Zdrowe przetwory. 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych

Okładka książki Zdrowe przetwory. 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych Jolanta Naklicka-Kleser
Okładka książki Zdrowe przetwory. 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych
Jolanta Naklicka-Kleser Wydawnictwo: Zwierciadło kulinaria, przepisy kulinarne
224 str. 3 godz. 44 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Zwierciadło
Data wydania:
2018-08-21
Data 1. wyd. pol.:
2018-08-21
Liczba stron:
224
Czas czytania
3 godz. 44 min.
Język:
polski
ISBN:
9788381320436
Tagi:
kulinaria zdrowe przetwory kuchnia gotowanie kiszonki konfitury pesto żywność
Średnia ocen

7,5 7,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,5 / 10
11 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
178
176

Na półkach:

Przedstawiamy Wam najciekawszą książkę z przetworami, jaką miałyśmy w rękach.

Książka zawiera ponad osiemdziesiąt przepisów na tradycyjne, znane przetwory i te mniej znane.

Na początku znajdziemy porady autorki, jak pasteryzować, kisić i marynować.

Następnie znajdziemy klasyczne przepisy rodziny Pani Joasi, m. in. na kiszone ogórki i kapustę, sok z malin.

Następnie inne warzywa i owoce, o których nie wiedziałyśmy, że można kisić, m. in.: jabłka z szałwią, bób, rzodkiewki.

Znajdziemy także przepisy na pikle i egzotyczne przepisy.

Co ciekawe znajdziemy także ciekawe przepisy, np. ratatuj z Francji, bakłażan z pomidorami.

W książce znajdziemy także przepisy na słoiki z owocami: jagodami, truskawkami, malinami, gruszki.

Nas bardzo zainteresowały naturalne lekarstwa: zakwas z buraków, marynowany imbir i złota kurkuma.

Bardzo ciekawe są także dodatki proponowane przez autorkę, t. j.: sól smakowa, oliwa z ziołami, z przyprawami, ocet owocowy.

Przepisy są zaprezentowane w bardzo jasny i czytelny sposób. Litery są duże. Opisy łatwe do zrozumienia. Musimy wspomnieć także o pięknych ilustracjach, które zawiera książka.

Przedstawiamy Wam najciekawszą książkę z przetworami, jaką miałyśmy w rękach.

Książka zawiera ponad osiemdziesiąt przepisów na tradycyjne, znane przetwory i te mniej znane.

Na początku znajdziemy porady autorki, jak pasteryzować, kisić i marynować.

Następnie znajdziemy klasyczne przepisy rodziny Pani Joasi, m. in. na kiszone ogórki i kapustę, sok z malin.

Następnie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
746
736

Na półkach: ,

Kiedy w połowie września będąc w bibliotece zerknęłam na regał z nowościami, ta książka przyciągnęła mój wzrok. Z jakichś powodów trafiła do mnie w porę adekwatną dla zachowywania tego co daje natura w słoikach. Zwyczajowo nie interesują mnie książki o przetwarzaniu żywności, bo są zbyt skomplikowane i wymagające jak na moje kulinarne chęci, ale ta mnie zainteresowała ze względu na prostotę przepisów, możliwości komponowania warzyw i owoców i piękne zdjęcia. Pierwszy raz przeczytałam całą książkę z przepisami i zachciało mi się z niej skorzystać, bo smakowitość jaka płynie z opisów namawia do spróbowania własnych sił w robieniu przetworów na zimę a łatwość wykonania wręcz sprawia przyjemność.

Książka to nie tylko wspomniane przepisy to także podstawowa wiedza dotycząca przetworów, rozumienia rodzajów przetwarzania i niezbędne przygotowania przed finałem spektaklu. Zawiera też opisy szczególnie zdrowych przypraw lub dodatków. Autorka zapisała w książce zarówno przepisy tradycyjne i najbardziej znane jak i wręcz eksperymentalne. W przepisach zawarła recepty na kiszonki, marynaty, sosy, ajwary i soki.

Polecam tą prostą, pomocną i ciekawą książkę o zachowywaniu smaków, kolorów i zapachów przez mało słoneczne miesiące.

