Zdrowe przetwory 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych...

Wydawnictwo: Zwierciadło
6,75 (4 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
3
6
1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788381320436
liczba stron
224
język
polski
dodała
Wiedźminka

„Zdrowe przetwory: 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych” to rewelacyjna książka Jolanty Naklickiej-Kleser, która wprowadzi Cię we wszelkie tajniki przygotowywania domowych przetworów z warzyw i owoców. Dzięki niej będziesz cieszyć się własnymi słoikowymi specjałami przez cały rok, bez względu na sezon! Słodkie i wytrawne, pyszne i zdrowe – takie właśnie są przetwory opisane...

„Zdrowe przetwory: 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych” to rewelacyjna książka Jolanty Naklickiej-Kleser, która wprowadzi Cię we wszelkie tajniki przygotowywania domowych przetworów z warzyw i owoców. Dzięki niej będziesz cieszyć się własnymi słoikowymi specjałami przez cały rok, bez względu na sezon! Słodkie i wytrawne, pyszne i zdrowe – takie właśnie są przetwory opisane tej publikacji!

Przetwory z warzyw i owoców są świetnym rozwiązaniem, dzięki któremu można zachować smaki lata na długo i cieszyć się nimi nawet w środku zimy. Książka „Zdrowe przetwory” przybliża czytelnikowi sztukę ich przygotowania – bez względu na to, czy interesują Cię tradycyjne, klasyczne kiszonki, czy nowoczesne, egzotyczne sosy, pasty i inne specjały, w publikacji Jolanty Naklickiej-Kleser na pewno znajdziesz coś dla siebie! Już wkrótce Twoja spiżarnia zapełni się prawdziwymi wspaniałościami: wypróbuj przepis na dżem truskawkowy z nasionami chia lub pesto z niedźwiedzim czosnkiem. Oprócz tego możesz sięgnąć po przepisy na przetwory z różnych stron świata, jak bałkański ajwar czy hinduski chutney z jabłek z dodatkiem rozmarynu i czerwonego pieprzu. Ale to jeszcze nie wszystko, bo dzięki „Zdrowym przetworom” nauczysz się też przyrządzać smakowe oliwy, owocowe octy oraz naturalne ekstrakty. Pasteryzuj, marynuj, fermentuj i kiś – a będziesz rozsmakowywać się w najróżniejszych przetworach, kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę!

Jolanta Naklicka-Kleser kilka lat temu porzuciła pracę w korporacji, by wziąć udział w II edycji programu dla kucharzy-amatorów „MasterChef”. Dzisiaj swój czas dzieli pomiędzy rodzinę i pasję do gotowania, którą dzieli się z innymi podczas prowadzonych przez siebie warsztatów. W swojej książce „Zdrowe przetwory: 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych” zdradza czytelnikom swoją wiedzę na temat przetworów – zarówno tę przekazywaną z pokolenia na pokolenie, jak i tę przywożoną z podróży do dalekich krajów.

 

źródło opisu: https://merlin.pl/zdrowe-przetwory-80-przepisow-ko...(?)

źródło okładki: https://merlin.pl/zdrowe-przetwory-80-przepisow-ko...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (4)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 4576

Na bank wypróbuję coś z tej książki, bo wiele przepisów mnie zaciekawiło.
A jeśli kiszone ogórki, sok malinowy, albo kompot wiśniowy - to tylko domowej roboty :)

książek: 412
Agnieszka | 2018-10-27
Na półkach: Przeczytane, Ulubione
Przeczytana: 15 października 2018

Kiedy w połowie września będąc w bibliotece zerknęłam na regał z nowościami, ta książka przyciągnęła mój wzrok. Z jakichś powodów trafiła do mnie w porę adekwatną dla zachowywania tego co daje natura w słoikach. Zwyczajowo nie interesują mnie książki o przetwarzaniu żywności, bo są zbyt skomplikowane i wymagające jak na moje kulinarne chęci, ale ta mnie zainteresowała ze względu na prostotę przepisów, możliwości komponowania warzyw i owoców i piękne zdjęcia. Pierwszy raz przeczytałam całą książkę z przepisami i zachciało mi się z niej skorzystać, bo smakowitość jaka płynie z opisów namawia do spróbowania własnych sił w robieniu przetworów na zimę a łatwość wykonania wręcz sprawia przyjemność.

Książka to nie tylko wspomniane przepisy to także podstawowa wiedza dotycząca przetworów, rozumienia rodzajów przetwarzania i niezbędne przygotowania przed finałem spektaklu. Zawiera też opisy szczególnie zdrowych przypraw lub dodatków. Autorka zapisała w książce zarówno przepisy tradycyjne i...

książek: 842
redgirl_books | 2018-09-26
Na półkach: Przeczytane

Z czym kojarzy mi się jesień?

Ze złotymi liśćmi, które z drzew opadają na ziemię. Z grubym swetrem, ciepłym kocykiem i ciepłymi, grubymi skarpetami. Nie może też zabraknąć kubka gorącej kawy, niekiedy herbaty, a nawet kakao. Jednak jesień kojarzy mi się również z pewnym wspomnieniem: przez okno przebijają ciepłe promienie słońca. Moja mama i prababcia krzątają się po kuchni robiąc przetwory z ogórków. Do dziś pamiętam ich smak, ekscytację małego dziecka, bo w domu coś ciekawego się dzieje.

Bo wiecie co? Jesień to również czas, kiedy zamykamy w słoiki smak i słońce przemijającego lata. Robienie przetworów zawsze kojarzyło mi się z ogromem pracy, staniem przy garach cały dzień, ale autorka pokazuje, że wcale tak być nie musi. Nie ukrywam, że jestem zagorzałą sojuszniczką tego, co szybkie i proste.



"Zdrowe przetwory" to sentymentalna podróż autorki do czasów dzieciństwa. Jolanta Naklicka - Kleser daje nam możliwość, aby zatroszczyć się o swoich bliskich, serwując im zdrowe...

książek: 76
Magda | 2018-09-11
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 07 września 2018

Sezon na domowe przetwory trwa w pełni, dlatego książka z którą przychodzi Jolanta Naklicka-Kleser jest jak najbardziej na czasie. Pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu pomysły na soki, dżemy, konfitury, kiszonki, pikle, oliwy, sosy i różne inne przyprawiające o zawrót głowy przysmaki zaprezentowane zostały w książce „Zdrowe przetwory”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Zwierciadło.

Przygotowanie i zrobienie zimowych przetworów zawsze kojarzyło mi się z długą i mozolna pracą. Za każdym razem wyobrażałam sobie ogrom pracy, który trzeba włożyć, by zapełnić swoją spiżarnię zdrowymi i domowymi przetworami. Dzięki książce Jolanty Naklickiej-Kleser szybko rozwiałam swoje obawy i pełna energii zabrałam się za przygotowanie swojego pierwszego w życiu soku malinowego. Muszę przyznać, że dla kompletnego laika, jakim jestem w tej tematyce, zawekowanie pierwszego słoika było sporym wyzwaniem (później to już czysta przyjemność). Przepis na sok malinowy, który znajdziemy w książce...

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd