Smakoterapia 2
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Edipresse
- Data wydania:
- 2018-10-03
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-10-03
- Liczba stron:
- 352
- Czas czytania
- 5 godz. 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381176347
Drogi Czytelniku,
Nieznajomy,
Przyjacielu,
jeśli trzymasz w dłoniach Smakoterapię 2, śmiem podejrzewać, że wiesz już o mnie co nieco. Jeśli jednak nie wiesz, zapraszam Cię serdecznie, abyś zajrzał do pierwszej, bestsellerowej Smakoterapii oraz na stronę Smakoterapia.pl. Znajdziesz tam historię rewolucji kulinarnej, która narodziła się z miłości do dziecka z licznymi alergiami, a wyrosła na inspirację dla wszystkich poszukujących prostych przepisów roślinnych, bez glutenu, nabiału i cukru. W jej kontynuacji pochylam się nad tym, od czego często zaczynamy zmiany w kuchni: nad zdrowymi smakołykami. Najczęściej słodkimi. Zaczynamy zatem od słodkości, lecz potem… Uch, wreszcie coś na wytrawnie!
Zapraszam Was w kolejną kulinarną podróż. Zaczerpnijcie z niej, co Wam się podoba, zainspirujcie się i smakujcie na zdrowie.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 41
- 39
- 26
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Przyznaję, że nie znam bloga autorki, sięgnęłam po tą książkę, gdyż zachwyciła mnie swoją szatą graficzną, przepięknie barwna z wyrazistymi zdjęciami potraw. Taka troszkę sroczka ze mnie wyszła, przyznaję:)
Co do samej zawartości, to muszę przyznać, że nie jest tak źle, jakby mogło się wydawać, grafika nie przyćmiła treści. Podoba mi się krótka historia, czy jak kto woli wprowadzenie do każdego dania, potrawy, co nadaje takiego ciepłego przyjaznego charakteru. Moja córka wegetarianka oczywiście najbardziej jest zachwycona moim zakupem.
W tej części przeważają zdrowe słodkości, ale mamy też i zwykłe potrawy warzywno-ziołowe. Przepisy proste, opisy wykonania zrozumiałe, większość składników w miarę dostępna na polskim rynku.
Polecam i życzę smacznego!
Przyznaję, że nie znam bloga autorki, sięgnęłam po tą książkę, gdyż zachwyciła mnie swoją szatą graficzną, przepięknie barwna z wyrazistymi zdjęciami potraw. Taka troszkę sroczka ze mnie wyszła, przyznaję:)
więcej Pokaż mimo toCo do samej zawartości, to muszę przyznać, że nie jest tak źle, jakby mogło się wydawać, grafika nie przyćmiła treści. Podoba mi się krótka historia, czy jak kto woli...
Bardziej podobała mi się od 1 części ze względu na zawarte przepisy na słodycze :). Jednakże moje opinia się nie zmienia, pewne nie dopracowania są ale jako źródło podstawowej wiedzy również o medycynie naturalnej i świadomym żywieniu. Moja opinia pierwszej części, która odnosi się również do 2: Książka kucharska, nie strikte wegańska, ale ze względu na duże ograniczenia może tylko kilka przepisów nie jest wegańskich więc polecam dla wszystkich zaczynających roślinożerców. Z dań można wybierać, ale nie wszystkie przypadły mi do gustu. Jest kilka fajnych porad i dużo podstaw można wynieść, by potem samemu się inspirować. Przeplatane są też elementy świadomego odżywiania i medycyny naturalnej. Nie zwala z nóg, ale jak najbardziej warto.
Bardziej podobała mi się od 1 części ze względu na zawarte przepisy na słodycze :). Jednakże moje opinia się nie zmienia, pewne nie dopracowania są ale jako źródło podstawowej wiedzy również o medycynie naturalnej i świadomym żywieniu. Moja opinia pierwszej części, która odnosi się również do 2: Książka kucharska, nie strikte wegańska, ale ze względu na duże ograniczenia...
więcej Pokaż mimo toKsiążka moim zdaniem jest niedopracowana, przepisy niekompletne: jest na liście składników, nie ma w przepisie i dopiero po wejściu na stronę internetową okazuje się że składnik miał być dodany na samym początku. Minusem jest również umowne określenie wielkości: mała miska, garść.
Książka moim zdaniem jest niedopracowana, przepisy niekompletne: jest na liście składników, nie ma w przepisie i dopiero po wejściu na stronę internetową okazuje się że składnik miał być dodany na samym początku. Minusem jest również umowne określenie wielkości: mała miska, garść.
