Centurion Proximus

- 2011-12-01
- 978-83-7505-247-3
- centurion Rzym
TRZECIA CZĘŚĆ PASJONUJĄCYCH PRZYGÓD RZYMSKIEGO ŻOŁNIERZA
Zdradzony przez towarzysza Proximus zostaje pojmany i odesłany do Rzymu. Nieoczekiwanie zamiast kary otrzymuje nominację na oficera gwardii pretoriańskiej. Pierwszym zadaniem, jakie powierza mu podstępny cezar, jest rozwikłanie serii zagadkowych morderstw. Młody centurion musi wykazać się nie lada odwagą i przemyślnością. Poznaje bowiem prawdę niewygodną dla wielu znaczących osób w cesarstwie. Odkrywa też, że jego ukochanej zagraża śmiertelne niebezpieczeństwo...
Czy uda mu się uniknąć krwawych intryg?
Czy odzyska zaufanie Hortensji i ocali jej rodzinę?
Trzecia część trylogii o Proximusie udowadnia, że warto dać szansę początkującemu pisarzowi. Po słabej pierwszej części i średniej drugiej, część trzecia jest po prostu bardzo dobra! Dialogi zostały dopracowane i nie razi już kiepskie poczucie humoru bohaterów. Fabuła w dalszym ciągu ma ciekawy przebieg i akcja biegnie wartko.W książce znajdziemy zarówno wątki przygodowe, kryminalne jak i romantyczne i to wszystko razem utkane w zgrabną powieść. Zaskoczyło mnie nieco zakończenie, gdyż spodziewałem się, że akcja definitywnie się zakończy a jednak została przestrzeń na jej kontynuację. Zresztą z samej noty od autora możemy się tego dowiedzieć. Bardzo mnie to cieszy i mam nadzieję że pan Bartłomiej nie porzucił chęci napisania kontynuacji, gdyż przeczytanie jej byłoby wielką przyjemnością:)
więcej Pokaż mimo to