prostsze ani szybsze od tradycyjnych polskich, ale myślę, że warto je wypróbować, ze względu na ciekawe kombinacje przypraw. No i osobiście lubię nowości w kuchni, ale zrobię to jeszcze przed świętami, żeby nie ryzykować świątecznego menu😉.
Minus gwiazdki za używanie obcych pojęć zamiast polskich, zrozumiałych dla każdego bez googlowania, jak np. zest z cytryny, który jest po prostu skórką z cytryny. No i co to jest krem balsamiczny? Nie ma też podanej kaloryczności potraw, a widać po składnikach, że dania do chudych nie należą. Autor nie mówi też na początku, że warzywa i owoce należy umyć przed użyciem. Dla mnie zrozumiałe samo przez się, ale nowicjusze kulinarni mogą o tym zapomnieć. Nie znam bloga autora, może warto tam zajrzeć, zanim wydacie sporą sumę na książkę?
Ogólnie jednak polecam i oceniam dość wysoko – właśnie za te typowo zimowe przyprawy, które uatrakcyjniają dania.
Sięgnęłam po tę książkę tylko dlatego, że był ebook w abonamencie legimi, wiec nie ryzykowałam większego wydatku. Jeszcze nic z niej nie gotowałam, ale zaraz kupuję brukselkę i kurczaka na weekend, chcę koniecznie wypróbować.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor używa wielu aromatycznych przypraw świątecznych w ciekawych kombinacjach, a z doświadczenia wiem, że w przyprawach (i dobrych surowcach...