Tylko jeden wieczór

- literatura obyczajowa, romans
- 2018-11-14
- 2018-11-14
Znana aktorka Amelia Błysk zbudowała życie doskonałe. Podziwiają ją tysiące kobiet. Ma wszystko. Urodę, sławę, przepiękne złote włosy, kochającego męża, dom i wspaniałe dzieci. W Internecie cieszy się ogromną popularnością. Zbudowała takie życie od zera. Wyszła z dna, by wspiąć się na sam szczyt.
Święta to dla niej piękny i ważny rodzinny czas, opowiada o tym w każdym wywiadzie. W tym roku wyjątkowo będzie mieć na kolacji wigilijnej nieplanowanych gości. Z powodu nagłej śmierci siostry musi przyjąć szwagra i jego córeczkę.
To tylko jeden wieczór – powtarza sobie. – Jakże prosta sprawa.
Ale to nieprawda. Amelia ma bowiem tylko jedną, ale za to wielką tajemnicę. W zwykłe dni łatwo ją ukrywa, nikt się nie domyśla, ale w święta może się to okazać nie lada wyzwaniem.
Czy życie zbudowane na kłamstwie może się udać? Jaką cenę płaci się za doskonały wizerunek? Czy warto jeszcze żyć naprawdę? A może lepiej tylko w sieci? Tam wszystko jest łatwiejsze.
Czy Amelia odważy się zaryzykować wszystko w imię czegoś tak ulotnego jak miłość?
Poruszająca, ciepła opowieść o świątecznej magii, najważniejszych pytaniach i nadziei. O tym, że nigdy nie jest za późno na nowy początek.
Kup Tylko jeden wieczór w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Tylko jeden wieczór
Świąteczne czary-mary
Okres przedświąteczny to nie tylko szał zakupów, iluminacje na ulicach i dochodzący zewsząd głos George’a Michaela śpiewającego „Last Christmas” – to także wysyp świątecznych książek i filmów. Twórcy przekonują nas, że w te magiczne dni skłócone małżeństwa się godzą, samotni odnajdują miłość życia, a zwierzęta mówią ludzkim głosem. W ten nurt doskonale wpisuje się powieść Krystyny Mirek „Tylko jeden wieczór”.
Sylwia Nowak, znana szerszej publiczności jako Amelia Diamond, jest aktorką serialową, idolką kobiet w całej Polsce. Z powodu kariery zaniedbała jednak życie rodzinne, choć w mediach buduje wokół siebie iluzję przykładnej żony i matki. Mechanizm działa idealnie... do czasu. Problem pojawia się, gdy umiera siostra głównej bohaterki. Sylwia zmuszona jest wtedy przyjąć do siebie na Boże Narodzenie jej osieroconą córkę, Julkę. Ojciec dziewczynki nie jest znany. Aktorka boi się, że ten nieproszony gość w domu, do którego nikt poza mieszkańcami nie ma dostępu, może ujawnić jej tajemnicę i zburzyć porządek, w którym dotychczas funkcjonowali.
Jak można się było spodziewać po powieści tego gatunku, zakończenie znamy od samego początku. Jedynym wątkiem, który naprawdę mnie zainteresował, bo nie wiedziałam, jakie będzie jego rozwiązanie, był ten poświęcony poszukiwaniu ojca Julki. Powieści świąteczne rządzą się jednak swoimi prawami. Chodzi o to, żeby tchnąć w czytelnika optymizm i nadzieję, żeby przed Bożym Narodzeniem przypomnieć, jakie wartości są w życiu naprawdę ważne. I tę funkcję „Tylko jeden wieczór” spełnia. Opowiedziana w powieści historia jest pełna ciepła i wiary w to, że nigdy nie jest za późno, by naprawić swoje błędy, a święta Bożego Narodzenia są idealnym czasem, żeby się za to zabrać.
