Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2014-11-06
- Data 1. wyd. pol.:
- 2014-11-06
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788308054253
- Tagi:
- literatura polska książka kucharska rozmowa
Słony, słodki, gorzki, kwaśny i… UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.
To z nimi rozmawia Łukasz Modelski – o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma przy tym stole absolwentów szkół kucharskich. To, można powiedzieć, amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: Agnieszka Kręglicka – restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum – laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi – blogerka zakochana we włoskiej kuchni, autorka Smaków Toskanii, Carl Honoré – piewca powolności, Carlo Petrini – twórca międzynarodowego ruchu Slow Food, Patricia Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino, Elizabeth Gilbert – autorka Jedz, módl się, kochaj, Grzegorz Łapanowski – kucharz i bibliofil, Tomasz Kolecki-Majewicz – sommelier i koneser wina oraz Charles MacLean – smakosz whisky, Côme de Chérisey– dyrektor generalny przewodników kulinarnych Gault & Millau, Danièle Mazet-Delpeuch – osobista kucharka prezydenta Mitterranda, a także Michel Escoffier – prawnuk najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku. To właśnie Auguste Escoffier przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku”. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem swojej epoki nazywał to „wyśmienitością”. Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. To „umami” – smak „pełny”, „domykający” inne smaki.
Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców. To więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 131
- 90
- 26
- 5
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
Rozmowy ciekawe, jednak opis książki i tytuł trochę mylący. Myślałem, że przynajmniej w każdej rozmowie padnie pytanie o umami, ale tak nie było.
Ale jest to książka z rodzaju takich, które dają nadzieję, że wiele w życiu jest możliwe i warto iść za marzeniami.
Rozmowy ciekawe, jednak opis książki i tytuł trochę mylący. Myślałem, że przynajmniej w każdej rozmowie padnie pytanie o umami, ale tak nie było.
Pokaż mimo toAle jest to książka z rodzaju takich, które dają nadzieję, że wiele w życiu jest możliwe i warto iść za marzeniami.
Jedzenie - jedna z najważniejszych potrzeb i przyjemności. Czasem traktowana nieco wstydliwie w myśl złotej myśli, że je się, by żyć, a nie żyje, by jeść, a czasem, i tak jest w przypadku rozmówców Łukasza Modelskiego, jako coś, co stanowi o urodzie życia, wręcz nieodzownego składnika szczęścia. To książka o smakowaniu. I chyba nie tylko tu chodzi o odróżnianie czterech podstawowych smaków i tego piątego, mięsnego umami, ale bardziej o smakowanie życia, a dla tego procesu smakowanie jedzenia jest tylko wstępem, czy pretekstem. Różnie oceniam te rozmowy. Niektóre, może przez niedostępne mi wyrafinowanie, wydawały mi się mgliste, rozmyte i niesmaczne, inne wzbudzały ślinotok. I to jest zaleta tej książki, bo można się w niej przejrzeć, a co za tym idzie określić i czegoś tam się o sobie dowiedzieć :)
Jedzenie - jedna z najważniejszych potrzeb i przyjemności. Czasem traktowana nieco wstydliwie w myśl złotej myśli, że je się, by żyć, a nie żyje, by jeść, a czasem, i tak jest w przypadku rozmówców Łukasza Modelskiego, jako coś, co stanowi o urodzie życia, wręcz nieodzownego składnika szczęścia. To książka o smakowaniu. I chyba nie tylko tu chodzi o odróżnianie czterech...
więcej Pokaż mimo toLukasz Modelski bohaterow swych rozmow nazywa "robotnikami smaku". To ludzie, ktorych pasja i zycie kreca sie wokol pokarmu. 'Piaty smak' prezentuje ich wiedze, doswiadczenie i podejscie do zycia.
