Dzień Smoka
- 2001-08-01
- 2010-02-01
- Anna Studniarek-Więch
- WarCraft
Oryginalna opowieść o magii, wojnie i bohaterstwie, oparta na popularnej i zdobywającej wiele nagród grze komputerowej. W okrytej mgłą zapomnienia przeszłości świat Azeroth wypełniały wszelkiego rodzaju cudowne istoty. Tajemnicze elfy i wytrzymałe krasnoludy żyły we względnym pokoju i harmonii z ludzkimi plemionami... aż do chwili, gdy demoniczna armia znana jako Płonący Legion na zawsze zniszczyła spokój tego świata.
- 1 132
Przed każdym atakiem, nawet koszmarami Ysery, mógł znaleźć jakąś obronę, lecz nie przed Alextrazą. Zaatakowała go bowiem bólem, własnym bólem. Było to cierpienie, jednak nie takie, jakie on znał, tylko cierpienie kochającej matki, której odbierano dzieci i zmieniano je w coś strasznego.
dodaj nowy cytat
Książkę bardzo dobrze się czyta, bardzo dobrze poprowadzone wątki które łączą się na samym końcu. Akcja jest poprowadzona bardzo dobrze nie spowalnia momentami za nadto. Jednak brakowało mi większego rozwinięcia aspektów i ciekawszego zakończenia. Podsumowując książka dla fanów świata Word of Warcraft i czuć to że to głównie oni są targetem tej książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[Nie spodziewaj się wybitnej recenzji, to moja personalna opinia!]
Nie jestem aż tak zagłębiona w historię tego świata, dlatego nie jestem w stanie powiedzieć, czy książka jest kanoniczna i dobrze wszystko przedstawia (po prostu założyłam, że najpewniej tak jest). Co i raz pojawiają się wzmianki o popularnych postaciach, z którymi miałam jakiś kontakt w grze "Warcraft III". Niestety, nie spodziewaj się tutaj opinii wkręconego i zagorzałego fana.
Fabuła była całkiem ciekawa. Toczy się na dwóch płaszczyznach - politycznym i przygodowym pełnym akcji. Obie są zrównoważone, dlatego jeśli nie lubisz politycznych wątków, połowa książki może cię nudzić.
Moim głównym zarzutem jest zakończenie (dosłownie pare ostatnich stron). Gdy cel został dokonany, wszystko się kończy i potym ma zostać zakończona książka, to jednak kończy się strasznie szybko. Dla mnie jest to aż nienaturalne. Niby jest reakcja bohaterów na wyjaśnienie wątków, na poniesione szkody, ale tempo tego jest nagle narzucone. Gdy czytałam dosłownie końcówkę, miałam odczucie, jakby zostało napisane na zasadzie "dobra, po punkcie kulminacyjnym, teraz byle szybko skończyć, przy okazji niech to ma jakieś ręce i nogi".
Bohaterowie są ciekawi, każdy w jakiś sposób się wyróżnia. Są przedstawione różne, ciekawe charaktery oraz relacje między nimi. Widać, że każde z nich ma ciekawą historię, chociaż nie mamy okazji mocno zagłębić się w ich przeszłość. Strasznie szybko buduje się relacja romantyczna, niezbyt za tymi wątkami przepadałam. Może to kwestia tempa, dla mnie było to po prostu uczucie z powietrza.
Widać, że świat jest rozbudowany, ma ciekawą historię i strukturę. Jednak jeśli chcemy się mocno zagłębić w ten świat, ta książka nie wystarczy, a nawet może się okazać, że to trochę za mało. Pokazuje nam tylko część jakiejś historii i nie skupia się za mocno na opisie świata. Skupia się głównie na fabule, na którą składa się wiele wątków, by potem połączyć się w jedną, wielką całość.
Jeśli ktoś chce poczytać typowe, fantasy, które mimo rozbudowanego świata jest w miare lekkie do czytania - ta książka będzie się nadawać. Nie wciągnęła mnie za mocno, ale przyjemnie się ją czytało. Być może gdybym znała te uniwersum bardzo dobrze to moja opinia byłaby zupełnie inna.
