Kreatywne pisanie. 12 debiutów

Kup Kreatywne pisanie. 12 debiutów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kreatywne pisanie. 12 debiutów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kreatywne pisanie. 12 debiutów

Zbiory historii, podobnie jak menu w restauracji serwującej dania z całego Świata, zawsze przynoszą ryzyko, że nie wszystko trafi w gust czytelnika/smakosza. Ryzyko jest tym większe, że umieszczenie 12 różnych form z pogranicza odmiennych gatunków literackich, powoduje naturalne porównywanie ich między sobą.

Mam nadzieję, że w przypadku zbioru można odejść od reguły „silne jak najsłabsze ogniwo”, gdyż próbę przelania historii i emocji w formę wierszowaną uważam za bardzo nieudaną. Są to proste konstrukcje, zbyt oczywiste rymy, za łatwe formy i niewiele wnoszące ponad oczywistość treści.

Na szczęście książka posiada też kilka całkiem dobrych tekstów, do których określenie „debiuty” na pewno nie przystaje. „Dama z Szopem” otworzyła mnie na teksty kryminalne, nieoczywistość i niesztampowa fabuła zasługuje na uznanie. „Trzy tysiące to za mało” to autentyczny i osobisty reportaż, w którym autorka pokazuje Afrykę z praktycznej strony; a ten sposób patrzenia najbardziej lubię. Mój największy zachwyt wzbudza jednak „Anatomia przyjaźni” - czytałem ją już wielokrotnie i ciągle odkrywam nową wartość tej historii. Niby zwyczajna i ludzka, a jednak wielowarstwowa i poruszająca.

Polecam książkę jako formę menu - warto zajrzeć i wybrać coś dla siebie. Nie wszystko musi każdemu smakować, jednak serwowane historie są tak różnorodne, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

Mam nadzieję, że w przypadku zbioru można odejść od reguły...

12 kobiet i 12 historii.
12 odważnych kobiet i 12 różnych, pisanych od serca historii: według opisu na okładce: dziennik, reportaż, opowiadanie obyczajowe, opowiadanie kryminalne, wiersze, esej, poradnik, historia rodzinna, opowiadanie political fiction, historie trzech kobiet i wreszcie autobiograficzny tekst motywacyjny.
Różnorodność, każda z kobiet dzieli się z czytelnikiem tym w czym jest najlepsza.
Na pierwszy plan dla mnie wybijają się 4 pozycje.
Esej Justyny Niebieszczańskiej o przyjaźni. Bardzo osobiste wyznanie o tym co ukształtowało w niej taką a nie inną filozofię obcowania z ludźmi. Dla mnie niezwykła możliwość poznania autorki z zupełnie innej strony.
Najbardziej mnie zachwyciło opowiadanie "Dom" Justyny Tessa. Piękne, wciągające opowiadanie o ludziach. Ma jedną za to zasadniczą wadę - jest zdecydowanie za krótkie. Gdy już się umieściłam w świecie Justyny, ona brutalnie zakończyła snucie tej wciągającej opowieści. Czuję ogromny nie dosyt i proszę o więcej!
Zachwyciła mnie także Karolina Tarabańska swoim opowiadaniem o przyjaźni dwóch tak różnych kobiet i Julia Rozworowska- Wolańska opowieścią o brudnej polityce niszczącej ludzi.
Zawsze mnie zachwyca jak wiele ciekawych umiejętności tkwi w na pozór zwyczajnych ludziach. Po lekturze zbioru próbek talentów tak różnych ludzi można popatrzeć na mijanych przechodniów zupełnie innym okiem. A co drzemie w nich? Czego na pierwszy rzut oka nie widać?

12 kobiet i 12 historii.
Różnorodność, każda z kobiet dzieli się z...

Są książki, które możesz czytać w drodze do pracy lub w przerwach między innymi projektami. Są też takie, na które potrzebujesz odpowiedniej scenerii i natchnienia. Tak było w przypadku „12 debiutów” pod red. – tu się chyba nieskromnie pochwalę – mojej koleżanki. Książkę przeczytałem z przyjemnością i zainteresowaniem, nie tylko dlatego, że dołączona była do niej dedykacja. Od dłuższego czasu obserwowałem projekt Justyny z zakresu uczenia kreatywnego pisania. Teraz
miałem okazję zobaczyć jego owoce.

Będę szczery. Większości autorek nie podejrzewałbym o debiut literacki. Książka to tak naprawdę 12 historii zróżnicowanych pod kątem stylu, charakteru i tematu przewodniego. Każdy rozdział to inna kobieta i cześć jej historii. Czytelnik ma do dyspozycji m.in. opowiadanie obyczajowe, kryminale i political fiction, esej, reportaż czy dziennik. Przy takiej różnorodności trudno więc narzekać na nudę.
Dla mnie faworytem jest tekst pt. „Zegar słoneczny postawiony w cieniu jest bezużyteczny”, który doceniam za styl i lekkość w połączeniu z ważną tematyką. Ostatecznie bardziej jednak niż treść poszczególnych historii, bawiło mnie podglądanie technik i narzędzi wykorzystywanych przez autorki.
Dla tych, którzy na razie tylko myślą o pisaniu, polecam zestaw ćwiczeń proponowanych przez Justynę w drugiej części książki. Początek roku to dobry czas, aby wprowadzić w życie coś nowego, może będzie, więc to pierwszy wiersz, esej lub książka. Kto wie, może i ja spróbuje swoich sił w dłuższej formie literackiej.

12 użytkowników ma tytuł Kreatywne pisanie. 12 debiutów na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Kreatywne pisanie. 12 debiutów

Okładka książki Kobieta na swoim Joanna Czerska-Thomas, Justyna Niebieszczańska
Kobieta na swoim Joanna Czerska-Thomas, Justyna Niebieszczańska

Cytaty z książki Kreatywne pisanie. 12 debiutów

Dodaj cytat z książki Kreatywne pisanie. 12 debiutów