Gdyby był ze mną

Okładka książki Gdyby był ze mną
Laura Nowlin Wydawnictwo: Moondrive Cykl: The Instant (tom 1) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
The Instant (tom 1)
If He Had Been with Me
2023-05-17
2023-05-17
2013-04-01
Alka Konieczka

Kup Gdyby był ze mną w ulubionej księgarnii

Gdyby był ze mną

Oceny książki Gdyby był ze mną

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdyby był ze mną

TOTALNIE nie rozumiem dlaczego ludzie na tik toku tak się tym zachwycali. Przez większość książki po prostu się nudziłam, a końcówka tak abstrakcyjna... totalnie mnie nie ujęła.

Fajna w tej ksiażce jest ta inna formuła narracyjna. Szarpana, epizodyczna, stronnicza. Całość opowieści budujemy z cząstek, łaczymy kropki na bieżąco. Mocny koniec, może nawet za mocny i za szybko przygniatający. Ciekawi mnie jak autorka pociągnęła to dalej. Może sprawdzę.

Zrobiło mnie to zaskakujące zakończenie! Bo przecież nie każda książka musi mieć dobre zakończenie!

2654 użytkowników ma tytuł Gdyby był ze mną na półkach głównych
506 użytkowników ma tytuł Gdyby był ze mną na półkach dodatkowych

Laura Nowlin
Laura Nowlin
Laura Nowlin jest autorką bestsellerów NYT. Posiada tytuł licencjata z języka angielskiego z specjalizacją w kreatywnym pisaniu na Uniwersytecie Stanowym Missouri. Kiedy nie siedzi w domu, męcząc się nad własnymi powieściami, Laura pracuje w bibliotece publicznej, gdzie klienci dają jej mnóstwo inspiracji do pisania. Mieszka z rodziną w St. Louis.

