Moraliści. Jak Szwedzi uczą się na błędach i inne historie

- reportaż
- 2017-05-10
- 2017-05-10
To nie jest książka o cynamonowych bułeczkach, czerwonych domkach i małomówności. Znajdziemy w niej za to ludzkie historie pełne niejednoznaczności. Szwecja zawsze była niedoścignionym wzorem, miała nam pokazywać, jak żyć. Gdyby nie istniała, należałoby ją wymyślić. To tutaj wprowadzono pierwszy na świecie zakaz bicia dzieci, to szwedzcy ojcowie jako pierwsi korzystali z urlopów ojcowskich, to tu najlepiej funkcjonowało państwo opiekuńcze, to w Szwecji wymyślono tanie i funkcjonalne meble IKEA a ABBA podsycała dyskotekową gorączkę lat 70. zeszłego wieku. To na książkach Astrid Lindgren wychowała się połowa globu. Równouprawniona, nowoczesna, zsekularyzowana Szwecja, państwo dobrobytu, próbówka przyszłości, idealne społeczeństwo, którym być może staniemy się kiedyś i my. Ale czy aby na pewno Szwedzi mogą się uważać za autorytet moralny Europy?
Kup Moraliści. Jak Szwedzi uczą się na błędach i inne historie w ulubionej księgarni
Oceny książki Moraliści. Jak Szwedzi uczą się na błędach i inne historie
2168 użytkowników ma tytuł Moraliści. Jak Szwedzi uczą się na błędach i inne historie na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 242
- Reportaż 22
- 2018 21
- Skandynawia 17
- Literatura faktu 14
- 2022 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moraliści. Jak Szwedzi uczą się na błędach i inne historie
Spora dychotomia, od wartości których zazdroszczą im inne społeczeństwa, po niezbyt chwalebne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo blisko dziesięciu latach od wydania ta reportażowo-analityczna książka pod pewnymi względami niewiele się zestarzała. A problemy integracji migrantów czy nierespektowania praw kobiet, wtedy w Szwecji, dotykają teraz także inne kraje w całej Europie, choć są chyba bardziej wielowymiarowe niż to ujmują Tubylewicz i jej rozmówcy.
Otwartość Szwecji na różnorodność, podkreślana przez Tubylewicz 10 lat temu, zrobiła obecnie dramatyczny odwrót. Czytelnik może sobie snuć własne rozważania o głębszych wymiarach kultury dochodzących do głosu w momentach kryzysu.
Przygnębiająco aktualne są ciągle niezmienne różnice pomiędzy Szwecją a Polską w zakresie braku praw osób LGBT i reakcji kościołów narodowych na zmiany kulturowe.
Przy ograniczeniach wynikających ze starzenia się formatu reportaż-wywiad książka nadal jest niezłym obrazem Szwecji i miejsca w niej Innych. Czyta się dobrze dzięki potoczystej polszczyźnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOtwartość Szwecji na różnorodność,...
Recenzja książki z anarchizującego pisma „Chaos w mojej głowie” nr 16 (2017 grudzień):
To zbiór wywiadów autorki polskiego pochodzenia, która mieszka w Szwecji, dlatego portretuje ten kraj dokładnie i bardzo autentycznie. Głównym tematem poruszanym w tej książce są uchodźcy. Jak Szwecja radzi sobie, lub może właśnie nie radzi z tematem migracji. Książka bardzo daje do myślenia w temacie tolerancji. Czym jest tolerancja, gdzie jest jej granica? Autorce udało się uchwycić szwedzką polityczną poprawność, która czasem ociera się o absurd i zamiast pomagać, powoduje jeszcze więcej problemów. To naprawdę wartościowa książka, która dobitnie mówi, że nic nie jest czarne ani białe, Tubylewicz pokazuje bardzo wiele odcieni szarości. [Iza]
zapraszam na blog: tesinblog.wordpress.com
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo zbiór wywiadów autorki polskiego pochodzenia, która mieszka w Szwecji, dlatego portretuje ten kraj dokładnie i bardzo autentycznie. Głównym tematem poruszanym w tej książce są uchodźcy. Jak Szwecja radzi sobie, lub może właśnie nie radzi z tematem migracji. Książka bardzo daje do...
Niby spoko, ale od połowy już nużące.
Niby spoko, ale od połowy już nużące.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“(…) Szwecja jest jednym z najbardziej udanych przykładów narodowego marketingu. Postanowiono kiedyś, że będzie otwarta, równościowa i sprawiedliwa, a potem zrobił się z tego popularny na świecie narodowy brand, w który uwierzyli także sami Szwedzi.”
“Moraliści” to próba zmierzenia się z narodowymi stereotypami nie tylko dotyczącymi samej Szwecji, ale także innych narodów z Polską włącznie. To nie tylko chęć zrozumienia, choć wyczuwam jej najmniej, to głównie spojrzenie oczami imigrantki, na wybiórcze wyzwania i kwestie, z którymi obecnie (10 lat wstecz) boryka się Szwecja. Nie ma tu głębokich analiz, raczej zbiór refleksji o politycznym zarysie. Nie wchodzimy w nic głęboko, bo trochę, jak po szwedzkim domu - Chodzimy boso i czujemy okruchy, ale i tak jest to tylko to, co ktoś chce, abyśmy poznali. Reszta jest wysprzątana i poza naszym zasięgiem.
Som man frågar får man svar.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Moraliści” to próba zmierzenia się z narodowymi stereotypami nie tylko dotyczącymi samej Szwecji, ale także innych narodów...
Wartościowa, wyważona książka. Z przyjemnością przeczytałbym wywiady z tymi samymi rozmówcami z 2025 roku, z perspektywy wielu ważnych wydarzeń i zjawisk jakie miały miejsce od czasu wydania tej książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWażna książka. Daję do myślenia. Pokazuje co niesie ze sobą wielokulturowość. Otwiera na ważną rozmowę o tym jak mądrze pomagać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, o którą nie prosiłam, a której potrzebowałam. Moraliści to fenomenalna, konstruktywna krytyka błędów, jakie popełniali Szwedzi na przestrzeni lat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, która poszerza spojrzenie na niejednoznaczność sytuacji Szwecji w obliczu zmiany kulturowej tam zachodzącej. Osobiście przed przeczytaniem tej książki byłem negatywnie nastawiony do zjawiska masowej migracji ludzi z bliskiego wschodu do Szwecji, która zawsze wydawała mi się krajem nieskalanym, który teraz ulega procesowi pewnego rodzaju zanieczyszczania (nie mówię tu o ludziach, a kulturze którą reprezentują). Seria rozmów pokazała mi, że ta fasadowa czystość Szwecji to nie był pełny obraz, bo ta sama Szwecja jest zamknięta na samych siebie, zamknięta na konflikty, zamknięta na dialog. W tym sensie mieszanie się kultur może mieć pozytywny skutek. Książka poprowadziła czytelnika po przekroju szweckiej grupy dobrze zasymilowanych imigrantów. Chwilami odbiegamy od Szwecji i zastanawiamy się nad samym konceptami narodowości i tożsamości. Dobrze pokazane są zalety i wady społeczeństwa funkcjonującego tam społeczeństwa. Najbardziej zszokowało mnie to, jak różni są Szwedzi od Polaków, pomimo tego że dzieli nas tylko morze. To przykład na to, jak odmienne doświadczenia narodów mają większe znaczenie od wymiaru geograficznego w kontekście utrwalania pewnych wzorców zachowań.
Książka poprawna. Nie jestem ekspertem w sprawie wywiadów dlatego nie wypowiem się na temat jakości książki od strony technicznej, jednak pomimo że książka otwiera oczy, to nie czułem ogromnej potrzeby powrotu do niej. Jest to dobra lektura jak ktoś chce otworzyć swoje horyzonty. W przeciwnym przypadku można poszukać czegoś innego.
Książka, która poszerza spojrzenie na niejednoznaczność sytuacji Szwecji w obliczu zmiany kulturowej tam zachodzącej. Osobiście przed przeczytaniem tej książki byłem negatywnie nastawiony do zjawiska masowej migracji ludzi z bliskiego wschodu do Szwecji, która zawsze wydawała mi się krajem nieskalanym, który teraz ulega procesowi pewnego rodzaju zanieczyszczania (nie mówię...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe spojrzenie na kwestie migracyjne z perspektywy różnych rozmówców, z którymi wywiady przeprowadziła autorka ale jak ktoś już słusznie zauważył spojrzenie na ten problem jest sprzed kilku lat.