Wszystko na darmo

2023-09-13
2023-09-13
2006-01-01
Małgorzata Gralińska

Kup Wszystko na darmo w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wszystko na darmo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszystko na darmo

B. dobre.

B. dobre.

Czy jest to jedna z najwybitniejszych powieści o II wojnie światowej, nie powiedziałabym. Raczej o ostatnich miesiącach niemieckiego świata w Prusach Wschodnich, okraszona nietypową składnią i interpunkcją, która nie każdemu czytelnikowi może przypaść do gustu, ale to celowy zamysł twórcy powieści.

Przejmujący obraz końca wojnw Prusach Wschodnich. Początkowo wydaje się że nic się nie dzieje, ale później wszystko przyspiesza aż do tragicznego końca

1646 użytkowników ma tytuł Wszystko na darmo na półkach głównych
201 użytkowników ma tytuł Wszystko na darmo na półkach dodatkowych

Walter Kempowski
Walter Kempowski
Niemiecki pisarz, autor ponad 30 książek. Urodził się jako syn armatora, Karla Georga Kempowskiego i Margareth Kempowski, pochodzącej z rodziny kupieckiej. W 1944 młody Kempowski został powołany do karnej jednostki Hitlerjugend, a następnie przeniesiony do służby kurierskiej w Luftwaffe. Po zakończeniu działań wojennych wyjechał do Niemiec zachodnich. Aresztowany w 1948 przez NKWD pod zarzutem szpiegostwa, po przyjeździe do rodzinnego Rostocku, został skazany na 25 lat obozu pracy. Przez osiem lat był więźniem niezwykle ciężkiego zakładu karnego w Budziszynie. Zwolniony przedterminowo w 1956, wyjechał na zachód, gdzie swoje przeżycia opisał w książce Na bloku. Raport z więzienia. W Getyndze zdał egzamin maturalny i rozpoczął pracę nauczyciela w Nartum (miejscowość między Hamburgiem a Bremą). W 1975 sfilmowano jego autobiograficzną powieść, pt. Tadellöser und Wolf, opisującą dojrzewanie autora w dobie rządów NSDAP i okresu II wojny światowej.

Cytaty z książki Wszystko na darmo