Niestandardowi

2021-05-19

Kup Niestandardowi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Niestandardowi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niestandardowi

Liwia Gawlin to fotografka, która tworzy małą grupę w celu realizacji nowego projektu artystycznego. Niestandardowi - osoby z defektami urody mają pokazać społeczeństwu "inną stronę piękna, nieudaną, fantastyczną" Mają stać się dziełami sztuki. Sławnymi, rozpoznawalnymi. Z początku nieufni i wycofani zawierzają Liwii, że mogą mieć lepsze życie, że mogą być szczęśliwi pomimo własnych ułomności. Zwłaszcza Wiktor z punktu widzenia którego poznajemy całą historię. Czy społeczeństwo jest na to gotowe? Czy heiterzy inności, śmiewcy tragedii pojmą przesłanie które ma nieść fotografia? A kim jest sama autorka wystawy? Uduchowioną artystką chcącą pomagać innym i zmieniać świat? Czy manipulatorką i szantażystą emocjonalną dążącą do osiągnięcia sukcesu? "Jest trochę jak 'Judyta' Klimta. Drapieżna koteczka, która okazuje się przyczajoną panterą" tak określa ją jedna z osób zaangażowanych w projekt. Znam obraz Gustava Klimta 'Judyta z głową Holofernesa' i zastanawiam się czy autor powieści miał w tej konkretnej scenie na myśli urodę obu kobiet, czy również historię pięknej, pomagającej ludziom Judyty, która ucieka się do oszustwa by podsycając pożądanie oczarowanego jej urodą wodza wrogich wojsk doprowadzić do jego śmierci. Ucina mu głowę. W imię wygranej sprawy. Czy taka jest więc Liwia? ale to moja interpretacja i dobry punkt do dyskusji, a tematów stanowiących wyjście to rozmowy znajdziemy tu wiele. I emocje. Książka wywołuje ich tak dużo, że czasem mogą trochę przytłoczyć. Bo jest tu nadzieja i rozczarowanie, szczęścia i tragedia, podejmowanie trudnych decyzji i zmaganie się z ich konsekwencjami, próby wyjścia z własnej strefy komfortu, poznanie nowego w poszukiwaniu sensu życia. Czasem uderza w nas naiwność, czasem oziębłość. Raz budzi się w nas współczucie by za moment chciałoby się skarcić kogoś za głupotę. A wszystko zaczęło się od pytania: "Przepraszam, czy mogłabym zrobić panu zdjęcie?"

O tym, do czego można się posunąć w imię sztuki.
To książka kompletnie różna od debiutu i dużo lżejsza w odbiorze - ma zdecydowanie prostszą formę i mniej ponurą, choć nie pozbawioną dramatyzmu treść.
Główny bohater Wiktor pędzi zupełnie zwyczajne, w swoim mniemaniu całkiem nudne życie. Pracuje w punkcie sprzedaży usług internetowych, mieszka sam, co weekend spotyka się w pubie ze znajomymi. Nie ma szczególnych pasji ani zainteresowań. Nie jest to typ, którego ktokolwiek nazwałby ciekawym człowiekiem. Być może ten stan rzeczy mogłaby zmienić Liwia - przypadkowo poznana fotografka, która planuje wykorzystać Wiktora w swoim nowym projekcie, a ten, zafascynowany nową znajomą, zgadza się wziąć w nim udział.
Wiktor jako postać jest o tyle ciekawym przypadkiem, że właściwie zupełnie nie wpisuje się w stereotyp głównego bohatera pozytywnego. To człowiek w gruncie rzeczy pełen uprzedzeń, raczej egoista, trochę prymityw, trochę ignorant, dosyć wulgarny i często odnoszący się z pogardą do spraw, których nie rozumie. Liwia żartobliwie nazywa go "Kalibanem" i wydaje się to przezwisko dobrane całkiem trafnie.
Poza Wiktorem w projekcie bierze udział pięcioro innych uczestników, którzy prezentują różne postawy i oczekiwania. Jedni chcą sławy, inni liczą na pieniądze, jeszcze inni próbują walczyć z kompleksami. Książka pokazuje to, że bardzo łatwo jest sądzić ludzi po pozorach, że pierwsze wrażenie często bywa mylne, że czasem zamiast rzeczywistego człowieka widzimy tylko swoje o nim wyobrażenie, że nie da się nikogo zmienić na siłę i że granica pomiędzy dawaniem ludziom szansy a robieniem im krzywdy bywa czasem bardzo cienka. Przedstawiona tu historia może być też polem do refleksji nad tym, co jeszcze jest sztuką, a co już tylko kontrowersją, jak bardzo można się zatracić w ślepym pędzie za sławą, a także czy (i ewentualnie gdzie) powinna istnieć granica wolności słowa.

O tym, do czego można się posunąć w imię sztuki.

Niedawno na moją półkę trafiła kolejna książka M.P. Urbaniaka, dlatego wrócę na chwilę do "Niestandardowych". To nie jest książka na każdy nastrój i moment. Pomijając fabułę (nie chcę tu streszczać opowiedzianej historii) dawno nie trafiłam na tekst tak gęsty od emocji.
Opisany przez autora "nastrój" Wiktora jest niemal fizyczny; namacalny. I to nie są dobre emocje. Długo nie mogłam się od nich "uwolnić". Unosiły się nad okładką jak smuga perfum o ciężkich skórzanych nutach.
Nie polubiłam Wiktora, jednak książka długo nie da o sobie zapomnieć. Poza tym jest naprawdę dobrze napisana.
W moim odczuciu to nie jest powieść, którą można polecić, bądź nie. Każdy sam ją..."oceni". Ba, nawet słowo "ocena" nie bardzo do niej pasuje.

225 użytkowników ma tytuł Niestandardowi na półkach głównych
38 użytkowników ma tytuł Niestandardowi na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Niestandardowi

Okładka książki Błąd. Zbiór krótkich opowiadań PROwincji Jacek Brzozowski, Jagoda Cierniak, Lucjan Gregory, Lech Mikulski, Zofia Mossakowska, Daniel Orzadowski, Olga Ślepowrońska, Michał Paweł Urbaniak

Cytaty z książki Niestandardowi

Michał Paweł Urbaniak Niestandardowi Zobacz więcej