Jeszcze się kiedyś spotkamy

Okładka książki Jeszcze się kiedyś spotkamy Magdalena Witkiewicz Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Jeszcze się kiedyś spotkamy
Magdalena Witkiewicz Wydawnictwo: Filia literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Wydawnictwo:
Filia
2019-05-15
2019-01-01
Tagi:
II wojna światowa kryzys małżeński literatura polska miłość poszukiwanie prawdy powieść obyczajowa relacje rodzinne rodzina uczucie wspomnienia
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Miłość to największy rollercoaster na świecie

5768 665 442

Polecam. Bardzo. Ciepła, wzruszająca, chwytająca za serce. Przeczytałam na jednym wdechu..skłania do refleksji, do zatrzymania się, do przemyśleń. Podobała mi się. Bardzo.

Ależ to się lekko czytało. Fajna pozycja na zimowe wieczory.

Ależ to się lekko czytało. Fajna pozycja na zimowe wieczory.

Piękna historia ❤️

Piękna historia ❤️

Czytaniu tej książki towarzyszy cały wachlarz emocji: radość, smutek, łzy, zaduma, tęsknota, śmiech, złość... Historyczny Grudziądz, znajome miejsca, z nieznaną przeszłością. Różnorodność postaci, poglądów, a jednak wszystko idealnie się uzupełnia. Wnioski, jakie wyciągnęła Adela są do bólu prawdziwe, historia nie kończy się romantycznym happy endem, ale nadal szczęśliwie. O tej książce mogę powiedzieć z pewnością, że jeszcze się kiedyś spotkamy :⁠-⁠)

więcej Pokaż mimo to

Zdecydowanie warto przeczytać tę pozycję. Stanowi wspaniały bodziec do refleksji - zarówno nad przeszłością jak i naszą doczesnością. Serdecznie polecam :)

Książka bardzo wciągająca, chwilami zabawna, wzruszająca i wstrząsająca. Piękna historia. Polecam.

Jedna z lepszych książek jakie czytałam. Lekkie pióro, fabuła odnosząca się do czasów drugiej wojny, miłość, tęsknota i lęk. Łezka w oku się pojawiła a to dobry znak :)

Pomysł na fabułę jest dość oklepany, czyli kreowanie losów dwóch pokoleń - współczesnej bohaterki i jej babki, której okres młodości przypada na czasy IIWŚ. Fabuła ma też elementy świeżości w postaci teorii wpływu na życie następnych pokoleń z bagażu przeżyć ich przodków. Jednak obie historie miały w sobie coś sztucznego. Justyna, młoda studentka, ślepo zakochana w swojej pierwszej miłości, ufająca bezgranicznie, narzucająca sobie wyrzeczenia, pozwalająca się manipulować i zwodzić. No dobrze może są tak naiwne kobiety. Natomiast w historii babki Adel przeszkadzało mi płytkość nakreślenia tła historycznego, niby jest wojna, ale tak jakby jej nie było. Trochę taka obok. Może mam za sobą za dużą ilość książek o podobnej tematyce, aby się zachwycać powyższą lekturą.

więcej Pokaż mimo to

Jeszcze się kiedyś spotkamy” Witkiewicz Magdaleny to wzruszająca historia z przesłaniem. Już sam tytuł częściowo odsłania czego możemy się spodziewać.
Jest więc rozstanie i oczekiwanie na ponowne spotkanie.

Autorka opisuje dwie historie swoich bohaterek a są nimi babcia Adela i wnuczka Justyna. Obie pokochały swych wybrańców, jednak przeciwności losu, czyli II wojna światowa i współczesna emigracja zarobkowa, zmusiły ich do rozstania.
Oczywiście historia Adeli jest o wiele dramatyczniejsza. Wiele osób zaginęło w czasie wojny, kobiety z utęsknieniem czekały na ich powrót. Przeżywały męki psychiczne i niepewność w oczekiwaniu na jakąkolwiek wiadomość o najbliższych, na wiadomość co się z nimi stało, cierpiały.
Gdy wnuczka Justyna musi rozstrzygnąć swój problem w związku, wówczas babcia opowiada jej swoją historię i Justyna dostrzega podobieństwo ich losów.
Czy faktycznie doszło do spotkań bohaterek ze swymi oblubieńcami, czy poczuły się szczęśliwe i spełniły się ich oczekiwania?
Do jakich wniosków doszła Adela i jaką mądrość życiową przekazała wnuczce? Odpowiedzi znajdziecie w książce.

Jest więc rozstanie i oczekiwanie na ponowne spotkanie.

więcej Pokaż mimo to

Przepięknie napisana książka, coś czuję, że pozostanie w moim sercu na bardzo długo. Każdą kartkę czytało się z zapartym tchem. Dwa czasy w książce przybliżają nas do historii babci i wnuczki, nieprawdopodobne jak ich losy się przeplatają. Piękna historia, napisana lekkim piórem. Chyba jedna z najlepszych powieści tej autorki. Coś pięknego!

• Przeczytane
    3 395