Kiedy w połowie września będąc w bibliotece zerknęłam na regał z nowościami, ta książka przyciągnęła mój wzrok. Z jakichś powodów trafiła do mnie w porę adekwatną dla zachowywania tego co daje natura w słoikach. Zwyczajowo nie interesują mnie książki o przetwarzaniu żywności, bo są zbyt skomplikowane i wymagające jak na moje kulinarne chęci, ale ta mnie zainteresowała ze...

więcej Pokaż mimo to

avatar
914
457

Na półkach:

Z czym kojarzy mi się jesień?

Ze złotymi liśćmi, które z drzew opadają na ziemię. Z grubym swetrem, ciepłym kocykiem i ciepłymi, grubymi skarpetami. Nie może też zabraknąć kubka gorącej kawy, niekiedy herbaty, a nawet kakao. Jednak jesień kojarzy mi się również z pewnym wspomnieniem: przez okno przebijają ciepłe promienie słońca. Moja mama i prababcia krzątają się po kuchni robiąc przetwory z ogórków. Do dziś pamiętam ich smak, ekscytację małego dziecka, bo w domu coś ciekawego się dzieje.

Bo wiecie co? Jesień to również czas, kiedy zamykamy w słoiki smak i słońce przemijającego lata. Robienie przetworów zawsze kojarzyło mi się z ogromem pracy, staniem przy garach cały dzień, ale autorka pokazuje, że wcale tak być nie musi. Nie ukrywam, że jestem zagorzałą sojuszniczką tego, co szybkie i proste.



"Zdrowe przetwory" to sentymentalna podróż autorki do czasów dzieciństwa. Jolanta Naklicka - Kleser daje nam możliwość, aby zatroszczyć się o swoich bliskich, serwując im zdrowe przetwory, bez żadnych zbędnych ulepszaczy. Z pewnością zdajecie sobie sprawę, że słoik ogórków kiszonych, zrobiony w domu, będzie smakował o wiele lepiej niż ten ze sklepowej półki. Jednak nie każdy potrafi robić przetwory, a ten poradnik sprawdzi się w tym celu idealnie. Przepisy tu zawarte są napisane prosto i przejrzyście. Zdjęcia danych przetworów są wykonane pięknie, sprawiając, że patrząc na nie rośnie nam apetyt i chęci do działania. Tak książka sprawdzi się w sam raz dla początkujących, ale również dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Oprócz klasycznych przetworów, takich jak kiszone ogórki, kapusta czy sok malinowy, znajdziemy przetwory takie jak: limonka z kurkumą, chutney z mango czy salsę z pomidorów i kolendry. Znajdą się tu również dania do zrobienia w dziesięć minut jak np. pomidory w sposób azjatycki, z których w szybki sposób można zrobić pyszną zupę oraz dodatki do dań głównych i lekarstwa.

Dla początkujących osób nie zabraknie tu zasad prawidłowego robienia przetworów, wyjaśnienia na czym polega sterylizacja i jak ją wykonać oraz na czym polega pasteryzacja i jakie są jej rodzaje. Okiem dietetyka dowiemy się jakie wartości niosą ze sobą truskawki, cytrusy, kurkuma i wiele innych.



Książka "Zdrowe przetwory" posiada wszystko, to co powinien posiadać dobry poradnik kulinarny. Proste, krótkie i zrozumiałe przepisy, spis treści, piękne ilustracje, ciekawostki oraz ważne informacje przekazywanego bez zbędnego przeciągania. Ta książka jest dla każdego: dla tego kto chce zacząć robić przetwory, potrzebuje motywacji, ale również dla tych, którzy nie boją się próbować sięgać po nowe smaki. Ja nie lubię eksperymentować więc zostanę przy klasycznych przetworach.

Z czym kojarzy mi się jesień?

Ze złotymi liśćmi, które z drzew opadają na ziemię. Z grubym swetrem, ciepłym kocykiem i ciepłymi, grubymi skarpetami. Nie może też zabraknąć kubka gorącej kawy, niekiedy herbaty, a nawet kakao. Jednak jesień kojarzy mi się również z pewnym wspomnieniem: przez okno przebijają ciepłe promienie słońca. Moja mama i prababcia krzątają się po...

więcej Pokaż mimo to

avatar
76
33

Na półkach: ,

Sezon na domowe przetwory trwa w pełni, dlatego książka z którą przychodzi Jolanta Naklicka-Kleser jest jak najbardziej na czasie. Pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu pomysły na soki, dżemy, konfitury, kiszonki, pikle, oliwy, sosy i różne inne przyprawiające o zawrót głowy przysmaki zaprezentowane zostały w książce „Zdrowe przetwory”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Zwierciadło.

