Ballada o pewnej panience

Okładka książki Ballada o pewnej panience autora Szczepan Twardoch, 9788308064337
Okładka książki Ballada o pewnej panience
Szczepan Twardoch Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie literatura piękna
2017-10-12
2017-10-12

Kup Ballada o pewnej panience w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Ballada o pewnej paniencei

Ballady z tworzywa

1959 431 182

Oceny książki Ballada o pewnej panience

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ballada o pewnej panience

Niektóre opowiadania bardzo dobre, ale inne kompletnie nie porwały.

Niektóre opowiadania bardzo dobre, ale inne kompletnie nie porwały.

Te opowiadania są bardzo poruszające. Mówią o kobiecej sile, ale też o męskiej zemście za tę siłę. O sensie życia i o momentach, kiedy ten sens gdzieś się gubi. Pojawia się trudna miłość, strach, okrucieństwo wojny i wiele twarzy ludzkiego nieszczęścia. Jest też tęsknota, taka aż bolesna.
Wszystko zostało napisane pięknym, przejmującym językiem. Mam wrażenie, że po tej książce każdy może dostrzec coś ważnego, coś zrozumieć albo po prostu poczuć w sobie jakąś nową potrzebę czy pragnienie.

Pierwsze opowiadanie, tytułowe, wciągnęło mnie bardzo. Drugie, które mi się podobało - "W piwnicy" - mocno pachniało S. Kingiem. Zaskakujące, ciekawe.
reszta opowiadań przegadana, przeseksualizowana, nudna... A niektórych to nie zrozumiałam zupełnie. Od połowy książki bardzo już się męczyłam.

2632 użytkowników ma tytuł Ballada o pewnej panience na półkach głównych
594 użytkowników ma tytuł Ballada o pewnej panience na półkach dodatkowych

Okładka książki tylko haj. Opowiadania inspirowane płytą Dawida Podsiadło i Kaśki Sochackiej Sylwia Chutnik, Natalia Fiedorczuk, Wojtek Friedmann, Katarzyna Kubicka, Jul Łyskawa, Edward Pasewicz, Dawid Podsiadło, Szczepan Twardoch, Jakub Żulczyk
Szczepan Twardoch
Szczepan Twardoch
Polski pisarz, z wykształcenia socjolog. Publikował w "Życiu", "Opcjach", "Frondzie", "Arcanach" i "Strzale" jako niezależny publicysta. Był redaktorem działu literackiego dwumiesięcznika "Christianitas". Stały felietonista i współpracownik "Broni i Amunicji", stały współpracownik kwartalnika "44 / Czterdzieści i Cztery". Jego opowiadanie "Obłęd rotmistrza von Egern" nominowane było do nagrody Nautilus za rok 2003 i zajęło w głosowaniu 4. miejsce. Opowiadanie pod tytułem "Rondo" zdobyło Nautilusa za najlepsze opowiadanie roku 2006. Za "Epifanię wikarego Trzaski" otrzymał zaś Srebrne Wyróżnienie Nagrody Literackiej im. Jerzego Żuławskiego w 2008.

Cytaty z książki Ballada o pewnej panience