Kalimera. Grecka kuchnia radości
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wielka Litera
- Data wydania:
- 2021-07-14
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-07-14
- Liczba stron:
- 272
- Czas czytania
- 4 godz. 32 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788380326255
- Tagi:
- Grecja kuchnia grecka kuchnia wegetariańska wegetarianizm kuchnia śródziemnomorska
Słońce, ludzie i jedzenie – oto kwintesencja smaku Grecji!
Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o kraju, w którym się urodził. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami.
Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano. Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym orzechem i wanilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową.
Kalimera! Dzień dobry! Przysiądź się do wspólnego stołu i ucztujmy!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 148
- 96
- 15
- 13
- 7
- 6
- 5
- 4
- 4
- 4
OPINIE i DYSKUSJE
Wystarczy feta, cukinia, oregano i ciasto filo. Tak wygląda grecka kuchnia według autora. Wtedy tworzysz mieszankę i masz kilka przepisów aby wypełnić tę książkę.
Wystarczy feta, cukinia, oregano i ciasto filo. Tak wygląda grecka kuchnia według autora. Wtedy tworzysz mieszankę i masz kilka przepisów aby wypełnić tę książkę.
Pokaż mimo toNależę do tej grupy czytelnikó, dla których opisy poza-przepisowe, wspomnienia osobiste autora i zdjęcia są dodatkową wartością tej książki.
Egzemplarz, który przeczytałam pochodzi z biblioteki. Ale wiem już jaki prezent chcę dostać na urodziny :-)
Należę do tej grupy czytelnikó, dla których opisy poza-przepisowe, wspomnienia osobiste autora i zdjęcia są dodatkową wartością tej książki.
Pokaż mimo toEgzemplarz, który przeczytałam pochodzi z biblioteki. Ale wiem już jaki prezent chcę dostać na urodziny :-)
To w zasadzie książka kucharska, ale napisana tak zachęcająco, ze dzien po dniu wykupuję w pobliskim sklepie wszystkie bakłażany i fetę i gotuję 🙃
To w zasadzie książka kucharska, ale napisana tak zachęcająco, ze dzien po dniu wykupuję w pobliskim sklepie wszystkie bakłażany i fetę i gotuję 🙃
Pokaż mimo toBardzo fajnie opisana książka kucharska i super przepisy 🇬🇷
Bardzo fajnie opisana książka kucharska i super przepisy 🇬🇷
Pokaż mimo toSzkoda, że książki z przepisami nie można już sprzedać jako kulinarnej, tylko trzeba udawać, że jest ona czymś innym. Nabrałam się. I żałuję. Bo ani to przewodnik, ani nietypowa, ani piękna czy ciekawa opowieść.
To zbiór podstawowych greckich przepisów z kilkoma wspomnieniami autora z pobytu w Grecji. Niestety dla mnie nie były one ani ciekawe czy piękne , ani pełne emocji.
Do tego mało zdjęć, ratujących niejedną pozycje o gotowaniu.
Ale, nie! Jednak książka wywarła wpływ na moje życie - skoro autor nie sprostał, muszę sama pojechać do Grecji, żeby poczuć i poznać tamte smaki i zapachy.
Szkoda, że książki z przepisami nie można już sprzedać jako kulinarnej, tylko trzeba udawać, że jest ona czymś innym. Nabrałam się. I żałuję. Bo ani to przewodnik, ani nietypowa, ani piękna czy ciekawa opowieść.
więcej Pokaż mimo toTo zbiór podstawowych greckich przepisów z kilkoma wspomnieniami autora z pobytu w Grecji. Niestety dla mnie nie były one ani ciekawe czy piękne , ani pełne...
W tym roku podczas miesięcznej eskapady kamperem dwa tygodnie przypadły na objazd Grecji. W wyprawie towarzyszyła mi książka z greckimi przepisami wegetariańskimi Dionisiosa Sturisa o przyjemnie brzmiącym tytule – Kalimera, czyli dzień dobry. Nie było dnia żebym nie wyszukiwała w niej kolejnych potraw, by wiedzieć o co pytać w tawernach i skosztować ich w oryginale, a później spróbować własnych sił w ich przygotowywaniu.
I wiecie, że w oryginalnej sałatce greckiej nie ma nawet liścia sałaty? A kawa po grecku, to po prostu kawa po turecku?
