Człowiek, który bał się żyć

Okładka książki Człowiek, który bał się żyć autora Miguel Angel Montero, 9788367150156
Okładka książki Człowiek, który bał się żyć
Miguel Angel Montero Wydawnictwo: Wydawnictwo Aktywa literatura piękna
El hombre que tenía miedo a vivir
2023-10-01
2023-10-01
Robert Jawień

Kup Człowiek, który bał się żyć w ulubionej księgarnii

Oceny książki Człowiek, który bał się żyć

OPINIE i DYSKUSJE o książce Człowiek, który bał się żyć

Lekka lektura, skłaniająca do refleksji nad codziennym życiem. Zainspirowała mnie do zagłębienia się w informacje dotyczące szlaku Santiago de Compostella - przejście go znajduje się teraz na liście moich planów.

Co prawda ta książka nie odmieniła mojego życia, bo wiele cennych rad w niej zawartych mam już w głowie dzięki wcześniejszej lekturze "Mnich, który sprzedał swoje ferrari". Ale dobrze było sobie je przypomnieć. Jeśli ktoś czuje się zagubiony, wydaje mu się, że jego życie nie ma sensu, wszystko mu się sypie - to ta książka z pewnością pomoże mu odzyskać równowagę, świeże spojrzenie na świat i energię do życia. Jest krótka, ma niewiele ponad 130 stron, czyta się ją z przyjemnością. Polecam na trudniejsze chwile, albo po to, aby przypomnieć sobie co w życiu ważne :)

Wyraźnie muszę oddzielić dwie kwestie - zręczności pisarza i jego snucia opowieści oraz przesłania, jakie książka niesie.
W wielu miejscach trąci mi, jak to mówią, Paolo Coelho. Przez 1/3 lektury czułem się, jakbym czytał poradnik psychologiczny z niskiej półki. Słyszałem o historiach ludzi, których życie totalnie się odmieniło po przebyciu takiej podróży. I moje wytłumaczenie tych wszystkich zbiegów okoliczności jest takie: na Szlaku Świętego Jakuba takie rzeczy mogą się dziać. Chcę w to wierzyć, inaczej można to traktować jako banalną i przesłodzoną opowieść.
Kwestia przesłania: warto wziąć sobie do serca wskazówki i rady, które ofiarowuje książka. Wiele z nich banalnie powtórzona ale czy życie nie składa się często z banałów właśnie…?

1943 użytkowników ma tytuł Człowiek, który bał się żyć na półkach głównych
161 użytkowników ma tytuł Człowiek, który bał się żyć na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Człowiek, który bał się żyć