[Nie spodziewaj się wybitnej recenzji, to moja personalna opinia!]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZe światem Warcraft'a miałam kontakt jako dziecko poprzez gre "Warcraft III", do której czasem wracałam. Oprócz tego oglądałam film, gdy wyszedł. Po wielu latach pożyczyłam książkę od brata, pamiętając te rozwinięte uniwersum.
Tytuł ten na pewno możemy zaliczyć do kategorii lekkiej i przyjemnej fantastyki. Nawet użyłbym stwierdzenie „Cozy Books”.
W końcu to WoW, chociaż przyznam się bez bicia, że nie grałem, ale za to wyjatkowo Madzia ma swój epizod w tej grze🙈
Fabuła to napewno nic odkrywczego, ale bardzo fajnie rozpisana i momentami zabawna.
Dialogi proste, ale przyjemne (nigdy nie będę oczekiwał tutaj poziomu Mortki).
Zakończenie bardzo dynamiczne, bardzo fajnie ujęte z każdej perspektywy co nadawało akcji jeszcze więcej dynamizmu.
Chętnie przeczytałbym kolejny tom w takim stylu. Jestem ciekaw czy cała seria doczeka się reedycji.
~ Dawid
Po więcej recenzji zapraszamy na: www.instagram.com/shaggy.books/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBo tak się właśnie czułem - herbatka, kocyk i umilam sobie wieczór przyjemna przygodą w świecie fantasy, który ubóstwiam. A jest to jest fantastyka z krwi i kości - krasnoludy, elfy, magowie, smoki, orki, trolle, no dosłownie wszystko!
W końcu to WoW,...
Dobra książka z uniwersum Warcrafta. Lubię okres drugiej wojny z orkami oraz czas po tym konflikcie. Akcja rozwija się w swoim tempie, plusem jest to, że nie ma tu zbędnych rzeczy, które sprawiałyby, że jest ona nudna. Jako fan uniwersum polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak już pewnie wiecie, nie jestem specjalistą od świata WarCrafta, co nie przeszkadza mi w zapoznawaniu się z książkowym uniwersum, bazującym na popularnej grze. Tym razem sięgnąłem po "Dzień Smoka" Richarda A. Knaaka, opowiadającym o przygodzie maga Rhonina i elfki Vereesy Bieżywiatr.
Fabuła nie jest zbyt skomplikowana, ale i tak wciągnąłem się w nią dosyć mocno. Jako, że książka nazywa się "Dzień smoka" to spodziewać się można licznego udziału latających stworzeń w ciągu akcji. Moim ulubionym stał się Śmiercioskrzydły, choć to pewnie niepopularna opinia.
W trakcie lektury miałem parokrotnie wrażenie, że autor niektóre zabiegi zapożyczył od Tolkiena, choćby trzy trolle. Ale to tylko takie moje spostrzeżenie 🙂
Co do bohaterów, Rhonin jest postacią dosyć złożoną i z chęcią poczytałbym o jego przeszłości i o tym co go tak bardzo dręczy. Pozostałe postaci również są intrygujące, zarówno Vereesa Bieżywiatr, jak i gryfi jeździec Falstad. Przy postaciach warto wspomnieć, że w mojej opinii lepiej brzmią nieprzetłumaczane na język polski nazwy własne.
Reasumując, jest to pozycja, której przeczytania nie żałuję i całkiem dobrze się przy niej bawiłem. Być moze fani WarCrafta doszukają się w niej błędów czy nieścisłości, ale dla mnie była po prostu okej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła nie jest zbyt skomplikowana, ale i tak wciągnąłem się w nią dosyć mocno. Jako,...
Szkoda, że nie przeczytałem tego przed wyjściem "World of Warcraft: Cataclysm" Historia całkiem niezła, polecam fanom tego uniwersum
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMniej więcej 20 lat temu odkryłem, że na podstawie gier wideo powstają książki. Nie jest to pewnie nic zaskakującego. W końcu wiele produkcji może pochwalić się ciekawymi światami, a do tego cała branża elektronicznej rozrywki jest całkiem dochodowa. Jednak byłem w szoku, że na półkach w księgarniach leżą tytuły nawiązujące do moich ulubionych gier. Prym w tym typie literatury wiodło Blizzard i Warcraft, Startcraft a także DIablo to jedne z pierwszych marek, które widziałem w sklepach w książkowej formie. Jednym z pierwszych tytułów jakie wpadł w moje ręce był Dzień smoka autorstwa Richard A. Knaaka. Teraz po latach powracam do tego tytułu dzięki nowemu wydaniu powieści.
Wydawnictwo Insignis zdecydowało się na wydanie nowej wersji Dnia smoka, czyli jednej z pierwszych książek w uniwersum Warcraft. Tytuł przynależy teraz do serii Blizzard Legends, na okładce ma popularniejsze logo World of Warcraft a wewnątrz czeka nas nowe tłumaczenie opowieści o elfach, smokach i orkach. O tłumaczeniu wspominam ze względu na to, że pierwsza wersja książki była dosyć mocno krytykowana za jakość tłumaczenia i to, że nazewnictwo postaci nie pasowało do reszty raczkującego uniwersum. Teraz marka Warcraft rozrosła się do gigantycznych rozmiarów, a my mamy swego rodzaju standaryzację nazewnictwa w języku polskim. Jest to więc pierwszy argument za sięgnięciem po nową wersję Dnia smoka.
Nie będę w pełni obiektywny. Dzień smoka Richard A. Knaaka to jedna z pierwszych książek na bazie gier wideo jakie przeczytałem. Jakby tego było mało mam olbrzymi sentyment do tego tytułu w związku z okolicznościami w jakich go nabyłem. Dlatego ponowne zanurzenie się w ten świat i przypomnienie sobie historii Rhonina było ciekawym doświadczeniem.
Mniej więcej 20 lat temu odkryłem, że na podstawie gier wideo powstają książki. Nie jest to pewnie nic zaskakującego. W końcu wiele produkcji może pochwalić się ciekawymi światami, a do tego cała branża elektronicznej rozrywki jest całkiem dochodowa. Jednak byłem w szoku, że na półkach w księgarniach leżą tytuły nawiązujące do moich ulubionych gier. Prym w tym typie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Dzień smoka" to powieść ze świata WarCraft. Słyszałam o tej grze, ale nie miałam z nią styczności.
Rhonin ma wyruszyć do Khaz Modan. Oficjalnie po to, by obserwować poruszenia orków, w rzeczywistości ma za zadanie uwolnić więzioną przez nich smoczą królową. Alexstraza jest trzymana w zamknięciu i zmuszana do składania jaj, z których wyklują się te wielkie gady. Orkowie używają ich jako wierzchowców.
Rhoninowi zostaje przydzielona elfia tropicielka Vereesa, która ma bezpiecznie odstawić do go portu, skąd mag wyruszy w dalszą podróż. Z powodów niezależnych od nich wspólna droga się przeciąga. W portowym miasteczku Hasik poznają krasnoluda Moloka. Do grupy dołącza też paladyn Dunkan Senturus.
Misja jest trudna, lecz Rhonin otrzymuje pomoc od Śmiercioskrzydłego i jej realizacja staje się bardziej prawdopodobna. Czy uda mu się wykonać zadanie?
Powiem wam, że pomimo nieznajomości świata gry książka wciągnęła mnie od początku. To świetnie napisana przygodówka. Myślę, że może zachęcić młodszych czytelników do oderwania się od komputera i zagłębienia w opowieść. Nie wiem skąd tak słabe oceny na LC. Dla mnie 10/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku autor nakreśla skróconą historię krainy. Starszyzna Kirin Toru zbiera się na naradę. Czarodzieje postanawiają wysłać jednego ze swoich, bez którego mogą się obyć, na niebezpieczną wyprawę.
Rhonin ma wyruszyć do Khaz Modan. Oficjalnie po to, by obserwować...
Nowa przygoda.