Zrobiłam i smażoną cukinię, i grecki omlet, i tzatziki, fetę i halloumi saganaki, czyli smażone, i oczywiście wspomnianą sałatkę grecką. A na deser arbuz z fetą – obłędny! I ile jeszcze zostało do wypróbowania!
Co mnie urzekło? To, że przepisy nie są skomplikowane, "jedzenie ma być proste", a nie ukrywam, że dla mnie ma to olbrzymie znaczenie, bo nie jestem królową kuchni . Ponadto są to przepisy na dania wegetariańskie, lekkie i zarazem sycące, idealne nie tylko na greckie upały.
Niektóre z tych przepisów, gościły już w mojej kuchni, ale kilka nowych wejdzie na stałe do mojego repertuaru, bo są po prostu szybkie w przygotowaniu i pyszne!
Przepisy przeplatane są opowieściami autora o jego doświadczeniach z pobytu w Grecji, o ludziach i nieco o sytuacji i historii kraju, z których przebija radość nie tylko z gotowania, ale i wspólnego biesiadowania przy suto zastawionym stole.
Jeśli chcecie wypróbować potraw prawdziwie greckiej kuchni, bez udziwnień i niepotrzebnych fajerwerków i poczuć ten smak i aromat, który przeniesie Was do słonecznej i gościnnej Grecji, to ta książka będzie dla Was idealna. Nie tylko zaspokoi Wasze kulinarne oczekiwania, ale przywoła radosne wspomnienia, lub wzbudzi chęć odwiedzenia tego cudownego kraju.
W tym roku podczas miesięcznej eskapady kamperem dwa tygodnie przypadły na objazd Grecji. W wyprawie towarzyszyła mi książka z greckimi przepisami wegetariańskimi Dionisiosa Sturisa o przyjemnie brzmiącym tytule – Kalimera, czyli dzień dobry. Nie było dnia żebym nie wyszukiwała w niej kolejnych potraw, by wiedzieć o co pytać w tawernach i skosztować ich w oryginale, a...
więcej Pokaż mimo tow weekend gotowałam z Dionisiosem Sturisem, który pozbawiony możliwości wykonywania swojej pracy reporterskiej (z powodu pandemii),postanowił podzielić się ze wszystkimi głodnymi nowych smaków, wegetariańskimi przepisami kuchni greckiej.
Efekty? No u mnie wyszło pysznie, a zaczęłam od Briamu i pieczonego kalafiora z pastą tahini, a jak tak porównuję sobie książkę Sturisa z książkami zawodowych kucharzy, to stwierdzam, że w "Kalimerze" jest dużo prościej - zarówno jeśli chodzi o składniki, jak i wykonanie.
To dość podstawowe przepisy do przygotowania z łatwo dostępnych produktów. Jest wegetariańsko ale i dość tłusto (oliwa ❤). Jest obficie i tak jak pisze autor, "po grecku" - czyli wszystkie dania spokojnie przygotujecie w ilości, która pozwoli Wam świętować z przyjaciółmi i rodziną (i winem oczywiście!!!) Z czystym sumieniem mogę też polecić tę książkę wszystkim, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Ci którzy lubią łączyć 50 składników, gotować na biało, flambirować, deglasować, poszetować czy garnirować, mogą jednak poczuć lekki niedosyt
w weekend gotowałam z Dionisiosem Sturisem, który pozbawiony możliwości wykonywania swojej pracy reporterskiej (z powodu pandemii),postanowił podzielić się ze wszystkimi głodnymi nowych smaków, wegetariańskimi przepisami kuchni greckiej.
więcej Pokaż mimo toEfekty? No u mnie wyszło pysznie, a zaczęłam od Briamu i pieczonego kalafiora z pastą tahini, a jak tak porównuję sobie książkę Sturisa...
Kocham gotować! I piec. I robić proste kanapki oraz przekąski. Kuchnia to moje ulubione miejsce w domu (zaraz po fotelu czytelniczym),dlatego czas spędzony w niej zawsze uważałam za przyjemną odskocznię od codziennych obowiązków. Kiedy w moje ręce trafiła książka kucharska Dionisiosa Sturisa „Kalimera. Grecka kuchnia radości” widziałam, że zagości na stałe w mojej kuchennej biblioteczce!
