Duchowe życie zwierząt

2017-01-01
2016-06-13
Ewa Kochanowska
Tagi:
badania naukowe ciekawostki naukowe dzikie zwierzęta ekologia emocje literatura popularnonaukowa ochrona przyrody ochrona środowiska pasja ptaki środowisko naturalne uczucie zwierzęta
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Książka bardziej popularna niż naukowa, ale zawierająca wiele ciekawostek dotyczących zachowań zwierząt. Czyta się szybko, choć momentami autor też przynudza i snuje bardziej swoje subiektywne teorie niż podaje dowody poparte badaniami.

Od tej książki zaczęłam spotkanie z tym autorem, czego nieco teraz żałuję, bo po tej lekturze nie przekonam się raczej do przeczytania książki o drzewach (która jest podobno ciekawsza).
Duchowe życie zwierząt to zbiór wielu, wielu anegdot i subiektywnych dowodów. Ciężko patrzeć na tę książkę, jako na coś naukowego - autor po prostu spisał w niej swoje przemyślenia, w większości niepoparte żadnymi badaniami. Niektóre rozdziały były ciekawe, ale pojawiały się też takie, których czytanie było męką.
Myślę że ocena "przeciętna" dokładnie obrazuje moje przeczucia co do tej pozycji.

więcej Pokaż mimo to

Kocham zwierzęta, naturę i bardzo lubię książki poświęcone faunie i florze. ,, Duchowe życie zwierząt'' wg mnie jest dobrą książką ,jednak mało odkrywczą. Autor opowiada o perypetiach swoich zwierząt gospodarskich kóz, kur, pieska, ale też o ptakach , owadach i dzikich zwierzętach, ich umiejętnościach przetrwania, nawykach, emocjach które odczuwają. Plusem tej książki jest jej przystępny język, nie ukrywam że liczyłam na ciut więcej, ale mimo wszystko zrelaksowałam się podczas tej lektury.

więcej Pokaż mimo to

Książka bardzo mi się podobała. Wersja ilustrowana to wisieńka na torcie! Piękne fotografie. Jestem tylko pełna podziwu dla tego, że autor potrafił tak ciekawie napisać książkę o zwierzętach, natomiast jego druga pozycja, opisująca życie roślin, nudziła mnie maksymalnie! Być może jest to głównie "wina" opisywanych organizmów (rośliny nie są jednak tak dynamiczne jak zwierzęta),a być może nie. Tak czy siak, książkę czyta się łatwo i przyjemnie. Można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, np. takich, że samica sarny nazywana jest kozą (szok).

więcej Pokaż mimo to

Hmmm, pozycja o drzewach zdecydowanie bardziej mi podeszła. Ta książka również jest wartościowa - stanowi jednak bardziej zbiór krótkich esejów-przemyśleń o zwierzętach, ich miejscu na świecie i relacjach z człowiekiem, opartych na własnych doświadczeniach czy obserwacjach autora oraz badaniach naukowych. Gdyby wszystko stanowiło bardziej zwartą całość lub zagadnienia były pełniej rozwinięte z pewnością pozycja byłaby lepsza. Niemniej warto docenić wiele ciekawych, niebanalanych spostrzeżeń, które nieco mogą zmienić ogląd zwierząt przez ludzi.

więcej Pokaż mimo to

Książka taka 50/50. Audiobook. Myślę, że w zależności od tego jak do niej podejdziemy - tak ją ocenimy. Dla osób, które podzielają poglądy i podejście autora do zwierząt - będzie to 10/10. Ja podszedłem neutralnie. Z ciekawością. Lektor jest bardzo dobrze dobrany i ciepłym głosem snuje nam opowieść o zwierzętach i ich życiu. Dużo ciekawostek, ale i dużo dopowiedzeń. Tak odrobinę baśniowo. Najbardziej zaciekawiła mnie kwestia tego, co oznacza śpiew ptaków XD To, choć jest tak bardzo logiczne, mi rozwaliło system.

więcej Pokaż mimo to

Cóż za miłość do zwierząt i szacunek do przyrody przekazuje nam autor książki. Autor bardzo się przygotował pisząc tę książkę, podał wiele faktów naukowych, obserwacyjnych i anegdot. W życiu codziennym nie zastanawiamy się nad tym że ćmy mylą latarnie i lampy z księżycem, a pająki się scwaniły i właśnie w pobliżu lamp plotą sieci. Nie zdawałam sobie sprawy że, prosiaki są kastrowane bez znieczulenia. Że starsze konie nie śpią na leżąco z obawy że się nie podniosą.
Dzięki przeczytaniu komentarzy poniżej, zostałam zachęcona do odsłuchania książki tego autora "Sekretne życie drzew"

więcej Pokaż mimo to

Przyjemna, napisana z niesamowitym ciepłem i czułoscią wobec zwierząt, nawet robaków.

Nie jest to ten poziom wow, co "Sekretne życie drzew" ale jest nadal pozycja warta przeczytania. Dużo ciekawych spostrzeżeń, szczypta wiedzy naukowej oraz dużo zdrowego rozsądku. Niestety, albo i dobrze - osoby wrażliwe mogą przypłacić tą lekturę problemem ze spożywaniem mięsa, ewentualnie jak i w moim przypadku, pogłębieniem tego problemu (przypominam, że mięso to też ryby i owoce morza).

więcej Pokaż mimo to

Książka ta niestety nie przypadła mi do gustu. Mimo że sama jestem zwoleniczką idei w której zwierzęta obdarzone są zdolnościami uczuć, myśli i innych procesów kognitywnych, w tej pozycji bardzo przeszkadzała mi stronniczość autora przez co spadła w moich oczach rzetelność pozycji. Nie mniej, dowiedziałam się dzięki niej wielu ciekawostek o zwierzętach, ich nawykach i stylach życia. Lektura nie dla każdego.

• Przeczytane
    4 573