ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać435
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać16
LubimyCzytać13
Ferdydurke

- klasyka
- Lekcja Literatury
- Ferdydurke
- 1997-01-01
- 1997-01-01
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Ferdydurke w ulubionej księgarnii
Ferdydurke
Oj ... lekko nie było,po przeczytaniu powieści Gombrowicza "Kosmos",spodziewałem się,że nie będzie to książka z serii "łatwych,lekkich i przyjemnych" i dobrze i tak lubię,bo czytać aby czytać ,bez wzmożonej aktywności szarych komórek jest po prostu niepotrzebną stratą czasu ,nie wnoszącą w nasz intelektualny rozwój zbyt wiele. Gombrowicz w swojej kultowej powieści "Ferdydurke" właściwie ,nie tyle wypisał,co wykrzyczał swoje poglądy w temacie świata,który go otacza,właściwie przynajmniej w moim odczuciu koncepcji i funkcji świata stworzonych przez elity ale i przez najzwyklejszych prostych ludzi,świata który go drażni swymi schematami,mechanizmami i zasadami funkcjonowania ,w którym niemalże wszystko jest zaszufladkowane,poukładane i opakowane w błyszczącą plastikową folię-(formę) i podane każdemu wedle jego pozycji społecznej i miejsca w tym pozornie idealnie skleconym świecie.Najgorsze w tym wszystkim jest to,że nie mamy wyboru, tak jak w przypadku Józia głównego bohatera,któremu pomimo jego trzydziestu lat ,narzucono chomąto i klapki na oczy ,traktując go jak kilkunastolatka,nie bacząc na jego poglądy,potrzeby ,nie licząc się z jego odczuciami i wizją swojego miejsca i roli w świecie.Powieść Gombrowicza napisana jest w specyficzny sposób nie dla każdego akceptowalny,wykraczający poza utarte schematy,jest wielce rozbrykana i niesforna ,balansuje na granicy dobrego smaku i przegięcia-przeciągnięcia ,w strefę i sferę niestrawności czytelniczej,jest z nią jak z porcją jedzenia złożonego z produktów wysokokalorycznych,pomimo ciężkostrawności,dają dużo energii,podobnie z Gombrowiczem :ciężkostrawny ale energetyczny.Kluczem do właściwego zrozumienia "Ferdydurke",przynajmniej w moim odczuciu ,jest odrzucenie na czas czytania tego wszystkiego co do tej pory przeczytaliśmy,wszystkich : Makbetów,Panów Tadeuszów i innych Hamletów,odejście na chwilę od ścieżek i schematów ,którymi idziemy przez życie nawet jeśli są one dobre i sprawdzone a wtedy inaczej spojrzymy na samego Gombrowicza i jego twórczość.
Oceny książki Ferdydurke
- Lektury szkolne 320
- Literatura polska 255
- Klasyka 210

Inne materiały dotyczące książki Ferdydurke

Literaccy patroni roku 2024: którzy pisarze zostali uhonorowani tym tytułem?

Rok Witolda Gombrowicza i Czesława Miłosza. Senat wybrał patronów roku 2024

15 ukochanych książek Philipa Rotha. Polak na liście

Dzień Edukacji Narodowej – książki o nauczycielach, autorytet w literaturze

Noblista bez Nobla, czyli życzenia urodzinowe dla Gombrowicza

Wybrano najlepsze debiuty roku. Nominacje do Nagrody Literackiej im. Witolda Gombrowicza
Cytaty z książki Ferdydurke
Człowiek jest najgłębiej uzależniony od swojego odbicia w duszy drugiego człowieka.
Gdyż nie ma ucieczki przed gębą, jak tylko w inną gębę, a przed człowiekiem schronić się można jedynie w objęcia innego człowieka.
Wielka poezja, będąc wielką i będąc poezją, nie może nie zachwycać nas, a więc zachwyca.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ferdydurke
Pupa, pupa, pupa.
Pupa, pupa, pupa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChociaż czytając tą książkę w elementach, wydaje się ona sklejeniem słów i zdań, które nie mają sensu (w logicznym rozumieniu zdań ale też w prawach istnienia),to prawda jest taka, że całokształt tejże lektury jest bardzo inteligentny i mający głębokie przesłanie. Chociaż przeczytałam całą lekturę, to bez opracowania ani rusz!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo raz kolejny wróciłem do lektury, którą czytałem przed laty, choć nawet nie wiem czy przeczytałem. Nie przypominam sobie również, czy należycie tę książkę przerobiliśmy w szkole, czy nauczycielka była w stanie wytłumaczyć nam znaczenia tu zawarte, lub czy sama je właściwie interpretowała. Czy Ferdydurke jest książką uniwersalną, ponadczasową, czy dotyka problematyki, która jest jeszcze obecna w naszych czasach? Zadając sobie te pytania, wróciłem myślami do okresu mojego dojrzewania, do uczucia niezrozumienia przez rówieśników i nauczycieli, do umysłowych kajdanów zmierzchu peerelowskiej rzeczywistości. Już wtedy czułem, że nie tylko nie jestem rozumiany, ale nikomu nie zależy bym był zrozumianym, bym rozpostarł skrzydła intelektu zanurzając się w sztukę i kulturę. Ferdydurke mówi mi o tych wszystkich zawiłościach w jedyny i właściwy dla Gombrowicza, zawiły sposób, i właśnie dlatego uderza z taką mocą, zwiększoną jeszcze bardziej po latach doświadczeń.
Do niektórych książek należy dorosnąć, czyli wszystko przede mną.
Po raz kolejny wróciłem do lektury, którą czytałem przed laty, choć nawet nie wiem czy przeczytałem. Nie przypominam sobie również, czy należycie tę książkę przerobiliśmy w szkole, czy nauczycielka była w stanie wytłumaczyć nam znaczenia tu zawarte, lub czy sama je właściwie interpretowała. Czy Ferdydurke jest książką uniwersalną, ponadczasową, czy dotyka problematyki,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO ile pamiętam to w szkole przerabialiśmy "Ferdydurke" raczej we fragmentach. Nawet oglądaliśmy film Skolimowskiego na lekcji. Chociaż nie bardzo rozumiem dlaczego film jest w wersji anglojęzycznej, bo wątpię by był zrozumiały dla kogoś poza Polakami, choć z drugiej strony słyszałem, iż "Ferdydurke" jest jedną z popularniejszych polskich powieści za granicą. Sama ekranizacja jest zbyt dosłowna, więc jak komuś książka nie przypadnie do gustu to film również.
Wracając do powieści. Gdy ją przerabialiśmy Na pewno nie przeczytałem jej w całości, a że to dość ważna i znana w polskiej literaturze książka to postanowiłem nadrobić. Nie przepadam za groteską, absurdem, awangardą czy szeroko pojętą sztuką współczesną, którą obecnie możemy oglądać w Klocku Trzaskowskiego. Nie sposób jednak odmówić Gombrowiczowi sprawności posługiwania się piórem, bo mimo wszystko dobrze się to czyta, zwłaszcza trzy pierwsze rozdziały. Jest tutaj też kilka trafnych spostrzeżeń odnośnie szkoły czy literatury, do których pewnie wielu uczniów doszło, ale określało je innymi słowami. Szkoła wtłacza w swoje ramy zarówno uczniów, jak i przerabiany materiał, zwykle sprowadzając go do kilku określeń czy terminów.
Jednak im dalej tym mniej sensu w tym widziałem. Skłaniam się przyznać rację Józefowi Mackiewiczowi, iż pod tą formą groteski i absurdu najczęściej nie ma żadnej treści. Poniekąd przyznaje to sam Gombrowicz wieńcząc książkę: "Koniec i bomba! A kto czytał, ten trąba!". Można by sparafrazować samego Gombrowicza:
- A zatem dlaczego Gombrowicz wzbudza w nas zachwyt i miłość? Dlatego, że Gombrowicz wielkim pisarzem był!
- Ale kiedy ja się wcale nie zachwycam! Nie zajmuje mnie! Nie mogę zrozumieć, jak zachwyca, jeśli nie zachwyca!
Mało co zostanie w mojej pamięci z tej powieści. Kilka scen, określeń i tyle. Z Gombrowicza sięgnę pewnie po "Trans-Atlantyk", bo jest w miarę krótki, choć spodziewam się, że będzie równie ciężki w czytaniu co "Ferdydurke".
O ile pamiętam to w szkole przerabialiśmy "Ferdydurke" raczej we fragmentach. Nawet oglądaliśmy film Skolimowskiego na lekcji. Chociaż nie bardzo rozumiem dlaczego film jest w wersji anglojęzycznej, bo wątpię by był zrozumiały dla kogoś poza Polakami, choć z drugiej strony słyszałem, iż "Ferdydurke" jest jedną z popularniejszych polskich powieści za granicą. Sama...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAbsolutnie obowiązkowa pozycja dla każdego. Pełna metafory, ale jednocześnie prostoty
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tono ja lubie takom groteske ale jednak troche zbyt chaotycznie jak na moje gusta
ksiazka jak najbardziej wybitna ale mogloby byc lpiej
no i jestem tromba ehhh
no ja lubie takom groteske ale jednak troche zbyt chaotycznie jak na moje gusta
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toksiazka jak najbardziej wybitna ale mogloby byc lpiej
no i jestem tromba ehhh
Tak głupia i dobra jednocześnie.
Tak głupia i dobra jednocześnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczyt literatury, absurdu, groteski, konceptu i walki z formą
Szczyt literatury, absurdu, groteski, konceptu i walki z formą
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGombrowicz pokazuje jak zmieniamy się w zależności od ludzi, z którymi przebywamy. W różnych sytuacjach przyjmujemy inne zachowania, staramy się dopasować do otoczenia i często pozwalamy się manipulować. sytuacjom lub opinii innych , ponieważ chcemy się im przypodobać albo zostać zaakceptowanymi .Dzięki grotesce , humorowi i absurdowi , powieść przekazuje że bardzo rzadko jesteśmy sobą , często funkcjonujemy w narzuconych nam przez innych formach. Wielokrotnie robimy to nieświadomie , choć czasem buntujemy się z tym popadając w jeszcze większą paranoje.. Książka napisana 1937 roku , a jakże aktualna.
Gombrowicz pokazuje jak zmieniamy się w zależności od ludzi, z którymi przebywamy. W różnych sytuacjach przyjmujemy inne zachowania, staramy się dopasować do otoczenia i często pozwalamy się manipulować. sytuacjom lub opinii innych , ponieważ chcemy się im przypodobać albo zostać zaakceptowanymi .Dzięki grotesce , humorowi i absurdowi , powieść przekazuje że bardzo rzadko...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Koniec i bomba
A kto czytał, ten trąba!"
„Koniec i bomba
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA kto czytał, ten trąba!"