Tym, co sprawia, że czytelnik może odnaleźć się w tej historii, są bohaterowie, którzy nie są przedstawieni jednoznacznie jako dobrzy lub źli, lecz przeżywają problemy w pewien sposób bliskie nam wszystkim. Nawet główna bohaterka, choć poznajemy ją jako sławną aktorkę, kiedyś ledwo wiązała koniec z końcem i to właśnie poważny kryzys finansowy skłonił ją do tego, by pójść na casting do serialu. Nie jest jednak typem pustej laleczki ze szklanego ekranu, ale kobietą, która zagubiła się z powodu lęku przed powrotem do dawnej trudnej sytuacji życiowej. Ciekawą postacią jest też pani Zosia, starsza kobieta, która zajmuje się sprzątaniem biurowca, gdzie bogaci ludzie wynajmują pomieszczenia na swoje gabinety. Pani Zosia jest kimś w rodzaju anioła, który pojawia się zawsze tam, gdzie jej najbardziej potrzebują, wie, co komu doradzić, jak się zachować, jest też wobec wszystkich wyrozumiała. Jest tak dobrą osobą, a zarazem czujną obserwatorką świata, że aż trudno w to uwierzyć, ale to też doskonale wpisuje się w świąteczną konwencję.
Powieść Krystyny Mirek mogę polecić tym, którzy przed Bożym Narodzeniem mają ochotę wprowadzić się w świąteczny nastrój, przeczytać coś lekkiego i pełnego optymizmu. Nie jest to literatura najwyższych lotów, ale spełnia swoją funkcję, przekonując czytelnika, że cuda zdarzają się niekiedy w najzwyklejszym codziennym życiu, a nie w tym, które wydaje nam się takie wspaniałe.
Agnieszka Budna
Oceny książki Tylko jeden wieczór
1358 użytkowników ma tytuł Tylko jeden wieczór na półkach głównych- Przeczytane 929
- 2019 56
- 2018 32
- Świąteczne 22
- 2021 16
- Audiobooki 14

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tylko jeden wieczór
„…w przypadku dobrego życia do wyniku dochodzi się latami. Trzeba dziesiątków i setek zwyczajnych udanych dni, by powstało coś wartościowego. Małych poświęceń, które czasem okazują się najtrudniejsze. Tym bardziej, że ludzie nie lubią długich dystansów. Wolą krótkie błyskotliwe akcje, szybko się niecierpliwią.”
Sylwia vel Amelia lubi błysk, blichtr, blask. Na pozór ma wszystko, męża, parkę cudnych dzieci, okazały dom, świetnie rozwijającą się karierę, a co za tym idzie rozpoznawalność i…pieniądze. O rzeczy najważniejsze-rodzinę codziennie dba sumienna pomoc Zosia. Kobieta bez fakultetów może, ale uważna słuchaczka. A o tę umiejętność bardzo trudno..
Za sprawą tragicznego wydarzenia w życiu Sylwii pojawia się urocza Julia. Czy będzie pasowała do starannie wypracowanego i wyreżyserowanego życia sławnej ciotki?
Książka Krystyny Mirek zostawia czytelnika z refleksją na temat życia, za czym gonimy, gubiąc rzeczy najistotniejsze. Ile trwa sława i czy definiuje pełnię i poczucie szczęścia? Jak w dzisiejszej zabieganej codzienności wyglądają nasze relacje?
Z pewnością sięgnę po kolejne propozycje Autorki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSylwia vel Amelia lubi błysk, blichtr, blask. Na pozór ma...
Obok życia celebrytki Sylwii Nowak kilka rozdziałów poświęconych jest małżeńskim problemom Marcina i Hanii. Sylwia w pogoni za karierą i pieniędzmi zapomniała co jest w życiu najważniejsze. Życie rodzinne było tylko na pokaz, do zdjęć i reportaży. Mąż ma już dość upkorzeń i się wyprowadza. Sylwia dopiero wtedy zauważa co traci. Hania nie chce być z mężem do którego nie ma zaufania. Marcin musi walczyć o powrót do domu. Jak zwykle u Krystyny Mirek wszystko się dobrze kończy. Przyjemna lektura na poprawienie nastroju.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Tylko jeden wieczór" czyta się genialnie, szybko, łatwo i przyjemnie 💗
Relacje rodzinne, pogoń za karierą, rodzinne sekrety.
Amelia Diamond jest znaną aktorką, która gra w rodzinnym serialu. Jej życie prywatne znacznie odbiega od granej roli. Amelia i jej rodzina pięknie wychodzą na zdjęciach w gazetach i podczas spotów reklamowych, jednak to tylko piękny, nieprawdziwy obrazek.
