Ferdydurke

LEKCJA LITERATURY
Najciekawsze teksty
polskiej i światowej literatury
z komentarzami
wybitnych artystów, krytyków i filozofów
dla ucznia, studenta, nauczyciela.
Dodaj książkę do biblioteczki
- 2 057
- 1 229
- 1 055
Wypożycz z biblioteki
Człowiek jest najgłębiej uzależniony od swojego odbicia w duszy drugiego człowieka.
Zobacz więcejGdyż nie ma ucieczki przed gębą, jak tylko w inną gębę, a przed człowiekiem schronić się można jedynie w objęcia innego człowieka.
Zobacz więcejWielka poezja, będąc wielką i będąc poezją, nie może nie zachwycać nas, a więc zachwyca.
Zobacz więcejMogą Cię również zainteresować
Opinie [860]
Jedna z nielicznych książek, która mnie aż tak zainteresowała. Przeczytałem ją, nie wiedząc nawet, że to lektura. Świetny, ponadczasowy utwór, opisane w nim absurdy edukacji są niestety do dziś obecne we współczesnym systemie oświaty, który chyba powinien się nazywać "systemem dzbanowym" :-)
Pokaż mimo toPonowne spotkanie z tą lekturą po kilku latach okazało się o wiele przyjemniejsze, niż było to w liceum. Zdecydowanie więcej rozumiałam, cieszyłam się treścią i pomysłowością Gombrowicza.
Pokaż mimo toLektura ta potwierdza stwierdzenie,że do niektórych książek należy wrócić po latach, ponieważ dopiero wtedy zauważamy tkwiące w nich piękno.
Groteska nadziana groteską, doprawiona groteską, z dodatkiem groteski i przystawką w postaci groteski!
Pokaż mimo toKsiążka, do której z pewnością będę musiała jeszcze kiedys wrócić.
Próbowałam przekonać się do tej książki. Książka nie spodobała mi się. Główny bohater czasami strasznie mnie denerwował, ale to tylko moja subiektywna opinia. Według mnie ta książka jest dla tych, którzy lubią groteskę
Pokaż mimo to,,Ferdydurke" to moja młodość. Czasy liceum, odkrywanie życia, poznawanie przyjaciół, pierwsze miłości i rozczarowania. Gombrowicz pokazał mi, jak można bawić się formą, jak ją przekształcać, jak zakładać maskę i przybierać gębę. Nauczył mnie, że w życiu można być też narratorem i patrzeć na wszystko trochę z dystansu. Czasem budzę się rano i nie wiem ile mam lat. Może znów...
więcejTragedia najgorsza lektura szkolna.
Pokaż mimo toDość ciężka w zrozumieniu książka. Mam wrażenie, że Gombrowicz brał coś podczas tworzenia. Przedstawione są tu losu 30-letniego... 17-letniego, a później jednak 30-letniego Józia. Wątki jak i sama osobowość Józia są bardzo poplątane i ciężko się czasami połapać co się właściwie stało. Zakończenie kompletnie mnie zaskoczyło i żałuję, że wątek Miętusa został w tak brutalny...
więcejCieszę się, że wróciłam do Ferdydurke po kilku latach od skończenia liceum. Większe doświadczenie czytelnicze i wyrobiona wrażliwość pozwoliły mi naprawdę cieszyć się tą książką. Myślę, że ostatnie, czego chciał autor, to żeby weszła do kanonu lektur szkolnych - to wręcz takie upupienie - zmuszanie 18-latków do interpretacji dzieła, które najlepiej przemawia do ludzi w...
więcejTrochę komedii, trochę charakteru, trochę z życia, a w całości właściwie nic. Od początku bawiło mnie słowo czytane, rozważania i losy bohatera. Tak, zostałam udziecinniona. Udało się to Gombrowiczowi. Szkoda, że później została pustka. Tak jakby autor wyczerpał to co najlepsze, a na koniec zostało spłycenie całości utworu aby go tylko zakończyć.
Pokaż mimo toMoże kiedyś zrozumiem jej fenomen, na dzień dzisiejszy, niestety, ale dla mnie lektura dość oporna i męcząca. Autor chciał manipulować słowem przez co fabuła, bohaterowie zeszli na zbyt daleki plan.