Wolni od glutenu

Tłumaczenie: Jerzy Wołk-Łaniewski
Wydawnictwo: Druga Strona
7,41 (17 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
3
9
0
8
7
7
2
6
2
5
2
4
1
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Gluten Freedom: The Nation's Leading Expert Offers the Essential Guide to a Healthy, Gluten - Free Lifestyle
data wydania
ISBN
9788364190100
liczba stron
430
słowa kluczowe
Bezglutenowe, gluten,
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodał
youstyna

Książka "Wolni od glutenu" doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty, profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela Ośrodka Badań nad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie, przedstawia najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia, jak również objaśnia ich znaczenie szybko rozrastającemu się gronu odbiorców. Ten...

Książka "Wolni od glutenu" doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty, profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela Ośrodka Badań nad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie, przedstawia najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia, jak również objaśnia ich znaczenie szybko rozrastającemu się gronu odbiorców. Ten przełomowy przewodnik stanowi bezcenną pomoc zarówno dla tych, którzy dopiero niedawno zostali zdiagnozowani, jak i dla osób od dawna już borykających się z problemem glutenu oraz dla każdego, kto podejrzewa, że gluten ma negatywny wpływ na jego życie.

Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych mitów, tłumaczy najnowsze wyniki badań, procedury diagnostyczne, a także zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie decyzji najlepszych dla siebie samych oraz dla członków ich rodzin.

W książce opisano wpływ glutenu na takie symptomy, jak depresja, niepokój czy "zamglenie umysłu", jak również na pewne zaburzenia behawioralne, między innymi spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) i schizofrenię. Inne szczególnie warte uwagi fragmenty omawiają:
różnice między celiakią,
nadwrażliwością na gluten i alergią na pszenicę
najwłaściwsze, aktualne sposoby radzenia sobie z dolegliwościami związanymi z glutenem u konsumentów w każdym wieku
praktyczne rady, jak radzić sobie w kuchni bezglutenowej, jak czytać informacje na produktach i jak zdrowo i bezpiecznie funkcjonować w świecie pełnym ukrytych źródeł glutenu psychologiczne znaczenie diagnozy i jej wpływ na rodzinę chorego, przełomowe badania dotyczące profilaktyki i leczenia, godne zaufania i rzetelne źródła informacji dla pacjentów, rodziców i lekarzy przepisy na prawdziwe, bezglutenowe potrawy kuchni włoskiej, stosowane w domu doktora Fasano.

 

źródło opisu: www.drugastrona.pl

źródło okładki: www.drugastrona.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (2)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 97
gdzie-idziesz | 2017-09-05
Na półkach: Przeczytane

obowiązkowa lektura dla każdego celiaka

książek: 329
basia888 | 2016-11-26
Na półkach: Przeczytane

Moja druga pozycja związana z dietą bezglutenową. Jest to niezastąpiona książka dla każdego kto dopiero wkracza w bezglutenowy świat lub chce poszerzyć wiedzę z tego zakresu. Książka napisana z jednej strony zrozumiałym językiem a z drugiej strony zawiera dużo medycznych terminów co jest dużym pozytywem. Oczywiście nic nie zastąpi diagnozy lekarza ale dzięki szczegółowym opisom można samemu sobie pomóc jeżeli podejrzewamy u siebie choroby związane z glutenem. Dzięki tej książce dowiecie się, że istnieją inne formy choroby zwiazane z glutenem nie tylko cekiakia, poczytacie o ciekawych przypadkach oraz jak inni sobie z tym radzą na każdym etapie życia. Podano również garść przydatnych przepisów, inne pozycje przydatne dla bezglutenowców, ciekawy słowniczek, interesujące przykłady aplikacji na telefon czy stron internetowych. Bardzo dobrze napisana i rzetelna książka.

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd