Kuchnia lwowska
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Zysk i S-ka
- Data wydania:
- 2010-08-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2010-08-01
- Liczba stron:
- 352
- Czas czytania
- 5 godz. 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-7506-202-1
Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy, skrzętnie notowany przez rodzinę państwa Leńków z Lwowa, pochodzi z roku 1914. Kolejne, datowane na lata 1918, 1919, 1934, 1938 i dwa bez dat, są doskonałymi przewodnikami po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa. Najprawdopodobniej autorka owych notatek nie jest twórcą zamieszczonych w tej książce przepisów. Przekazane są tam kulinarne dzieje rodziny i zbiór ten należy traktować bardziej jako pewien sposób przekazu dobrych obyczajów gastronomicznych. Andrzej Fiedoruk Lwów – miasto legenda – jak żadne inne polskie miasto ma zawsze w sobie wiele różnorodnych znaczeń. Miasto różnorodnych kultur – Polaków, Ukraińców, Żydów i Ormian. Miasto najwierniejsze z wiernych Rzeczypospolitej, którego symbolem jest cmentarz Orląt Lwowskich. Miasto nauki i kultury ze znaną na całym świecie lwowską szkołą matematyczno-logiczną, z wciąż zachwycającymi piosenkami i filmami. Jest też Lwów miastem o interesującej i oryginalnej kuchni – niepowtarzalny smak łączący smaki Kresów ze smakami Korony. Książka wskrzesza stare lwowskie tradycje kucharskie, opisuje zamiłowanie mieszkańców do biesiad, jak i przekazuje starannie przechowywane przepisy przywracające smak dawnego Lwowa.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 21
- 5
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Recenzja książki kucharskiej? Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby powstawała dla portalu poświęconego sztuce kulinarnej, a nie kulturze i sztuce. A jednak „Kuchnia lwowska” Andrzeja Fiedoruka z pewnością przełamuje tradycyjny wizerunek gatunku.
Mnie osobiście Lwów kojarzy się w pierwszej kolejności z piłkarską drużyną Pogoni, która przed II Wojną Światową była jednym z najbardziej znaczących zespołów dla polskiego futbolu, szczególnie w latach dwudziestych zeszłego stulecia, kiedy pięć lat z rzędu zdobywała tytuł mistrza naszego kraju (w polskiej lidze występowały jeszcze trzy inne lwowskie zespoły).
Drugim skojarzeniem są Szczepcio i Tońcio, czyli panowie Wajda i Vogelfanger, znani z dwóch polskich filmów z lat trzydziestych.
więcej:
http://www.dozamagazyn.pl/wordpress/andrzej-fiedoruk-kuchnia-lwowska-recenzja/
Recenzja książki kucharskiej? Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby powstawała dla portalu poświęconego sztuce kulinarnej, a nie kulturze i sztuce. A jednak „Kuchnia lwowska” Andrzeja Fiedoruka z pewnością przełamuje tradycyjny wizerunek gatunku.
więcej Pokaż mimo toMnie osobiście Lwów kojarzy się w pierwszej kolejności z piłkarską drużyną Pogoni, która przed II Wojną Światową była jednym z...