Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem
- literatura obyczajowa, romans
- Kawiarenka za rogiem (tom 1)
- Filia
- 2018-10-03
- 2018-10-03
- literatura polska odmiana losu poszukiwanie szczęścia powieść obyczajowa przyjaźń relacje rodzinne spotkanie uczucie więzi rodzinne współczesna kobieta
Przypadkowe odwiedziny całkowicie zmieniły jej życie…
Miłka trafiła do „Kawiarenki za rogiem” zupełnym przypadkiem. W pierwszej chwili poczuła się zniechęcona - mrukliwy barman i niemiła kelnerka nie nastrajali pozytywnie do tego miejsca. Wtedy jednak dziewczyna skosztowała pysznej herbaty jaśminowej w towarzystwie pewnej wróżki, poznała egzotycznego bluesmana Bogdana, a także zaprzyjaźniła się z kotem Włóczęgą.
No i stało się – Miłka zdecydowała się zostać w Kawiarence na dłużej. Co z tego wyniknie?
Kobieta wciąż musi uporać się z prześladującym ją Rafałem, zmierzyć z rodzinną tajemnicą powierzoną jej przed śmiercią babci, a także przekonać się, jakie miejsce w jej życiu zajmie mały Franek.
"Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem" to opowieść pełna miłości, ważnych życiowych problemów i rodzinnych tajemnic.
Uśmiechniesz się, wzruszysz, ale przede wszystkim odnajdziesz w Miłce cząstkę siebie!
Oficjalne recenzje
Kawa odpowiedzią na zło tego świata
Jesienne wieczory dobrze jest rozpocząć powieścią obyczajową, która wprowadzi każdego w melancholijny nastrój. „Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem” Karoliny Wilczyńskiej jest jak ostatnie promienie słońca tuż przed mniej urokliwą częścią tej pory roku – pozwala nabrać sił, by stawić czoło posępnym dniom.
Rytm życia Miłki wyznacza praca w pensjonacie rodziców w Busku-Zdroju. Poranne śniadanie dla kuracjuszy, oprowadzanie ich po malowniczej okolicy i czas na zasłużony odpoczynek. Ten stały rytm zaburza sekret wyjawiony przez babcię dziewczyny tuż przed śmiercią. Od tej pory ta młoda, dwudziestoparoletnia kobieta postanawia żyć na własny rachunek. Szybko opuszcza rodziców, pensjonat i wyjeżdża do Kielc, w których niegdyś studiowała. Nie jest jednak łatwo zacząć dosłownie od zera – bez mieszkania, pracy i wsparcia bliskich.
Niepewna i dość strachliwa Miłka stawia swoje pierwsze kroki na nowej drodze życia, a ta wiedzie do Kawiarenki za rogiem – cichego, urokliwego miejsca, gdzie za barem stoi mrukliwy Remek, a kawę serwuje pewna siebie Paulina. Tuż obok miejsce przy stoliku zajmuje wróżka Wera, która jako pierwsza wyciąga do Miłki rękę i służy jej radą. Czy dziewczyna zdecyduje się zostać tutaj na dłużej? Czy zmieni coś w kawiarence i czy ona sama zmieni bohaterkę?
Po obyczajówce nie spodziewam się nigdy poruszania istotnych tematów. Mimo to autorka poradziła sobie z tym fenomenalnie, nie pozbawiając powieści lekkości. Dotyka problemu braku akceptacji własnego ciała, z którym zmaga się wiele kobiet. Usłyszymy tu wiele epitetów, które załamują wiarę we własne piękno, ale będziemy również świadkami, że atrakcyjność jest pojęciem względnym i być może ci niedoskonali we własnych oczach okażą się piękni dla innych, i to nie tylko ciałem, ale i duchem. Karolina Wilczyńska porusza także problem stalkingu i obsesji na punkcie drugiej osoby. Razem z Miłką doświadczamy przerażenia, ale również poczucia bezradności, gdyż żadna rada ze strony otoczenia nie wydaje się dobra, a stalker podąża za bohaterką krok w krok i staje się coraz bardziej opresyjny.
– Czasami czarne nie jest takie złe — powiedziała, patrząc Miłce prosto w oczy. – Na przykład kawa. Wyobraź sobie espresso. Ciemny, gęsty płyn, gorzki w smaku. A jednak ludzie nie rezygnują z espresso. Dlaczego? Bo daje mnóstwo energii i pozwala zebrać siły do działania. Tak też jest w życiu — czasami trzeba przetrwać coś gorzkiego, żeby zdobyć siłę do osiągnięcia celu. Bo on jest ważniejszy niż chwilowa niedogodność.
Nie brakuje jednak i tych dobrych emocji – miłości, przyjaźni i piękna. Książka na długo pozostawia nas z refleksją, czy jesteśmy dobrymi ludźmi, czy pojęcia takie jak bezinteresowność i wrażliwość na drugiego człowieka mieszczą się jeszcze w naszym słowniku. Postać Miłki przywraca w to nadzieję. Odnajdziemy tu również naukę dziecięcej radości z najprostszych rzeczy jak kawałek czekolady czy aktywnie spędzany wspólnie czas.
„Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem” otwiera cykl Kawiarenki za rogiem i pozostawia nas z pytaniem, jak potoczą się dalsze losy Miłki. Co konkretnie wyjawiła jej babcia i dlaczego nagle własna rodzina stała się dla niej obca? Czy dziewczyna w końcu odnalazła swoją miłość? Czy obsesyjny prześladowca zostawi ją w spokoju, a może to tylko cisza przed burzą?
Aleksandra Wróblewska
Nie urzekła mnie ta książka. Główna bohaterka jest irytująca i naiwna. Czytałam, żeby dowiedzieć jaki sekret na łożu śmierci wyjawiła Milce babcia. Co było takie nie do przyjęcia, że Milka odcina się od rodziców, którzy opiekowali się nią przez 28 lat i siostry. Sądziłam, że dowiedziała się, że została adoptowana, ale nie chce mi się wierzyć, że to mogło spowodować aż taką nienawiść do najbliższych. Nie jestem w stanie zrozumieć postępowania Milki. Dlaczego nie porozmawiała z rodzicami ani z dalszą rodziną, żeby zrozumieć ten sekret wyjałowiony jej przez babcię. Nie rozumię też zachwytu nad Tymonem, co w nim urzekło Milkę. Mężczyzna przerzuca swoje zainteresowanie z jednej kelnerki na drugą. Dziwne, że nie dostrzegał jak nim manipuluje Paulina. I jak funkcjonowała kawiarnia, przed podjęcem pracy przez Milkę skoro Paulina tylko siedziała wystrojona za barem. I dlaczego właściciel tego nie zauważył. Co z niego za biznesmen. Podsumowując książkę przeczytałam tylko z ciekawośc, i aby dowiedzieć się treści wyjawionego sekretu. Nie doczekałam się i pewnie siegnę po następny tom. I może o to chodziło autorce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze się czyta choć główna bohaterka czasami tak mnie wkurzała że ho ho. Miłka mieszka i pracuje w pensjonacie swoich rodziców. Rozmowa z babcią tuż przed jej śmiercią wiele zmienia w życiu dziewczyny. Przypadkiem zjawia się w Kawiarence za rogiem w poszukiwaniu pracy i ją dostaje a ponieważ doświadczenie już ma to będzie prosto. Ale czy naprawdę? czy życie dziewczyny teraz się zmieni? czy espresso z cukrem aby na pewno będzie słodkie?
Dobrze się czyta choć główna bohaterka czasami tak mnie wkurzała że ho ho. Miłka mieszka i pracuje w pensjonacie swoich rodziców. Rozmowa z babcią tuż przed jej śmiercią wiele zmienia w życiu dziewczyny. Przypadkiem zjawia się w Kawiarence za rogiem w poszukiwaniu pracy i ją dostaje a ponieważ doświadczenie już ma to będzie prosto. Ale czy naprawdę? czy życie dziewczyny...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBajka dla większych dziewczynek. Z morałem - wystarczy być dobrym i spotkają cię dobre rzeczy. Infantylna i naiwna. Szybko się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria Miłki , która próbuje sama uporać się z dorosłym życiem. Po drodze napotyka wiele przeszkód , burz , zawirowań ale jak to w życiu tak i w książce po każdej burzy wkońcu wychodzi słońce . Lekka historia , dość przewidywalna ale miło się ją czyta. Napewno sięgnę po kolejną część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo inflantylna, idealna dla nastolatek. Na pewno nie siegne po kolejna czesc. Glownej postaci nie da sie lubic, jest strasznie naiwna i irytujaca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiłka to młoda dziewczyna, która zajmuje się pensjonatem razem z rodzicami. Pewnego dnia babcia dziewczyny mówi jej o rzeczy, która miała miejsce kilka lat temu, dziewczyna nie czuła się dobrze z tym, że dowiedziała się o tym dopiero teraz. Zdecydowała się wyjechać do Kielc, aby przemyśleć pare spraw, które siedziały jej w głowie. Nie miała pomysłu na życie w mieście, dlatego pomogła jej koleżanka, która znalazła lokum dla Miłki. Dziewczyna starała się o pracę w kawiarni, chciała zarobić jakieś pieniądze, aby mieć z czego żyć i być samodzielna.
Z tym wyjazdem łączyło się dużo nieporozumień, lecz mimo to Miłka starała się radzić z problemami, które ją spotkały. Kobieta musi uporać się z chłopakiem, który nie daje jej spokoju. Tajemnica, którą zdradziła babcia cały czas siedzi jej w głowie. Lecz poznała wiele nowych osób, do których się przywiązała i którzy ją wspierali.
Książka opisuje jak wygląda życie, gdy wiele spraw się komplikuje i nie wiemy jak to zmienić, o przyjaźni, miłości, pomocy i ważnych życiowych decyzjach.
Miłka to młoda dziewczyna, która zajmuje się pensjonatem razem z rodzicami. Pewnego dnia babcia dziewczyny mówi jej o rzeczy, która miała miejsce kilka lat temu, dziewczyna nie czuła się dobrze z tym, że dowiedziała się o tym dopiero teraz. Zdecydowała się wyjechać do Kielc, aby przemyśleć pare spraw, które siedziały jej w głowie. Nie miała pomysłu na życie w mieście,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic oryginalnego, ale miło spędziłem czas.
Nic oryginalnego, ale miło spędziłem czas.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa mało się dzieje, za dużo przemyśleń Miłki.
Za mało się dzieje, za dużo przemyśleń Miłki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyjątkowa w swojej prostocie. Na pochmurne dni ta historia nadaje się wyśmienicie. Mało skomplikowana fabuła sprawia, że szybko się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTyle wciągająca co irytuaca przez infantylne zachowanie głównej bohaterki
Tyle wciągająca co irytuaca przez infantylne zachowanie głównej bohaterki