Atomowe nawyki. Drobne zmiany, niezwykłe efekty

- poradniki
- Atomic Habits
- Galaktyka
- 2019-10-02
- 2019-10-02
- 2018-10-16
- Piotr Cieślak
- nawyki zwlekanie prokrastynacja
Atomowe nawyki to prosta, sprawdzona metoda kształtowania dobrych nawyków i wyzbywania się złych manier.
Fundamentem książki jest model nawyków składający się z czterech kroków (wskazówka, pragnienie, reakcja i nagroda) oraz czterech praw zmiany zachowania, które z tych kroków wynikają.
Przedstawione przeze mnie założenia stanowią zintegrowany model bazujący na naukach kognitywnych i behawioralnych. Moim zdaniem jest to jeden z pierwszych modeli ludzkiego zachowania, który uwzględnia wpływ na nawyki zarówno bodźców zewnętrznych, jak i wewnętrznych emocji. Choć niektóre terminy mogą być ci znane, jestem przekonany, iż szczegóły – oraz zastosowanie czterech praw zmiany zachowania – wskażą ci nowe podejście do nawyków.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
- 4 655
- 3 579
Duży zawód. Interesując się psychologią, liczyłam na rzeczową pozycję. Natomiast nie jest to nawet książka popularnonaukowa, a raczej poradnik, który bazuje na osobistych doświadczeniach autora. Książka pełna oczywistości i raczej dla początkującego czytelnika.
Pokaż mimo toZdecydowanie warto jeżeli jesteś gotowy na dobre zmiany i niezwykle efekty.
Zdecydowanie warto jeżeli jesteś gotowy na dobre zmiany i niezwykle efekty.
Pokaż mimo toTo najlepsza książka o samodyscypline. Wiele dla mnie cennych wskazówek wyniosłam z tej książki. Czyta się ja szybko. Polecam
Pokaż mimo toTa książka niesamowicie inspiruje do zmiany swojego życia na lepsze, jest dobrym startem do rozpoczęcia przygody z rozwojem osobistym. Na konkretnych przykładach ukazuje łatwe sposoby na wprowadzenie zmian, nawet dla osób opornych. Autor do niczego nie przymusza, nie pisze że daną rzecz trzeba wprowadzić do życia, tylko podaje luźne sugestie, najróżniejsze sposoby, z pomocą których sami dochodzimy do wniosków po lekturze. Sami wiemy co działa na nas najlepiej i autor jest tego świadomy, czego w niektórych poradnikach brakuje (przykład "mi pomogła ta reguła, więc tobie pomoże także").
Po prostu, niezwykła książka dla osób, które jarają się tematem. Polecam gorąco
Ta książka niesamowicie inspiruje do zmiany swojego życia na lepsze, jest dobrym startem do rozpoczęcia przygody z rozwojem osobistym. Na konkretnych przykładach ukazuje łatwe sposoby na wprowadzenie zmian, nawet dla osób opornych. Autor do niczego nie przymusza, nie pisze że daną rzecz trzeba wprowadzić do życia, tylko podaje luźne sugestie, najróżniejsze sposoby, z...
więcej Pokaż mimo toBardzo szybko i przyjemnie się czyta. Książka w praktyczny sposób pokazuje jak łatwo wcielić nawyki w życie.
Pokaż mimo toDość topornie się to czyta, ale treściwe i pomocne
Dość topornie się to czyta, ale treściwe i pomocne
Pokaż mimo toWartościowa książka, dla osób szukających książek ukierunkowanych na rozwój osobisty - pozycja obowiązkowa. Dla reszty osób uważam, że przyjemna do przeczytania i każdy powinienen wyciągnąć z niej coś dla siebie. Jeżeli tylko będzie chciał.
Pokaż mimo toPoradnik o tym jak wprowadzić zdrowe nawyki, a jak wykluczyć te nie chciane. Uważam, że zostało to bardzo rzetelnie przedstawione książce. Samo przeczytanie niestety nic nie da i nie zmieni trzeba wdrążyć te zasady, a efekt przyjdzie. Autor podał kilka sposobów na wprowadzenie zmian w życie. Działając i stosując się do zaleceń można wprowadzić nowe nawyki.
Pokaż mimo toZ dystansem podchodzę do wszelkiej maści poradników, ale ten faktycznie jest dobry. Bez lania wody i afirmacji ;)
Pokaż mimo toOczywiste oczywistości
Oczywiste oczywistości