To ksiazka o idei jedzenia, o szacunku do kuchni i tradycji. Tresc szczegolny nacisk kladzie na koniecznosc docenienia lokalnych upraw, swiezych produktow i prostego jedzenia. W ostatniej rozmowie pojawia sie niezwykle ciekawa mysl o tym, ze umiejetnosc smakowania przekazuje sie z pokolenia na pokolenie, warto wiec wiedziec jak ksztalcic smak dzieci.
Mobilizujace do dzialania.
Lukasz Modelski bohaterow swych rozmow nazywa "robotnikami smaku". To ludzie, ktorych pasja i zycie kreca sie wokol pokarmu. 'Piaty smak' prezentuje ich wiedze, doswiadczenie i podejscie do zycia.
więcej Pokaż mimo toTo ksiazka o idei jedzenia, o szacunku do kuchni i tradycji. Tresc szczegolny nacisk kladzie na koniecznosc docenienia lokalnych upraw, swiezych produktow i prostego jedzenia. W...
Uwielbiam "Drogę przez mąkę" Modelskiego emitowaną w radiowej Dwójce, pewnym było zatem że sięgnę po "Piąty smak". No i nie zawiodłem się. Świetnie przeprowadzone wywiady czyta się jednym tchem. To nie tylko opowieści o kuchni ale i pasjach, życiu, ludziach. Tak można bez końca dyskutować przy stole zastawionym dobrym jadłem i winem. Całość jest okraszona przepisami kulinarnymi, takimi 'bohaterami tygodnia' ze wspomnianej na początku audycji.
Uwielbiam "Drogę przez mąkę" Modelskiego emitowaną w radiowej Dwójce, pewnym było zatem że sięgnę po "Piąty smak". No i nie zawiodłem się. Świetnie przeprowadzone wywiady czyta się jednym tchem. To nie tylko opowieści o kuchni ale i pasjach, życiu, ludziach. Tak można bez końca dyskutować przy stole zastawionym dobrym jadłem i winem. Całość jest okraszona przepisami...
więcej Pokaż mimo toWśród towarzyszących nam przez całe życie smaków wyróżniamy… słony, słodki, gorzki i kwaśny… Mamy też, choć chyba nie każdy jeszcze o tym wie, smak piąty … zwany umami. Naukowcy wskazują, że umami reprezentuje smak kwasu amino L-glutaminowego oraz 5′-rybonukleotydów takich jak Guanozyno-5′-monofosforan. Bardzo to skomplikowane, nieprawdaż? Mówiąc bardziej po ludzku … umami pozostawia długotrwałe wrażenie tłustości na języku i ogólnie rzecz biorąc wiąże się z szeroko pojętą przyjemnością. To smak uzupełniający te pozostałe podstawowe, domykający je, wypełniający po brzegi. To smak, który odczuwamy nie tylko kubkami smakowymi umieszczonymi na języku, to przyjemność, która przenika całe ciało i daje lekkie uczucie błogości.
I właśnie o szeroko pojętej przyjemności, która kryje się w kuchni, w wybornym jedzeniu, aromatycznych, pobudzających zmysły napojach, w literaturze, pasjach, pracy i całym naszym życiu, w jego zwyczajnej codzienności i niecodziennej niezwykłości, z ludźmi, którzy ją odnaleźli rozmawia Łukasz Modelski w swej książce Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu. Nie ma wśród nich wybitnych kucharzy, znawców kuchni od podszewki. Są za to ludzie znani i mniej znani, którzy kosztując życia rozsmakowali się w jego pięknie. Docenili, to co czasem innym zwyczajnie umyka a w dodatku potrafią o tym pięknie i z pasja opowiadać.
