Ja, Olga Hepnarová

Okładka książki Ja, Olga Hepnarová
Roman Cílek Wydawnictwo: Afera Ekranizacje: Ja, Olga Hepnarova (2017) biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Olga Hepnarová - Zabijela protože neuměla žít
2016-05-19
2016-05-19
2010-01-01
Julia Różewicz
Ekranizacje:
Ja, Olga Hepnarova (2017)

Kup Ja, Olga Hepnarová w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Ja, Olga Hepnarová i

Przeczytane 1959 Opinie 431 Oficjalne recenzje 182

Opinia społeczności książki Ja, Olga Hepnarovái

Książki 977 Opinie 212

Oceny książki Ja, Olga Hepnarová

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ja, Olga Hepnarová

2011

Książka długo leżała na moim stosie wstydu czego żałuję, bo jest to na prawdę bardzo dobra pozycja.
Poznajemy wszystkie fakty i są one przedstawione w bardzo przystępny sposób. W ogóle nie czuć, że czyta się literaturę faktu opartą na dużej ilości źródeł. Autor zachował też obiektywizm, co pozwala na samodzielną ocenę Olgi Hepnarovej. Ja odniosłam wrażenie, że w jej historii wszystko poszło źle. Zabrakło pomocy, ciepła, empatii i takiego zwykłego zainteresowania drugim człowiekiem. Została tylko samotność i poczucie niesprawiedliwości i niezrozumienia. Co doprowadziło do tragedii.
Książka jest świetnie napisana, a historia Olgi pozostanie ze mną na długo.

Przerażająca historia dziewczyny zranionej przez ludzi tak bardzo, że postanawia się zemścić na ludzkości i dokonuje zbrodni przez przejechanie ciężarówką przypadkowych przechodniów. Książka dogłębnie analizuje motywy zbrodni, determinacje sprawczyni i skłania do refleksji nad mniejszym z pozoru złem doświadczanym od dzieciństwa przez bohaterkę, które napędza większe zło i spiralę nienawiści.

Obiektywny reportaż, który w żadnym stopniu nie ocenia bohaterów, a mimo tego podczas czytania go odczuwa się całą gamę emocji. Książka niezwykle treściwa, napisana przystępnym językiem i starająca się pokazać zarówno bohaterkę, jak i wydarzenia z każdej strony.

1861 użytkowników ma tytuł Ja, Olga Hepnarová na półkach głównych
229 użytkowników ma tytuł Ja, Olga Hepnarová na półkach dodatkowych

Dwa razy życie Aleksandar Hemon
Dwa razy życie
Aleksandar Hemon
(www.bibliotekaswiata.blogspot.com) Czterech czołowych współczesnych bośniackich pisarzy: wspomniani wcześniej w projekcie Bazdulj, Prcić i Suljagić oraz Igor Štiks to właściwie rówieśnicy - trzech z nich to rocznik 1977, czwarty jest o dwa lata starszy. Na ich tle Aleksander Hemon, rocznik 1964, reprezentuje właściwie starsze pokolenie, ale kluczowe elementy jego biografii są bardzo podobne do pozostałych – doświadczenie wojny po rozpadzie Jugosławii, życie emigranta w USA, próba odnalezienia się w nowym świecie i zrozumienia tragedii starego. Mimo niewielkich rozmiarów jego autobiograficzna książka ma jednak szerszy kontekst: ważną rolę odgrywają w niej wspomnienia z dzieciństwa, sięgające jeszcze końca lat 60., zimowa olimpiada w Sarajewie w 1984 i wpływ amerykańskiej popkultury, która ukształtowała jego sposób postrzegania świata. Dość brutalnie zostanie to skonfrontowane później, gdy osiedli się w Stanach, a Chicago stanie się dla niego „nowym Sarajewem”- konfrontacja tych dwóch światów będzie z jednej strony źródłem wielu komicznych sytuacji, z drugiej dramatyczną historią uchodźcy, który utracił swój dom, a nowego nigdy tak naprawdę mieć nie będzie, choć ostatecznie Chicago nie będzie tak strasznym miejscem, jak się na początku wydawało. Co ciekawe, książka Hemona mimo wyraźnych wątków amerykańskich jest na wskroś bośniacka – gdy autor szuka swoich ukochanych potraw z dzieciństwa w amerykańskich knajpach, gdy oglądając materiały z bombardowanego Sarajewa szuka miejsc z przeszłości i gdy wspomina swojego profesora od literatury, który stał się prawą ręką wojennego zbrodniarza. Do tego wszystkiego niezwykle poruszający epilog, na który nie jesteśmy gotowi – podobnie jak sam autor. To niezwykle mocne podsumowanie tej pięknie napisanej, dramatycznej i zabawnej zarazem książki, bardzo mądrej i z wyczuciem opisującym momenty, które w rękach mniej zdolnego twórcy mogłyby ją zupełnie pogrążyć. Bardzo warto – nie tylko dla zainteresowanych tematyką bośniacką.
kunieczko - awatar kunieczko
Topografia pamięci Martin Pollack
Topografia pamięci
Martin Pollack
Książka napisana z potrzeby pamiętania, którą można rozumieć jako pewną dyspozycję polegającą na odkrywaniu tego, co zapomniane lub przemilczane. Z potrzeby mówienia o historii z perspektywy pojedynczych ludzi, a nie nieokreślonych mas ludzkich podlegających abstrakcyjnym procesom historycznym. Z potrzeby mierzenia się z niegodziwością, skądinąd troskliwych, najbliższych. Są tu więc wspomnienia autora z dziedziństwa spędzanego m.in. w towarzystwie dziadków - zagorzałych nazistów. Są też relacje z podróży i próba spojrzenia na zdarzenia historyczne z boku, np. oczami chłopa pracujacego na polu, z dala od wiru wydarzeń. Są też próby odczytania zbieranych przez autora zdjęć, najczęściej przedstawiających anonimowe ofiary wojny. Autor próbuje pochylić się nad ich cierpieniem zarysowując kontekst i wskazując, na co mamy patrzeć. Pisze też szkice o Galicji, krainie, której dziś już nie ma, z całym jej bogactwem kulturowym. Wszystko to, jak wyżej zaznaczyłem, wynika z potrzeby pamiętania, ale też z założenia, że pamięć konstytuuje tożsamość. A bez szczerego "ja", nie może być szczerej relacji z Innym. Pollack nie pisze tej książki po to, żeby pewne rzeczy, jak to się modnie mówi, "przepracować", czyli żeby zamknąć pewien temat po to, by móc w końcu pójść dalej. Jego potrzeba pamięci nie jest funkcjonalna ani utylitarystyczna, jak np. u autora "Traumalandu", tylko moralna.
sal_sailor - awatar sal_sailor
ocenił na71 miesiąc temu
Zaraza Jerzy Ambroziewicz
Zaraza
Jerzy Ambroziewicz
Początek lipca 1963 roku Wrocław Smutne jest to, że pomimo upływu tylu lat, kiedy dzieje się sytuacja analogiczna do tej z lipca roku 1963, nic się nie zmienia. W roku 2020 nadal sanitariusze i lekarze nie mają podstawowego sprzętu i środków ochrony. A informacja, a raczej dezinformacja również jest "taka sama". "Sztab bowiem uznał za konieczne wystąpić w roli pierwszego cenzora. Kilka głów pochylało się nad każdym zdaniem przeznaczonym do druku i kilka piór grzebało w każdym maszynopisie dziennikarskim. [...]. Reporterów i publicystów zastępowali burmistrz i dwaj kierownicy wydziałów zdrowia, którzy formowali codzienne komunikaty ułożone przez szersze grono anonimów. W efekcie jedyny autentyczny reportaż mógł się ukazać w miejscowej prasie dopiero wtedy, gdy Kraków i Warszawa przysłały swoich wysłanników, nad których relacją nie mógł już zapanować żaden miejscowy anonim." Oczywiście, to wszystko dla twojego dobra, Obywatelu ! A to zdanie mnie rozbawiło, ale też czegoś nauczyło 😄 "Ale reporter ma obowiązek poznania wszystkich wersji faktu" Zawsze myślałam, że fakt jest po prostu faktem, jednym, jedynym i niezaprzeczalnym, a tutaj się dowiaduję, że mogą być różne wersje faktu 😉 Reasumując, z ciekawością przeczytałam ten zbeletryzowany reportaż, zwłaszcza że nie miałam pojęcia o tej epidemii, wcześniej nie natknęłam się na żadne informacje na ten temat.
Żona_Pigmaliona - awatar Żona_Pigmaliona
oceniła na65 miesięcy temu