Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo SBM
- Data wydania:
- 2023-09-18
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-09-18
- Liczba stron:
- 192
- Czas czytania
- 3 godz. 12 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788383480794
- Tagi:
- przepisy japonia ramen kulinaria
[…] To danie, które można zjeść zarówno w ogromnej metropolii, jak i na odległej prowincji. Potrawa, która jak żadna inna godnie może nosić miano kulinarnego przewodnika po Japonii. Zmienia się w trakcie podróży przez ten kraj i pokazuje nam swoje odmienne oblicza. Porywająca miska, która wielokrotnie była tematem filmów, rozpraw doktorskich, niekończących się dyskusji i sporów i która teraz podbija inne rejony świata. Danie szczere, prawdziwe, nieudające niczego, czym nie jest. Czasem bezkompromisowe i grubiańskie, innym razem subtelne i łagodne. […]
Oto RAMEN – nasz przewodnik w tej podróży.
W podróż śladem ramenu zabierze nas Marta Skorupska, autorka bloga Mochiko. O kuchni japońskiej, www.mochiko.pl, która Japonię przemierzyła wzdłuż i wszerz, zawsze podążając za jej zapachem i smakiem. Fanatyczna podróżniczka, miłośniczka jedzenia, a do tego socjolożka, która w pracy zawodowej rozpracowuje branżę gastronomiczną.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 19
- 5
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Niewątpliwie bohaterem tej książki jest RAMEN, a wszystko pozostałe to tylko dodatki. Marta Skorupska zabiera nas w podroż śladami ramenu w dwojaki sposób. Pierwszą część książki poświęca ramenowi samemu sobie. Poznamy tu cała otoczkę z nim związaną. Dowiemy się czym tak naprawdę jest ramen i dlaczego nasz tradycyjny rosół z makaronem na pewno nim nie jest. Będzie trochę o historii, rodzajach ramenu, stosunku do niego Japończyków i o tym jak należy go jeść. W drugiej części autorka zabiera nas w podróż po miejscach, w których doświadczyła wyjątkowego ramenu. Zjedziemy z nią Japonię wzdłuż, bo to przecież kraj długi jak makaron do ramenu. Ja doradzam by podróż tę odbyć palcem po mapie, tak aby by wiedzieć w której części Japonii jesteśmy. Poznamy miejsca dla ramenu kultowe, ale też inne urokliwe zakątki gdzie po prostu można napawać się japońską kulturą. Do tego kilka przepisów na to wyjatkowe danie. Książka nie jest ani wybitnym dziełem literackim, ani biblią ramenu. Ot, przyjemna lektura, która osłania przed nami tajemnice tej kultowej potrawy.
Niewątpliwie bohaterem tej książki jest RAMEN, a wszystko pozostałe to tylko dodatki. Marta Skorupska zabiera nas w podroż śladami ramenu w dwojaki sposób. Pierwszą część książki poświęca ramenowi samemu sobie. Poznamy tu cała otoczkę z nim związaną. Dowiemy się czym tak naprawdę jest ramen i dlaczego nasz tradycyjny rosół z makaronem na pewno nim nie jest. Będzie trochę o...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to