Wśród rozmówców Łukasza Modelskiego znalazła się Agnieszka Kręglicka (znana restauratorka i dziennikarka, która pisze o gotowaniu m.in. w Gazecie Wyborczej),Anne Applebaum (laureatka Pulitzera, żona obecnego marszałka sejmu Radosława Sikorskiego),Aleksandra Seghi (blogerka, która całkowicie i bez pamięci zakochała się we Włoszech i włoskiej kuchni, na stale mieszkająca w ukochanym kraju, autorka książek m.in. „Smaki Toskanii”, „Słodkie pieczone kasztany”, „Zielona Toskania”),Carl Honoré (kanadyjski dziennikarz, autor książki „Pochwała powolności”, w której bada „powolne” podejście do życia),Carlo Petrini (którego uważa się za twórcę międzynarodowego ruchu Slow Food, a który zdaniem dziennika „The Guardian” jest jedną z pięćdziesięciu osób, które mogą uratować naszą planetę),Patricia Atkinson (Angielka, która wiedziona romantycznym marzeniem męża wyprowadziła się do Francji, by tam produkować wino. Małżeństwo nie przetrwało. Za to Patricia wrosła w lokalną społeczność i zaczęła produkować znakomite wino),Elizabeth Gilbert (autorka takich światowych bestsellerów jak autobiograficzna „Jedz, módl się, kochaj” czy „Botanika duszy”),Grzegorz Łapanowski (kucharz, zwany polskim Jamie Oliverem, juror polskiej edycji programu Top Chef, z pasją zbierający książki wszelakie o gotowaniu),Tomasz Kolecki-Majewicz (sommelier i koneser wina, którego codzienność to niezliczone butelki najlepszego… któż nie chciałby, by jego praca tak właśnie wyglądała?),Charles MacLean (guru pośród smakoszy whisky, który samego siebie zagrał w filmie „Whisky dla aniołów”),Côme de Chérisey (dyrektor generalny Gault & Millau czyli wydawnictwa publikującego co roku przewodniki gastronomiczne z własnym rankingiem restauracji. Znaleźć się w tym przewodniku to marzenie każdego chyba restauratora.),Danièle Mazet-Delpeuch (osobista kucharka prezydenta Mitterranda, która potrafiła zaspokoić wszelkie jego kulinarne zachcianki, lecz nie umiała porozumieć się z oficjalną prezydencką kuchnią. Kobieta prosta a tak niezwykła i ujmująca zarazem.) czy też Michel Escoffier (prawnuk Auguste Escoffier, francuskiego kucharza, który stworzył europejską kuchnię w jej obecnym kształcie. Sam Michel jest kustoszem muzeum poświęconego znanemu pradziadkowi i szefem fundacji jego imienia).
O jedzeniu, piciu i życiu zaproszeni przez Łukasza Modelskiego rozmówcy opowiadają barwnie, z pasją i sporą dawką humoru. To opowieści prawdziwe, od serca, odkrywające drobne sekrety, małe tajemnice, wielkie marzenia i radość z codzienności, która jest odzwierciedleniem największych pragnień. Opowieści o życiowym spełnieniu, które często osiągane jest ciężką pracą, najczęściej po opuszczeniu swej strefy komfortu a także przy odrobinie szczęścia to lektura ciekawa i z pewnością poszerzająca codzienne horyzonty. Warto czasem spojrzeć na świat cudzymi oczyma i uświadomić sobie jak jest piękny, barwny, bogaty i jak pasjonujące jest życie.
http://www.krzywaprosta.pl/2015/02/04/piaty-smak-rozmowy-przy-jedzeniu-czyli-jak-smakuje-zycie/
Wśród towarzyszących nam przez całe życie smaków wyróżniamy… słony, słodki, gorzki i kwaśny… Mamy też, choć chyba nie każdy jeszcze o tym wie, smak piąty … zwany umami. Naukowcy wskazują, że umami reprezentuje smak kwasu amino L-glutaminowego oraz 5′-rybonukleotydów takich jak Guanozyno-5′-monofosforan. Bardzo to skomplikowane, nieprawdaż? Mówiąc bardziej po ludzku … umami...
więcej Pokaż mimo toNie pamiętam już kiedy, jakaś książka zaskoczyła mnie tak, jak ta. Naprawdę, sięgając po nią nie miałam jakichś szczególnych oczekiwań – ot, jakieś wywiady na temat jedzenia… A co dostałam? Niesamowicie wciągającą lekturę, którą momentami czytałam z większymi wypiekami na twarzy niż nie jedną powieść;).