Te przepisy! Tyle pyszności! A wszystko opatrzone ciekawostkami i pięknymi zdjęcia. W „Kalimerze” znalazłam wegetariańskie przepisy tradycyjnej kuchni greckiej - przepadałam już po kilku pierwszych recepturach, które są obłędne! To piękne wydanie to kwintesencja greckiej kuchni - pełna oliwek, świeżych ryb i owoców morza, pomarańczowych deserów oraz wielu innych, wspaniałych potraw!
Szczerze polecam wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej i greckiej, dawno nie miałam przyjemności trzymać tak pięknie wydanej, doskonale napisanej książki kucharskiej!
Kocham gotować! I piec. I robić proste kanapki oraz przekąski. Kuchnia to moje ulubione miejsce w domu (zaraz po fotelu czytelniczym),dlatego czas spędzony w niej zawsze uważałam za przyjemną odskocznię od codziennych obowiązków. Kiedy w moje ręce trafiła książka kucharska Dionisiosa Sturisa „Kalimera. Grecka kuchnia radości” widziałam, że zagości na stałe w mojej...
więcej Pokaż mimo to#kalimera🇬🇷
.
Czy lubicie kuchnię grecką ? A czy byliście kiedyś w Grecji i rozkoszowaliście się smakami tej niezwykłej kuchni ?
.
Obłędny zapach mussaki unosi się w całym domu. Pachnie pomidorami, rozmarynem, oregano... czuć delikatny aromat sosu beszamelowego połączonego z gałką muszkatołową, zapach wina, świeżych ogórków, czosnku, grillowanej papryki ... a to wszystko na wyciągnięcie ręki - zapraszam do „Grecji. Kuchni radości” Dionisiosa Sturis
.
To nietypowa książka kucharska. To książka która łączy pasję gotowania greckich potraw wegetariańskich połączona z niezwykłą miłością do Grecji, do swojej rodziny greckiej i do Greków. Autor przenosi nas do tych wszystkich miejsc z niezwykłą dokładnością smaków, gdzie pachnie wanilią, goździkami, soczystą pomarańczą, kokosem. Jeśli jeszcze nie byliście w Grecji, po przeczytaniu tej pozycji poczujecie się jakbyście już tam byli, rozkoszowali się niezwykłymi potrawami. Przeżyjecie prawdziwą kuchnię radości! Będzie sentymentalnie, rodzinnie i obłędnie pysznie!
.
Kalí órexi ! 🇬🇷
#kalimera🇬🇷
więcej Pokaż mimo to.
Czy lubicie kuchnię grecką ? A czy byliście kiedyś w Grecji i rozkoszowaliście się smakami tej niezwykłej kuchni ?
.
Obłędny zapach mussaki unosi się w całym domu. Pachnie pomidorami, rozmarynem, oregano... czuć delikatny aromat sosu beszamelowego połączonego z gałką muszkatołową, zapach wina, świeżych ogórków, czosnku, grillowanej papryki ... a to wszystko...
"Kalimera" to pięknie wydana książka pełna pysznego jedzenia. Znajdziemy w niej wiele wegetariańskich przepisów na potrawy, które z łatwością możemy przygotować w domu, wykorzystując posiadane już produkty. Oliwa, feta, oregano, ciasto filo, oliwki, świeże owoce i warzywa - niesamowite, jak wiele możemy z nich wyczarować. Dzięki książce Dionisiosa Sturisa odkryłam zupełnie nowe połączenia smakowe (arbuz i feta? - rewelacja!),wzbogaciłam swoje codzienne roślinne menu (zupa fasolowa to złoto!) i jeszcze bardziej polubiłam się z oliwą z oliwek :) Każdy przepis osadzony jest w szerszym kulinarnym kontekście, dzięki czemu "Kalimera" to nie tylko przyjemność gotowania, ale też przyjemność czytania - wspaniała okazja, by o kuchni greckiej dowiedzieć się więcej. Warto :)
"Kalimera" to pięknie wydana książka pełna pysznego jedzenia. Znajdziemy w niej wiele wegetariańskich przepisów na potrawy, które z łatwością możemy przygotować w domu, wykorzystując posiadane już produkty. Oliwa, feta, oregano, ciasto filo, oliwki, świeże owoce i warzywa - niesamowite, jak wiele możemy z nich wyczarować. Dzięki książce Dionisiosa Sturisa odkryłam zupełnie...
więcej Pokaż mimo to