Pokaż mimo toW końcu trafiłam na książkę, z która zachwyciła mnie prostotą wykonania a jednocześnie oryginalnością połączeń i smaku. Niemalże każdy przepis z tej książki mogę zrobić z tego co mam w swojej kuchni (fakt, mało nie mam :))
A wszystko jest zdrowe, przygotowane z nieprzetworzonych przemysłowo produktów, bez glutenu, czy mięsa. Poprostu rewelacja :)
W końcu trafiłam na książkę, z która zachwyciła mnie prostotą wykonania a jednocześnie oryginalnością połączeń i smaku. Niemalże każdy przepis z tej książki mogę zrobić z tego co mam w swojej kuchni (fakt, mało nie mam :))
Pokaż mimo toA wszystko jest zdrowe, przygotowane z nieprzetworzonych przemysłowo produktów, bez glutenu, czy mięsa. Poprostu rewelacja :)
Czy można łączyć muzykę z gotowaniem? Jak najbardziej. I to nie tylko w postaci radia w tle w czasie przygotowywania posiłków, ale wykonywania zawodu. Iwona Zasuwa znana wszystkim przede wszystkim z bycia wokalistką sesyjną i chórzystką, biorącą udział w niemal wszystkich projektach Kayah jest także wielką pasjonatką gotowania, który przyczynił się do powstania strony smakoterapia.pl oraz programu „Ugotuj mi, mamo” na antenie Kuchni+, a także prowadzenia licznych warsztatów na temat zdrowego odżywiania. Jej przepisy są wynikiem tego, że musiała tworzyć dania bez cukru, nabiału i glutenu. Niezłe wyzwanie, bo każdy, kto zaczynał wprowadzać jedną z diet odkrywał, że niemal każdy gotowy produkt na sklepowej półce ma te składniki, a znane nam dania są nimi przepełnione. Trzeba poszukiwać i eksperymentować samodzielnie. Wykonanie zachwycającego albo zjadliwego dania było wyzwaniem. I to stało się motorem napędowym powstania strony, aby utrwalić udane przepisy oraz wydania książek kucharskich, dla osób, które zaczynają podobną przygodę, aby miały łatwiej.
Na początku książki dowiemy się czym możemy zastąpić cukier, a następnie przejdziemy do czegoś, czemu nikt z nas nie może się oprzeć czyli deserów. Są wśród nich kremy, w których nie zabraknie kakao (dla miłośników czekolad),różnorodnych owoców, kasz, płatków, orzechów, słonecznika. Mnie zaskoczył sernik bez sera, a nawet domowa guma rozpuszczalna. Do tego różnorodne praliny, sezamki, batoniki, lizaki, żelki, bezy! Wszystko smakujące wspaniale i zaspokajające apetyt na słodkie, a dzieciom pomagające pogodzić się z wybiórczą dietą. Słodkości zajmują tu aż połowę książki, więc jeśli sięgacie po nią z myślą o własnych maluchach będą zachwycone. Dalej pojawiają się dania z „serem”, czyli produktami, które doskonale zastępują ten wycofany z diety produkt. Najbardziej zaskoczył mnie serek z orzechów. Jest tu sporo warzyw, przepisów wegańskich, a przez tu mamy pasztety z fasoli, pyzy z warzywnym farszem, sporo zup, chłodników.
Iwona Zasuwa wykorzystuje w swojej książce produkty, który możemy łatwo kupić w marketach czy samodzielnie uprawiać we własnym ogródku. Z zapomnianych warzyw pojawia się tu pasternak, który uwielbiałam w dzieciństwie, a powoli wraca do łask.
Jeśli myślicie o przejściu na kuchnię wegańską, ale nie wiecie jak się za to zabrać to zdecydowanie polecań. Jeśli chcecie eliminować cukier czy gluten to zdecydowanie będzie to przydatne narzędzie pomagające w zmienianiu nawyków żywieniowych.
Czy można łączyć muzykę z gotowaniem? Jak najbardziej. I to nie tylko w postaci radia w tle w czasie przygotowywania posiłków, ale wykonywania zawodu. Iwona Zasuwa znana wszystkim przede wszystkim z bycia wokalistką sesyjną i chórzystką, biorącą udział w niemal wszystkich projektach Kayah jest także wielką pasjonatką gotowania, który przyczynił się do powstania strony...
więcej Pokaż mimo toMoże to banalne, ale ta książka zmieniła moje podejście do kuchni. I za to będę Iwonie Zasuwie wdzięczna po wsze czasy :)
Co i rusz wykorzystuję jakiś nowy przepis, bo w książce jest ich naprawdę sporo. "Smakoterapia 2" to przede wszystkim dużo przepisów na desery. Zatem jeśli, tak jak ja, szukacie zamienników gotowych słodyczy, to ta książka będzie dla was idealna.
Jeśli szukacie przepisów na zupy i dania główne, to nie ma ich tam aż tak dużo, ale też są świetne. Natomiast "Smakoterapia" miała ich więcej i tam znajdziecie przepisy na dużo zup! :)
Całość recenzji na zukoteka.pl
Może to banalne, ale ta książka zmieniła moje podejście do kuchni. I za to będę Iwonie Zasuwie wdzięczna po wsze czasy :)
więcej Pokaż mimo toCo i rusz wykorzystuję jakiś nowy przepis, bo w książce jest ich naprawdę sporo. "Smakoterapia 2" to przede wszystkim dużo przepisów na desery. Zatem jeśli, tak jak ja, szukacie zamienników gotowych słodyczy, to ta książka będzie dla was idealna.
Jeśli...