Niniejsza lektura to oryginalna opowieść o magii, wojnie i bohaterstwie, oparta na popularnej i zdobywającej wiele nagród grze komputerowej. W okrytej mgłą zapomnienia przeszłości świat Azeroth wypełniały wszelkiego rodzaju cudowne istoty. Tajemnicze elfy i wytrzymałe krasnoludy żyły we względnym pokoju i harmonii z ludzkimi plemionami... aż do chwili, gdy demoniczna armia znana jako Płonący Legion na zawsze zniszczyła spokój tego świata.
Dawno temu, w spowitych mgłą niepamięci czasach, Azeroth zamieszkiwały najprzeróżniejsze niezwykłe stworzenia. Tajemnicze elfy i śmiałe krasnoludy współistniały z plemionami ludzi w harmonii, ciesząc się pokojem. Było tak do chwili, w której przybycie demonicznej armii, znanej jako Płonący Legion, na zawsze zburzyło porządek świata. Dziś orkowie, smoki, gobliny i trolle toczą walkę o dominację nad rozproszonymi, skłóconymi królestwami. W ten oto sposób realizuje się złowieszczy plan, który zadecyduje o losach świata Warcraft.
W wyniku niepokojących napięć między najwyżej postawionymi czarodziejami świata, buntowniczy mag Rhonin wyprawia się w niebezpieczną podróż na opanowane przez orków ziemie Khaz Modan. Podczas swojej ekspedycji Rhonin odkryje zatrważający spisek, mroczniejszy niż wszystko, z czym do tej pory się zetknął. Jeśli w świecie Azeroth ma nastać kolejny świt, Rhonin będzie musiał zawrzeć niebezpieczny sojusz z pradawnymi istotami powietrza i ognia.
Po 25 latach tworzenia znakomitych, wielokrotnie nagradzanych gier, takich jak „World of Warcraft”, „StarCraft” i „Diablo”, Blizzard Entertainment ponownie wydaje swoje najlepsze książki, tym razem w kolekcjonerskiej szacie graficznej. Wśród nich znajdują się bestsellerowe powieści z listy „New York Timesa”, które wciągną każdego miłośnika fantastyki – nie tylko fanów gier Blizzarda. Zaś ci ostatni – starsi i młodsi – będą mieli okazję poznać wykraczające poza ramy gier historie ich ulubionych bohaterów.
Lektura będzie znakomitym kąskiem dla każdego fana Warcrafta, a także - prawdopodobnie - szansą na przyciągnięcie do uniwersum nowych fanów. Nie są to bowiem żadne "książkowe popłuczyny" spisane na fali popularności gry, lecz naprawdę dobra fabularnie lektura, która broni się sama. Zaryzykuję nawet tezę, że nawet bez istnienia gry tytuł ten dałby sobie radę z odbiorem ze strony publiki samodzielnie.
„World of Warcraft” posiada milionowe rzesze fanów na całym świecie, w związku z czym kolejne wydane pod tym szyldem tytuły to rzecz nieunikniona i wyłącznie kwestia czasu. I bardzo dobrze! Uniwersum Blizzarda to bowiem świat, który jak rzadko który przemawia do wyobraźni i wciąga do tego stopnia, że chciałoby się przenieść do niego na stałe. Niniejsza książka tylko tę tezę potwierdza.
Dziękuję Insignis za egzemplarz recenzencki.
#worldofwarcraft #dzieńsmoka #WoW #insignis #richardaknaak #cosnapolce #fantastyka #dobraksiazka #czytamfantastyke #czytamksiazki #bookstagram #bookstagrampolska #recommendedbooks
Nowa przygoda.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażda okazja do odwiedzenia Azeroth jest dobra! Wierni fani serii World of Warcraft z całą pewnością się z tym zgodzą i nie przepuszczą tej okazji. A co z tymi, którzy jeszcze tej serii nie znają lub mają o niej tylko mgliste pojęcie? No cóż - dla nich "Dzień Smoka" może być dobrą okazją do tego, żeby poznać uniwersum Warcrafta :)
Niniejsza lektura to...
Sztos