My Beloved Monster Marta Łabęcka
My Beloved Monster
Marta Łabęcka
„My Beloved Monster” Marty Łabęckiej to moja druga książka tej autorki i mam wrażenie, że powoli staje się ona jedną z moich ulubionych — oby tylko nie zapeszyć! Norwood w Karolinie Północnej uchodziło za najspokojniejsze miejsce na świecie. Mieszkańcy doskonale się znali, wiedzieli o sobie niemal wszystko — dzielili ze sobą zarówno radości, jak i smutki. W takim miejscu przecież nie dzieje się nic złego… przynajmniej tak powtarzali dorośli z pełnym przekonaniem. Dla młodzieży jednak ta sielanka była po prostu nudna. Aż do dnia, w którym Chadwick Myers postanowił zburzyć ten spokój i wymierzył broń w swoich najlepszych przyjaciół. Nieobecność w szkole jego dziewczyny, Holly Wilson, sprawia, że w oczach mieszkańców staje się ona współwinna tej tragedii. Nagle Norwood trafia na pierwsze strony gazet w całej Ameryce, a pytania zaczynają się mnożyć.
Co tak naprawdę wydarzyło się tamtego dnia?
Czy Chadwick Myers naprawdę jest potworem, za jakiego mają go wszyscy?
I czy Holly uda się odkryć prawdę? . Ogromne brawa dla autorki za sam pomysł na historię oraz za to, jak poprowadziła fabułę. Mimo że książka jest naprawdę spora, akcja ani na moment nie zwalnia — jest dynamiczna, momentami zawiła i potrafi wciągnąć. To literatura młodzieżowa, więc oczywiście znajdziemy tu wątek romantyczny, ale zdecydowanie nie tylko. W książce pojawiają się również elementy kryminału, a nawet thrillera, co sprawia, że historia jest dużo bardziej wielowymiarowa. Muszę przyznać, że dość szybko zaczęłam podejrzewać, kto może stać za całym zamieszaniem, ale mimo to plot twist i tak okazał się ciekawy — nie wszystko przewidziałam, a sama książka potrafi jeszcze zaskoczyć… Na plus zdecydowanie:�– bardzo ciekawy pomysł na fabułę�– szybka, momentami zawiła akcja�– interesujący bohaterowie�– styl pisania autorki, który bardzo mi odpowiada Jedynym minusem była dla mnie chwilami zbyt duża melodramatyczność, szczególnie w relacji Holly – Samantha – Olivia. Momentami miałam wrażenie, że emocji jest trochę za dużo, ale nie chcę się nad tym rozwodzić, żeby niczego wam nie zaspoilerować. 😅 Podsumowując — bardzo dobrze bawiłam się podczas czytania i z pewnością sięgnę po kolejne książki Marty Łabęckiej.
wybitnamarzycielka - awatar wybitnamarzycielka
oceniła na816 dni temu
Z tej strony Sam Dustin Thao
Z tej strony Sam
Dustin Thao
@rewi.books Lubicie barwione brzegi książek? Ja je uwielbiam, więc kiedy tylko zobaczyłam to wydanie, wiedziałam, że prędzej czy później musi trafić na moją półkę. Historia opowiada o młodej dziewczynie imieniem Clare. Jej życie wydaje się poukładane ma plany, marzenia i ukochaną osobę u boku. Razem ze swoim chłopakiem, Samem, snują wspólną przyszłość. Niestety wszystko nagle się zmienia, gdy dochodzi do tragicznego wypadku, w którym Sam ginie. W jednej chwili świat Clare rozpada się na kawałki. Dziewczyna nie potrafi pogodzić się z ogromem tej straty. Tęsknota, ból i pustka stają się jej codziennością. W akcie desperacji, chcąc jeszcze choć raz usłyszeć głos ukochanego, postanawia zadzwonić na jego numer. I wtedy dzieje się coś zupełnie nieoczekiwanego — ktoś odbiera. Po drugiej stronie słyszy Sama. Od tego momentu zaczyna się seria rozmów, które wydają się jednocześnie nierealne i niezwykle poruszające. To kontakt, który nie powinien mieć miejsca, a jednak się pojawia. Każda rozmowa daje nadzieję, ale też rodzi pytania i wątpliwości. Bo przecież wszystko kiedyś musi się skończyć… Muszę przyznać, że mam bardzo mieszane odczucia co do tej historii. Z jednej strony pomysł na fabułę jest naprawdę ciekawy i ma w sobie ogromny potencjał. Zapowiada się jako wzruszająca, emocjonalna opowieść o stracie, tęsknocie i próbie poradzenia sobie z odejściem bliskiej osoby. Z drugiej strony , czegoś mi tutaj zabrakło. Owszem, książkę czytało mi się całkiem dobrze i stosunkowo szybko przez nią przeszłam, ale nie wywołała we mnie takich emocji, jakich się spodziewałam. Po całym szumie wokół tej historii liczyłam na coś, co naprawdę mnie poruszy, zostawi ślad i na długo zapadnie w pamięć. Niestety tak się nie stało. To jedna z tych książek, które są „w porządku”, ale nie zostają z czytelnikiem na dłużej. Mam wrażenie, że potencjał tej historii nie został w pełni wykorzystany , a szkoda. Podsumowując — to nie była zła książka, ale zdecydowanie spodziewałam się po niej czegoś więcej.
ReWiBooks - awatar ReWiBooks
Summer Love Ula Buchacz
Summer Love
Ula Buchacz
Książka o nastolatkach, wakacjach, nowej dziewczynie w miasteczku i przystojniaku o błękitnych oczach, gdzie nienawiść przeradza się w piękną historię miłosną. Brzmi banalnie, jak utarty schemat i najpewniej tak właśnie jest. Jednak polemizowałabym w kwestii tego, czy to minus. 😏 Powieści young adult, mające swój początek na wattpadzie bardzo często zaczynają się i ciągną długo tym właśnie schematem, że przystojny chłopak jest opryskliwy, sarkastyczny, wręcz niemiły, a jednocześnie odkrywamy jego wnętrze, burzymy mury, którymi się obstawił i odkrywamy jego wrażliwość i tajemnice. Tutaj nie jest inaczej, a mimo tego działa to i wciąga prawie, że od pierwszych rozdziałów. Na początku, kiedy zaczęłam czytać miałam wrażenie, że sposób pisania jest infantylny i że raczej nie odnajdę się w tej dziecinnej historii, po czasie jednak rozdziały chłonęłam raz za razem i czasem nie mogłam się oderwać, czekając co będzie dalej. 📖 Dość szybko dostajemy sygnał, że główny sprawca całego zamieszania coś ukrywa i praktycznie od razu domyśliłam się o co chodzi, nie zepsuło mi to jednak frajdy z dalszego poznawania historii. ✨ Summer Love jest napisana bardzo lekkim językiem, przez co czyta się bardzo szybko i przyjemnie, głównych bohaterów da się polubić i kibicować im, choć oczywiście czasem zachowują się irracjonalnie i jak rozwydrzone dzieci. Całość jest naprawdę przyjemną nastoletnią historią miłosną z letnią młodzieńczą zabawą, iskrzącą chemią okraszoną sarkazmem, niezbyt tajemniczą tajemnicą Coltona i ciężkimi przeżyciami rodzinnymi Summer, z którymi nie do końca potrafi się uporać. Zakończenie staje się bardziej poważne niż cała książka, która nie próbowała taka być. Choć nawet w tych poważnych momentach pojawiają się wątki, które śmieszą. Bardzo podobał mi się fragment, gdzie Colton zorganizował z Summer wszystkie momenty, które przeżyli razem, a także orkiestra z YMCA. Zakończenie czytałam z przerwami bo tak płakałam, że myślałam, że w ogóle nie uda mi się skończyć. 🤧 Najbardziej złamała mnie jednak ostateczna końcówka z pocztą głosową. 💔 Podsumowując mi się bardzo podobała jako lekka powieść o nastoletniej miłości, z dość smutnym twistem na końcu. Ja to widziałam oczami wyobraźni jako niezłą ekranizację, która jako serial zrobiłaby pewnie viral na miarę Tego Lata Stałam się Piękna. 😅
Refleksjonistka - awatar Refleksjonistka
oceniła na81 miesiąc temu
Ostatni dzień lata Aleksandra Muraszka
Ostatni dzień lata
Aleksandra Muraszka
