Ganbare! Warsztaty umierania

Kup Ganbare! Warsztaty umierania w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ganbare! Warsztaty umierania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ganbare! Warsztaty umierania

Fantastyczna rzecz.
Takie mini‑kompendium o tsunami z 2011 r.
Reportaż napisany w sposób poruszający, pokazujący kalejdoskop postaw, dramatów i bohaterstwa — ale bez przesadnej egzaltacji.
O tym temacie wiedziałam wcześniej naprawdę niewiele, więc tym bardziej świetnie mi się to czytało.

Fantastyczna rzecz.
Takie mini‑kompendium o tsunami z 2011 r.

Świetny reportaż. Podobało mi się wykorzystanie przez autorkę różnych gatunków. W jednym momencie śledzimy historie poszczególnych osób, a w drugim możemy się zapoznać z konkretna instrukcją przygotowania toalety bez wody. Niektóre rozdziały doprowadzały mnie do łez, przy inne zapierałam dech w piersiach. Sama różnorodność formy i długości rozdziałów sprawia, że ciężko się oderwać. Jedna z ciekawszych lektur jakie miałam ostatnio przyjemność czytać, mimo bardzo trudnej tematyki.

Bardzo dobrze skrojony reportaż, zachowujący równowagę między faktami a emocjami. Poruszający (acz wyważony i nieprzesadzony) obraz ludzkiej tragedii, heroizmu i siły.

5406 użytkowników ma tytuł Ganbare! Warsztaty umierania na półkach głównych
816 użytkowników ma tytuł Ganbare! Warsztaty umierania na półkach dodatkowych

Okładka książki Ziarno granatu. Mitologia według kobiet Katarzyna Boni, Elżbieta Cherezińska, Julia Fiedorczuk, Agnieszka Jelonek, Renata Lis, Weronika Murek, Grażyna Plebanek, Joanna Rudniańska, Barbara Sadurska, Dominika Słowik, Aleksandra Zbroja, Aleksandra Zielińska
Okładka książki Ośmiornica Zośka Katarzyna Boni, Marcin Minor
Ośmiornica Zośka Katarzyna Boni, Marcin Minor
Okładka książki Nadzieja Joanna Bator, Waldemar Bawołek, Grzegorz Bogdał, Katarzyna Boni, Wojciech Chmielarz, Sylwia Chutnik, Jacek Dehnel, Julia Fiedorczuk, Natalia Fiedorczuk, Joanna Gierak-Onoszko, Mikołaj Grynberg, Magdalena Grzebałkowska, Ignacy Karpowicz, Urszula Kozioł, Hanna Krall, Małgorzata Lebda, Ewa Lipska, Jarosław Mikołajewski, Andrzej Muszyński, Wiesław Myśliwski, Jacek Napiórkowski, Łukasz Orbitowski, Magdalena Parys, Grażyna Plebanek, Małgorzata Rejmer, Paweł Piotr Reszka, Agata Romaniuk, Paweł Sajewicz, Dominika Słowik, Jerzy Sosnowski, Filip Springer, Andrzej Stasiuk, Juliusz Strachota, Ziemowit Szczerek, Mariusz Szczygieł, Olga Tokarczuk, Przemysław Truściński, Grzegorz Uzdański, Krzysztof Varga, Adam Wajrak, Ilona Wiśniewska, Aleksandra Zielińska
Okładka książki Azja 2. Opowieści podróżne Katarzyna Boni, Max Cegielski, Dorota Chojnowska, Iga Cichoń, Dariusz Fedor, Tomasz Fedor, Magdalena Gołębiowska, Rafał Grądzki, Jacek Konieczny, Magdalena Konik, Piotr Lipiński, Magdalena Rittenhouse, Barbara Rusinek, Michał Rusinek, Bartek Sabela, Paweł Smoleński, Katarzyna Stachyra, Piotr Tomza, Beata Wasilewska, Paulina Wilk
Okładka książki Azja. Opowieści podróżne Anna Alboth, Katarzyna Boni, Max Cegielski, Natasza Goerke, Tomasz Grzywaczewski, Wojciech Jagielski, Robert "Robb" Maciąg, Piotr Malczewski, Arun Milcarz, Piotr Milewski, Marek Pernal, Paweł Smoleński, Krzysztof Środa, Andrzej Stasiuk, Ziemowit Szczerek, Paulina Wilk

Cytaty z książki Ganbare! Warsztaty umierania