Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego

336 str.
- Tytuł oryginału:
- A Cook's Tour. Global Adventures in Extreme Cuisines
- Data wydania:
- 2011-03-14
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-03-14
- Liczba stron:
- 336
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377050750
- Tłumacz:
- Jacek Środa
- Wydawnictwo:
- Carta Blanca
- Tagi:
- kulinaria podróże
- Tytuł oryginału:
- A Cook's Tour. Global Adventures in Extreme Cuisines
- Kategoria:
- literatura podróżnicza
- Data wydania:
- 2011-03-14
- Liczba stron:
- 336
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377050750
- Tłumacz:
- Jacek Środa
- Seria:
- Bieguny
- Tagi:
- kulinaria podróże
Znany szef kuchni Antony Bourdain wyrusza na poszukiwanie posiłku idealnego. Otwiera przed Czytelnikiem drzwi najbardziej zaskakujących restauracji świata, a także opisuje najdziwaczniejsze i najdziwniejsze potrawy.
Podczas swej kulinarnej podróży Bourdain dociera do Kambodży, Portugalii, Japonii, Hiszpanii, Wietnamu, Rosji, Francji, Maroka, Wielkiej Brytanii, Meksyku i Zachodniego wybrzeża USA. A co znajduje w menu? Trującą rybę fugu (rybę, która mogą przygotować jedynie kucharze ze specjalną licencją), bijące serce kobry, flaczki z trawą cytrynową, zupę z koziej głowy, bacalao al pil-pil, haggis, ostrygi z La Teste i wiele innych rarytasów.
Dodaj książkę do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Sortuj:
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Reklama
Oceny
Reklama
Książka na półkach
- 266
- 253
- 123
- 12
- 11
- 7
- 7
- 6
- 5
- 3
Reklama
Cytaty
Mogą Cię również zainteresować
Reklama
Opinie [27]
Książki o smakach są trudne dla obu stron, bo bardzo subiektywne. Ta jest niesamowita i smakowita!;)
Pokaż mimo toO różnych smakołykach słyszałem ale bijące serce kobry mnie powaliło. Antoni! jestem pod wrażeniem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka to bardziej opis nazw niż smaków, miejsc niż klimatu. Spodziewałem się czegoś bardziej smakowitego. A to zwykły hot dog bez dodatków. To gdzie jest idealny posiłek? Podany na końcu książki. Tam gdzie ... nam smakuje ;)
Książka Burdaina to nie jest produkt na hasła reklamowe do folderu biura turystycznego. Na szczęście, bo można by się było po... zwymiotować. To nie jest również przewodnik po świecie, ani po kuchniach świata w stylu "to trzeba zjeść i ma mi smakować, choćbym miał się przekręcić". Żadnego takiego "ą, ę". To subiektywna relacja z podróży, faceta, dość kontrowersyjnego, który...
więcejWiadomo nam, że programy telewizyjne są nagrywane, montowane z najlepszych ujęć i wtedy Anthony Bourdain jawi się jako spec od kuchni i jej tajemnych technik. Niestety, po napisaniu książki odkrył swoje prawdziwe oblicze człowieka, który wie lepiej, jeśli nie najlepiej, ignorując przesłanki kulturowe odwiedzanego kraju. Pisząc o kuchni trzeba mieć w pamięci jej rodowód, np...
więcejZ jednej strony nie powinno się tracić czasu na męczące książki, ale z drugiej... mnie naprawdę temat książki interesuje. Niestety książka jest bardzo nierówna. Fragmenty czytałam z dużym zainteresowaniem, a przy innych usypiałam po 2 akapitach. Jedno uczucie towarzyszyło mi prawie cały czas: GŁÓD! Tak więc, czy polecam? Nie bardzo. Czy oddam komuś? Nie, bo ta książka jest...
więcejZa mało ciekawych historii (jak np w jego programie na kuchnia+), na gotowaniu się nie znam więc nie ocenię tego aspektu.
Pokaż mimo toFenomenalne miejsca, zaskakujące dania i cięty język = to lubię.
Pokaż mimo toMiałam spore oczekiwania wobec tej książki. Spodziewałam się, że przepełniona będzie smakami i aromatami światowych kuchni, oraz zachęci mnie do odwiedzenia miejsc opisywanych przez autora. A co otrzymałam? Książka momentami szokuje czytelnika, nie brak w niej opisów brutalnego zabijania zwierząt, które autor potraktował w sposób zwyczajny, zupełnie jakby zabijanie świni...
więcejJakoś lepiej mi się oglądało jego program niż czytało książkę, trochę brakowało mi fotografii. No ale cóż, to nie ja napisałam tę pozycję.
Pokaż mimo toAnthony Baurdain jest niesamowity. Ucieszyłam się kiedy zakupiłam jego książkę. Jest naprawdę fajna choć przyznać muszę, że jego programy kulinarne są robione z większym rozmachem. Choć zapewne to jest sztuka telewizji. Nie wstydzi się mówić o tym, że się upija, ale trudne jest to, że go zmuszają to niektórych potraw tylko na potrzeby programu. No ja większości bym nie...
więcej