Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego

Tłumaczenie: Jacek Środa
Seria: Bieguny
Wydawnictwo: Carta Blanca
6,41 (183 ocen i 24 opinie) Zobacz oceny
10
5
9
10
8
28
7
54
6
44
5
20
4
10
3
7
2
1
1
4
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
A Cook's Tour. Global Adventures in Extreme Cuisines
data wydania
ISBN
9788377050750
liczba stron
336
słowa kluczowe
kulinaria, podróże
język
polski
dodał
Nieznośna

Znany szef kuchni Antony Bourdain wyrusza na poszukiwanie posiłku idealnego. Otwiera przed Czytelnikiem drzwi najbardziej zaskakujących restauracji świata, a także opisuje najdziwaczniejsze i najdziwniejsze potrawy. Podczas swej kulinarnej podróży Bourdain dociera do Kambodży, Portugalii, Japonii, Hiszpanii, Wietnamu, Rosji, Francji, Maroka, Wielkiej Brytanii, Meksyku i Zachodniego wybrzeża...

Znany szef kuchni Antony Bourdain wyrusza na poszukiwanie posiłku idealnego. Otwiera przed Czytelnikiem drzwi najbardziej zaskakujących restauracji świata, a także opisuje najdziwaczniejsze i najdziwniejsze potrawy.
Podczas swej kulinarnej podróży Bourdain dociera do Kambodży, Portugalii, Japonii, Hiszpanii, Wietnamu, Rosji, Francji, Maroka, Wielkiej Brytanii, Meksyku i Zachodniego wybrzeża USA. A co znajduje w menu? Trującą rybę fugu (rybę, która mogą przygotować jedynie kucharze ze specjalną licencją), bijące serce kobry, flaczki z trawą cytrynową, zupę z koziej głowy, bacalao al pil-pil, haggis, ostrygi z La Teste i wiele innych rarytasów.

 

źródło opisu: okładka książki

źródło okładki: merlin.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 66
Marciocha | 2012-12-19
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Przeczytana: 19 grudnia 2012

Książka była dla mnie kulinarnym objawieniem. Po raz pierwszy chyba spotkałam się z książką, która nie tylko douczyła mnie pod względem technicznym, ale i filozoficznym. Zostałam zmuszona do zastanowienia się, ile dla nas znaczy jedzenie i jego sztuka, oraz jak potężny wpływ mają na nas nasze smaki dzieciństwa, etykieta obowiązująca przy stole, tradycja, i historia naszego otoczenia. Dowiedziałam się, że na to co mamy na talerzu i co nam smakuje, ma wpływ bardzo wiele czynników. Autor jest bardzo szczery i dosłowny w swoich wypowiedziach, niczego nie koloryzuje i nie wybiela. To dosłownie opowieść o świecie "od kuchni", ale dotyczy to nie tylko gotowania. Z książki można się sporo dowiedzieć o kulturze, filozofii życia, o bolączkach dnia codziennego i o polityce. Razem z panem Bourdain'em możemy zobaczyć świat takim, jaki jest naprawdę i poznać jego esencję. Pozycję polecam szczególnie gorąco nie tylko fanom jedzenia, ale i fanom podróżowania, poznawania nowości i smakowania życia. To jaskrawa perełka wśród tak wielu, już powtarzalnych książek o jedzeniu. Oto lektura pouczająca i bardzo ciekawa, intrygująca i poprostu wyborna!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Dwór cierni i róż

Zapowiadało się ciekawie, ale już na samym początku nastąpił "zwrot akcji" który popsuł wyobrażenie o tej książce a potem to już fabuła &quo...

zgłoś błąd zgłoś błąd