Przygotowanie i zrobienie zimowych przetworów zawsze kojarzyło mi się z długą i mozolna pracą. Za każdym razem wyobrażałam sobie ogrom pracy, który trzeba włożyć, by zapełnić swoją spiżarnię zdrowymi i domowymi przetworami. Dzięki książce Jolanty Naklickiej-Kleser szybko rozwiałam swoje obawy i pełna energii zabrałam się za przygotowanie swojego pierwszego w życiu soku malinowego. Muszę przyznać, że dla kompletnego laika, jakim jestem w tej tematyce, zawekowanie pierwszego słoika było sporym wyzwaniem (później to już czysta przyjemność). Przepis na sok malinowy, który znajdziemy w książce jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu (pod warunkiem, że posiadamy wyciskarkę),zdrowy i smakuje naprawdę wyśmienicie. Czysta przyjemność, która nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy.

Książka jest bardzo kolorowa, bogata w ilustracje, przejrzysta i podzielona na siedem rozdziałów. Autorka rozpoczyna od kilku istotnych wskazówek, dzięki którym przygotowanie przetworów staje się szybkie i przyjemne. Wyjaśnia czym jest sterylizacja, pasteryzacja, kiszenie oraz marynowanie, a w dalszej części swojego poradnika uczy jak przygotować się do wekowania. W pierwszym rozdziale znajdziemy klasykę, czyli sekretne przepisy na dobrze znane kiszone ogórki czy choćby kompot z wiśni przekazywany z pokolenia na pokolenie. Rozdział drugi został w całości poświęcony kiszonkom (sama byłam zaskoczona ile produktów tak naprawdę możemy zakisić),a trzeci wielu sposobom na marynowanie warzyw (z różnymi dodatkami zmieniającymi ich smaki). Kolejne rozdziały to różne przywiezione z podróży przepisy, którymi autorka postanowiła podzielić się z czytelnikami w swojej książce, oraz dania które przygotować możemy w 10 minut, a także dodatki do dań głównych (np. zielony sos chili).

Choć do książek z przepisami podchodzę raczej z dużą dawką ostrożności, tak „Zdrowe przetwory” mogę każdemu z czystym sumieniem polecić. Warto uzupełniać domową spiżarnię w samodzielnie przygotowane przetwory, które oprócz tego że dobrze smakują, to zawierają dużo cennych witamin, które są przecież niezbędne dla naszego organizmu – zwłaszcza w okresie zimowym. Naprawdę pomocna książka, którą warto mieć w swojej biblioteczce.
_______________________________
http://www.kulturatka.pl/2018/09/07/ciesz-sie-pysznymi-smakami-przez-caly-rok-zdrowe-przetwory-recenzja/

Sezon na domowe przetwory trwa w pełni, dlatego książka z którą przychodzi Jolanta Naklicka-Kleser jest jak najbardziej na czasie. Pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu pomysły na soki, dżemy, konfitury, kiszonki, pikle, oliwy, sosy i różne inne przyprawiające o zawrót głowy przysmaki zaprezentowane zostały w książce „Zdrowe przetwory”, która ukazała się nakładem...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1742
748

Na półkach: , , ,

Na bank wypróbuję coś z tej książki, bo wiele przepisów mnie zaciekawiło.
A jeśli kiszone ogórki, sok malinowy, albo kompot wiśniowy - to tylko domowej roboty :)

Na bank wypróbuję coś z tej książki, bo wiele przepisów mnie zaciekawiło.
A jeśli kiszone ogórki, sok malinowy, albo kompot wiśniowy - to tylko domowej roboty :)

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    22
  • Przeczytane
    18
  • Posiadam
    5
  • Kulinaria
    3
  • Kulinarne
    2
  • Przeczytane 2018r.
    1
  • Teraz czytam
    1
  • Chcę w prezencie
    1
  • Ulubione
    1
  • 2020
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Zdrowe przetwory. 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych


Podobne książki

Przeczytaj także