Księżyc z peweksu. O luksusie w PRL

Tagi:
literatura polska reportaż PRL Polska

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 4 (52) / kwiecień 2022 Marek M. Berezowski, Aleksandra Boćkowska, Sebastian Cichocki, Iwona El Tanbouli-Jabłońska, Kateryna Kałytko, Marta Klimowicz, Jarosław Kociszewski, Karolina Lewestam, Jakub Małecki, Marian Misiak, Magdalena Moskal, Mateusz Roesler, Zofia Sawicka, Wasyl Stus, Marcin Wicha, Serhij Żadan
Pismo. Magazyn... Marek M. Berezowski...
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 2 (26) / luty 2020 Bartek Barczyk, Aleksandra Boćkowska, Tad Friend, Misia Furtak, Maciej Jakubowiak, Szczepan Kopyt, Zuzanna Kowalczyk, Katherine Mansfield, Joanna Mikulska, Marcin Napiórkowski, Wojciech Nowicki, Michał Potocki, Anna Sekułowicz, Agata Sikora, Filip Springer, Katarzyna Szyngiera, Wei Wang, Marcin Wicha, Mirosław Wlekły
Pismo. Magazyn... Bartek Barczyk, Ale...

Oficjalne recenzje i

Powszednie delikatesy

719 1 155

Dla mnie - bardzo interesujące.

Dla mnie - bardzo interesujące.

Uznam, że przeczytałam, choć będzie to naciągane. Przeczytałam połowę, resztę przekartkowałam, zatrzymując się na co ciekawszych fragmentach. Zlepek wspomnień różnych osób o czasach PRL-u podzielone na jakieś rozdziały, ale nie bardzo wiadomo wg jakiego klucza. Autorka niestety "nie udźwignęła" tematu tworząc okropnie męczący tekst, szkoda, bo temat sam w sobie jest bardzo ciekawy.

więcej Pokaż mimo to

W czasach PRLu wszystko było na wystawie, ale niczego nie można było kupić. Za butelkę wódki można było więcej załatwić, niż za pieniądze. Żeby zebrać jeden komplet, trzeba było kupić trzy. Takie to były czasy, gdy stojąc w kolejce odmarzały nosy a w sercu tliła się nadzieja, że uda się dostać ostatni serwis z półki.

Straszny chaos, co chwilę gubiłam wątek, pełno postaci które się po prostu nagle pojawiają nie wiadomo skąd.

Świetna pozycja, jako że moje urodzenie przypadło na końcówkę PRLu- mam bardzo mgliste pojęcie o tym jak wyglądało życie w tamtych latach. Pozycja ogromnie ciekawa- zawierająca mnóstwo anegdot- świetna. Mimo to nie byłam w stanie jej szybko przeczytać- brałam ją po kawałeczku.

Według wyobrażenia ludzi mojego pokolenia (urodzonego w latach dziewięćdziesiątych) czasy poprzedniego ustroju pod względem materialnym to przede wszystkim trudności w zdobywaniu przedmiotów codziennego użytku, w związku z czym produkty luksusowe znane były tylko z filmów. Jednak nie znaczy to, że nikomu nie dało się ,,oszukać” systemu promującego równość materialną i zdobyć coś ekskluzywnego (głównie z zachodu Europy). Autorka starała się także pokazać nam, że luksusem może być także władza czy życie zgodne z etykietą dawnej sfery wyższej.
Pierwszy rozdział przenosi nas do Gdyni w środowisko marynarzy i jest to jeden z tematów, których się spodziewałem. Poznajemy osiedle domków wybudowanych za pieniądze z przemyconych dóbr deficytowych (bardzo ciekawie opisane zostały metody handlu zagranicznego i ukrywania przedmiotów) i zamkniętą społeczność je zamieszkującą. Już tutaj widzimy względność luksusu, który zawsze zależy od średniego poziomu zamożności społeczeństwa i chęć wybicia się.
W następnych rozdziałach zostaje poruszony temat możliwości przestrzegania zwyczajów i znajomości kultury dawnej arystokracji jako luksusu w czasie wojny ideologicznej. U mnie te starania wywołały jednocześnie podziw dzięki uporowi, ale też i wrażenie próby zatrzymania procesu zmian obyczajów, które muszą się dokonać. W obydwu rozdziałach opisane zostały społeczności trzymające ze sobą i upewniające się w słuszności swojego zachowania.
Kolejne poruszone zagadnienia to wysoki poziom życia na Górnym Śląsku (dzięki eksportowi węgla) oraz hotelom dla zagranicznych gości. Także te rozdziały były ciekawe, natomiast nie przekonały mnie opisy polityki i walki poszczególnych frakcji PZPR. Reporterka uznała pewnie, że czytelnik dobrze zna poszczególne postacie i ustrój polityczny, więc zarzuca nas nazwiskami działaczy i nazwami różnych departamentów. Ja czułem się w tej części przytłoczony, a poza tym nie jest to tematyka, której bym w tej książce oczekiwał.
Największą wartością książki było dla mnie przybliżenie różnych dziwnych sposobów sterowania gospodarką, przez które nie miała prawa być sprawna i rodziła absurdy oraz konieczność kombinowania. Wywoływało to także różne przekonania u obywateli jak np. Brak marzeń o luksusie, którego przejawy były nierealne. Udanym pomysłem było oddanie głosu w końcówce różnym historykom i socjologom, którzy starali się wysnuć wnioski z przedstawionych w głównej części zjawisk. Gdyby w książce było mniej intryg polityków, a w zamian więcej opisu wpływu ich zarządzeń na dobrobyt obywateli ocena byłaby wyższa.

więcej Pokaż mimo to

Niezwykle interesująca pozycja, ale okropnie chaotyczna-i to niestety sprawiło, że nie byłam w stanie dokończyć.

Przegląd luksusów PRLu - hotele Orbis, talony na samochody, marynarskie dewizy i górnicze przywileje. Historyczne, nostalgiczne.

Książka sprawia wrażenie surowego projektu - dużo ciekawostek, faktów pomijanych w innych analizach/reportażach, smaczków - szkoda, że nie zostało to ujęte w lepszą formę. Trudno mi ocenić, czy to brak warsztatu, czy brak chęci.

Fajny temat, ale forma ciężka.

Fajny temat, ale forma ciężka.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać