Ashia zaprasza do stołu
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Ashia's Table
- Wydawnictwo:
- Sonia Draga
- Data wydania:
- 2023-10-25
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-10-25
- Liczba stron:
- 224
- Czas czytania
- 3 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788382304770
- Tłumacz:
- Anna Sznajder
- Tagi:
- kuchnia Indie
W książce "Ashia zaprasza do stołu" znajdziecie przepisy na dobrze znane, wyśmienite dania kuchni indyjskiej oraz propozycje nowych, ekscytujących potraw bazujących na tradycyjnych smakach. Wszystkie z nich z łatwością przygotujecie w domu z powszechnie dostępnych składników.
Debiutancka książka kucharska Ashii Ismail-Singer to hołd dla pochodzenia autorki połączony z nowoczesnym, oryginalnym podejściem do jej rodzimej kuchni, inspirowanym miejscami, które zamieszkiwała i odwiedzała. Jej przepisy to nie tylko lista składników i miar – to wspomnienia z dzieciństwa, przeżycia związane z jedzeniem, opowieści przekazywane z pokolenia na pokolenie.
"Ashia zaprasza do stołu" to również wspaniale zaprojektowana publikacja, która zasługuje na uznanie dzięki nie tylko zawartym w niej przepisom, lecz także cudownym zdjęciom.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 9
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Powiem Wam, że ja dwa razy w życiu byłam w prawdziwej indyjskiej restauracji i ufff.. na moje szczęście oba zamówione dania mi smakowały, chociaż prawda wyglądała tak, że nie miałam zielonego pojęcia co wyląduje na moim talerzu. Mój mąż jest za to ogromnym miłośnikiem tych dalekowschodnich smaków dlatego zdecydowałam się sięgnąć po książkę „Ashia zaprasza do stołu”. Po pierwsze muszę Wam powiedzieć, że jest ona przepięknie wydana! W twardej oprawie, z tasiemką.. naprawdę wow! W środku znajdują się przepisy na szybkie przekąski, lekkie lunche, dania główne, dodatki do potraw oraz słodkości! I co najważniejsze.. do każdej potrawy mamy zdjęcie, więc finalnie wiemy, co będziemy jeść! Jak mówi sama autorka, uwielbia gotować, a ta książka jest po prostu ukoronowaniem jej największej pasji, której z przyjemnością oddawała się od dzieciństwa. Potrawy w niej zawarte są proste, zdrowe i łatwe w przygotowaniu.. takie, aby każdy z nas mógł urządzić w domu ucztę w iście indyjskim stylu! Coś fantastycznego!
Powiem Wam, że ja dwa razy w życiu byłam w prawdziwej indyjskiej restauracji i ufff.. na moje szczęście oba zamówione dania mi smakowały, chociaż prawda wyglądała tak, że nie miałam zielonego pojęcia co wyląduje na moim talerzu. Mój mąż jest za to ogromnym miłośnikiem tych dalekowschodnich smaków dlatego zdecydowałam się sięgnąć po książkę „Ashia zaprasza do stołu”. Po...
więcej Pokaż mimo toKsiążka „Ashia zaprasza do stołu. Rodzinne przepisy z Indii i nie tylko” przyciąga wzrok złotymi napisami na czarnym tle. Na wstępie autorka opowiada trochę o sobie i swojej rodzinie. Pisze, że książka ta powstawała przez 8 lat! Ashia jest imigrantką, mieszkała najpierw w Malawi w Afryce, później w Wielkiej Brytanii, a w końcu w Nowej Zelandii. Od zawsze lubiła gotować i kocha dobre jedzenie. Jej pasja rozwijała się od dzieciństwa i ukoronowaniem jej jest właśnie ta książka kucharska.
Na początku znajdujemy spis produktów niezbędnych w spiżarni, czyli przyprawy tj. chili, czosnek, imbir, paprykę, odpowiedni ryż, masło itd. Następnie potrawy zostały podzielone na działy: Coś do podjadania, Lekkie lunche, Dania główne i Dodatki. Każde przedstawione danie ilustrowane jest fotografią, na której wygląda smakowicie. Przepisy podane są przejrzyście, po lewej stronie podana mamy listę składników, a po prawej krótki opis, mamy też podany czas przyrządzania i ilość porcji.
Książka jest bardzo starannie wydana. Sztywna oprawa, większy format i przepiękne zdjęcia, które sprawiają, że je się dosłownie oczami przedstawione potrawy. Prawie czujemy zapach kardamonu, curry czy szafranu. A autorka udowadnia w niej, że kuchnia indyjska nie musi być skomplikowana. Wiele potraw łatwo przyrządzić w domu.