,,Ostatni dzień lata"- Aleksandra Muraszka • 5/5⭐ Evelyn nie ma łatwego życia, dlatego żeby jeszcze bardziej go nie utrudniać, stara się unikać ludzi i problemów, które wiążą się z relacjami z nimi. Naprawde jej sie to udaje, aż do felernego momentu, w którym ktoś dojrzał jej skorupę i dostał się do wnętrza. Był to nie kto inny jak Laurent, nowy uczeń, który zauważał więcej niż ktokolwiek inny a to przerażało ją najbardziej. Oboje stali się dla siebie powietrzem, bez którego nie wyobrażali sobie życia i elementem, który pomagał im nawzajem się napędzać. Zbliżający się ostatni dzień lata miał nabrać dla nich zupełnie innego znaczenia i tego na pewno się nie spodziewacie. Cudowne, piękne, wzruszające, niespodziewane i mogłabym tak wymieniać w kółko, ale i tak by nie wystarczyło, bo nie ma takich słów którymi mogłabym to opisać wystarczająco. Jeśli jeszcze tego nie czytaliście to jak najszybciej to zmieńcie bo tracicie coś naprawdę wspaniałego. Historia która wzrusza do łez nawet najtwardszych ale i zapewni wam masę humoru, więc obowiązkowe wyposażenie to husteczki i popcorn bo niektóre kwestie to naprawdę absolutne kino. Dość specyficzny styl poprowadzenia książki ale jak dla mnie naprawdę na plus, bo żeby dowiedzieć sie o czym tak naprawdę czytasz musisz dotrzeć do samiutkiego końca historii. Proste co nie? Szczególnie że z taką fabułą i bohaterami jest to czysta przyjemność. Bardzo podobało mi się to, że czytając kolejne rozdziały trafiało się na smaczki które były poruszane w poprzednich, przez co odkrywało się więcej szczegółów łącząc wątki. No coś wspaniałego. Do tego gwarantuje wam, że Laurenta nie da się nie pokochać więc jeśli szukacie książki z kolejnym bohaterem do ubóstwiania to wręcz musicie po nią sięgnąć, przecież takich ukochanych nigdy za wiele🤭. Historia pokaże wam jak silna może być miłość i jak wiele może pokonać, nawet jeśli wydaje się, że coś jest nie do przeskoczenia. Pomimo przeciwności i nie zawsze pięknych chwil, bohaterowie i tak potrafią się odnaleźć aby pomóc sobie na wzajem. Zakończenie może zmieść was z planszy i rozłożyć na kawałki. Ja totalnie sie go nie spodziewałam i zarywając nockę, nie mysłałam że aż tak ciężko będzie mi to przyjąć, a w efekcie tak trudno zasnąć z nim nad głową. Powiem tak, nic tylko brać, jeśli jeszcze jej nie czytaliście to nie wiem co robiliście tak długo. Buziaczki 😘
BookAsia - awatar BookAsia
oceniła na104 miesiące temu
Let me in Natalia Fromuth
Let me in
Natalia Fromuth
🌹𝐿𝑒𝑡 𝑀𝑒 𝐼𝑛 [𝑆𝑒𝑟𝑖𝑎 𝑂𝑛 𝑇ℎ𝑒 𝐼𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒 𝑇𝑜𝑚 𝟷]🌹 🌹ɴᴀᴛᴀʟɪᴀ “ʙʀɪᴅᴠᴠ” ꜰʀᴏᴍᴜᴛʜ🥀 🥀𝚆𝚢𝚍𝚊𝚠𝚗𝚒𝚌𝚝𝚠𝚘 𝙱𝚎𝚈𝚊🥀 ℚ: Macie autorkę, gdzie jedną książkę nienawidzicie a drugą kochacie? ♫︎ʜᴀʟꜰ ᴀ ʜᴇᴀʀᴛ ~ ᴏɴᴇ ᴅɪʀᴇᴄᴛɪᴏɴ♫︎ 💚Ale my wiedzieliśmy, że razem nic nam nie groziło. Byliśmy siłą, która pokonywała wszelkie trudności. Jak Batman i Robin, jak Bonnie i Clyde, jak Romeo i Julia.💚 ✰✰✰✰✰/✰✰✰✰✰ ⤳ Literatura Young Adult ⤳ Charlotte ⤳ Pokazanie siebie jako sztuka ⤳ Zakazana Miłość ⤳ Second Chance «𝐷𝑒𝑑𝑦𝑘𝑎𝑐𝑗𝑎: Chłopakowi, który wyciągnął mnie z bezludnej wyspy. I wszystkim tym którzy w niej tkwią.» |ᴋɪʟᴋᴀ ꜱᴌᴏ́ᴡ ᴏ ᴀᴜᴛᴏʀᴄᴇ| • W wieku 13 lat zdała sobie sprawę, że świat to zbiór opowieści. Zaczęła tworzyć własne, aby stać się jego częścią. 𝑽𝒊𝒏𝒄𝒆𝒏𝒕 𝑽𝒂𝒏 𝑮𝒐𝒈𝒉 𝒔𝒊𝒂𝒅𝒂 𝒑𝒓𝒛𝒚 𝒅𝒛𝒊𝒆𝒘𝒊𝒂̨𝒕𝒚𝒎 𝒔𝒕𝒐𝒍𝒊𝒌𝒖 𝒌𝒂𝒛̇𝒅𝒆𝒈𝒐 𝒅𝒏𝒊𝒂... 𝓕𝓪𝓫𝓾ł𝓪: ༄ Layla to dziewczyna, która trzyma się ustalonych przez samą siebie zasad. Wszystko, czym się zajmuje, musi być zrobione perfekcyjnie. Każda zmierzająca w nieoczekiwanym kierunku sytuacja zostaje natychmiast opanowana, okiełznana i skierowana na właściwe tory. ༄ W życiu Layli nie ma miejsca na zabawę, beztroskę ani spędzanie dni w towarzystwie rówieśników. W jej głowie są tylko cele i plany. ༄ Wkrótce jednak dziewczyna przekonuje się, że nie wszystko można kontrolować. Poukładany, odmierzany z zegarkiem w ręku czas po raz pierwszy zwolni w dniu, w którym kawiarnię jej mamy odwiedzi pewien nonszalancki chłopak. „Vincent van Gogh” ~ tak zażartuję Layla, zanim postawi przed nim czekoladowe ciastko z dużą ilością bitej śmietany… 𝓑𝓸𝓱𝓪𝓽𝓮𝓻𝓸𝔀𝓲𝓮 𝓟𝓲𝓮𝓻𝔀𝓼𝔃𝓸𝓹𝓵𝓪𝓷𝓸𝔀𝓲: ༄ Layla Farley ~ pracuję w kawiarni, pachnie kawą. ༄ Aidan “Vincent Van Gogh” Hayes ~ wyraża siebie za pomocą murali. 𝓜𝓸𝓳𝓪 𝓸𝓹𝓲𝓷𝓲𝓪: ༄ Cieszę się, że postanowiłam dać tej autorce szansę, przeczytałam od niej “Cynthię” i nie jestem zwolenniczką tego tytułu. ༄ Natomiast przy 𝐿𝑒𝑡 𝑀𝑒 𝐼𝑛 wkręciłam się w całość, czułam się jakbym była w świecie obrazów, pędzla oraz kawy. Tutaj wszystko działo się w odpowiednim tempie. ༄ Wątek Drugiej Szansy jest motywem,który już się nudzi ~ ale tutaj, jest to tak pięknie jest opisane. ༄ Layla i Aidan są kolorowi, barwni i nie są monotonii. Poczułam się, jakbym żyła w tej historii razem z bohaterami. ༄ Pióro Natalki, jest dla mnie ciekawe i na pewno dla młodszych osób. Chociaż na początku się nie polubiłam, to teraz jestem zakochana. Zobaczymy jak przy innych książkach. ༄ Książka idealna dla osób, które lubią sztukę i kawę. Iskierki nie zabrakło i wielbię tę powieść za to. Natomiast nie było u mnie emocji przy czytaniu tej historii, ༄ Czy polecam? Zdecydowanie Tak. ❦︎sᴇᴇ ʏᴏᴜ sᴏᴏɴ • ɴᴀᴠɪx❦︎
navixczyta - awatar navixczyta
oceniła na103 miesiące temu
The Wave Monika Rutka
The Wave
Monika Rutka
🅁🄴🄲🄴🄽🅉🄹🄰 𝚃𝚢𝚝𝚞ł: '𝚃𝚑𝚎 𝚆𝚊𝚟𝚎' 𝙰𝚞𝚝𝚘𝚛: 𝙼𝚘𝚗𝚒𝚔𝚊 𝚁𝚞𝚝𝚔𝚊 @monikarutka 𝚆𝚢𝚍𝚊𝚠𝚗𝚒𝚌𝚝𝚠𝚘: @wydawnictwo.beya ... ,,The Wave'' to poruszająca książka, w której zgłębiane są tematy w powojennej angielskiej rzeczywistości, o miłości, tęsknocie i trudnych wyborach. Jest to dosyć mroczna historia, w której wątek psychologiczny i kryminalny odgrywa główną rolę, ale nie brakuje tu również historii miłosnej Hermana i Florence. I choć na co dzień nie czytam takich książek, to ta pozycja naprawdę mocno mnie wciągnęła. Lekki styl autorki powoduje, że książkę czyta się przyjemnie, ale wątek kryminalny powodujący napięcie, zatrzymuje na moment, by zastanowić się, czy któryś z bohaterów coś ukrywa. W książce występuje kilka wielowymiarowych postaci, ale skupię się na dwojgu głównych, których łączy skomplikowana przeszłość i trudna, niejednoznaczna więź. Herman, to postać bardzo spokojna, jako weteran wojenny naznaczona doświadczeniami, jego chłód i dystans jednak kryją wrażliwość i potrzebę bliskości. Florence, z początku irytująca postać, z czasem, gdy odkrywa pewne karty, robi mi się jej po prostu żal, więc tym bardziej cieszę się, gdy na jej drodze staje Herman. I choć gra twardą i nieprzystępną to również kryje pewną subtelność i wrażliwość. Fabuła rozwija się dosyć spokojnie, skupiając się na psychologicznych aspektach postaci niż na dynamicznych wydarzeniach. To historia o wewnętrznych rozterkach w czasach powojennych oraz tajemnicach rodzinnych, które zmuszają do konfrontacji z samym sobą. Książka ma bardzo intymny i refleksyjny charakter, a całość historii skłania do przemyśleń nad relacjami międzyludzkimi oraz własnymi emocjami. 🤎
popisana_strona - awatar popisana_strona
oceniła na710 dni temu

Cytaty z książki Gdyby był ze mną