Kiedy umiera siostra Amelii i zostawia jej pod opieką swoją córkę całe życie tej rodziny wywraca się do góry nogami. Udawać piękną i szczęśliwą rodzinę przed prasą, a udawać we własnym domu to zupełnie dwie różne rzeczy.
Czy uda im się wrócić na właściwe tory, docenić to co mają i na nowo odbudować więzi?
Magia i klimat Świąt są, pozytywne emocje są,
ciekawa fabuła jest 🥰
Gorąco polecam miłośnikom dobrych, życiowych i poruszających historii.
"Tylko jeden wieczór" czyta się genialnie, szybko, łatwo i przyjemnie 💗
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRelacje rodzinne, pogoń za karierą, rodzinne sekrety.
"W życiu trzeba postępować właściwie, chodź czasem to bardzo trudne."
8⭐/10⭐
(Współpraca reklamowa z @hardewydawnictwo)
Kolejna świąteczna książka, która mnie oczarowała i którą chcę wam polecić.
Powieści #krystynamirek zawsze trafiają w mój gust i tak też było z #tylkojedenwieczór.
Ta powieść mnie zachwyciła i z chęcią poznała bym jej kontynuację.
"Tylko jeden wieczór" to książka o kobiecie, która chciała mieć wszystko naj. Męża, dzieci, dom, karierę... Nie chciała rys na swoim idealnym życiu.
Jednak życie to nie idealna podróż.
Życie to zaskakujące momenty.. To rysy na szkle, pełne zaskakujących momentów, nie zawsze pozytywnych..
Amelia Diamond, kobieta która ma wszystko, a tak naprawdę jej życie jest pełne wyrzeczeń.
Amelia to tak naprawdę, Sylwia Nowak, której życie to tylko gra aktorska. Tak naprawdę nic tu nie jest idealne. A wszystko komplikuje jeszcze bardziej pojawienie się córki jej siostry. Kobieta nie jest zachwycona tym i cały czas powtarza sobie, że to tylko jeden wieczór...
Święta to dla większości ludzi rodzinne spotkania, pełne wzruszeń i bliskości. A dla Ameli Diamond to tylko gra by nikt nie dowiedział się co tak naprawdę ukrywa, gdyż boi się bardziej o karierę niż o swoją rodzinę.
Jednak prawda bardzo szybko wychodzi na jaw i pokazuje prawdziwe oblicze gwiazdy...
Krystyna Mirek pokazuje jak bardzo łatwo stracić wszystko co zbudowało się na kłamstwie. Święta to czas przebaczenia i pogodzenia się z samym sobą i rodziną, ale czy główna bohaterka znajdzie na to odwagę i w końcu dojdzie do zgody z samą sobą...
Idealna nie tylko na święta. Warta przeczytania w każdym momencie.
#świątecznymisłowami u @prostymislowami
"W życiu trzeba postępować właściwie, chodź czasem to bardzo trudne."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to8⭐/10⭐
(Współpraca reklamowa z @hardewydawnictwo)
Kolejna świąteczna książka, która mnie oczarowała i którą chcę wam polecić.
Ta powieść mnie zachwyciła i z chęcią poznała bym jej kontynuację.
"Tylko jeden wieczór" to...
🎄🎁Z czym wam się kojarzy wigilijny wieczór ? Z domem ? 🏡Z choinką ? 🎄Z aromatem pierników, 🥮a może pierogów ? 🥟 Z czasem spędzonym wspólnie z najbliższą rodziną ❤️🥰? Ze spokojem ?
W powieści @krystyna.mirek.pisarka @hardewydawnictwo Krystyny Mirek „Tylko jeden wieczór” święta to czas, kiedy prawda może się ukazać w pełnej okazałości. Główna bohaterka Sylwia traci swoje całe kryształowe życie, aby zrozumieć, że to rodzina jest największą wartością💔🥰.
Powieść czyta się bardzo przyjemnie. Wciągnęła mnie. Nie mogłam na początku zrozumieć, dlaczego główna bohaterka jest tak zimną kobietą. Dopiero gdy poznałam jej przeszłość, doszłam do wniosku, że jej aktualne zachowanie to po prostu mechanizm obronny. 💔💔💔 #rodzina #slawa #wigilia #święta #dobro @czytamzlegimi
Polecam serdecznie.
Moja ocena 7/10. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW powieści @krystyna.mirek.pisarka @hardewydawnictwo Krystyny Mirek „Tylko jeden wieczór” święta to czas, kiedy prawda może się ukazać w pełnej okazałości. Główna bohaterka Sylwia traci swoje...
Jakoś nie doczytałam, że „Tylko jeden wieczór” Krystyny Mirek to wznowienie. No i przeczytałam jeszcze raz, choć w innej oprawie. Nie jest to pozycja, którą jakoś szczególnie będę polecać, ale jeśli ktoś ma gorszy dzień, to jest to dobra rozrywka. Taka szybka lektura na jedno popołudnie i z świątecznym akcentem. W każdym razie życie gwiazdy serialu rozsypuje się jak domek z kart, bo na wierzch wypływa to, że budowany latami wizerunek szczęśliwej matki i żony, cudownej rodziny, to wierutne kłamstwo. I to tuż przed świętami… A może ten upadek, spowoduje, że rodzina się odnajdzie?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezmiennie podtrzymuję, że książki tej Autorki powinny być przepisywane na gorszy dzień. To gwarantowane otulenie, wyciszenie i takie poczucie, że może nie jest jeszcze aż tak źle...
Jeśli choć raz poznasz smak biedy i strachu towarzyszącego temu, że nie stać Cię, by ratować najbliższą osobę, zrobisz wszystko by już nigdy nie wrócić do tego miejsca. Tak, nawet za cenę relacji i tego, co dotychczas wydawało się najważniejsze.
Znana aktorka i życie budowane na kłamstwach, idealnym wizerunku, wyuczonych życiowych rolach, jej, męża i dzieci. Jedna nieoczekiwana sytuacja i tysiąc pytań, co zrobić, by nikt nie odkrył brzydkiej prawdy, a łzy zechciały polecieć i oczyścić skrywane w środku lęki i ból.
Czy można wybaczyć sobie i innym, wszystko to, co uwiera od lat? Jak w oczach ukochanej osoby jeszcze raz odszukać tamtą iskrę i pokłady miłości, które kiedyś sprawiły, że jej ramiona były domem? Ile można stracić (lub zyskać),kiedy życie zderza nas z ostatecznością?
Kolejna książka Krystyny Mirek, która przeplata to, co trudne z tym, co sprawia, że robi nam się ciepło na sercu.
Czasami warto podarować sobie jeszcze ten jeden wieczór...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli choć raz poznasz smak biedy i strachu towarzyszącego temu, że nie stać Cię, by ratować najbliższą osobę, zrobisz wszystko by już nigdy nie wrócić do tego miejsca. Tak, nawet za cenę...
Święta to czas, kiedy wszyscy chcemy czuć ciepło, miłość i bliskość. Ale czy w pogoni za perfekcją nie gubimy tego, co najważniejsze?
Poznajcie Sylwię Nowak, a właściwie Amandę Diamond. Dla świata to wielka gwiazda, ikona sukcesu, ucieleśnienie marzeń. Ma wszystko: pieniądze, sławę, statuetki. Ale gdy gasną światła kamer, a z twarzy znika makijaż, zostaje tylko przeraźliwa samotność w „idealnym” domu. Jej historia poruszyła mnie do głębi, bo pokazuje, jak wysoką cenę płaci się za życie w złotej klatce. Śmierć siostry i pojawienie się w jej życiu dziecka to momenty przełomowe, które kruszą tę twardą skorupę, jaką wokół siebie zbudowała. Obserwowanie, jak Sylwia powoli, boleśnie, ale i pięknie odradza się na nowo, było dla mnie niezwykłym przeżyciem. 🥺✨
Ale ta książka to nie tylko Sylwia. Autorka mistrzowsko splata losy różnych bohaterów, dając nam bolesną lekcję o tym, jak materializm potrafi zniszczyć relacje. Wątek Marcina i Hani oraz pożyczki pieniędzy to gorzki obraz tego, jak sprawy finansowe potrafią wbić klin między najbliższych. To przestroga, że przez własną nieuwagę, możemy stracić to, czego nie da się kupić.
Dla równowagi serce skradła mi pani Zosia i jej małżeństwo. Razem z panem Kaziem nie mają wielkich majątków, ale mają siebie. Ich relacja, pełna czułości, spokoju i wzajemnego szacunku, to dowód na to, że prawdziwe bogactwo nosimy w sercach, a nie na kontach bankowych. To właśnie przy nich czułam to ciepło, którego tak bardzo szukam w książkach.
„Tylko jeden wieczór” to lektura, która potrząsa. Zmusza do zatrzymania się w tym przedświątecznym pędzie i zapytania: czy ja też nie żyję trochę na pokaz? Czy dbam o to, co naprawdę ważne?
To piękna, życiowa i bardzo kobieca historia o tym, że na zmiany nigdy nie jest za późno, a magia Świąt to przede wszystkim magia przebaczenia i bliskości. Polecam Wam z całego serca – przygotujcie chusteczki! 🤧📖
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgając po „Tylko jeden wieczór” znalazłam całe mnóstwo emocji, choć nie zawsze były to te słodkie, piernikowe uczucia. 🎄💔
Czasem kusząca bajka okazuje się pułapką, a zwyczajne życie może stać się bajką” 🌟
Dziś przychodzę do Was z tą wspaniałą książką Pani Krystyny.
Jest jedną z moich ulubionych autorek więc mam na jej dzieła specjalna półkę na regale.
Po książki @krystyna.mirek.pisarka siegam jak po pewniak. Biorę i wiem, że będzie dobra. Tym razem było oczywiście tak samo. Chociaż na początku byłam troszkę w szoku i zastanawialam sie czy ta książka może mnie czymś zaskoczyć?
Oczywiście! Nie jest to książka, która pokazuje lukrowane święta. Nie wydarzy sie cud tej magicznej nocy. Jest to całkiem inna opowieść niż te które do tej pory czytałam. Więc jeśli macie ochotę na coś innego to serdecznie polecam „Tylko jeden wieczór”. Nie mogłam sie od niej oderwać, chciałam więcej i więcej 😍
Poza ciekawą fabułą opowieść skłoniła mnie też do rozmyślań. Czy aby na pewno wszyscy, których kocham są szczęśliwi? Czy na pewno zwracam też uwagi na potrzeby innych poza swoimi?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś przychodzę do Was z tą wspaniałą książką Pani Krystyny.
Co może się zdarzyć w jeden wieczór?
Oj wiele…
Może się wszystko posypać, ale również może zdarzyć się cud.
Sylwia Nowak, występująca pod pseudonimem Amelia Diamond, to znana aktorka, której się po prostu udało zdobyć sławę. Wszędzie podkreśla, że rodzina jest dla niej najważniejsza. Szkoda, że tylko w tedy, kiedy są włączone kamery, poza nimi nie potrafi się dogadać ani z dziećmi, ani z mężem.
Nagle spada na nią wiadomość o śmierci siostry. Nie utrzymywała z nią kontaktów i nawet za bardzo nie ruszyła ją ta śmierć. Ale siostra miała córkę, której trzeba (przynajmniej na czas świąt) dać jakiś dom. Później znajdzie jej ojca, albo jakąś szkołę. W końcu nie bardzo radzi sobie w obecnej rodzinnej sytuacji, a co dopiero jeszcze z dodatkową nastolatką.
Zacznę od najważniejszego – Nie ufajcie wszystkiemu, co widzicie w internecie czy telewizji. Każdy, kto posiada konto w jakichkolwiek social mediach, chyba zdaje sobie sprawę z tego, że większość filmów, zdjęć jest podkolorowana i pokazana z najlepszej strony, aby ludzie to chętnie oglądali. Aby można było się oderwać od codzienności i pozazdrościć innym „lepszego życia”. Ale czy na pewno?
W książce „Tylko jeden wieczór” Autorka pokazuje czytelnikowi, że życie zbudowane na kłamstwie, prędzej czy później się rozsypie. Poza tym to poruszająca historia, która daje nadzieje, na lepsze jutro.
A także pokazuje, że Święta to magiczny czas…
Tylko czy tej świątecznej magii uda się uratować, to co zostało z tej rodziny?
Dziękuję Wydawnictwu Harde za egzemplarz do recenzji.
Współpraca z wydawnictwem nie ma wpływu na treść recenzji.
Co może się zdarzyć w jeden wieczór?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj wiele…
Może się wszystko posypać, ale również może zdarzyć się cud.