33 dni prawdy

- Detektyw David Ross (tom 1)
- Wydawnictwo Vectra
- 2015-03-09
- 2015-03-09
Gdy Dona Jonson – mieszkanka spokojnego osiedla w Cleveland – wraca do domu i otwiera drzwi, strach paraliżuje jej ciało. Nie jest w stanie zrobić kroku. To, co widzi, budzi w niej demony przeszłości. Rozpoznając za oknem sylwetkę mężczyzny, barykaduje się i próbuje wezwać pomoc.
Dwa dni później policja znajduje jej ciało w wannie. Jedynym śladem mogącym rzucić światło na okoliczności jej śmierci staje się dwudziestoletnia fotografia, na której ta sama kobieta stoi w zakonnym habicie pośrodku grupki małych dzieci. Trop prowadzi do sierocińca, w którym pracowała przed wieloma laty.
W czasie trwania śledztwa zaczynają ginąć kolejne osoby. Początkowo prosta sprawa z czasem się komplikuje i na światło dzienne wychodzą przerażające fakty. Dwaj detektywi z wydziału zabójstw – James Adams i David Ross – szybko uświadamiają sobie, że ostateczna prawda została przed nimi ukryta znacznie głębiej, niż na początku sądzili.
- I bardzo dobrze! Oby się wykrwawiał jak najdłużej!
74-77/100/23 Seria: Detektyw David Ross, „33 dni prawdy”, „Tetragon”, „Horyzont umysłu”, „Efektor”, Thomas Arnold- kryminał sensacja. Przeczytałam całość licząc, że kolejna część będzie lepsza, jednak nie tym razem. Dużo- przekombinowanych wątków, momentami ni składu, ni ładu. Pomysł ciekawy, ale jak dla mnie za dużo mało prawdopodobnych sytuacji z tych: „zabili go i uciekł”. Może Tobie przypadnie, ja na razie „odpoczywam” od autora.
więcej Pokaż mimo toCały czas podczas czytania musiałam sobie przypominać, że tę książkę napisał POLAK. Coś niesamowitego!! Wielki szacun, bo czytając nie czuło się, że to “amerykanizowanie się” jest jakieś sztuczne czy udziwnione, bo facet strasznie chce być amerykańskim autorem bestsellerów, ale umówmy się mu to nie wychodzi. Temu Panu akurat wyszło i to znakomicie. I to piszę bez szydery. Kolejne bardzo pozytywne zaskoczenie w postaci książki kupionej zupełnie w ciemno. Pomysł na fabułę też, musze przyznać bardzo zmyślny i nie naciągany. Wątków jest kilka, pozornie nie są one ze sobą związane a łączą je w całość detektywi prowadzący te sprawy. Będzie sierociniec, będą prawnicy, będą też zwykłe oprychy i prywatni detektywi. Ale spokojne nic się czytelnikowi nie wymknie nie trzeba wracać kilka stron wstecz. bo wątki uciekają. Tu idą bardzo sprawnie ku rozwiązaniu zagadki. I naprawdę zakończenie zaskakuje. Książka na kilka wieczorów porządnej lektury. Chętnie wrócę, jeżeli pojawi się coś jeszcze jego autorstwa i owszem jest, ale pod szyldem “medycznym” nie do końca moim ulubionym, ale kto wie może sięgnę i też się miło zaskoczę.
Cały czas podczas czytania musiałam sobie przypominać, że tę książkę napisał POLAK. Coś niesamowitego!! Wielki szacun, bo czytając nie czuło się, że to “amerykanizowanie się” jest jakieś sztuczne czy udziwnione, bo facet strasznie chce być amerykańskim autorem bestsellerów, ale umówmy się mu to nie wychodzi. Temu Panu akurat wyszło i to znakomicie. I to piszę bez szydery....
więcej Pokaż mimo toZnacznie przekombinowane i naciągane. Za mocno złożona intryga, aby to mogło działać w realnym świecie. Czyta się szybko, ale nie jest to wysoka jakość. Nie ma tutaj żadnych błyskotliwych ani realistycznych rozwiązań. Mimo to można przeczytać. To i tak sto razy lepsze niż dowolny wynalazek Lipowa Puzyńskiej.
Pokaż mimo to"33 dni prawdy" Thomas Arnold.
Nie każdego audiobooka dobrze się słucha, ale ta książka czytana przez pana Adama Turczyka do nich nie należy. Zapewne fabuła razem z lektorem dobrze się zgrały. 😉
Była zakonnica, Dona Jonson, która kiedyś pracowała w sierocińcu otrzymuje przesyłkę pełną zdjęć dzieci, którymi kiedyś się opiekowała. Wszystkie zdjęcia niszczy, oprócz jednego, na którym widać ją w habicie otoczoną grupką dzieci. Niedługo ciało Dony zostaje odnalezione w wannie. To jeden z wielu wątków i jeden z pierwszych przypadków śmierci opisanych w tej książce. Sprawą śmierci Dony zajmuje się detektyw James Adams. Jego kolega, David Ross, otrzymuje do rozwiązania sprawę śmierci w światku palestry. Powoli okazuje się, że kolejne przypadki nagłych zgonów są ze sobą powiązane i występują według określonego klucza. Detektywi zaczynają te powiązania dostrzegać i łączyć poszlaki i ślady.
Wątków w tej powieści jest sporo, występuje wiele postaci, ale dla mnie nie stanowiło to problemu. Wszystkie były ważne i dążyły do wspólnej kulminacji zdarzeń, każdy klocek wskoczył w końcu na swoje miejsce... ale mimo to efekt końcowy był zaskakujący.
Intryga w tej powieści jest rozbudowana i wciągająca. Warto przeczytać wciągając się w te rozbudowane, zagmatwane puzzle. 😊
"33 dni prawdy" Thomas Arnold.
więcej Pokaż mimo toPierwszy tom serii Thomasa Arnolda z detektywami Davidem Rossem oraz Jamesem Adamsem.
Pierwszy mój błąd polegał na tym, że myślałam, że to jednotomówka (są cztery tomy),drugi, że byłam przekonana, że to autor anglojęzyczny, a to Polak pod pseudonimem. Mimo, że Polak, to jednak kryminał stylizowany na te amerykańskie. Strasznie mnie wkurza ta moda i dla mnie wiedza, że autor to jednak Polak i mieszka w małej miejscowości gdzieś w kraju odbiera mu cała wiarygodność i zwyczajnie nie umiem się tym cieszyć.
Poza tym - książka była naprawdę przyjemna i zgrabnie napisana. Widziałam dużo opinii, że nie poleca się audiobooka, bo łatwo się pogubić, ale absolutnie się z tym nie zgadzam. To nie jest skomplikowany kryminał, łatwo można ogarnąć fabułę (nawet słuchając na przyspieszeniu),a głos lektora jest mega przyjemny. Nie jest też jakoś wielce odkrywczy, bo z tym motywem spotkałam się już kilka razy, więc dla mnie nie było żadnego zaskoczenia, ale całkiem dobrze się bawiłam w trakcie i chętnie zerknę na pozostałe tomy. Chciałabym jednak, aby polscy autorzy jednak osadzali swoje książki w Polsce...
więcej Pokaż mimo toChaos z którego autor jakoś wybnął. Nie zachwyciła mnie.
Chaos z którego autor jakoś wybnął. Nie zachwyciła mnie.
Pokaż mimo toDonie Jonson wydawało się, że całkowicie odcięła się od przeszłości, do czasu, gdy w pobliżu jej posesji pojawia się tajemnicza postać, a to co widzi w domu totalnie ją paraliżuje. Kilka dni póżniej kobieta zostaje znaleziona martwa, wszystko wskazuje na samobójstwo. Jaką tajemnicę kryje za sobą znalezione w mieszkaniu zdjęcie?
Ta książka to mój ogromny wyrzut sumienia, czekała na przeczytanie już tak długo, że zdążyłam o niej zapomnieć. Czy było warto? Otóż niekoniecznie.
Gdybym miała scharakteryzować 33 dni prawdy jednym stwierdzeniem, napisałabym, że ta książka jest jak Moda na sukces, lecz nie w sensie matrymonialnym, ale zagadkowym. Zawiła i solidnie pokręcona intryga w której, dosłownie, każdy z każdym ma jakieś mniejsze lub większe powiązania, a niekoniecznie z początku ma to jakiś sens.
Cały czas towarzyszyło mi uczucie dezorientacji, nie mogłam się tutaj połapać - mnogość postaci, wątków potrafi zmęczyć, a tym bardziej gdy nie widać między nimi sensu i związku. Trup ściele się tutaj gęsto, mam wrażenie, że jest tego za dużo, tak jakby autor nie do końca wiedział jak chce pociągnąć dalej dany wątek i kończył go po prostu tym, że bohater strzela sobie w łeb, ewentualnie zabija kogoś w amoku, a dopiero później wali kulkę w czachę.
Czułam się tak jakbym stąpała po czeluściach chaosu i choć to się z czasem trochę porządkuje to jednak historia i jej wykonanie mnie do siebie nie przekonało i raczej nie zachęca do sięgnięcia po kolejne części z tej serii.
więcej Pokaż mimo toTa książka to mój ogromny wyrzut sumienia,...
James Adams i David Ross to dwójka detektywów z wydziału zabójstw, którzy prowadzą dwa równoległe śledztwa. Gdy starsza kobieta - Dona Jones zostaję znaleziona martwa we własnym mieszkaniu a w willi nad jeziorem zostają znalezione trzy kolejne zwłoki, to nikt z wydziału zabójstw nie zdawał sobie sprawy do czego doprowadzą ich te śledztwa. Wielowątkowa powieść autorstwa Arnolda Thomasa to dobry thriller z gatunku tych gdzie wiele z pozoru nieznaczących spraw i zdarzeń mogą mieć wspólny mianownik a w ostatecznym rozrachunku wszystkie części układanki wchodzą na swoje miejsca. Jeszcze wielki plus za plot twist na końcu.
więcej Pokaż mimo toZłożoność wątków, zagmatwane intrygi i końcowy plot twist sprawił, że zostałam totalnie kupiona pierwszym tomem serii o Detektywach Adamsie i Rossie.
Pokaż mimo toPoczątek współpracy dwóch detektywów o skrajnych temperamentach ,stylu pracy ale razem ,,rządzą,, Wielowątkowość akcji,pozornie nie mające ze sobą nic wspólnego zdarzenia co na koniec daje fantastyczny efekt. Autor kolejny raz mnie nie zawiódł,super.