Pypcie na języku

- językoznawstwo, nauka o literaturze
- 2017-05-17
- 2017-05-17
Powiedzmy to sobie od razu, żeby nie było niedomówień i bolesnych rozczarowań: książka ta nie jest monografią dermatologicznych wykwitów, lecz zbiorem felietonów poświęconych pewnym zjawiskom językowym.
O istnieniu języka - tego anatomicznego, jak i tego służącego do komunikacji - przypominamy sobie dopiero wtedy, gdy wyczujemy na jego powierzchni jakiś pypeć, coś, co nas uwiera, boli, drażni, przeszkadza, albo po prostu śmieszy. Te uczucia, jak widać dość mieszane, mają wspólny mianownik: świadomość języka. Świadomość, że świat składa się nie tylko z rzeczy, ale i ze słów, które nie są owym rzeczom podporządkowane, jako ich znaki, ale są równouprawnionym materiałem budulcowym.
Dzięki tak rozumianej świadomości świat jest o wiele bogatszy, a przyglądanie się temu, co dzieje się między jego słownymi i niesłownymi elementami może dostarczyć nam wiele radości. Również radości poznawczej, bo głęboko wierzę, że ona istnieje.
„Pypcie na języku” to zbiór uroczych, napisanych z wielką kulturą, anegdot wziętych z życia autora, dla których punktem wyjścia (i dojścia) jest niefortunnie użyte słowo („Awaria toalety. Prosimy załatwiać się na własną rękę”) czy jakaś zagadka językowa („Zakaz dobijania dziobem”, „100 gramów drakuli”). Te opowieści, właściwie błahe, lecz nakreślone z prawdziwym mistrzostwem, są obrazkami naszej codzienności wplecionej w język i naszego języka wplecionego w codzienność – uzmysłowiają nam, że język jest czymś bardzo osobistym, a użyty w sposób nietypowy pozwala dostrzec zadziwiające wymiary rzeczywistości („Organizujemy sylwestry. Dowolne terminy”).
Kup Pypcie na języku w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Pypcie na języku
2789 użytkowników ma tytuł Pypcie na języku na półkach głównych- Przeczytane 1 989
- 2018 73
- 2019 49
- 2021 40
- Audiobooki 37

Opinie i dyskusje o książce Pypcie na języku
Felietony o tematyce językowej i nie tylko. Czytało mi się naprawdę smacznie.
I dodatkowy plus - książka pięknie wydana.
Felietony o tematyce językowej i nie tylko. Czytało mi się naprawdę smacznie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI dodatkowy plus - książka pięknie wydana.
Zaskakująco zabawna, a przy tym ciekawa i pouczająca (czegoż chcieć więcej). Nie sądziłam, że Rusinek obdarzony jest tak wspaniałym poczuciem humoru.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAch, cóż to była za frajda! Fenomenalna pozycja, na pewno nie dla każdego, ale dawno się tak dobrze nie bawiłam. Szkoda, że jest tak krótka. Autor pięknie mówi o języku, humorystycznie i z polotem.
Mam ochotę na więcej!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam ochotę na więcej!
Przyznam szczerze, że jestem mile zaskoczona tą książką. Nie znam dobrze Pana Rusinka, ale byłam przekonana, że należy On do osób mało przystępnych dla przeciętnego czytelnika. Być może przez wieloletnią znajomość z Wisławą Szymborską, założyłam, że Jego teksty będą pełne niedomówień czy zwrotów, które przyprawią mnie o ból głowy i w żaden sposób ich nie zrozumiem.
A tu proszę, niespodzianka, pełne kultury i humoru anegdoty są jak najbardziej przystępne dla literackiego szaraczka jak ja. Owszem, trzeba podkreślić wysoki poziom słownictwa, ale ani przez moment nie powoduje on skrępowania u odbiorcy.
I jeszcze dodatkowo miła barwa głosu Autora sprawiła, że z przyjemnością oddawałam się słuchaniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA tu...
ta książka to pralinka do codziennej kawy . Zbiór felietonów z językiem polskim w roli głównej . Czeka was ogromna dawka humoru , sarkazmu ale i lekkiego rozżewnienia. Zdecydowanie warto przeczytać. Osobiście wrócę na pewno do tej książki i to nie raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO tym, że język może przynieść dużo radości.
Jest to zbiór felietonów, w których autor przytacza wiele anegdotek, w których główną rolę pełnią ciekawe zjawiska i zagwozdki językowe. Niekoniecznie wynikają one z niewiedzy czy błędów, ale np. z niefortunnego doboru słów, które razem tworzą niezamierzenie komiczny efekt, czy z ich wieloznaczności. Autor zgromadził przykłady z codziennego życia, reklam, szyldów, komentarzy sportowych itp.
O tym, że język może przynieść dużo radości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to zbiór felietonów, w których autor przytacza wiele anegdotek, w których główną rolę pełnią ciekawe zjawiska i zagwozdki językowe. Niekoniecznie wynikają one z niewiedzy czy błędów, ale np. z niefortunnego doboru słów, które razem tworzą niezamierzenie komiczny efekt, czy z ich wieloznaczności. Autor zgromadził przykłady z...
Zbiór felietonów. Z racji na lata ich powstawania i publikacji (2013-2016),również lekka podróż w czasie :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisany przyjemnym językiem zbiór anegdot. Jednak ze względu na długość pojedynczych tekstów, zanim wsiąkłam w temat, już przechodziłam do kolejnej dykteryjki.
Wiele razy się uśmiechnąłem i zaśmiałem. Dobra książka, najlepiej czytana przez autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGratka dla wszystkich miłośników języka. Autor w humorystyczny, charakterystyczny dla siebie sposób komentuje otaczające go trendy lingwistyczne.
Polecam każdemu!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam każdemu!
Autor zabrał mnie w podróż po współczesnym języku polskim, zapewniając przy tym dawkę ironii i humoru.
Przeczytasz tu o potocznych zwrotach, zdrobnieniach i zabawach lingwistycznych, które, choć mogą wydawać się infantylizujące, pokazują próbę radzenia sobie z brutalnością rzeczywistości.
Ciekawee są także refleksje na temat kultury humoru i wpływu kamer i mikrofonów, na sposób wypowiadania się.
Została tu przeprowadzona analiza języka polskiego w najróżniejszych kontekstach – od gwary związanej z konsumpcją alkoholu, przez żargon wojskowy, aż po humor z zeszytów szkolnych. Podobały mi się trafne obserwacje na temat kalk językowych z angielskiego i regionalnych absurdów.
Autor z lekką kpiną, a jednocześnie z dużą erudycją ukazuje polszczyznę jako dynamiczny język, w którym dosłowność przeplata się z metaforą, a tradycja językowa ściera się z nowoczesnością.
Książka to prawdziwa uczta dla miłośników języka ale też każdego kto lubi literaturę faktu, która dostarcza wiele ciekawostek i nowej wiedzy– pełna „pypci” i anegdot, które sprawiają, że wielokrotnie podczas lektury się uśmiechnęłam i zaczęłam analizować omawiane tematy. Polecam, usatysfakcjonowała mnie ta lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo zbiór anegdot z językiem polskim w roli głównej. O absurdach językowych i aspektach, których nie analizujemy podczas komunikacji, a autor sarkastyczną narracją omawia zawiłości współczesnej polszczyzny.
Przeczytasz tu o potocznych zwrotach, zdrobnieniach i zabawach...