Ganbare! Warsztaty umierania
- reportaż
- Agora
- 2016-06-09
- 2016-06-09
- Japonia katastrofa literatura faktu reportaż samotność społeczeństwo śmierć trauma trzęsienie ziemi tsunami wspomnienia
- Inne
Kiedy w Japonii chcesz kogoś zmotywować do działania, wołasz Ganbare! – „Daj z siebie wszystko! Trzymaj się! Dasz radę!”. Od 2011 roku to okrzyk, który na zniszczonej północy Japonii słychać wszędzie. Niektórzy mówią, że mają już go dosyć.
„Ganbare!” to opowieść o kraju, gdzie zagrożenie katastrofą stało się normą, a normalne życie jest podszyte widmem śmierci. I o ludziach, którzy pięć lat po trzęsieniu ziemi, tsunami i wybuchu w elektrowni jądrowej próbują poradzić sobie w nowej rzeczywistości. Niektórzy z nich nauczyli się nurkować i wciąż szukają szczątków bliskich na dnie morza. Inni, ignorując zagrożenie, usiłują żyć w napromieniowanym świecie, jakby nic się nie stało. Jeszcze inni rozmawiają z duchami. Albo zapisują się na warsztaty umierania.
- 2 520
- 2 337
Reportaż (czy też właściwie zbiór reportaży) spiętych wspólną klamrą tematyczną jaką jest trzęsienie ziemi w japońskim regionie Tōhoku w 2011 roku (to samo, które było przyczynkiem do katastrofy jądrowej w Fukushimie). Ciekawą sprawą jest, że japońska kultura raczej zalicza się do tych zimnych i zamkniętych, same opisywane wydarzenia wesołe bynajmniej nie są, a książka mimo to emanuje ciepłem i empatią. Zagląda tym samym w zakamarki japońskiej duszy, których nie spodziewali by się być może sami Japończycy. Dla miłośników japońskiej kutury jazda obowiązkowa, reszta może się spodziewać po prostu bardzo dobrego reportażu z ezgotycznego kraju.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest łatwo pisać o tragediach bez patosu, a tutaj się udało. Reportaż jest przejmujący, a zarazem ciepły i otulający. Wyzwala empatie i zrozumienie. Bardzo przybliżył mi tematykę tsunami, które mnie totalnie przeraża. W książce autorka umiescila dostateczną liczbę faktów aby zrozumieć 3 katastrofy Japonii z 2011 roku ale nie być przytłoczonym suchymi informacjami - zamiast tego wchodzimy do domów i w głowy zwykłych mieszkańców - odbiorców tragedii.
Nie jest łatwo pisać o tragediach bez patosu, a tutaj się udało. Reportaż jest przejmujący, a zarazem ciepły i otulający. Wyzwala empatie i zrozumienie. Bardzo przybliżył mi tematykę tsunami, które mnie totalnie przeraża. W książce autorka umiescila dostateczną liczbę faktów aby zrozumieć 3 katastrofy Japonii z 2011 roku ale nie być przytłoczonym suchymi informacjami -...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze pokazuje różne oblicza śmierci, różne podejście do życia i to jak ludzie działają w obliczu katastrofy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisana świetnie, czyta się zaskakująco szybko. To bardzo wartościowa lektura, mocno uświadamiająca.
Książkę przeczytałem, jednak miałem wiele chwil zawahania. Czytałem na przemian z innymi i myślę, że właśnie dlatego dotrwałem do końca. Połowa opowieści autorki jakoś mnie nie zachwyciła, dopiero od momentu działu związanego z elektrownią jądrową chętniej sięgałem po ten egzemplarz. Napisana ciekawie, możemy poczuć się przez rozmowy z Japończykami jakbyśmy to my siedzieli obok i słuchali ich opowieści. Książka na pewno nie dla każdego, może dlatego, że nigdy Japonia mnie nie zachwycała, a po książkę sięgnąłem ze względu na super oceny czytelników.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZanim zacząłem czytać książkę - przeczytałem opinie, które zniechęcają do sięgnięcia po pozycję. Kiedy zacząłem czytać, potrzebowałem chwili by przyzwyczaić się do tematyki - katastrofy, umieranie i specyficzne podejście do życia Japończyków nie ułatwiają tego procesu. Z każdym rozdziałem było coraz lepiej. Artykuły (?),reportaże są bardzo dobrze napisane, czasami przypominały mi styl M. Szczygła. Najbardziej podobały mi się te związane z awarią w elektrowni jądrowej w Fukushimie oraz wydarzeniami już po. Nie spodziewałem się, że mimo tak dużej odległości w czasie i miejscu mogą przypominać to, co działo się w Czarnobylu. Ostatni reportaż pozostawia z głębokimi przemyśleniami, nadal nie wiem "jaką kartkę bym zostawił na koniec". Gorąco polecam
Zanim zacząłem czytać książkę - przeczytałem opinie, które zniechęcają do sięgnięcia po pozycję. Kiedy zacząłem czytać, potrzebowałem chwili by przyzwyczaić się do tematyki - katastrofy, umieranie i specyficzne podejście do życia Japończyków nie ułatwiają tego procesu. Z każdym rozdziałem było coraz lepiej. Artykuły (?),reportaże są bardzo dobrze napisane, czasami...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to4/10 to i tak dużo, robiłam kilka podejść do tej książki, żeby ją dokończyć czytać........forma przekazu i niektóre rozdziały sprawiały, że poprostu męczyłam się z tą książką...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSmutny reportaż o przemijaniu. Daje do myślenia. Jest dość specyficznie napisany, trochę "poetycko". Według mnie bardzo to pasuje do japońskości ale nie wszystkim siadzie taki styl. Na pewno warto
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka porusza bardzo trudne tematy i w związku z tym nie będzie do przełknięcia dla każdego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka do czytania małymi porcjami. Zamyka dramat ludzki w krótszych lub dłuższych migawkach. Warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, dużo emocji, zmusza do refleksji
Świetna książka, dużo emocji, zmusza do refleksji