Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Dziennik toskański

Wydawnictwo: Rosner i Wspólnicy
6,32 (73 ocen i 10 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
5
8
8
7
24
6
14
5
14
4
6
3
2
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
83-89217-63-5
liczba stron
180
język
polski

Autorka przyjeżdża co roku na wakacje do Toskanii z mężem Polakiem i czwórką dzieci. Miejscem spotkań całej rodziny jest Villa Calcinaia, letnia siedziba rodu Capponich, malowniczo położona wśród winnic i pól uprawnych. Jej oczami oglądamy ukochane zakątki regionu, uczestniczymy w życiu domu, towarzyskich spotkaniach i wyprawach połączonych z podziwianiem wspaniałych dzieł sztuki, zwiedzaniem...

Autorka przyjeżdża co roku na wakacje do Toskanii z mężem Polakiem i czwórką dzieci. Miejscem spotkań całej rodziny jest Villa Calcinaia, letnia siedziba rodu Capponich, malowniczo położona wśród winnic i pól uprawnych.
Jej oczami oglądamy ukochane zakątki regionu, uczestniczymy w życiu domu, towarzyskich spotkaniach i wyprawach połączonych z podziwianiem wspaniałych dzieł sztuki, zwiedzaniem zabytków, oglądaniem festynów. Mamy niepowtarzalną możliwość przeniknięcia do świata niedostępnego dla turystów, ludzi z zewnątrz. Nieodłączną częścią tego świata jest jedzenie. Zapach świeżej bazylii, rozmarynu, oliwek, wina z własnej winnicy uzupełnia zmysłowy obraz rozgrzanej słońcem ziemi. Opowieściom i opisom towarzyszą przepisy na sezonowe potrawy i rodzinne przysmaki, podawane w Villi Calcinai, ale też w niezliczonych, a nie zawsze popularnych wśród turystów knajpkach i restauracjach Toskanii. Wszystkie wymienione przez Autorkę składniki potraw są dostępne na polskim rynku - możemy więc z łatwością przenieść się w świat toskańskiej kuchni i zaprosić tam swoich bliskich. Książkę Tessy Capponi-Borawskiej publikujemy w pięknej szacie graficznej; pejzaże okolic związanych z wakacyjną wędrówką Autorki, zabytki, detale architektury, zdjęcia z festynów, targowisk, zdjęcia rodzinne przybliżają niezwykłą urodę świata, do którego zostaliśmy na chwilę wprowadzeni.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 269
GiselleAbby | 2012-07-21
Na półkach: Przeczytane, 2012
Przeczytana: 20 lipca 2012

Bardzo ciepłe i osobiste notatki autorki. Dotyczą one jej prywatnego życia, rodzinnej Toskanii, ale także kultury, sztuki, filozofii czy religii, a przede wszystkim kulinariów. Sztuce gotowania zostało poświęcone naprawdę wiele akapitów. Tessa Capponi - Borawska bardzo obrazowo opisuje dania, napoje lub nawet samo przygotowanie posiłków.
Serdecznie polecam tą pozycję wszystkim, którzy pasjonują się Włochami, naukami humanistycznymi i kuchnią ;)

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Germinal

Szokująco- wstrząsająca książka, od której nie mogłam się oderwać mimo, że nie należy ona do moich ulubionych gatunków literackich. Sięgnęłam po nią,...

zgłoś błąd zgłoś błąd