Książka Piąty smak to zapis kilkunastu rozmów autora z ludźmi z całkowicie różnych dziedzin, których łączy on, czyli smak, i to specyficzne podejście do kuchni i życia w ogóle. To pasjonujące wywiady, które otworzyły mi oczy, na wiele spraw, o których nie miałam pojęcia. Źródłem wyjścia jest zawsze kuchnia, jednak często rozmowy te zyskują drugie dno. To książka pozornie o jedzeniu i smaku, tak naprawdę mocno odnosi się do życia, odbierania go wszystkimi zmysłami.
Rozmówcami Łukasza Modelskiego są między innymi: znana, polska restauratorka - Agnieszka Kręglicka, żona Radosława Sikorskiego – Anne Aplebaum, założyciel ruchu Slow Food – Carlo Petrini, czy autorka książki Jedz, módl się, kochaj – Elizabeth Gilbert. Czyta się to niezwykle przyjemnie, tak jakby się smakowało naprawdę dobre wino:).
Nie pamiętam już kiedy, jakaś książka zaskoczyła mnie tak, jak ta. Naprawdę, sięgając po nią nie miałam jakichś szczególnych oczekiwań – ot, jakieś wywiady na temat jedzenia… A co dostałam? Niesamowicie wciągającą lekturę, którą momentami czytałam z większymi wypiekami na twarzy niż nie jedną powieść;).
więcej Pokaż mimo toKsiążka Piąty smak to zapis kilkunastu rozmów autora z ludźmi z...
Pod pewnym względem jestem bardzo rozczarowana. Myślałam, że jest to książka o Umami, a tam zaledwie jedna wzmianka.
Z drugiej strony, wywiady te są pasjonujące, chociaż, więcej tu rozmów o piciu niż jedzeniu według mnie.
Mimo wszystko, polecam.
Pod pewnym względem jestem bardzo rozczarowana. Myślałam, że jest to książka o Umami, a tam zaledwie jedna wzmianka.
Pokaż mimo toZ drugiej strony, wywiady te są pasjonujące, chociaż, więcej tu rozmów o piciu niż jedzeniu według mnie.
Mimo wszystko, polecam.
Fascynujący, bardzo smakowity zbiór rozmów o kuchni, smakowaniu, gotowaniu, restauratorstwie. Ciekawe rozmowy z bardzo interesującymi rozmówcami. Polecam wszystkich zafascynowanym kuchnią.
Fascynujący, bardzo smakowity zbiór rozmów o kuchni, smakowaniu, gotowaniu, restauratorstwie. Ciekawe rozmowy z bardzo interesującymi rozmówcami. Polecam wszystkich zafascynowanym kuchnią.
Pokaż mimo toO smaku, kuchni i winach bez nadęcia. Czysta radość czytania oraz tortury dla ślinianek, że nie można próbować potraw natychniast. Smakowitość!
O smaku, kuchni i winach bez nadęcia. Czysta radość czytania oraz tortury dla ślinianek, że nie można próbować potraw natychniast. Smakowitość!
Pokaż mimo toZaczęłam czytać zachęcona opisem, że są to rozmowy przy jedzeniu (niekoniecznie o jedzeniu),a jednak są to rozmowy o jedzeniu, alkoholu, dobre wywiady ale nic odkrywczego.
Zaczęłam czytać zachęcona opisem, że są to rozmowy przy jedzeniu (niekoniecznie o jedzeniu),a jednak są to rozmowy o jedzeniu, alkoholu, dobre wywiady ale nic odkrywczego.
Pokaż mimo to