Tango

- utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
- Noir sur Blanc
- 2014-09-25
- 2010-01-01
- literatura polska taniec ironia lektura Stomil Artur
Wydając Tango w nowej szacie graficznej chcieliśmy przypomnieć, że ten dramat to nie tylko bardziej lub mniej lubiana lektura szkolna, ale najbardziej znany i najważniejszy utwór Sławomira Mrożka o społecznych zagrożeniach. Warto go poznać, warto do niego wracać – mamy nadzieję, że to nowe wydanie będzie do tego zachęcać.
W 2009 r. w Teatrze Narodowym Jerzy Jarocki po raz kolejny wystawił Tango. Okazało się, że choć od napisania tego tekstu minęło ponad 40 lat, wciąż mówi on o nas.
- 21 910
- 1 901
- 1 150
- 1 078
Śmieszna i na bank po lekturze jakoś bardziej zgłębię Mrożka, ale też nie uważam jej za jakieś meeega arcydzieło. Mimo to warto się zapoznać, nie zaprzeczam.
Pokaż mimo toDzięki tej pozycji katafalk wszedł na stałe do mojego wokabularzu i za nic nie chce z niego wyjść. Ciężko mi znaleźć przykład kiedy literatura bardziej wpłynęła na ludzkie życie.
Pokaż mimo toDla niektórych to po prostu jedna z dziesiątek szkolnych lektur 'do odbębnienia', dla mnie - rewelacyjny, nowoczesny dramat o ponadczasowym przesłaniu i świetnym humorze. Takie lektury można czytać, nad takimi lekturami da się rozwodzić...
Pokaż mimo toJedna z tych książek, która zawsze będzie poruszać każdego w zupełnie inny sposób. Zawiera w sobie szeroki wachlarz problemów, znajdujących odzwierciedlenie we współczesnym świecie. Jedno jest jednak pewne - "Edek to konieczność".
Pokaż mimo toUpadek wartości oraz zwycięstwo beznamiętnej, niszczycielskiej rewolucji, która - niezależnie od głoszonych haseł - zawsze pozostanie wyświechtana.
Pokaż mimo todla mnie to jest o postmodernizmie
dla mnie to jest o postmodernizmie
Pokaż mimo toJedna z tych lektur szkolnych, do których wróciłam z przyjemnością.
Jedna z tych lektur szkolnych, do których wróciłam z przyjemnością.
Pokaż mimo toFenomenalna, po 5 latach jeszcze lepsza!
Dekonstrukcja dekonstrukcji, idea ponad ideały.
Fenomenalna, po 5 latach jeszcze lepsza!
Pokaż mimo toDekonstrukcja dekonstrukcji, idea ponad ideały.
Przeczytane w jeden dzień, pomimo tego że jest to dramat bardzo szybko i sprawnie szło mi czytanie. Cały utwór wprowadza czytelnika w dziwny stan dyskomfortu, a zakończenie jest zupełnie niespodziewane. Cieszę się, że ten dramat Mrożka znajduje się w kanonie lektur szkolnych, ponieważ zmusza odbiorców do refleksji oraz ma głęboki przekaz. Polecam!
Pokaż mimo toKsiążka dobrze napisana, świetny sens metaforyczny. Nie jestem w stanie stwierdzić co mnie do niej przyciąga, jednakże wrażenia są jak najbardziej pozytywne. Niewątpliwie wrócę do niej nie raz.