Polecam nie tylko miłośnikom indyjskiej kuchni, ale wszystkim poszukiwaczom dobrych, zdrowych, ciekawych i czasem egzotycznych smaków.
M.J.
Szkolny Klub Recenzenta
Książka „Ashia zaprasza do stołu. Rodzinne przepisy z Indii i nie tylko” przyciąga wzrok złotymi napisami na czarnym tle. Na wstępie autorka opowiada trochę o sobie i swojej rodzinie. Pisze, że książka ta powstawała przez 8 lat! Ashia jest imigrantką, mieszkała najpierw w Malawi w Afryce, później w Wielkiej Brytanii, a w końcu w Nowej Zelandii. Od zawsze lubiła gotować i...
więcej Pokaż mimo toKorzystacie z książek kucharskich?
Kiedyś w każdym domu stały wręcz kolekcje, potem wyparł je internet. Ta roznorodność i mozliwość wyszukania po konkretnym składniku. Dziś jest tak wiele stron i tak wiele przepisów, że nie wiemy już gdzie szukać oraz brakuje nam pewności,że są one dobre. Dlatego powoli znów wracamy do książek, szczególnie tych,które zachwycają.
Taką właśnie książką jest #ashiazapraszadostołu , w której znajdziemy tradycyjne indyjskie przepisy oraz cudowne nowe wariacje. Każdy przepis okraszony jest pięknym,pełnym barw zdjęciem, na którego widok aż ślinka cieknie. Spomiędzy stron unosi się niezwykle aromatyczny zapach,który zachęca do gotowania. Przyznam,że nim napisałam tą recenzję spróbowaliśmy kilku przepisów (na zdjeciu curry z kurczakiem i kokosem). Są one napisane w prosty i przejrzysty sposób,więc nawet ktoś, kto dużo nie gotuje da sobie z nimi radę.
Korzystacie z książek kucharskich?
więcej Pokaż mimo toKiedyś w każdym domu stały wręcz kolekcje, potem wyparł je internet. Ta roznorodność i mozliwość wyszukania po konkretnym składniku. Dziś jest tak wiele stron i tak wiele przepisów, że nie wiemy już gdzie szukać oraz brakuje nam pewności,że są one dobre. Dlatego powoli znów wracamy do książek, szczególnie tych,które zachwycają.
Taką...
Zrobiłam ryż z przepisu z tej książki kucharskiej - był super - już nigdy nie ugotuję ryżu w woreczku! Nigdy! Z zasady nie gotuję, nie lubię, mogłabym żyć bez kuchni w domu ALE kocham jeść i kocham indyjską kuchnię za przyprawy, za to że można jeść, płakać i smarkać jednocześnie. Miałam możliwość mieszkać przez trochę w induskim domu, próbować domowej kuchni, za którą od powrotu do Polski szalenie tęsknię. Książkę wzięłam do współpracy głównie z powodu przypomnienia sobie tego czasu w Indiach.
Zrobiłam jedno danie, które w sumie nie jest daniem, ale szykuję się na kolejne bardziej zaawansowane, które nawet dla mnie wydają się dość proste w wykonaniu - jak dla mnie duży plus tej książki. Czytałam z nostalgią i trochę łezką w oku. Większość dań znam z Indii i mimo, że jeszcze ich nie gotowałam, przypominałam sobie te smaki.
Książka jest bardzo ładnie wydana, zdjęcia dań oraz kawałka Indii robią robotę - przeglądając robiłam się głodna. Bardzo na plus lista składników potrzebnych w kuchni, ile tam aromatów, kolorów i smaków!!! Autorka napisała bardzo przyjemne wprowadzenie o swojej rodzinie, korzeniach i rodzinnej kuchni. Rozbudziła we mnie jeszcze większe pragnienie powrotu do Indii - jak nie zamieszkam tam na starość, to się wkurzę.
Ps. Przede mną książkę czytała moja mama i to raczej ona będzie wypróbowywać wszystkie z niej przepisy - ja będę jeść, bo jeść kocham, zwłaszcza domowe induskie jedzenie. Obie polecamy, zachęcam do spróbowania, kupowania tych wszystkich aromatycznych przypraw i jedzenia z bliskimi, bo ta książka to też i książka o rodzinie.
Zrobiłam ryż z przepisu z tej książki kucharskiej - był super - już nigdy nie ugotuję ryżu w woreczku! Nigdy! Z zasady nie gotuję, nie lubię, mogłabym żyć bez kuchni w domu ALE kocham jeść i kocham indyjską kuchnię za przyprawy, za to że można jeść, płakać i smarkać jednocześnie. Miałam możliwość mieszkać przez trochę w induskim domu, próbować domowej kuchni, za którą od...
więcej Pokaż mimo to